bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 40,166.00
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,309.96
tether
Tether (USDT) $ 1.00
binance-coin
Binance Coin (BNB) $ 314.67
cardano
Cardano (ADA) $ 1.27
xrp
XRP (XRP) $ 0.708338
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.209239
usd-coin
USD Coin (USDC) $ 0.998432
polkadot
Polkadot (DOT) $ 14.75
binance-usd
Binance USD (BUSD) $ 1.00

Investeren in aandelen of crypto?

investeren

Inhoud

Beleggingen brengen risico met zich mee. De markt kan om verschillende redenen crashen, dit geldt voor beide het investeren in crypto of aandelen. Het belangrijkste om in overweging te nemen bij het maken van een investering of bij het speculeren is natuurlijk de mogelijke winst of verlies. Als het gaat om de wereld van cryptocurrency, heeft het kopen en verkopen van cryptomunten veel mensen behoorlijk rijk gemaakt. Zeker investeerders die al enkele jaren geleden investeerden in cryptomunten hebben waarschijnlijk goed verdiend op hun investering.

Aan de andere kant hebben veel investeerders ook enorme hoeveelheden geld verloren, simpelweg omdat ze crypto hebben gekocht op de top en hierna voor een lager bedrag hebben verkocht. Of ze zijn de private keys van hun digitale portemonnee simpelweg kwijtgeraakt en zijn daarom al hun cryptomunten en geïnvesteerde geld kwijt. De vraag die we ons daarom vandaag stellen: is het een goed idee om te investeren in cryptomunten of is het beter om aandelen te kopen? Wat zijn de voor- en nadelen van investeren in cryptomunten of de aandelenmarkt.

Voordelen kopen cryptomunten over aandelen

Potentieel grote winst

De belangrijkste reden waarom mensen kiezen om te investeren in crypto is natuurlijk de potentieel grote winst. Cryptomunten kopen is een van de meest risicovolle maar potentieel lonende investeringen die je momenteel kunt vinden. Er zijn allerlei soorten mensen die enorme hoeveelheden geld hebben verdiend door (vroeg) te investeren in cryptocurrency en dat trekt de aandacht van anderen die hetzelfde willen doen. Het klopt dat je door de hoge volatiliteit van cryptomunten op korte termijn veel geld kunt verdienen maar investeren in crypto is daarom ook risicovoller dan investeren in aandelen.

winst

Kortere tijdshorizon en hoge liquiditeit

De kortere tijdshorizon is een mogelijke reden waarom investeren in cryptomunten een goed idee kan zijn. Cryptomunten zijn een stuk volatieler dan aandelen en daarom is het in principe makkelijker om op korte termijn meer rendement te halen. Daarnaast hebben cryptomunten over het algemeen een hoge liquiditeit wat betekent dat je je investering eigenlijk op elk moment te gelde kunt maken. Bij het te gelde maken van aandelen kunnen er kosten aan verbonden zijn. Je cryptomunten kun je op elk moment van de dag verkopen en in principe nog op hetzelfde moment met een crypto debit card gebruiken als betaalmiddel.

Nieuwe technologie

Het concept van aandelen bestaat al eeuwen, terwijl cryptocurrency pas iets meer dan een decennium oud is. Bitcoin werd pas opgericht in 2009 en we bevinden ons nog in de vroege stadia van deze nieuwe technologie. Een grote reden om in cryptocurrencies te investeren, is omdat het potentieel van blockchain technologie nog moet ontdekt worden en daarom nog veel ruimte heeft om verder te groeien in richtingen die we op dit moment nog niet helemaal kunnen voorzien. De innovatie rond Decentralized Applications (DApps) Decentralized Autonomous Organizations (DAOs) Decentralized Finance (DeFi) en Web 3.0 in het algemeen staat nog steeds in zijn kinderschoenen en kan daarom exponentieel groeien in de komende jaren.

Nadelen kopen cryptomunten over aandelen

Hoge volatiliteit

In vergelijking met traditionele financiële markten kan de waarde van cryptomunten heel hard fluctueren. De hoge volatiliteit is beide een voordeel en een nadeel. Door de hoge volatiliteit kan op korte termijn veel geld worden verdiend maar ook verloren worden. Zeker voor een traditionele investeerder is de instabiliteit een negatief aspect. De volatiliteit maakt het moeilijk om te beoordelen wat de waarde van een bepaalde investering zal zijn op korte termijn waardoor het onmogelijk is om dit goed in te plannen in de investeringsstrategie van professionele vermogensbeheerders.

Complex om veilig bij te houden

Het vasthouden van cryptomunten is niet eenvoudig. Investeerders kunnen bitcoin en andere cryptomunten verliezen als gevolg van diefstal, computerstoringen, verlies van private keys en meer. Het veilig bijhouden van cryptomunten vraagt een technische kennis en als je dit niet goed doet kun je 100% van je investering kwijtraken. Blockchain technologie is namelijk gedecentraliseerd en alleen jij hebt de verantwoordelijkheid over je investering. Cold storage (of offline wallets) is daarom een van de veiligste methoden om een cryptomunt te bewaren, omdat deze wallets niet toegankelijk zijn via internet.

Ledger Nano

Niet duidelijk wat je bezit

Wanneer je een aandeel koopt, beleg je in een bepaald bedrijf waarvan je denkt dat het in de toekomst zal blijven groeien. Bij het investeren in cryptocurrencies koop je tokens van een bepaald project in de hoop dat de waarde ervan stijgt in de komende jaren. Bij het investeren in een aandeel is het duidelijk wat je bezit: een deel of percentage van een onderneming. Het kopen van een cryptomunt is echter niet hetzelfde als het kopen van een onderdeel van het project en vaak kan de cryptomunt alleen gebruikt worden om te betalen voor de dienst die dit project aanbiedt. Het is hier belangrijk om te weten of je een utility token of security token koopt. Lees ons artikel “Wat is een security token?” om meer te weten te komen over security tokens.

Tips bij investeren in crypto

Bitcoin of altcoins?

Bitcoin wordt steeds meer mainstream, met meer bedrijven die bitcoin kopen en op hun balans houden. Bitcoin wordt gezien als een nieuwe, digitale versie van goud of goud 2.0. Goud wordt sinds 550 voor Christus gebruikt als waardeopslag en Bitcoin is echter slechts iets meer dan 10 jaar oud. Bitcoin is de eerste cryptocurrency en nog steeds de meest waardevolle van allemaal. De blockchain technologie die in Bitcoin wordt gebruikt, is een gedecentraliseerde en veilige methode om transacties uit te voeren en wordt ondertussen echter ook gebruikt voor andere blockchain toepassingen.

De vraag is daarom: koop je alleen bitcoin of ook altcoins? Alhoewel “Bitcoin Maximalists” het tegenovergestelde zullen beweren, is Bitcoin niet de enige cryptocurrency die zinvol is. Het is daarom aan te raden om te investeren in verschillende cryptocurrencies. Volgens ons is het slim om het merendeel van je investering in bitcoin en één van de grotere altcoins zoals Ethereum vast te houden. Een klein deel van je crypto holdings kun je investeren in kleinere projecten. De investering in kleinere projecten kunnen misschien x100 gaan maar je kunt ook al je geld verliezen.

Only invest what you can afford to lose

Only invest what you can afford to lose, of in het Nederlands: investeer alleen wat je zich kunt veroorloven om te verliezen. Dit wordt gezien als de belangrijkste regel bij het investeren en is zeker van toepassing bij het investeren in cryptomunten. Als je cryptomunten koopt, moet je er rekening mee houden dat je ook alles kunt verliezen. Ga dus niet gaan investeren met geld die verkrijgt door een lening aan te gaan met de bank of met het spaargeld van je kinderen.

Wanneer kopen en wanneer verkopen?

De cryptomarkt is heel volatiel en daarom is het belangrijk te weten wanneer je moet kopen en wanneer je moet verkopen. Weten wanneer je moet kopen en verkopen is ongelofelijk moeilijk maar er bestaan verschillende modellen die je kunnen helpen bij het maken van deze keuze. Houd wel dit in rekening: geen enkel model kan de toekomst voorspellen maar kan je wel een indicatie geven over wat je kunt verwachten. Denk dan bijvoorbeeld aan de Bitcoin Rainbow Chart, de BTC Stock to Flow Chart, de Relative Strength Index (RSI) en de Pi Cycle Top Indicator die historisch gezien een goede indicator bleken te zijn bij het voorspellen van de top en de bodem van de markt.

Take profits

Één van de belangrijkste tips bij het kopen en verkopen van bitcoin of andere cryptocurrencies is: neem winst! Als een bepaalde investering van jou in waarde is gestegen heb je misschien op papier winst geboekt, maar de winst is echter pas concreet wanneer je ook daadwerkelijk verkoopt. Trap niet in de valkuil om enorme winsten te boeken zonder ook winst te nemen. De waarde van je investering kan ook opnieuw gaan dalen. Probeer daarom op voorhand al te beslissen wanneer of aan welke prijs je wilt gaan verkopen. Door dit op voorhand te plannen kun je vermijden dat emoties de bovenhand nemen.

Dollar-cost averaging (DCA)

Het is niet nodig om alles in één keer te investeren. Kies daarom om te “dollar-cost averaging” of met andere woorden elke dag of elke week een bepaald deel te gaan investeren. Dollar-cost averaging (DCA) is een beleggingsstrategie waarbij een belegger het totale te investeren bedrag verdeelt over periodieke aankopen in een poging de impact van volatiliteit op de totale aankoop te verminderen. De aankopen vinden op geregelde basis plaats ongeacht de prijs. DCA is de beste manier om op een conservatieve manier te investeren en het risico te beperken.

Leer hoe je crypto moet opslaan

Één van de belangrijkste “investeringen” die je kunt doen met betrekking tot cryptomunten is leren hoe je ze op een veilige manier kunt opslaan. Leer wat een private key, een public key en een transaction memo is voor je crypto transacties gaat uitvoeren en zelf je crypto wilt gaan opslaan in je eigen wallet. De veiligste manier om cryptocurrency offline op te slaan is via een cold wallet. Een cold wallet is een walllet die niet is verbonden met het internet en daarom een ​​veel kleiner risico loopt om gecompromitteerd te worden. Deze wallets kunnen een paper wallet zijn of een hardware wallet.

Disclaimer: Dit artikel is geen investeringsadvies, het enige doel van het artikel is informatie te geven over crypto, zodat je er meer over leert begrijpen. Doe altijd zelf onderzoek voordat je besluit ergens in te investeren.

Dit artikel is geschreven door...

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Korting op de Crypto Masterclass!

crypto masterclass review

Nieuwe artikelen!

bitrobby review

BitRobby Review

Maak jij al gebruik van een crypto tradingbot? Wanneer je geen tijd, energie of moeite in crypto trading wilt steken,

Crypto Koers!

Bitcoin (BTC)
0.02%
$ 40,166.00
$ 8.03
⇣ 39,152.00
29 Jul
⇡ 40,807.00