bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 40,166.00
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,309.96
tether
Tether (USDT) $ 1.00
binance-coin
Binance Coin (BNB) $ 314.67
cardano
Cardano (ADA) $ 1.27
xrp
XRP (XRP) $ 0.708338
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.209239
usd-coin
USD Coin (USDC) $ 0.998432
polkadot
Polkadot (DOT) $ 14.75
binance-usd
Binance USD (BUSD) $ 1.00

Wat is Augur (REP)? – Complete Uitleg, Koers en Koopgids!

augur rep

Inhoud

Ben je een fan van de crypto markt en hou je er ook wel van om een weddenschap af te sluiten? Die twee dingen worden nu gecombineerd met Augur. Lees in dit artikel alles over Augur, welk probleem het op probeert te lossen en of het toekomst heeft op de cryptomarkt.  We leggen je ook uit hoe je zelf het Augur REP-token kunt kopen!

Wat is Augur?

Voor sommige mensen is het leven niet compleet zonder af en toe een wedje te leggen. Bij de huidige wedkantoren kun je al op van alles wedden, sport is natuurlijk één van de bekendste dingen waar weddenschappen op afgesloten worden, maar je kunt ook geld inzetten op politieke beslissingen en benoemingen, populariteit van websites, technologie, films en zelfs gekke dingen als eventuele invasies van buitenaardse wezens en het voorspellen van het einde van de wereld! 

Je kunt het zo gek niet verzinnen of er zijn wel weddenschappen voor te vinden. Bij de traditionele wedkantoren bepaald het kantoor welke weddenschappen beschikbaar zijn en welke quoteringen ze daarvoor geven. Daarna bepaald iemand binnen het wedkantoor of een derde partij wat het antwoord is, diegene voert dat in het systeem in en vervolgens worden de winnaars van de weddenschap uitbetaald en zien de verliezers hun inzet in rook opgaan. 

In onderstaande video leer je binnen enkele minuten wat Augur is, en hoe het werkt.

De Augur voorspellingenmarkt

Het probleem met de traditionele kantoren is dat je niet zelf kunt kiezen waar je op kunt wedden. Ook rekent het wedkantoor een flink deel aan servicekosten die in de weddenschap verwerkt zitten, gemiddeld gesproken zijn de marges die wedkantoren rekenen zo’n 5%. 

Dat kan anders, moesten de oprichters van Augur ongetwijfeld gedacht hebben. In 2014 richtten Jack Peterson en Joey Krug samen de Forecast Foundation op en een jaar laten werd Augur opgestart. Met een ICO haalden de twee 5,5 miljoen dollar op waarmee Augur kon worden ontwikkeld. Hun eigen munt, REP, kwam in 2016 op de markt en in 2018 kwam het Augur platform online. 

In tegenstelling tot de traditionele wedkantoren is Augur een volledig gedecentraliseerde marktplaats, waar iedereen die een weddenschap in gedachten heeft die kan opzetten. 

Ze noemen zichzelf ‘a global, no-limit betting platform’. In feite doet het veel dingen hetzelfde als de traditionele wedkantoren, maar zoals gezegd kun je zelf je eigen weddenschappen opzetten en zijn de kosten een stuk lager. Ook is er niet één iemand die het juiste antwoord geeft, dat wordt namelijk gedaan door iedereen die Augur’s eigen token REP in bezit heeft. REP staat voor ‘reputation’, en dat is precies wat je nodig hebt om acties uit te voeren op het Augur netwerk. 

Hoe werkt Augur?

Mensen die REP hebben een aantal rechten op het Augur platform. Zo kunnen ze dus weddenschappen aanmaken, dit kan over van alles en nog wat zijn, en er is geen limiet op het aantal weddenschappen. Daarna kan iedereen daarop inzetten. Om te kunnen inzetten op één van de beschikbare weddenschappen heb je geen REP nodig. Augur werkt op het blockchain netwerk, en dus kun je inzetten met Ethereum (ETH) of met de op de dollar gebaseerde stablecoin DAI. De software houdt zelf met smart contracts een orderboek bij van alle beschikbare lopende weddenschappen. Dat betekent dat behalve de tokenhouders geen enkele persoon, entiteit of andere derde partij invloed op de inhoud van de weddenschappen uit kan oefenen. 

Het inzetten op de voorspelde uitkomst gebeurt door zogenaamde ‘shares’ of aandelen in een voorspelde uitkomst te kopen met Ethereum, REP of DAI. Omdat het gedecentraliseerd is, is er niet één entiteit die bepaald welke waarde er aan welke uitkomst gehecht wordt, dat gebeurt namelijk automatisch door aan een voorspelling mee te doen. 

Hoe dat werkt leg ik je uit aan de hand van een tenniswedstrijd, Roger Federer (A) tegen Rafael Nadal (B). Iemand maakt deze weddenschap een bepaalde tijd voor de wedstrijd aan. In dit geval wordt de kans in het begin als 50/50 gezien. Dus het aandeel Federer is verkrijgbaar voor 50 cent en het aandeel Nadal ook. Naarmate de mensen aandelen kopen veranderd de waarde op basis van welke aandeel het meest verkocht wordt. Als er dus meer mensen denken dat Federer gaat winnen en er dus meer geld op de Zwitser ingezet wordt, wordt zijn aandeel dus duurder en het aandeel van Nadal automatisch goedkoper.

Het leuke is dat je de voorspelling niet eens af hoeft te wachten om winst te maken. Bijvoorbeeld, jij hebt een aandeel Nadal gekocht voor 30 cent toen Federer blijkbaar de favoriet was onder de Augur deelnemers die ingezet hebben. Vervolgens klaagt Federer een dag voor de wedstrijd over een klein pijntje. 

Waarschijnlijk zullen veel mensen nu ineens Nadal als favoriet zien en zijn aandelen kopen, terwijl mensen die van Federer verkopen om hun verlies te beperken. Daardoor veranderd het totaalbedrag dat op beide spelers ingezet is en wordt het aandeel Nadal meer waard, bijvoorbeeld 80 cent. Dan kun je je winst direct pakken door je aandelen Nadal voor 80 cent te verkopen. Nu heb je dus 80 – 30 = 50 cent winst gemaakt, zonder de uitkomst van je voorspelling af te hoeven wachten. 

Als je denkt dat Nadal de wedstrijd wint en de volle 100 cent op wilt strijken, wacht je de wedstrijd natuurlijk gewoon af. De juiste uitkomst wordt dan door alle actieve tokenhouders die hun munten gestaked hebben ingevoerd worden. Als Nadal wint, dan zullen de tokenhouders dat dus invoeren. Maar zouden ze daar ook over kunnen liegen? 

Het Proof of Authority (PoA) consensus mechanisme van Augur

Het antwoord op die vraag is; Ja, in theorie kan het, maar… Augur werkt met het Proof of Authority consensus mechanisme, waar de REP tokenhouders die hun munten staken (nodes genoemd) de juiste uitkomst invoeren. Gezamenlijk fungeren de nodes dus als het oracle dat de juiste uitkomst geeft. Dus de correcte uitkomst is die uitkomst die het vaak door de nodes genoemd wordt en op basis daarvan door het oracle ingevoerd wordt.  

Om te voorkomen dat er gelogen wordt liggen er REP beloningen klaar voor eenieder die de uitkomst die volgens het oracle juist is heeft gegeven. Ook zijn er fikse straffen (leugenaars kunnen zelfs hun REP tokens kwijtraken) voor diegene die de foute uitkomst geven. Op die manier gaat Augur er vanuit dat de juiste antwoorden altijd boven komen drijven zonder dat er een derde partij is die dit moet doen of die dit kan beïnvloeden. Dit is echter niet de enige beveiliging om fouten te voorkomen. 

Als dit consensus bereikt is worden de winnaars van de voorspellingen uitbetaald in ETH, REP of DAI. Tokenhouders hebben daarna ook altijd het recht om een uitkomst aan te vechten als ze vinden dat dit fout is. Als dit tot een probleem leidt (large dispute of fork genoemd), komt de volgende beveiliging in effect. Als er een fork onstaat, ben je als tokenhouder verplicht om te reageren en het oracle te voeden met de juiste uitkomst, anders kun je je munten niet meer staken. Je hebt daar 60 dagen de tijd voor. Ook hier is het zo dat een valse claim gestraft kan worden. 

In theorie kan een foute uitkomst er wel doorheen komen, maar Augur beargumenteerd dat als de marktkapitalisatie groot genoeg is, het economisch gezien volstrekt nutteloos is om een fork bewust de verkeerde kant op te laten gaan. Sinds het ontstaan van Augur is het nog niet tot een fork gekomen. 

Wat is de verwachting van Augur?

Critici van Augur argumenteren dat het niets meer is dan een simpel wedkantoor, dus dat er weinig speciaals aan is. De wereld van weddenschappen is echter van oudsher al een ontzettend grote markt en het zou hoe dan ook een kwestie van tijd zijn voordat een crypto daarop in zou spelen. 

Ook heeft Augur concurrentie van Gnosis, die zich ook deels richten op de markt van voorspellingen. De voorspellingenmarkt van Gnosis is echter niet gedecentraliseerd, dus hoewel meningen verschillen over welke de voorkeur heeft, ligt Augur dichter bij de oorspronkelijke gedachte van crypto voor een gedecentraliseerde wereld. Zeker ook omdat sommige mensen erover vallen dat Augur erg ingewikkeld in elkaar steekt. 

De koers van Augur

Augur heeft een vast totaal van 11 miljoen tokens op de markt en de waarde ligt op het moment van schrijven zo rond de 25 euro. In de bull markt van het eerste kwartaal van 2021 steeg Augur met zo’n 250%, maar had het niet de extreme pieken en dalen van sommige andere altcoins. De huidige koers van Augur vind je op https://coinmarketcap.com/nl/currencies/augur/.

Waar kun je Augur (REP) kopen? 

Je kunt REP op allerlei verschillende manieren kopen. De makkelijkste manier is via crypto exchanges. Augur is op vrijwel alle grote exchanges zoals Coinbase, Binance, Kraken en ook het Nederlandse Bitvavo beschikbaar. Op de Bitvavo exchange kun je met iDeal REP kopen. Daarnaast kun je op hun eigen website www.augur.net ook direct een wallet aanmaken en via je credit card direct REP kopen. 

Als je je eigen Augur wallet hebt kun je ook van de crypto exchanges via een transactie ETH, DAI of REP naar je Augur wallet overmaken. Als je eenmaal één van de bovengenoemde tokens in je bezit hebt kun je beginnen met het inzetten op voorspellingen op het Augur netwerk. 

Hoe kan ik REP bewaren?

REP-tokens kun je bewaren in vrijwel iedere wallet, gezien het een ERC-20 token is. Wil je voor de veilige keuze gaan? Dan kies je voor een hardware wallet.

Jouw crypto veilig opslaan met de Ledger Nano!

Hoe sla jij jouw cryptomunten op? Het is belangrijk om dit op een veilige manier te doen. Daarom raadt Cryptoblogger de Ledger Nano X en de Ledger Nano S aan!

Disclaimer: Dit artikel is geen investeringsadvies, het enige doel van het artikel is informatie te geven over crypto, zodat je er meer over leert begrijpen. Doe altijd zelf onderzoek voordat je besluit ergens in te investeren.

Dit artikel is geschreven door...

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Korting op de Crypto Masterclass!

crypto masterclass review

Nieuwe artikelen!

bitrobby review

BitRobby Review

Maak jij al gebruik van een crypto tradingbot? Wanneer je geen tijd, energie of moeite in crypto trading wilt steken,

Crypto Koers!

Bitcoin (BTC)
0.02%
$ 40,166.00
$ 8.03
⇣ 39,152.00
29 Jul
⇡ 40,807.00