bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 23,680.34
ethereum
Ethereum (ETH) $ 1,826.18
tether
Tether (USDT) $ 1.00
bnb
BNB (BNB) $ 327.42
usd-coin
USD Coin (USDC) $ 1.00
xrp
XRP (XRP) $ 0.377232
cardano
Cardano (ADA) $ 0.530881
binance-usd
Binance USD (BUSD) $ 1.00
solana
Solana (SOL) $ 41.52
polkadot
Polkadot (DOT) $ 9.57

Wat zijn trading indicators?

trading indicators

Inhoud

Voorspellen in welke richting de prijs van bitcoin of andere cryptomunten bewegen is niet eenvoudig. Daarom wordt vaak vertrouwd op trading indicators of indicatoren om de prijs op voorhand te kunnen voorspellen. Deze indicatoren zijn een soort van technical analysis of technische analyse om de prijsbeweging van cryptomunten zo nauwkeurig te kunnen voorspellen. In dit artikel behandelen we de volgende indicatoren: Relative Strength Index (RSI), Moving Averages, Moving Average Convergence/Divergence of MACD, Fibonacci Retracement, Pi Cycle Top Indicator, RUPL / NUPL chart en Bollinger Bands (BB).

Relative Strength Index (RSI)

De Relative Strength Index (RSI) is een momentumindicator die wordt gebruikt in technische analyse en die de omvang van recente prijsveranderingen meet om “overbought”, of in het Nederlands oververkochte omstandigheden, in de prijs van een activum te evalueren. RSI is in eenvoudige woorden een momentum oscillator die de snelheid en verandering van prijsbewegingen meet. Hoe sneller de verandering van een prijsbeweging, hoe groter de kans is dat de markt zich dezelfde kant op zal blijven bewegen.

De formule achter de Relative Strength Index is steeds gebaseerd op de prijzen van de afgelopen dagen. Het aantal dagen waarop je de formule gaat gaan baseren heeft wel een invloed op hoe jouw RSI er specifiek uit komt te zien. Het meest gebruikte aantal ligt op 14 dagen. Voor de berekening wordt gebruikgemaakt van de volgende formule: RSI = 100 – (100 / (1 + (gemiddelde stijging / gemiddelde daling))).

trading

Moving Averages

Moving Averages is een technische indicator die de gemiddelde prijs van een bepaald aantal recente price candles weergeeft. Deze indicator is de meest gebruikte technische indicator ter wereld. De voortschrijdende gemiddelden zijn een zeer effectieve indicator omdat het een heel simpele manier is om prijsfluctuaties te analyseren. Als de prijs van een bepaalde cryptomunt bijvoorbeeld boven de moving average van 50 dagen ligt, geeft dit aan dat de kopers actiever zijn dan de verkopers. Als een bepaald voortschrijdend gemiddeld omhoog beweegt, suggereert dit dat de prijs zich in een opwaartse trend bevindt, en op dezelfde manier als het naar beneden beweegt, suggereert dit dat het in een neerwaartse trend zit.

Als de gemiddelde prijs over de afgelopen 50 dagen onder het 200-daags moving average is gedaald, is dit een teken van dreigende verliezen. Dit wordt ook wel een death cross genoemd. Een death cross verschijnt op een grafiek wanneer de moving average op korte termijn onder de moving average op lange termijn komt te liggen. Een golden cross kan dan weer wijzen op een naderende prijsstijging in de markt. Een golden cross houdt in dat een korte termijn Moving Average een lange termijn Moving Average overstijgt. Ook hier wordt dan naar de moving average van de afgelopen 50 dagen vergeleken met die van de laatste 200 dagen.

Moving Average Convergence/Divergence of MACD

De Moving Average Convergence/Divergence of MACD is een trendvolgende momentumindicator die veel wordt gebruikt door crypto traders. Hoewel de MACD een lagging indicator is, kan deze zeer nuttig zijn bij het identificeren van mogelijke trendveranderingen. De MACD oscilleert boven en onder een nullijn, ook wel de middellijn genoemd. Een lagging of achterblijvende indicator is het tegenovergestelde van een leidende indicator en dat wil zeggen dat de indicator soms pas achteraf heel duidelijk te zien is en minder goed op het moment zelf. Bij een oplopende MACD-lijn is de trend positief, bij een neergaande lijn is deze negatief. Doorkruist de MACD-lijn bijvoorbeeld opwaarts de signaallijn, dan is dit een duidelijk koopsignaal.

Fibonacci Retracement

Fibonacci Retracements zijn verborgen niveaus van de horizontale steun- en weerstandslijnen waar de prijs van een bepaalde cryptomunt mogelijk opnieuw kan gaan omkeren. De belangrijkste niveaus zijn 23,6%, 38,2%, 61,8% en 78,6%. Deze getallen komen natuurlijk niet uit het niets, maar zijn gebaseerd op de “gouden ratio”. De gouden ratio komt op mysterieuze wijze overal ter wereld in de natuur terug. De verhouding zelf komt van de de reeks van Fibonacci, een natuurlijk voorkomende reeks getallen die overal te vinden is, van het aantal bladeren aan een boom tot de vorm van een zeeschelp.

Traders gebruiken deze levels vaak als een self fulfilling prophecy methode om support/resistance en daarbij behorende take profit/stoploss te bepalen. Self fulfilling prophecy wil zeggen dat handelaren weten dat andere handelaren deze ratio’s gebruiken en daarom weten dat op een bepaald bedrag zal worden gekocht of verkocht. Fibonacci Retracement Levels zijn makkelijk te gebruiken aangezien de levels nauwkeurig aangeven waar de kans groot is dat de trend zich gaat omkeren. Om de Fibonacci lijnen goed te kunnen zien moet je bouwen op de swing high en swing low. Met de swing high wordt de hoogste piek van een stijgende trend bedoeld, voordat dit hierna een dalende trend werd.

Pi Cycle Top Indicator

De Pi Cycle Top Indicator is ook gebaseerd op moving averages. De Pi Cycle Top Indicator gebruikt een moving average van 111 dagen en een 2x veelvoud van de moving average van 350 dagen om markttoppen te voorspellen. Wanneer de moving average van 111 dagen boven de moving average gemiddelde van 2×350 dagen komt, is dit een signaal dat de top bereikt is. Historisch gezien is de Pi Cycle Top Indicator één van de beste indicatoren gebleken om de top van de bitcoin-koers te voorspellen. De Pi Cycle Top Indicator voorspelde namelijk de top in maart en november van 2013, de marktop eind 2017 en recent ook de all-time high van bitcoin in mei van 2021.

Pi Cycle Indicator

RUPL / NUPL chart

RUPL staat voor Relative Unrealized Profit/Loss n NUPL staat voor Net Unrealized Profit/Loss. Het belangrijkste principe van deze indicator is de verhouding tussen marktkapitalisatie en de investeerders die winst maken. Wanneer de marktkapitalisatie veel sneller stijgt dan de investeerders die winst nemen, zien we dat de markt mogelijk oververhit raakt. Op dat moment zou je kunnen concluderen dat beleggers te hebzuchtig aan het worden zijn. NUPL (Net Unrealized Profit/Loss) kijkt naar het verschil tussen niet-gerealiseerde winst en niet-gerealiseerd verlies om te bepalen of het netwerk als geheel zich momenteel in een staat van winst of verlies bevindt. Elke waarde boven nul in de grafiek geeft aan dat het netwerk zich in een staat van nettowinst bevindt, terwijl waarden onder nul een staat van nettoverlies aangeven.

Bollinger Bands (BB)

Bollinger Bands werden ontwikkeld door John Bollinger en werken als een oscillator-meter. Deze indicator geeft aan of de markt een hoge of lage volatiliteit heeft, evenals of de markt overbought of oversold is. De Bollinger Bands zijn gebaseerd op het 20-daags voortschrijdend gemiddelde. De upper en lower Bollinger Band worden aan de hand van een standaarddeviatie berekend. De twee lijnen of “bands” worden op de koers geplaatst en creëren een dynamische trend rondom de koers. In een volatiele markt is de afstand tussen de Bollinger Band en de koers een stuk groter dan in een meer kalme markt. Hoe kun je deze indicator het beste gebruiken? De eenvoudigste manier om de Bollinger Bands indicator te gebruiken, is te kopen of te verkopen na een uitbraak buiten de banden.

Lagging indicator vs. leading indicator

Wanneer je gebruik maakt van een indicator om de markt te proberen lezen is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen een lagging indicator en leading indicator. Leading indicator proberen te voorspellen waar de prijs naartoe gaat, terwijl lagging indicators een historisch perspectief bieden van achtergrondomstandigheden die ertoe hebben geleid dat de huidige prijs is waar hij is. Veel van de indicatoren zijn namelijk makkelijker te analyseren achteraf en het is niet altijd even gemakkelijk om een indicator te gebruiken om voorspellingen te maken.

Jouw crypto veilig opslaan met de Ledger Nano!

Hoe sla jij jouw cryptomunten op? Het is belangrijk om dit op een veilige manier te doen. Daarom raadt Cryptoblogger de Ledger Nano X en de Ledger Nano S aan!

Disclaimer: Dit artikel is geen investeringsadvies, het enige doel van het artikel is informatie te geven over crypto, zodat je er meer over leert begrijpen. Doe altijd zelf onderzoek voordat je besluit ergens in te investeren.

Dit artikel is geschreven door...

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Korting op de Crypto Masterclass!

crypto masterclass review

Nieuwe artikelen!

Crypto kopen?
Natuurlijk bij LiteBit!

logo van litebit

Crypto Koers!

Bitcoin (BTC)
2.55%
$ 23,680.34
$ 603.85
⇣ 22,872.13
10 Aug
⇡ 24,068.45