bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 24,532.57
ethereum
Ethereum (ETH) $ 1,887.61
tether
Tether (USDT) $ 1.00
usd-coin
USD Coin (USDC) $ 1.00
bnb
BNB (BNB) $ 330.03
xrp
XRP (XRP) $ 0.381558
cardano
Cardano (ADA) $ 0.537453
binance-usd
Binance USD (BUSD) $ 1.00
solana
Solana (SOL) $ 44.26
polkadot
Polkadot (DOT) $ 9.36

Belastingen betalen over cryptomunten

belastingen crypto

Inhoud

Moet je belastingen betalen op cryptomunten? Speculeren en investeren in bitcoin en andere cryptomunten zoals ether kan heel lucratief zijn. Iedereen die meer dan vier jaar wacht om zijn bitcoin te verkopen heeft steeds winst gemaakt op zijn of haar investering. Cryptovaluta zijn digitale ruilmiddelen waar echter geen officiële centrale tegenpartij zoals een bank aan te pas komt. De meeste transacties in cryptovaluta vinden plaats via zogenoemde omwisselplatforms. De vraag is daarom wat de regelgeving is met betrekking tot belastingen betalen over bitcoin en andere cryptomunten als je er winst hebt op geboekt.

Inkomstenbelasting betalen over crypto

Moet je dan inkomstenbelasting betalen op mogelijke winst op je crypto investeringen? Het antwoord op deze vraag is simpel: ja. Het is namelijk verplicht om cryptovaluta aan te geven bij de Belastingdienst. Over alle “waardevolle” bezittingen die je in een jaar hebt verdiend, moet je wel degelijk belasting betalen. Ook als je een stuk je van je inkomen verdient uit andere types beleggingen, moet je hier belasting over betalen en dat is niet anders voor winst die wordt gemaakt op cryptomunten. Het is daarom normaal dat er ook belasting betaalt dient te worden op winst op cryptovaluta. De aangifte dient te worden gedaan in Box 3 van je belastingbrief.

belastingen cryptomunten

Box 3

In box 3 wordt jouw inkomen uit sparen en beleggen belast. Het vermogen waarover je belasting moet betalen wordt bepaald door de schulden af te trekken van de totale waarde van jouw bezittingen. En ook het investeren in cryptomunten wordt in deze context gezien. Als je in Nederland woont of in Nederland vermogen hebt, moet je dat vermogen opgeven aan de Belastingdienst. Het gaat hierbij om het vermogen per begin van het jaar, dat is het kalenderjaar, dus 1 januari. De Belastingdienst ziet bitcoin en andere digitale cryptomunten als “overige bezittingen in box 3”. Als dit vermogen meer is dan € 25.000 bedraagt, dan moet je hierover een vermogensbelasting betalen.

Voor de waarde van de cryptomunt in kwestie moet volgens de Nederlandse overheid worden gekeken naar de waarde op de peildatum, 1 januari van het belastingjaar om 00:00. Kijk daarom dus naar de waarde van een bepaalde cryptomunt op 1 januari 2022 voor de aangifte van het jaar 2021. Je hoeft echter niet altijd belasting te betalen over al je vermogen, een deel valt namelijk onder het heffingsvrije vermogen. In 2020 was je bijvoorbeeld vrijgesteld over de eerste 30.846 euro en moest je geen vermogensbelasting te betalen onder dit bedrag, in 2021 is dat 50.000 euro. Dit bedrag mag worden verdubbeld bij fiscaal partnerschap en is dit dus 100.000 euro.

Zelfs al heb je tijdens het boekjaar geen van je cryptomunten gekocht of verkocht, dan moet je nog steeds belastingen betalen hierover. Je geeft in dit geval aan wat de waarde van je crypto was op 1 januari van het belastingjaar die van toepassing is. Je moet de Belastingdienst meegeven in welke mate de waarde van je investering is gestegen, zodat de ze weten hoe waardevoller jouw passief bezit is geworden tijdens dat jaar. Zelfs als het hier gaat om cryptomunten, dan wordt geen verschil gemaakt in vergelijking met andere investering zoals aandelen of obligaties. Dat is niet altijd leuk als je op lange termijn wenst te investeren in cryptomunten. Gelukkig is het percentage niet zo hoog bij het betalen van belastingen op vermogen.

Hoeveel vermogensrendementsbelasting je zult moeten betalen hangt af van het totale vermogen en kan oplopen tot ruim 1,5%. Banken geven elk jaar aan de fiscus door hoeveel geld je op jouw spaarrekeningen, beleggingsrekeningen en betaalrekeningen hebt staan, dus zeker als je je cryptomunten hebt verkocht (en op je rekening hebt geplaatst) zal de Belastingdienst zien dat er iets niet correct is als je zou kiezen om je belastingen niet te gaan betalen.

Dit is de waarde van de top-10 cryptomunten aan het begin van 2021:

Bitcoin (BTC) 23.749,41 euro

Ethereum (ETH) 605,92 euro

Ripple (XRP) 0,181 euro

Litecoin (LTC) 102,47 euro

Bitcoin Cash (BCH) 281,75 euro

Chainlink 9,20 euro

VeChain 0,015 euro

Cardano 0,1477 euro

Ethereum Classic 4,63 euro

BAT 0,163 euro

Belastingen betalen over loon in crypto

Een loon dat door jouw werkgever wordt uitbetaald via een bepaalde cryptomunt wordt gezien als loon in natura. Een dergelijk soort vergoeding moet worden omgerekend in euro’s op het moment dat het loon, in vorm van bitcoin of andere cryptomunt, wordt ontvangen. Ondanks dat cryptomunten niet helemaal zijn erkend als wettig betaalmiddel, moet je daar toch aangifte van doen. Wanneer je betaald wordt voor je werk in cryptomunten, is het dus belangrijk om de koers goed in de gaten te houden, aangezien de waarde van een bepaalde cryptomunt of token nogal hard kan fluctueren, zelfs binnen een tijdspan van 24 uur.

Belastingen betalen over het minen van bitcoin

Moet je ook belastingen betalen over het minen van bitcoin of andere cryptomunten? Volgens de belastingdienst moet je alleen de pure winst aangeven aan de belastingdienst. Dat betekent dat je belastingen moet betalen op wat overblijft als je de kosten (energie, aanschaf en onderhoud) van de opbrengst aftrekt. Geldt het minen van digitale valuta als bron van inkomen en valt dat dan onder de categorie inkomstensbelasting? Eigenaardig genoeg hoef je als je actief bent in het minen van cryptomunten volgens de Belastingdienst de opbrengst van het ‘minen’ vaak niet aan te geven. Dat blijkt uit de pagina ‘Cryptovaluta (zoals bitcoins)’ van de Belastingdienst. Als je staking rewards ontvangt door het staken van een bepaalde cryptomunt zoals Polkadot (DOT), dan valt dit onder de vermogensbelasting aangezien de winst wordt gezien als een soort van interest.

belastingen betalen cryptomunten

Belastingen betalen over verhandelen crypto

Volgens de Nederlandse overheid valt het verhandelen van crypto te vergelijken met traden van een buitenlandse munt zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar of Pound sterling. De opbrengst van de handel is niet van belang, wel de koerswinst. Bij het omwisselen van de cryptovaluta kan je natuurlijk of winst of verlies maken. De resultaten van het handelen van crypto vermeld je op de winst-en-verliesrekening, net zoals je dat zou doen voor het minen van een Proof of Work crypto. Dit betekent dat zowel het minen als de aankoop van cryptovaluta (al dan niet gevolgd door verkoop) eigenlijk onder dezelfde categorie vallen.  De resultaten van het minen en handelen komen daardoor tot uitdrukking in de in de winst-en-verliesrekening.

Als je actief handelt in cryptomunten, dan moet je dit steeds aangeven in Box 1. In dit geval moet je maar liefst 49,5% belasting betalen over het positieve resultaat van dat jaar wanneer je ze in privébezit hebt. Mochten de cryptomunten in kwestie echter in het bezit zijn van een BV, dan zal er een belasting van 16,5% tot 25% betaald moeten worden over het positieve resultaat. Het percentage is afhankelijk van de hoeveelheid winst die je tijdens dat jaar met je bedrijf hebt geboekt. Jammer genoeg is het niet mogelijk om verlies dat je door het verhandelen van cryptovaluta hebt geleden af te trekken van de belastingen. De reden hiervoor is dat cryptovaluta volgens de Belastingdienst worden gezien als een investering met een erg speculatief karakter.

Belastingen betalen over een crypto airdrop

Moet je in Nederland ook belastingen betalen op een crypto airdrop zoals gebeurde bij UniSwap of ShapeShift? En hoe moet worden omgegaan met hard forks zoals Bitcoin Cash als het gaat om het betalen van belastingen? Via een hard fork of airdrop krijg je namelijk een soort van “return on investment” op je investering. De belastingdienst heeft aangegeven dat je in Nederland daarom wel degelijk belastingen moet betalen op het ontvangen van een airdrop of een hard fork. Als je 10 tokens ontvangt van de een bepaalde hard fork of airdrop, dan moet je dit nog steeds aangeven als extra inkomen. Dit valt te vergelijken met staking rewards bij een Proof of Stake cryptomunt.

Jouw crypto veilig opslaan met de Ledger Nano!

Hoe sla jij jouw cryptomunten op? Het is belangrijk om dit op een veilige manier te doen. Daarom raadt Cryptoblogger de Ledger Nano X en de Ledger Nano S aan!

Disclaimer: Dit artikel is geen investeringsadvies, het enige doel van het artikel is informatie te geven over crypto, zodat je er meer over leert begrijpen. Doe altijd zelf onderzoek voordat je besluit ergens in te investeren.

Dit artikel is geschreven door...

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Korting op de Crypto Masterclass!

crypto masterclass review

Nieuwe artikelen!

Crypto kopen?
Natuurlijk bij LiteBit!

logo van litebit

Crypto Koers!

Bitcoin (BTC)
6.05%
$ 24,532.57
$ 1,484.22
⇣ 23,125.20
11 Aug
⇡ 24,636.60