bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 40,166.00
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,309.96
tether
Tether (USDT) $ 1.00
binance-coin
Binance Coin (BNB) $ 314.67
cardano
Cardano (ADA) $ 1.27
xrp
XRP (XRP) $ 0.708338
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.209239
usd-coin
USD Coin (USDC) $ 0.998432
polkadot
Polkadot (DOT) $ 14.75
binance-usd
Binance USD (BUSD) $ 1.00

Wat is Cosmos (ATOM) – Complete Uitleg, Koers en Koopgids!

cosmos atom

Inhoud

Cosmos is een project dat tot doel heeft een volledig ecosysteem van parallelle blockchains te creëren die zowel kunnen schalen als met elkaar samenwerken. Op Cosmos gebaseerde blockchains gebruiken Inter-Blockchain Communication (IBC) om met elkaar te kunnen communiceren. Door gebruik te maken van Inter-Blockchain Communication wil Cosmos blockchain applicaties en smart contracts schalen om zo de basis te vormen van de volgende generatie internet of Web 3.0.

Hoe werkt Cosmos?

 1. Application: Verwerkt de transacties en werkt de status van het netwerk bij
 2. Networking: Maakt communicatie tussen transacties en blockchains mogelijk
 3. Consensus: Helpt de nodes om een consensus te bereiken over de huidige status van de blockchain

Het meest essentiële element van dit ontwerp met 3 lagen is de Tendermint BFT Engine, het onderdeel van het netwerk waarmee ontwikkelaars blockchains kunnen bouwen zonder ze alles vanaf nul moeten gaan programmeren.

Tendermint consensus

Het Cosmos Netwerk is een ecosysteem van onafhankelijke Byzantine Fault-Tolerant blockchains die parallel naast elkaar werken. Deze blockchains kunnen onafhankelijk van elkaar werken maar ook met elkaar samenwerken. Tendermint is een Byzantine Fault-Tolerant (BFT) consensusalgoritme dat werd gebouwd door de ontwikkelaars achter Cosmos. Blockchains in het Cosmos netwerk kunnen worden aangedreven door Tendermint of een ander consensusalgoritme dat Byzantine Fault-Tolerant is.

Tendermint Byzantine Fault Tolerance (BFT)

Tendermint Core is een Proof of Stake (PoS) governance mechanisme dat het gedistribueerde netwerk van computers waarop de Cosmos Hub draait gesynchroniseerd houdt. Om ervoor te zorgen dat de deelnemers of “validator nodes” de blockchain kunnen beveiligen moeten ze ATOM staken. Om in aanmerking te komen om een validator te worden moet een node in de top-100 staan van validators die ATOM staken. De hoeveelheid stemmen die een node kan uitdelen is afhankelijk van de hoeveelheid ATOM die wordt gestaked.

Gebruikers kunnen hun ATOM tokens ook delegeren aan andere validators door hun stem in de vorm van ATOM tokens aan die node toe te kennen om op deze manier toch een deel van de block rewards te kunnen ontvangen. Wanneer je ATOM tokens delegeert kunnen de tokens gedurende 3 weken niet worden getransfereerd, maar je kunt de tokens wel op gelijk wel moment delegeren aan andere validators. De belangrijkste taak van delegators is het verdelen van de stemmen onder verschillende validators. Dit zorgt ervoor dat Cosmos een gedecentraliseerd netwerk blijft.

bitcoin blockchain

Wat is Inter-Blockchain Communication (IBC)?

Inter-Blockchain Communication (IBC) of Blockchain interoperabiliteit betekent dat je een bepaalde coin kunt verzenden van één blockchain en de ontvanger een andere cryptomunt ontvangt op een andere blockchain zonder dat een derde partij verantwoordelijk is voor de uitwisseling hiervan. Verschillende projecten bouwen protocollen voor blockchains om veilig en betrouwbaar met elkaar te kunnen communiceren.

Een netwerk van blockchains zorgt voor netwerkeffecten om een gedecentraliseerd internet te bouwen. Wanneer verschillende blockchains met elkaar verbonden zijn, zorgt dit voor een betere gebruikerservaring voor de eindgebruiker. Blockchain-interoperabiliteit kan ook de schaalbaarheid, snelheid en uitbreidbaarheid van blockchains aanzienlijk vergroten. IBC maakt het daarnaast ook mogelijk om private, publieke en consortium blockchains met elkaar te verbinden.

Dit zijn enkele van de grotere projecten die bouwen aan een oplossing om Inter-Blockchain Communication te verkrijgen:

 • Cosmos
 • ICON
 • Aion
 • Wanchain
 • Polkadot
 • Klaytn

Al deze projecten proberen op de een of andere manier toe te laten om tokens tussen verschillende blockchains te kunnen transfereren.

Het Cosmos Network

Cosmos is een Inter-Blockchain Communication protocol, gecombineerd met een blockchain die dat protocol implementeert dat bekend staat als Cosmos Hub. Cosmos Hub is een shared ledger waarmee tokens tussen verschillende blockchain kunnen worden overgedragen. Cosmos Hub vereist van blockchains die willen gebruik maken van de Cosmos blockchain interoperabiliteit om aan bepaalde vereisten te voldoen. Een blockchain die niet aan die vereisten voldoet kan echter nog steeds verbonden worden door gebruik te maken van een soort “brug” via een blockchain die wel aan die vereisten voldoet.

ATOM tokens

De token die wordt gebruikt op de Cosmos blockchain heet ATOM. De ATOM token is een soort van Proof of Stake token en door de tokens in een pool te bewaren kun je een beloning ontvangen door het netwerk te beveiligen. De ATOM token wordt niet gebruikt voor al het staken of transacties in het hele Cosmos ecosysteem. Het gebruik van ATOM is specifiek voor alleen de Cosmos Hub. Cosmos hub is een van de vele hubs binnen het Cosmos Ecosystem, er zijn ook andere hubs zoals IRIS.

Transactiekosten betaald voor de Cosmos Hub hoeven niet noodzakelijk te worden betaald met ATOM, een brede selectie van verschillende tokens kan worden gebruikt om transactiekosten te betalen, zoals BTC, ETH en meer. De reden waarom je ATOM wilt vasthouden is omdat een deel van de transactiekosten of vergoedingen in de verschillende valuta zoals BTC of ETH kunt ontvangen als beloning, afhankelijk van de hoeveelheid ATOM die je gestaked hebt.

Het team achter Cosmos

Het team achter Cosmos is verdeeld tussen de Interchain Foundation en Tendermint. Het verder ontwikkelen van de software van Cosmos wordt gedaan door de Interchain Foundation (ICF). De Interchain Foundation (ICF) is een Zwitserse non-profit die is opgericht om de ontwikkeling van Cosmos en het ecosysteem dat zal bijdragen aan het Cosmos Network te ondersteunen. Het Cosmos project wordt daarnaast geleid door Tendermint Inc, een particuliere instantie met winstoogmerk. Jae Kwon is de CEO en medeoprichter van Tendermint en hij is ook voorzitter van de Interchain Foundation.

Tendermint Inc is de naam van het bedrijf en Tendermint Core is de software. Tendermint Core is open-source software voor het lanceren van blockchains waarmee je applicaties in gelijk welke programmeertaal kunt schrijven. De software bestaat eigenlijk uit twee protocollen in één: een consensusalgoritme en een peer-to-peer netwerkprotocol. Tendermint Core zorgt ervoor dat elke transactie op dezelfde manier wordt geregistreerd op elke machine waarop de transactie wordt verwerkt zodat deze met elkaar kunnen communiceren.

Hoeveel ATOM zal worden gecreëerd?

De Initial Coin Offering (ICO) vond plaats midden augustus 2017 en haalde ongeveer 24 miljoen dollar op in beide Ether en bitcoin. Een totaal van 236 miljoen ATOM tokens werd uitgegeven in deze ICO. ATOM heeft ondertussen een totale voorraad van iets minder dan 240 miljoen ATOM. De piekprijs tot nu toe was iets minder dan 30 dollar begin mei 2021. Er is geen maximum hoeveelheid ATOM die zal worden gecreëerd en de ATOM token is dus inflatoir.

Hoe koop ik ATOM?

Geloof je in het Cosmos project en wil je daarom de ATOM cryptovaluta van Cosmos kopen? De waarde van ATOM kan omhoog gaan en door ATOM te staken ontvang je automatisch een rendement op je investering. ATOM kopen kan bij verschillende exchanges zoals Binance, ByBit, Bitfinenx, Kraken en Bitvavo. In Nederland kun je ATOM ook veilig en eenvoudig met iDEAL kopen met de Blox crypto app, op Coinmerce en via Bitcoin Meester.

Ledger Nano

Hoe kan ik ATOM bewaren en staken?

ATOM is een token die kan worden gestaked op een exchange of door deze vast te houden op een wallet die dit ondersteunt. Door ATOM te staken kun je tot 10% per jaar verdienen op je investering. Je kunt de onderstaande exchanges en wallets gebruiken om ATOM te staken:

 • Ledger Walllet: Met de Ledger Wallet behoud je de controle over je private keys
 • Guarda wallet: non-custodial crypto wallet die meerdere cryptomunten ondersteunt
 • Binance: ’s werelds meest populaire exchange waar je ATOM kunt kopen, verkopen en staken
 • Coinbase: gerenommeerde, betrouwbare en beursgenoteerde exchange waar je ATOM kunt kopen, verkopen en staken
 • Atomic Wallet: een gedecentraliseerde wallet waar je meerdere coins kunt bijhouden en ATOM kunt staken

Jouw crypto veilig opslaan met de Ledger Nano!

Hoe sla jij jouw cryptomunten op? Het is belangrijk om dit op een veilige manier te doen. Daarom raadt Cryptoblogger de Ledger Nano X en de Ledger Nano S aan!

Disclaimer: Dit artikel is geen investeringsadvies, het enige doel van het artikel is informatie te geven over crypto, zodat je er meer over leert begrijpen. Doe altijd zelf onderzoek voordat je besluit ergens in te investeren.

Dit artikel is geschreven door...

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Korting op de Crypto Masterclass!

crypto masterclass review

Nieuwe artikelen!

bitrobby review

BitRobby Review

Maak jij al gebruik van een crypto tradingbot? Wanneer je geen tijd, energie of moeite in crypto trading wilt steken,

Crypto Koers!

Bitcoin (BTC)
0.02%
$ 40,166.00
$ 8.03
⇣ 39,152.00
29 Jul
⇡ 40,807.00