bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 40,166.00
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,309.96
tether
Tether (USDT) $ 1.00
binance-coin
Binance Coin (BNB) $ 314.67
cardano
Cardano (ADA) $ 1.27
xrp
XRP (XRP) $ 0.708338
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.209239
usd-coin
USD Coin (USDC) $ 0.998432
polkadot
Polkadot (DOT) $ 14.75
binance-usd
Binance USD (BUSD) $ 1.00

Aave (AAVE)- Complete Uitleg, Koers en Koopgids!

aave

Inhoud

Heb je wel eens in de positie gezeten waarin je snel wilde investeren in crypto, maar niet de juiste munt had? In dat geval had je cryptomunten kunnen lenen via het platform van Aave. Dit platform brengt leners en geldverstrekkers bij elkaar. Zo kan een gebruiker snel de juiste cryptomunt bemachtigen voor zijn/haar aankoop of investering. Anderzijds verdient de geldverstrekker rente over de uitgeleende crypto. 

In dit artikel leggen we je uit wat Aave precies is, hoe het Aave-protocol werkt, hoe de Aave tokinisatie werkt, hoe de rente wordt berekend, hoe het team achter Aave eruit ziet, en natuurlijk hoe je zelf Aave kunt gebruiken om crypto (uit) te lenen.

Wat is het Aave-protocol?

Het Aave-protocol is een gedecentraliseerd platform waarop gebruikers kunnen deelnemen als leninggever of leningnemer. Dit noemen we ook wel Decentralized Finance (DeFi). Wat Aave bijzonder maakt is dat de leningen niet één op één plaatsvinden. In plaats daarvan biedt Aave een “liquiditeitspoule” waarin geldverstrekkers geld inleggen. Hiermee wordt één van de grootste problemen van “gedecentraliseerd lenen”, het vinden van een match tussen de juiste lener en geldverstrekker, opgelost. 

De “cryptoverschaffers” verdienen uiteraard rente over de crypto die ze in bovengenoemde poule storten. De leners moeten zelf ook crypto ter beschikking stellen als onderpand. Op dit moment ondersteunt het Aave-protocol meer dan 15 verschillende soorten cryptocurrency. De selectie hierin is erg breed, waardoor het platform erg veelzijdig te gebruiken is.

ATokens

Wanneer een storting wordt gedaan in een liquiditeitspoule van Aave, worden zogeheten aTokens aangemaakt. Deze speciale tokens volgen de waarde van de munt in kwestie en worden vernietigd (burned) wanneer de lening (plus rente) is terugbetaald. Terwijl de onderliggende waarde aan de leners wordt uitgeleend, brengen de aTokens in real-time rente op. Bovendien kunnen deze tekens vrij worden opgeslagen, overgedragen en verhandeld. Deze tokens zijn dan ook erg geliefd onder crypto-traders en kunnen gekocht en verkocht worden op de meeste bekende cryptoplatformen, bijvoorbeeld Coinbase.

Aave Flash loans (snelle leningen)

Aave biedt nog een speciale optie voor gebruikers die snel geld willen lenen zonder een onderpand ter beschikking te stellen: flash loans. Deze speciale leningen maken gebruik van een integraal principe van de blockchain: transacties zijn pas definitief als deze zijn goedgekeurd door het netwerk. In het geval van Ethereum (de blockchain die Aave gebruikt), gebeurt dit binnen 13 seconden. Binnen deze 13 seconden moet de geldverstrekker dus zijn terugbetaald, anders is de transactie automatisch ongeldig. Op deze manier worden financiële risico’s voor alle partijen – Aave, de lener en de cryptoverstrekker – beperkt. Flash loans worden meestal gebruikt door traders die snel winst willen maken dankzij de koersschommelingen in cryptomunten.

De link met Ethereum

Aave maakt gebruik van de blockchain van het Ethereum-netwerk om de “smart contracts” die de leningen soepel laten verlopen mogelijk te maken. Dit wil zeggen dat de afspraak tussen lener en geldverstrekker automatisch wordt uitgevoerd door de code van het platform. Met andere woorden, je hoeft er als gebruiker alleen maar op te vertrouwen dat de code in orde is, en bent niet afhankelijke van de goede/slechte intenties van degene waar je geld van leent of aan uitleent. Het mooie is dat Aave open-souce is, wat betekent dat iedereen de code kan inspecteren en kan beoordelen of deze wel doet wat wordt beloofd.

LEND

In het verleden stond Aave bekend als ETHLend. Echter, in 2019 is de naam veranderd in Aave om het bedrijf zijn overgang te markeren van een gedecentraliseerde P2P leenstrategie naar een strategie gebaseerd op liquiditeitspools.

De koers van AAVE

Tokenization met aTokens

Het Aave-protocol implementeert een tokenisatiesysteem voor liquiditeitsverschaffers. Tijdens een storting ontvangt de gebruiker een overeenkomstige hoeveelheid tokens, welke bekend staan als aTokens.

Deze tokens komen (1 op 1) overeen met de waarde van de activa die zijn gedeponeerd en volgen de Ethereum ERC-20 standaard. Het saldo van de aTokens van elke geldverstrekker neemt in de loop van de tijd toe, als gevolg van de rente die door de leningen wordt gegenereerd.

Zodra een aan cryptowallet die aan Aave is gekoppeld aTokens bevat, kan de door de aTokens gegenereerde waarde (rente) naar een willekeurig adres worden doorgestuurd, zodat het saldo en de gegenereerde rente kunnen worden opgesplitst.

Ondanks de voordelen van dit tokenisatiemodel, kent het een belangrijk nadeel. Het is namelijk onmogelijk om het volledige saldo in één enkele transactie over te maken. Je kunt het exacte bedrag dat op je rekening staat niet invullen voor de overschrijving. Dit betekent dat er dus altijd een heel klein saldo (ook wel een stofsaldo genoemd) in de wallet blijft staan waarvan de overboeking wordt gedaan.

Hoe wordt de rente berekend?

Het mooie van Aave is dat ze een heel slim rentesysteem hanteren, dat zowel het afsluiten van leningen als het storten van crypto stimuleert. Het werkt als volgt: als een liquiditeitspoule erg vol raakt met cryptostortingen, neemt de rente af. Op deze manier worden veel gebruikers gestimuleerd om een lening af te sluiten. Hierdoor raken de poules weer leger en wordt de rente weer hoger, waardoor weer meer gebruikers crypto storten.

De betaling van rente op leningen

Alle gebruikers die aan een activum liquiditeiten verschaffen, delen in de rente die door de leners wordt betaald en die overeenkomt met de gemiddelde debetrentevoet vermenigvuldigd met de bezettingsgraad.

Hoe hoger de benuttingsgraad van een reserve, hoe hoger het rendement voor de depositohouders. Via een spreadsheet die in real time wordt bijgewerkt, kunt u dit rentemodel in actie zien.

Rentebetaling op flitsleningen

Depositohouders ontvangen 0,063% van het volume van elke flitslening die op Aave wordt uitgevoerd.

Hoe kan ik Aave tokens bewaren?

Aangezien de AAVE een ERC-20 token is, zijn er tal van manieren om het op te slaan. De veiligste manier om jouw AAVE-tokens op te slaan is zonder twijfel het gebruik van een hardware wallet, ook wel een cold wallet genoemd. De bekendste wallets van dit type zijn die van Ledger en die van Trezor. Het grootste voordeel van dit soort wallets is dat ze je private keys – de reeks tekens die jou de controle geeft over jouw crypto – offline opslaan.

Hierdoor is het veel lastiger voor cybercriminelen om bij je crypto (Aave in dit geval) te komen. Het is natuurlijk ook mogelijk om aTokens in een hot wallet (software wallet) op te slaan. Echter, dit is een stuk minder veilig.

Jouw crypto veilig opslaan met de Ledger Nano!

Hoe sla jij jouw cryptomunten op? Het is belangrijk om dit op een veilige manier te doen. Daarom raadt Cryptoblogger de Ledger Nano X en de Ledger Nano S aan!

Hoe koop ik AAVE?

Met zijn grote kapitalisatie is het token van Aave beschikbaar op vele platformen zoals Coinbase, Binance, Bittmex, ByBit, Uniswap, HitBTC, en Coinmerce. Je hoeft dus niet op zoek te gaan naar een specifieke crypto exchange die dit specifieke token verkoopt. Op deze crypto exchanges kun je uiteraard ook de koers van Aave volgen.

Hoe kun je geld storten op Aave?

Door cryptocurrency te storten op Aave, kun je zelf een passief inkomen genereren. Je wordt immers door het protocol beloond voor het verschaffen van liquiditeit, die andere mensen zullen lenen. De cryptocurrencies die je bezit storten op Aave is zinvol als je stablecoins bezit. Neem bijvoorbeeld de USDT van Tether, waarvoor Aave op het moment van schrijven een jaarlijkse rentevoet van 5,22% biedt.

Het gebruik van deze functie is heel eenvoudig en makkelijk in te stellen. Selecteer gewoon de cryptomunt die je wenst te storten uit de lijst van cryptovaluta die door het platform worden ondersteund en voer dan het bedrag van jouw storting in. Zodra je storting is geregistreerd, begin je rente te verdienen.

Stablecoins Aave Lijst

Elke cryptocurrency heeft zijn eigen markt van vraag en aanbod met zijn eigen jaarlijkse rentevoet die in de loop van de tijd verandert. Als het verschil tussen de beschikbare liquiditeiten en de geleende middelen kleiner wordt, stijgt dus de jaarlijkse rente op de inleg (dit is ook een functie van andere factoren). Het is verstandig om altijd even de huidige lijst te bekijken, zodat je zeker weet welke rente je ontvangt per cryptocurrency.

Waarom zou je cryptovaluta lenen?

We hebben het nu vooral over het uitlenen van cryptogeld gehad. Natuurlijk is het ook mogelijk om cryptocurrency te lenen via het platform van Aave. Maar waarom zou je dat eigenlijk doen? Het lijkt misschien wat vreemd om virtueel geld te lenen, maar toch kan dit erg nuttig zijn, vooral voor snelle investeringen.

Stel dat je een open positie hebt op een actief (bijvoorbeeld Ethereum). Opeens zie je dat de koers flink is gedaald, maar je verwacht dat dit van zeer korte duur is en Ethereum weer flink gaat stijgen. Misschien heb je wel een groot deel van je kapitaal in Ethereum gestoken en kun je zo snel niet (genoeg) bijkopen. Dan kun je bij Aave een flash lening afsluiten, zonder dat je daarvoor zelf crypto ter beschikking hoeft te stellen. Zo kun je snel alsnog de investering doen.

Hoe leen ik cryptocurrencies met Aave?

Om geld te lenen bij Aave, zul je eerst geld moeten storten als onderpand. Zo weet het platform dat je in staat bent om het geld uiteindelijk ook terug te betalen. Vervolgens kun je in het platform de lijst met alle beschikbare cryptomunten zien. Dit zijn de munten die je kunt lenen via Aave. Selecteer de munt die je nodig hebt, en druk vervolgens rechtsonder in de hoek op ’Lenen’.

Hierna zul je de hoeveelheid cryptomunten volgens je onderpand moeten invullen, waarna je kiest voor een stabiele of variabele rentevoet. Nadat je een keuze hebt gemaakt, bevestig je de transactie. Hierna biedt Aave je de mogelijkheid het gekozen type tarief op ieder moment te kunnen wijzigen. Het biedt dus veel flexibiliteit! Hieronder leggen we uit wat het verschil is tussen een stabiele en variabele rentevoet.

De stabiele rentevoet

Stabiele rentevoeten werken op korte termijn als een vaste rente, maar kunnen op lange termijn worden bijgesteld op basis van veranderende marktomstandigheden. De keuze voor een stabiele rentevoet maakt het dus mogelijk het bedrag van de te betalen rente vooraf te plannen.

Een nieuw evenwicht van stabiele tarieven is onwaarschijnlijk, maar doet zich voor als de gemiddelde debetrentevoet lager is dan 25% en de benuttingsgraad hoger is dan 95%.

De variabele rentevoet

Het variabele tarief is het tarief dat gebaseerd is op vraag en aanbod in Aave. De variabele rente verandert in de loop van de tijd en is voordeliger, afhankelijk van de situatie. Het kan dus slechter, maar ook zeker een stuk beter uitpakken. Het is geheel afhankelijk van de vraag en het aanbod op het platform van Aave.

Het team achter Aave

Volgens de officiële lijst van Aave-teamleden, bestaat het Aave-team uit 18 personen. Laten we eens kijken naar de achtergrond en de missies van de belangrijkste leden:

Stani Kulechov. Hij is de oprichter en CEO van Aave, en is een doorgewinterde ondernemer met uitgebreide ervaring in het ontwikkelen van oplossingen voor de blockchain-industrie en een master in rechten.

Jordan Lazaro. Hij is Chief Operating Officer van Aave, heeft een diploma in risicobeheer en internationale politiek van Paris X Nanterre.

Ville Valkonen. Ville is directeur Compliance bij Aave en bekleedt een sleutelpositie in de ontwikkeling van de producten van de onderneming. Hij houdt zich daarnaast vooral bezig met de technische ondersteuning van de startup.

De partners

Naast zijn vaste team, heeft Aave ook een aantal sterke partners in de crypto-wereld. Dit zijn de volgende:

Chainlink. Dit is een gedecentraliseerd netwerk van oracles en voorziet Aave van betrouwbare gegevens over activaprijzen. Chainlink zelf is een project waarmee blockchain data kan uitwisselen met off-chain data.

MYKEY. Dit is een portemonnee (crypto wallet) die Aave’s DeFi-producten integreert in zijn ecosysteem.

RealT. Aave brengt hypotheken op Ethereum naar dit vastgoed tokenization platform. 

Gitcoin. Aave organiseert online hackathons rond het thema Web 3.0.

Tether. Aave verbetert zijn gedecentraliseerde flitslening oplossingen met deze stablecoin die de koers van de dollar (en andere populaire valuta) volgt.

Disclaimer: Dit artikel is geen investeringsadvies, het enige doel van het artikel is informatie te geven over crypto, zodat je er meer over leert begrijpen. Doe altijd zelf onderzoek voordat je besluit ergens in te investeren.

Dit artikel is geschreven door...

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Korting op de Crypto Masterclass!

crypto masterclass review

Nieuwe artikelen!

bitrobby review

BitRobby Review

Maak jij al gebruik van een crypto tradingbot? Wanneer je geen tijd, energie of moeite in crypto trading wilt steken,

Crypto Koers!

Bitcoin (BTC)
0.02%
$ 40,166.00
$ 8.03
⇣ 39,152.00
29 Jul
⇡ 40,807.00