bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 40,166.00
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,309.96
tether
Tether (USDT) $ 1.00
binance-coin
Binance Coin (BNB) $ 314.67
cardano
Cardano (ADA) $ 1.27
xrp
XRP (XRP) $ 0.708338
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.209239
usd-coin
USD Coin (USDC) $ 0.998432
polkadot
Polkadot (DOT) $ 14.75
binance-usd
Binance USD (BUSD) $ 1.00

Wat is Bancor (BNT) – Complete Uitleg, Koers en Koopgids!

bancor bnt

Inhoud

Het Bancor Protocol is een standaard voor gedecentraliseerde beurzen die kan worden gebruikt om de geautomatiseerde conversie van cryptomunten of tokens naar andere tokens mogelijk te maken, ook tussen verschillende blockchains, zonder dat een orderboek of tegenpartij nodig is om de uitwisseling te vergemakkelijken.

Welk probleem lost Bancor op?

Bancor lost het probleem van te weinig liquiditeit die bepaalde cryptocurrency tokens kunnen hebben. Zeker de kleinere cryptocmunten hebben soms te weinig liquiditeit op klassieke beurzen, waar kopers en verkopers met elkaar verbonden worden. Het Bancor Protocol zorgt ervoor dat gelijk welke token kan worden verhandeld zonder gebruik te maken van een gecentraliseerde beurs.

Hoe werkt het Bancor Protocol?

Het Bancor Protocol is een gedecentraliseerd netwerk waarop gebruikers verschillende types tokens heel gemakkelijk kunnen verruilen. Bancor is een liquiditeitsprotocol en een decentrale beurs met cross-chain compatibiliteit tussen verschillende blockchain zoals Ethereum en EOS. Het Bancor Protocol creëert liquiditeit tussen tokens door gebruik te maken van verschillende smart contracts die met elkaar verbonden zijn. Elk smart contract, bekend als een “Bancor liquiditeitspool”, fungeert als een geautomatiseerde market maker die on-chain, peer-to-contract token transacties uitvoert en een vergoeding genereert voor elke transactie.

Traditionele beurzen werken door het samenbrengen van koop- en verkooporders aan de hand van orderboeken. Dit werkt perfect als er genoeg bieders en aanbieders zijn maar niet voor kleinere tokens of tokens die nog maar net gelanceerd werden. Maar omdat liquidity pools niet afhankelijk zijn van het samenbrengen van kopers en verkopers, maar gebruik maken van on-chain reserves, is het kopen of verkopen van een token hier niet afhankelijk van het handelsvolume omdat een constante liquiditeit van tokens gegarandeerd is. De nieuwste versie van het Bancor Protocol lost daarnaast ook het probleem van “impermanent loss” op die zich kan voordoen op decentralized exchanges.

Gouden bitcoin muntstuk

Wat is impermanent loss?

Impermanent loss of in het Nederlands vergankelijk verlies is een risico die je loopt als liquiditeitsverschaffer in een liquidity pool van een decentralized exchange of DEX. Wanneer je liquiditeit verschaft aan een decentralized exchange zoals Bancor, UniSwap of SushiSwap, dan ben je afhankelijk van de volatiliteit van het trading pair van de cryptomunten waarvoor je liquiditeit voorziet. Je ontvangt een percentage interest voor het verschaffen van de liquiditeit maar de prijs van de tokens kunnen onderling fluctueren terwijl je deze hebt uitgeleend aan de liquidity pool. Dit kan ervoor zorgen dat je nog steeds een verlies maakt tussen het moment van storting en opname.

Als je bijvoorbeeld liquiditeit voorziet tussen twee tokens die relatief stabiel zijn met elkaar, is de kans op impermanent loss vrij klein. Denk bijvoorbeeld aan stable coins. Maar als je liquiditeit voorziet voor een paar van twee tokens waarvan de onderlinge prijs hard fluctueert is er altijd een kans dat je alsnog verlies maakt. De prijs van de activa in de liquidity pool wordt namelijk enkel bepaald door hun onderlinge verhouding.

Impermanent loss ontstaat dus wanneer de prijs van de activa in de liquidity pool onderling verandert. Wanneer het eigenlijk beter was geweest om een bepaalde token bij te houden in plaats van deze uit te lenen aan een liquidity pool heeft deze persoon impermanent loss opgelopen. Dit zorgt ervoor dat je als liquiditeitsverschaffer een risico loopt zelfs geld te verliezen.

Het concept impermanent loss is echter vrij complex, bekijk daarom de video hieronder om er meer over te leren.

Bancor en impermanent loss

Bancor v2. 1 is zo ontworpen dat een liquiditeitsverschaffer altijd dezelfde waarde terugkrijgt die hij/zij oorspronkelijk heeft gestort via een nieuw concept genaamd “impermanent loss insurance.” Impermanent loss insurance groeit in de loop van de tijd, met 1% per dag, totdat 100% bescherming is bereikt na 100 dagen in de liquidity pool. Hoe werkt impermanent loss insurance? Bancor gebruikt zijn protocol token BNT als tegenwaarde in elke liquidity pool. Met behulp van een elastisch aanbod van BNT kan het protocol samen met liquiditeitsverschaffers mee investeren in liquidity pools en de kosten van permanent loss betalen met “swap fees” die worden verdiend via deze investering.

Bancor Network Token (BNT)

BNT werd midden juni 2017 gelanceerd en dient als een soort van hub-token voor het Bancor Network. BNT tokens worden met andere woorden gebruikt als tussenvaluta voor het verhandelen van andere tokens op het Bancor Protocol. Alle tokens in het netwerk kunnen altijd worden omgezet naar en van BNT en BNT is steeds het eerste trading pair wanneer een nieuwe token wordt gelanceerd op het Bancor Netwerk. Het Bancor protocol ondersteunt alle tokens die de ERC-20 standaard hebben van Ethereum en zijn dus automatisch compatibel met andere ERC-20 tokens.

Wat is BancorX?

BancorX is een cross blockchain gedecentraliseerd liquiditeitsnetwerk. Na aanvankelijk het Bancor protocol op de Ethereum blockchain te hebben gebouwd, is Bancor ondertussen geëvolueerd naar een cross-chain liquiditeitsprotocol die ook ondersteuning biedt voor de EOS blockchain. Door gebruik te maken van BancorX kunnen gebruikers tokens uitwisselen tussen de Ethereum blockchain en de EOS blockchain zonder gebruik te maken van een beurs. BancorX maakt directe conversies tussen alle Ethereum en EOS tokens mogelijk via de BNT token die beide op de Eterheum blockchain en de EOS blockchain leeft.

Bitcoin en Ethereum

Waarom BNT kopen?

De BNT token is essentieel om het verhandelen van tokens tussen liquidity pools op Bancor te faciliteren. De meest praktische reden om BTN te kopen is omdat je met de BNT token verschillende tokens kunt verhandelen zonder beurs en dit op ook tussen de Ethereum blockchain en EOS blockchain. De Bancor Network Token bestaat op zowel Ethereum als EOS en kan op beide blockchains worden gebruikt in liquidity pools.

De belangrijkste reden waarom het interessant is om BNT te kopen is omdat je er een rendement kunt op verdienen via BNT liquidity minging. Door BNT te staken, kunnen de houders van BNT nog meer BNT verdienen. In elke liquidity pool gaat 70% van de mining rewards naar liquiditeitsverschaffers die de BNT-kant van de trading pair voorzien van tokens. BNT rewards voor liquidity mining worden als volgt verdeeld: 70% aan de BNT-zijde van de liquidity pool en 30% naar de ERC20-tokenzijde van de pool.

Waar BNT kopen?

Wil je BNT tokens kopen omdat je gelooft in het project? De waarde van BNT kan stijgen en je kunt ook een rendement ontvangen door BNT te staken in een liquidity pool. BNT kopen kan bij verschillende exchanges zoals Binance, ByBit, Litebit, Kraken, Coinmerce en natuurlijk ook Bitcoinmeester. Op Bitcoinmeester en Coinmerce kan je BNT kopen met iDEAL.

Hoe kan ik BNT staken?

BNT tokens kun je makkelijk staken via de liquidity pool app. Klik op “Join a Pool” en dan op “Input the amount of tokens you would like to supply”, en voer het aantal tokens in dat je wilt staken. De widget berekent hierna automatisch hoeveel BNT en andere tokens je aan beide kanten van de liquidity pool moet voorzien. Nadat je de tokens via je wallet – bijvoorbeeld de MetaMask wallet – hebt voorzien, kun je de transactie bekijken en bevestigen in het pop-upvenster. Zodra de transactie is bevestigd, ontvang je pool tokens die je stake in de pool vertegenwoordigen.

Hoe kan ik BNT bewaren?

Het maakt niet uit op welke beurs je BNT koopt, het is een goed idee om ze op te slaan in je eigen crypto wallet. BNT bestaat op beide de Ethereum en EOS blockchain en het opslaan ervan is daarom afhankelijk van welk type BNT token je in je bezit hebt. Als het ERC20-tokens zijn, betekent dit dat je ze op elke Ethereum compatibele wallet kunt opslaan. Als het EOS token is moet je de tokens natuurlijk op een EOS compatibele wallet opslaan. Ethereum tokens en EOS tokens kunnen beide worden opgeslagen door gebruik te maken van een Ledger Nano wallet.

Jouw crypto veilig opslaan met de Ledger Nano!

Hoe sla jij jouw cryptomunten op? Het is belangrijk om dit op een veilige manier te doen. Daarom raadt Cryptoblogger de Ledger Nano X en de Ledger Nano S aan!

Disclaimer: Dit artikel is geen investeringsadvies, het enige doel van het artikel is informatie te geven over crypto, zodat je er meer over leert begrijpen. Doe altijd zelf onderzoek voordat je besluit ergens in te investeren.

Dit artikel is geschreven door...

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Korting op de Crypto Masterclass!

crypto masterclass review

Nieuwe artikelen!

bitrobby review

BitRobby Review

Maak jij al gebruik van een crypto tradingbot? Wanneer je geen tijd, energie of moeite in crypto trading wilt steken,

Crypto Koers!

Bitcoin (BTC)
0.02%
$ 40,166.00
$ 8.03
⇣ 39,152.00
29 Jul
⇡ 40,807.00