bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 40,076.00
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,327.09
tether
Tether (USDT) $ 1.00
binance-coin
Binance Coin (BNB) $ 315.49
cardano
Cardano (ADA) $ 1.29
xrp
XRP (XRP) $ 0.710059
usd-coin
USD Coin (USDC) $ 1.00
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.209056
polkadot
Polkadot (DOT) $ 15.19
binance-usd
Binance USD (BUSD) $ 1.00

Bitcoin Mining: Hoe werkt het en is het winstgevend?

bitcoin mining

Inhoud

Bitcoin is een gedecentraliseerde cryptocurrency die volledig onafhankelijk is van centrale instanties zoals banken of overheden. Er is geen enkele externe instantie die de uitgifte van Bitcoin controleert. Het is gebaseerd op één principe: mining. Bitcoin is gebaseerd op het blockchain-protocol. In die zin is het mogelijk Bitcoin te minen. Maar hoe werkt Bitcoin mining, en hoe kun je hier zelf mee beginnen? We leggen je het in dit artikel uit

Wat is Bitcoin mining?

Wat is Bitcoin mining? Bitcoin mining heeft niets te maken met het bezitten van Bitcoin. Bij het minen van Bitcoins gaat het erom rekenkracht in dienst te stellen van het Bitcoin-netwerk. De rekenkracht kan op verschillende manieren worden geleverd:

 • Via een PC
 • Via machines die speciaal bestemd zijn voor Bitcoin-mining, zoals RIG’s of ASIC’s

De verkregen rekenkracht zal voor verschillende dingen worden gebruikt, waarvan de belangrijkste de beveiliging en verificatie van transacties tussen Bitcoin-gebruikers is. Deze rekenkracht zal er ook voor zorgen dat de blockchain werkt door te verifiëren dat de blokken in elkaar passen.

Bitcoin werkt volgens het principe dat elke 10 minuten een blok moet worden gemined. In tegenstelling tot fiatvaluta’s zoals de euro of de dollar, wordt Bitcoin dus geproduceerd door gebruikers. Het minen is een operatie die wordt uitgevoerd door zeer krachtige computers die hun rekencapaciteiten ten dienste stellen van wat bekend staat als de blockchain.

minen

Enkele kerncijfers over Bitcoin :

 • 2009: het jaar van de lancering van Bitcoin
 • 2141: in het jaar 2141 zullen we het maximum aantal Bitcoin in omloop bereiken
 • 18+ miljoen: het aantal Bitcoin dat momenteel in omloop is
 • 21 miljoen: dat is het maximum aantal Bitcoin dat in omloop zal zijn in 2141

Hoewel de lancering sinds 2009 al heeft geleid tot de creatie van meer dan 18 miljoen van de 21 miljoen cryptomunten, daalt het tempo waarin Bitcoin wordt gemined. In feite wordt de snelheid waarmee Bitcoin wordt gemaakt, gedeeld door 2 om de 210.000 opgeloste blokken. Dit is ongeveer iedere 4 jaar.

Dit wordt de Bitcoin halving genoemd. Werden in 2009 elke 10 minuten 50 Bitcoins gecreëerd, nu is dat nog maar 6,25 Bitcoin per 10 minuten. Dit alles is gedocumenteerd in de Bitcoin-broncode.

Hoe werkt Bitcoin-mining?

Het principe van Bitcoin-mining is gebaseerd op het Proof of Work (PoW) consensus algoritme. Het is dit principe dat zorgt voor een sterke beveiliging van Bitcoin. Proof of Work is een concept waarvan de oorsprong teruggaat tot het midden van de jaren negentig. In die tijd ging het om het creëren en implementeren van een anti-spam tegen kwaadaardige e-mails.

Het zijn de miners die het principe van het Proof of Work laten werken. Concreet gezien werkt deze methode in drie stappen:

 1. De miners controleren de binnenkomende gegevens op het register en valideren de echtheid van de transacties
 2. Na verificatie, creëren ze het nieuwe blok in de blockchain
 3. Miners worden beloond met Bitcoin. Het Proof of Work algoritme bepaalt aan de hand van een aantal regels (de consensus) welke miner het volgende blok mag genereren en hoe de Bitcoin-beloningen worden verdeeld onder de verschillende miners die bij dit Bitcoin-netwerk betrokken zijn.

Een van de sterke punten van het systeem is dat het voor iedereen precies zichtbaar is. Zo kan iedereen optreden en mogelijke fraude opsporen. Het systeem is gebaseerd op een zeer hoge mate van transparantie.

Vanuit het oogpunt van de blockchain worden de volgende stappen gevolgd bij de constructie van een nieuw blok:

 • Een transactie wordt in een blok toegevoerd
 • Alle miners kunnen de geldigheid van de transactie controleren en zo nodig bevestigen
 • De miners selecteren de header van het laatste (meest recente) blok om die als een ‘hash’ in het nieuwe blok toe te voegen.
 • Miners moeten een wiskundig probleem oplossen, dat alleen uiterst krachtige computers kunnen oplossen.
 • Wanneer de oplossing is gevonden, wordt het blok aan de blockchain toegevoegd en over het hele netwerk verspreid.
bitcoin

De voordelen van Bitcoin-mining

 • Miners worden beloond met Bitcoin, waarvan de koers nog kan stijgen in de toekomst. De beloningen kunnen dus steeds meer waard worden
 • Miners nemen deel aan de collectieve veiligheid van het concept
 • Je genereert geld vanuit huis uit door een wiskundig probleem op te lossen
 • Er is geen centrale instantie nodig die alles in de gaten houdt
 • Bitcoin is voor en door gebruikers beheerd

De nadelen van Bitcoin-mining

 • Zeer hoge elektriciteitskosten: dit vermindert de winst van de mining aanzienlijk
 • Het vereist dure apparatuur: Bitcoin-mining is energie-intensief, maar vereist ook het gebruik van dure apparatuur
 • Bitcoin-mining is op wereldschaal zeer energie-intensief. Sommige studies lijken aan te tonen dat de mining een groter stroomverbruik zou vertegenwoordigen dan landen als Israël, Zwitserland of Griekenland
 • Als je individueel mined, heb je weinig kans om als maker van een nieuw blok te worden gekozen

Hoeveel geld kan ik verdienen met het minen van Bitcoin?

Als individu is het minen van Bitcoin niet meer echt lucratief. Het kan interessanter zijn als je dit via cloud mining platforms doet.

Bij de lancering van de Bitcoin in 2009 was de activiteit van de miners volledig vrijwillig en werden zij voornamelijk gebruikt om de cryptocurrency te ontwikkelen. Echter bleef de prijs van Bitcoin op dat moment onveranderd. Destijds waren de blokken die in de blockchain moesten worden opgenomen uiterst eenvoudig en veel kleiner dan nu het geval kan zijn.

Daarom kon iedereen Bitcoin minen met apparatuur dat vandaag de dag totaal verouderd zou zijn. En dat is niet het enige. Er zijn namelijk veel meer factoren die bepalen of Bitcoin mining winstgevend zal zijn. Denk bijvoorbeeld aan het land waar je jezelf in bevindt. In sommige landen liggen de elektriciteitskosten namelijk stukken hoger.

Bitcoin kopen

Als je een tamelijk budget hebt, is het minen van Bitcoin waarschijnlijk de beste en gemakkelijkste oplossing om geld te verdienen. Onder bepaalde omstandigheden is cloud mining nog steeds een effectieve manier om gratis Bitcoin te verkrijgen.

Echter hangt het allemaal van verschillende omstandigheden af. Daarom is het misschien beter om Bitcoin te kopen als investering. Er zijn veel analisten die verachten dat de waarde van Bitcoin verder zal stijgen. Je kunt Bitcoin het beste kopen op Binance of Bitvavo, omdat de liquiditeit hier het grootst is.

Conclusie: is Bitcoin Mining de moeite waard?

Als je als individu aan mining wilt doen, is de kans zeer groot dat het niet winstgevend zal zijn, gezien de kosten van elektriciteit en de investering die nodig is om de machines aan te schaffen. Het is vandaag de dag vrij duidelijk dat de kosten van het minen van Bitcoin hoger zijn dan de winst die het je zou kunnen opleveren.

Niettemin, door naar een cloud mining bedrijf te gaan, zal je rendement in ieder geval verbeterd worden terwijl het nog steeds een bijverdienste is. Cloud mining oplossingen stellen je in staat om zeer gemakkelijk te minen met slechts een paar muisklikken, vanuit je eigen huis, zonder je zorgen hoeven te maken over hoge elektriciteitskosten en zonder te hoeven investeren in zeer dure apparatuur.

Een andere mogelijkheid is om Bitcoin te kopen in plaats van het te minen. Veel analisten speculeren dat de prijs van deze virtuele munt de komende jaren nog flink zal stijgen. Als je wilt kopen in plaats van minen, zijn er verschillende crypto exchanges waar je dat kunt doen, zoals Binance en Bitvavo.

Disclaimer: Dit artikel is geen investeringsadvies, het enige doel van het artikel is informatie te geven over crypto, zodat je er meer over leert begrijpen. Doe altijd zelf onderzoek voordat je besluit ergens in te investeren.

Dit artikel is geschreven door...

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Korting op de Crypto Masterclass!

crypto masterclass review

Nieuwe artikelen!

bitrobby review

BitRobby Review

Maak jij al gebruik van een crypto tradingbot? Wanneer je geen tijd, energie of moeite in crypto trading wilt steken,

Crypto Koers!

Bitcoin (BTC)
1.4%
$ 40,076.00
$ 561.06
⇣ 39,152.00
29 Jul
⇡ 40,617.00