bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 40,166.00
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,309.96
tether
Tether (USDT) $ 1.00
binance-coin
Binance Coin (BNB) $ 314.67
cardano
Cardano (ADA) $ 1.27
xrp
XRP (XRP) $ 0.708338
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.209239
usd-coin
USD Coin (USDC) $ 0.998432
polkadot
Polkadot (DOT) $ 14.75
binance-usd
Binance USD (BUSD) $ 1.00

Wat is Chiliz (CHZ)? – Complete Uitleg, Koers en Koopgids

chiliz

Inhoud

Chiliz (CHZ) is één van dé cryptomunten in opkomst. Wat wil je ook, de munt is gelinkt aan de belangrijkste bijzaak in de wereld, sport, en op dit moment dan met name voetbal! Wil je meer weten en misschien wel investeren in Chiliz crypto? Lees dan onze complete uitleg over de cryptomunt en vindt uit waarom jij wel of niet in CHZ moet investeren in de komende tijd. 

Wat is Chiliz?

Veel mensen hebben een favoriete sportclub, of het nu voetbal, basketbal of een andere sport is. Zeker nu met de pandemie in volle gang en vele wedstrijden zonder publiek in het achterhoofd zoeken clubs steeds meer naar andere bronnen van inkomsten en manieren om zich meer met fans te verbinden. Chiliz speelt hier op in door clubs de kans te bieden fan tokens te creëren en via hun eigen website socios.com aan te bieden. Supporters die de tokens aanschaffen verwerven op die manier stemrecht bij hun favoriete club en de clubs hebben dan extra inkomen voor hun spelersbudget of eventuele andere investeringen. 

CHZ is een ERC-20 token dat werkt op de blockchain van Ethereum. Via Smart Contracts kunnen clubs hun eigen Non-Fungible Tokens (NFT’s) aanmaken op de blockchain en die dan aanbieden aan hun fans. Het idee van Chiliz kwam in 2016 en twee jaar later werd er met een Private Placement 66 miljoen dollar opgehaald. Dat geld werd onder andere gebruikt om 8.8 miljard munten te genereren en hun eigen platform socios.com te ontwikkelen. 

Eind 2019 was Juventus (JUV) de eerste sportvereniging met zijn eigen fan token en bijna anderhalf jaar later hebben vele grote voetbalclubs dat voorbeeld gevolgd. Inmiddels hebben grote clubs als Barcelona (BAR), Manchester City (CITY), Paris Saint Germain (PSG), Atletico Madrid (ATM), AC Milan (ACM), AS Roma en nog vele andere clubs over de hele wereld al hun eigen fan token. Andere sporten lopen daarop nog achter, al is er bijvoorbeeld wel een token voor de vechtsportbond UFC (UFC) beschikbaar. 

Hoe werkt Chiliz?

Je kunt de fan tokens kopen via hun eigen app en website socios.com. En met die tokens krijg jij dus stemrecht in bepaalde beslissingen van jouw favoriete club. Zelf noemen ze dat ‘real fan engagement’ oftewel ‘echte betrokkenheid van fans’ waarmee fans dus via crypto inspraak krijgen in hun club. 

Dus stel je voor dat je met het houden van crypto tokens kunt stemmen op beslissingen van het bestuur. Dit is een prachtige manier om betrokken te zijn bij jouw favoriete club. Maak je overigens niet direct al te veel illusies, het ligt niet voor de hand dat ze een besluit van de fans vragen over de aanschaf van Leo Messi. Maar je krijgt wel zeggenschap over kleinere onderwerpen. Zo vroeg bijvoorbeeld Juventus als eerste poll, welk lied in het stadion gespeeld moet worden na een doelpunt en dus is door Chiliz nu Song 2 van Blur te horen na elk doelpunt. Ook keuzes in het design van het tenue van teams gebeurt al via de Chiliz fan tokens. 

Wat is de verwachting van Chiliz?

Ja, het design van het tenue is misschien een onbelangrijk detail voor veel mensen, maar Chiliz is dan ook nog maar net begonnen. Clubs houden altijd het recht om zelf te bepalen op welke onderwerpen ze hun supporters laten stemmen. Toch is het is absoluut niet ondenkbaar dat de beleidsbeslissingen die op Chiliz aangeboden worden groter en belangrijker gaan worden als clubs doorhebben hoeveel geld ze daarmee kunnen verdienen. Daarnaast kun je met de fan tokens andere rechten krijgen, zoals bijvoorbeeld toegang tot bepaalde delen van het stadion, uitnodigingen voor ledendagen. Het is dus een soort van lidmaatschap

chz tokens voor het american football

Hoewel het voorlopig nog met name voetbalclubs zijn die al gebruik maken van Chiliz, heeft het bedrijf in Maart 2021 een belangrijke investering gedaan om toe te treden tot de Amerikaanse markt. Ze hebben namelijk een kantoor in New York geopend om zo extra te kunnen investeren in de samenwerking met de populaire Amerikaanse sporten. Zo wil het bedrijf ook dat clubs in het basketbal, honkbal, American Football, ijshockey en andere sporten die in de Verenigde Staten ongelooflijk populair zijn gebruik gaan maken van Chiliz. Met Chiliz kunnen de clubs onder andere profiteren van de globalisering van de sporten die ook in de rest van de wereld meer en meer de aandacht trekken. 

Het grote voordeel is dus dat je vanuit elk land waar crypto beschikbaar is fan tokens kunt kopen. Zo kunnen sportclubs dus mensen over de hele wereld aan zich binden via crypto, en er op die manier aan verdienen. Om de echte fans de kans te geven als eerste die tokens aan te schaffen beginnen de sportclubs met een Fan Token Offering. 

Wat is de Fan Token Offering van Chiliz?

Een Fan Token Offering of FTO wordt gedaan om de tokens die dus als een soort van lidmaatschap dienen, beschikbaar te stellen voor de echte fans, nog voordat ze op de markt komen. Het is dus min of meer vergelijkbaar met het Initial Coin Offering (ICO), waar andere crypto grondig gebruik van maken en gemaakt hebben. 

Via socios.com, de eigen website van Chiliz kun je de tokens kopen via de Fan Token Offering. De club bepaalt zelf voor welk tarief ze een token aanbieden en hoe lang de Offering beschikbaar is. Juventus, de eerste club die met een eigen fan token op de markt kwam, had bijvoorbeeld een FTO van zes maanden, terwijl bijvoorbeeld Manchester City een FTO had van een kleine drie maanden. 

Als de FTO afgerond is, kunnen de fan tokens de reguliere exchange op, zodat ze voor meer mensen beschikbaar komen. 

Is Chiliz al in Nederland of België?

In Nederland is Fortuna Sittard (FOR) de eerste club die een samenwerking met Chiliz heeft aangekondigd. Hoewel op het moment van schrijven de precieze details van de lancering en de Fan Token Offering nog niet bekend zijn lijken de Limburgers de eerste club in Nederland te worden die hun fans stemrecht in Fortuna Sittard geven via fan tokens. In België is voetbalclub Sint-Truidense (STV) al in zee gegaan met Chiliz, hun FTO begon op 9 December 2020 en duurde 14 dagen. Het lijkt een kwestie van tijd voordat meerdere sportclubs in de lage landen dit voorbeeld volgen. 

nederlands voetbal
Fortuna Sittard is de enige Nederlandse club met een CHZ-token

De koers van Chiliz

In de eerste drie maanden van 2021 steeg de koers van Chiliz met meer dan 1000%. Dat had deels te maken met de groeiende populariteit van NFT’s en vanwege het nieuws dat Chiliz een kantoor opende in de Verenigde Staten. 

Heb je dan de boot al gemist? Hoogstwaarschijnlijk niet! CHZ heeft vele markten (zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse sporten) nog niet goed aangeboord, als dat met succes gebeurt kan de koers zomaar weer gigantische sprongen maken. Wanneer je Chiliz moet kopen weet je natuurlijk nooit zeker, maar ga voor de huidige koers naar https://coinmarketcap.com/nl/currencies/chiliz/

Waar kan ik Chiliz nieuws vinden? 

Op de eigen website van Chiliz kun je via de link https://www.chiliz.com/en/news het laatste nieuws van het bedrijf vinden. Chiliz is ook erg actief op Twitter en op socios.com vind je al de laatste informatie van Fan Token Offerings, de koers van de verschillende fan tokens en andere nieuwtjes. 

Op welke crypto exchanges is Chiliz te koop? 

Omdat de populariteit van de Chiliz munt ontzettend gegroeid is de afgelopen tijd, is deze op een aantal grote exchanges beschikbaar. Zo kun je Chiliz dus op het Nederlandse Bitvavo vinden. Daarnaast kun je ook Chiliz kopen op Binance, Bitfinex, KuCoin, Crypto.com, Bitpanda en nog vele anderen. Daarnaast kun je Chiliz direct op de socios.com app krijgen, met die CHZ munten kun je dan de verschillende beschikbare fan tokens op diezelfde app aanschaffen. 

Wil je CHZ kopen via iDeal, dan kan dat bijvoorbeeld bij Bitvavo en Binance. Bij socios.com kun je voorlopig niet direct met iDeal Chiliz kopen. Maar je kunt je op Bitvavo of Binance gekochte CHZ wel overmaken naar de socios.com wallet, met je eigen socios.com private key. Ook kun je onder andere Visa en Mastercard gebruiken om direct Chiliz aan te schaffen met euro’s via de socios.com app. 

Wil je juist een fan token zonder CHZ te gebruiken, dan kan dat soms ook via de reguliere exchange. Zo kun je bij Binance bijvoorbeeld het Juventus Fan Tokens (JUV) kopen met Bitcoin (BTC).

Hoe kan ik Chiliz bewaren? 

Je kunt CHZ in alle gangbare wallets opslaan. Zowel in hot wallets als cold wallets. Over het algemeen zijn cold wallets veiliger tegen diefstal, want ze zijn niet aan het internet verbonden tenzij jij dat zelf doet. Hoog aangeschreven cold wallets zijn Ledger en Trezor.

Hot wallets zijn in principe gebruiksvriendelijker en je kunt dan een stuk sneller met jouw CHZ traden. Tegenwoordig wordt de beveiliging van hot wallets ook steeds beter. De socios.com app heeft zijn eigen hot wallet voor CHZ en fan tokens. 

Jouw crypto veilig opslaan met de Ledger Nano!

Hoe sla jij jouw cryptomunten op? Het is belangrijk om dit op een veilige manier te doen. Daarom raadt Cryptoblogger de Ledger Nano X en de Ledger Nano S aan!

Hoe vind ik de juiste cryptomunt?

De cryptomarkt lijkt steeds groter te worden, waardoor het lijkt alsof investeren in crypto een garantie voor succes is. Maar het vinden van de juiste crypto munt is toch nog niet zo makkelijk. Weet daarom waar je aan begint. Leer alles over crypto met de Crypto Masterclass van AllesOverCrypto en leer alles over crypto trading!

real madrid chiliz token

Disclaimer: Dit artikel is geen investeringsadvies, het enige doel van het artikel is informatie te geven over crypto, zodat je er meer over leert begrijpen. Doe altijd zelf onderzoek voordat je besluit ergens in te investeren.

Dit artikel is geschreven door...

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Korting op de Crypto Masterclass!

crypto masterclass review

Nieuwe artikelen!

bitrobby review

BitRobby Review

Maak jij al gebruik van een crypto tradingbot? Wanneer je geen tijd, energie of moeite in crypto trading wilt steken,

Crypto Koers!

Bitcoin (BTC)
0.02%
$ 40,166.00
$ 8.03
⇣ 39,152.00
29 Jul
⇡ 40,807.00