bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 24,636.60
ethereum
Ethereum (ETH) $ 1,901.70
tether
Tether (USDT) $ 1.00
bnb
BNB (BNB) $ 333.21
usd-coin
USD Coin (USDC) $ 1.00
xrp
XRP (XRP) $ 0.384733
cardano
Cardano (ADA) $ 0.545188
binance-usd
Binance USD (BUSD) $ 1.00
solana
Solana (SOL) $ 44.38
polkadot
Polkadot (DOT) $ 9.53

Wat is Balancer (BAL) en hoe werkt het protocol?

balancer bal kopen

Inhoud

Balancer is een gedecentraliseerde cryptocurrency exchange gebouwd op de Ethereum blockchain. Net als Uniswap of Sushiswap is Balancer een decentralized exchange (DEX) en kunnen gebruikers hun cryptocurrencies verhandelen door gebruik te maken van liquidity pools. Eenvoudig gezegd is Balancer een multi-token-protocol dat automatische market making mogelijk maakt met de mogelijkheid om een oneindig aantal pools te creëren, met verschillende verhoudingen tussen de tokens.

Welk probleem lost Balancer op?

De meeste andere decentralized exchanges, die gebruik maken van een swap, ondersteunen alleen liquiditeitspools met twee munten met een verhouding van 1 tot 1. Een uniek kenmerk van Balancer is dat het de creatie van pools met meerdere munten in verschillende verhoudingen mogelijk maakt. Dit is ook de reden waarom het project Balancer wordt genoemd. Het Balancer protocol herbalanceert namelijk automatisch jouw portfolio wanneer de waarde van de verschillende cryptomunten gaat variëren.

De missie van het team achter Balancer is om een financieel protocol aan te bieden dat het op een flexibele en gedecentraliseerde manier mogelijk maakt om programmeerbare liquiditeit te bieden, en zo directe on-chain swaps aan te bieden. Op het Balancer protocol hoef je niet alleen geen vergoedingen te betalen voor deelname aan de pools die optreden als liquiditeitsverschaffer, maar genereer je zelfs inkomsten via vergoedingen voor het bereiken van deze herbalancering.

Balancer (BAL)

Wat zijn Balancer pools?

Balancer kan worden vergeleken met een indexfonds, waarbij gebruikers fondsen creëren op basis van de cryptocurrencies in hun portefeuilles. Deze fondsen worden Balancer pools genoemd en elke gebruiker die liquiditeit aan een pool wil verstrekken kan dit doen door er simpelweg een actief in te storten. Gebruikers die liquiditeit verstrekken aan een bepaalde Balancer pool ontvangen hiervoor een deel van de handelsvergoeding die aan het netwerk wordt betaald en worden beloond met de BAL token.

Deze herbalancering vindt plaats door middel van arbitrage, omdat beleggers worden gestimuleerd om pools te verhandelen waar de prijs is gestegen of gedaald naar gebieden waar het winstgevend is om te handelen en ze te “herbalanceren”. Hierdoor kunnen de pools transactiekosten aanrekenen en genereren ze dus een rendement voor de liquiditeitsverschaffers, naast het opnieuw in evenwicht brengen van de portefeuille.

Balancer vergeleken met andere DEX

Balancer werkt op dezelfde manier als andere decentralized exchanges (DEX’s) zoals Uniswap (UNI) of Sushiswap (SUSHI). Balancer biedt echter enkele extra functies, waaronder de mogelijkheid om tot acht tokens in pools te bundelen. Net zoals een indexfonds uit verschillende aandelen kan bestaan, zijn Balancer pools samengesteld uit maximaal acht verschillende cryptomunten. De waarde van een bepaalde pool wordt bepaald door de percentages van elk token die erin zit en het gewicht dat is gekozen bij het creëren van de pool.

Op het protocolniveau lijkt de operatie om een prijs voor swaps te bepalen sterk op die van Uniswap. Het protocol is echter iets complexer omdat het prijzen moet berekenen in pools met andere verhoudingen dan slechts 50/50, waarbij ook de procentuele balans tussen de tokens behouden moet blijven. Op Balancer vinden we twee types gebruikers terug, de liquiditeitsverschaffers en de handelaren. De liquiditeitsverschaffers zijn degenen die optreden als eigenaren van de pools en die hun activa aan hen bijdragen om efficiënte en goedkope swaps aan handelaren aan te bieden.

De Balancer Liquidity Pool

Balancer maakt gebruik smart contracts om ervoor te zorgen dat elke pool de juiste hoeveelheid activa behoudt, zelfs als de prijzen van individuele munten in de pool gaan variëren. Een bepaalde pool kan bijvoorbeeld beginnen met 25% ETH, 25% DAI, 25% 1INCH en 25% UNI. Als de de prijs van UNI met 20% stijgt, dan zal de pool automatisch de hoeveelheid ervan verminderen zodat UNI steeds 25% van de pool vertegenwoordigd, zelfs als de prijs is gestegen in vergelijking met de andere cryptomunten in de pool. De UNI tokens worden in dit geval automatisch te koop aangeboden via het smart contract.

Een groot verschil met traditionele indexfondsen voor bijvoorbeeld aandelen is dat je door je tokens te voorzien in een liquidity pool, je transactiekosten verdient in de vorm van BAL tokens, waar je bij een indexfonds moet betalen om je portfolio te herbalanceren. Balancer Pools bevatten steeds twee of meer tokens, elk met een bepaald gewicht dat een aandeel in de totale waarde vertegenwoordigt. De pools voorzien het Balancer Protocol van liquiditeit en rekenen een vergoeding aan om toegang te krijgen tot de pool.

Balancer biedt private en publieke pools, gericht op verschillende soorten gebruikers. Public pools laten elke gebruiker toe liquiditeit te bieden door activa toe te voegen of op te nemen. De parameters hiervoor worden vastgelegd bij het starten van de pool. Een privé Balancer pool is er een waar alleen de maker van de pool activa kan toevoegen of opnemen. De gebruiker in kwestie kan ook alle parameters van de pool aanpassen, zoals de vergoedingen, wegingen en de soorten activa die in de pool mogelijk zijn.

Balancer Liquidity Mining

Liquiditeitsverschaffers ontvangen een vergoeding, terwijl de totale waarde van hun portefeuille behouden blijft door de portefeuille steeds te herbalancen. Handelaren betalen een vergoeding voor de mogelijkheid om tokens makkelijk om te kunnen ruilen of om te profiteren van arbitragemogelijkheden tussen deze pools en de open markt. Balancer liquidity mining is een soort van yield farming waarbij gebruikers van dit decentralized finance (DeFi) protocol tokens verdienen alleen door activa in een liquiditeitspool te plaatsen.

Hoe werkt de BAL token?

Balancer (BAL) is een Ethereum token en de native token van Balancer. Net als veel andere cryptocurrencies, zoals bijvoorbeeld Bitcoin, wordt het aanbod van BAL tokens beperkt. Concreet betekent dit dat er slechts 100 miljoen BAL zal worden gecreëerd. 15 miljoen BAL werden gedistribueerd bij de oprichting van Balancer en de resterende 65 miljoen tokens worden gedistribueerd naar de gebruikers van Balancer die liquiditeit bieden aan het protocol.

Balancer is niet alleen een utility token maar ook een governance token. Balancer (BAL) kan (in de toekomst) namelijk ook worden gebruikt om over voorstellen te stemmen en de richting van het protocol te sturen. BAL tokens zullen een integrale rol spelen in het beheer van het Balancer protocol, omdat het hun governance token moet worden. Het team achter Balancer is namelijk van mening dat ze met de BAL token van Balancer een echt gedecentraliseerd platform kunnen maken. Op het moment van schrijven is dit governance systeem echter nog niet operationeel.

Ethereum

Koers BAL token

Het Balancer project werd in maart van 2020 gelanceerd. De prijs van de BAL token bereikte een lokale top in september van 2020 met een prijs van bijna 25 dollar. Hierna ging de prijs dalen om een dieptepunt te bereiken van iets meer dan 8 dollar in november van 2020. Hierna ging de prijs van BAL, net als veel andere gelijkaardige DeFi-projecten, hard stijgen om een hoogtepunt van bijna 75 dollar te bereiken begin mei van 2021. De huidige plaats op Coinmarkectap is #188, met een live marktkapitalisatie van ongeveer $170 miljoen en een prijs van ongeveer 25 dollar per coin.

Balancer (BAL) kopen en opslaan

Geloof je in het Balancer project en wil je daarom investeren in de BAL token? Balancer (BAL) kopen kan in Nederland bij Bitvavo, Binance en met iDEAL of zelfs Bancontact bij Bitcoin Meester. Aangezien BAL op de Ethereum blockchain gebouwd is, en BAL dus een ERC-20 token is, kun je deze token op elk Ethereum adres vasthouden waarvan je de private keys bezit. Wij raden natuurlijk aan om een hardware wallet te gebruiken zoals de Ledger Nano om je BAL nog veiliger op te bewaren.

Jouw crypto veilig opslaan met de Ledger Nano!

Hoe sla jij jouw cryptomunten op? Het is belangrijk om dit op een veilige manier te doen. Daarom raadt Cryptoblogger de Ledger Nano X en de Ledger Nano S aan!

Disclaimer: Dit artikel is geen investeringsadvies, het enige doel van het artikel is informatie te geven over crypto, zodat je er meer over leert begrijpen. Doe altijd zelf onderzoek voordat je besluit ergens in te investeren.

Dit artikel is geschreven door...

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Korting op de Crypto Masterclass!

crypto masterclass review

Nieuwe artikelen!

Crypto kopen?
Natuurlijk bij LiteBit!

logo van litebit

Crypto Koers!

Bitcoin (BTC)
7.31%
$ 24,636.60
$ 1,800.94
⇣ 22,928.14
11 Aug
⇡ 24,611.59