bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 58,936.00
ethereum
Ethereum (ETH) $ 4,518.18
binance-coin
Binance Coin (BNB) $ 652.10
tether
Tether (USDT) $ 1.00
solana
Solana (SOL) $ 208.02
cardano
Cardano (ADA) $ 1.68
xrp
XRP (XRP) $ 1.04
polkadot
Polkadot (DOT) $ 39.18
usd-coin
USD Coin (USDC) $ 0.999463
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.221262

Wat is een decentralized exchange (DEX) en hoe werkt het?

DEX

Inhoud

1. Wat is een decentralized exchange (DEX)?

Een decentralized exchange (DEX) is een soort online beurs waarmee directe peer-to-peer cryptocurrency transacties online veilig en zonder tussenpersoon en centrale autoriteit kunnen plaatsvinden. Hoewel gecentraliseerde exchanges (CEX) momenteel het verhandelen van cryptocurrency domineren, worden gedecentraliseerde beurzen steeds populairder.

2. Decentralized exchanges vs. centralized exchanges

Bij een cecentralized exchange is het eigendom van de munten volledig in handen van de beurs. Het vasthouden van de uitwisseling van de sleutels kan echter leiden tot een snellere uitvoering omdat de gebruiker geen toegang hoeft te verlenen. Gecentraliseerde beurzen vertrouwen op een privé-infrastructuur om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen, die intern op hun eigen servers wordt beheerd. Daarentegen brengen gedecentraliseerde beurzen kopers en verkopers samen zonder derde persoon. Transacties worden uitgevoerd via open smart contracts. Zonder tussenkomst van derden behouden gebruikers tijdens het handelsproces de volledige controle over (de private keys van) hun cryptocurrencies.

compound comp kopen

3. Hoe werkt een gedecentraliseerde exchange (DEX)?

Gedecentraliseerde beurzen hebben een andere benadering om hun klanten toe te laten cryptomunten te kopen en te verkopen. Een DEX werkt namelijk zonder een intermediaire organisatie voor het vereffenen van transacties, maar vertrouwt in plaats daarvan op zelfuitvoerende smart contracts om de handel tussen twee partijen te vergemakkelijken. Dit maakt onmiddellijke transacties mogelijk, vaak tegen lagere kosten – transactiekosten op de blockchain niet in rekening gebracht – dan op gecentraliseerde crypto exchanges.

Bij een gedecentraliseerde uitwisseling neemt een blockchain of gedistribueerd grootboek de plaats in van de derde partij of handelsplaats. Door het verhandelen van de munten naar een blockchain te verplaatsen, elimineert de onderliggende een DEX de single points of failure, stelt het gebruikers in staat de controle over hun activa te behouden en dat maakt veiliger en transparanter handelen mogelijk. DEX’s gebruiken smart contracts om markttransacties uit te voeren door transacties toe te wijzen aan autonome code.

4. Verschillende soorten gedecentraliseerde uitwisselingen

Er zijn echter meerdere varianten van orderafhandeling met verschillende mate van decentralisatie. De meeste gedecentraliseerde uitwisselingen zijn eigenlijk slechts semi-gedecentraliseerd en gebruiken hun eigen servers en off-chain orderboeken om gegevens en externe programma’s of entiteiten op te slaan voor de uitwisseling van de cryptomunten. Een ding dat alle gedecentraliseerde beurzen wel gemeen hebben, is dat ze de orders on-chain uitvoeren aan de hand van slimme contracten, en op geen enkel moment bewaren ze het geld van gebruikers.

Bij sommige decentralized exchanges wordt alles on-chain verwerkt, inclusief het wijzigen en annuleren van bestellingen. Dit is het meest gedecentraliseerde en transparante proces om te opereren als een DEX aangezien geen vertrouwen van een derde partij nodig is. Daarom wordt bij sommige DEX’s gekozen om de orderboeken off-chain af te handelen. DEX’s met off-chain orderboeken zijn tot op zekere hoogte nog steeds gedecentraliseerd, maar zijn iets meer gecentraliseerd dan hun on-chain tegenhangers. Een dergelijke entiteit zou de toegang tot de orderboeken kunnen misbruiken om orders van voor af aan te voeren of een verkeerde voorstelling van zaken te geven, maar de fondsen worden wel nog steeds door de gebruikers zelf vastgehouden.

5. Voordelen decentralized exchange

Het belangrijkste voordeel van decentralized exchanges is dat ze betrouwbare transacties mogelijk maken. Je hoeft bij een DEX namelijk je fondsen niet over te dragen aan een centrale partij en erop te vertrouwen. In plaats daarvan houd je zelf je cryptomunten bij in je eigen wallet en behoud je zelf de volledige controle. Decentralized exchanged bieden daarnaast ook een verhoogde privacy aangezien je niet moet voldoen voldoen aan wet- regelgeving rondom Anti Money Laundering (AML), Know Your Customer (KYC) en Customer Due Dilligence (CDD) en kun je je transacties dus anoniem uitvoeren. Door gebruik te maken van van atomic swaps kan een DEX ook snellere en efficiëntere handel aanbieden.

decentralized exchange (DEX)

6. Nadelen decentralized exchange

Bij een decentralized exchange behoud je dus je eigen private keys. Dit betekent echter ook dat je de voogdij over jouw cryptomunten behoudt en daarom verantwoordelijk bent voor het beheer van jouw fondsen en privésleutels. Dit brengt het risico met zich mee dat jouw sleutels verloren of gestolen kunnen worden. Een tweede nadeel is dat DEX’s geen gespecialiseerde trading tools in vergelijking met gedecentraliseerde exchanges. In de praktijk is het gebruiken van een DEX daarnaast – zeker met hoge transactiekosten op de blockchain zelf – niet altijd even praktisch voor kleine bedragen en heb je ook behoorlijk wat technische kennis nodig.

7. Wat is een Automated Market Maker?

Toen Uniswap in 2018 werd gelanceerd, werd deze DEX het eerste gedecentraliseerde platform dat met succes gebruikmaakte van een automated market maker (AMM). In de jaren ’90 werd dit systeem wel al gebruikt op klassieke beurzen. Een automated market maker is het onderliggende protocol dat alle gedecentraliseerde beurzen ondersteunt. Een AMM is een systeem dat liquiditeit verschaft aan de beurs door middel van geautomatiseerde handel. Op AMM-gebaseerde gedecentraliseerde beurzen wordt het traditionele orderboek vervangen door liquiditeitspools die vooraf worden gefinancierd on-chain voor beide activa van het handelspaar. De liquiditeit wordt geleverd door andere gebruikers die daarvoor een passief inkomen verdienen op hun fondsen via handelsvergoedingen op basis van het percentage van de liquiditeitspool dat ze verstrekken.

8. Wat zijn Atomic Swaps?

Een atomic swap is technologie gebaseerd op smart contracts die de uitwisseling van de ene cryptocurrency voor de andere mogelijk maakt zonder tussenpersoon te gebruiken. Atomic swaps vertegenwoordigen het peer-to-peer (P2P) proces van het uitwisselen van cryptocurrency over verschillende blockchains zonder een tussenpersoon zoals een crypto exchange. Met behulp van atomic swaps behouden handelaren de controle over hun cryptocurrency en kunnen ze deze verhandelen voor een cryptomunt van een andere blockchain. Atomic swaps zijn eenvoudigweg automatische uitwisselingscontracten waarmee twee partijen tokens van twee verschillende blockchains kunnen verhandelen. Een atomic swap wordt ook wel cross-chain trading genoemd.

9. Voorbeelden van decentralized exchanges

9.1 Uniswap

Ook SushiSwap is een DEX dat draait op de Ethereum-blockchain. Met SushiSwap kunnen gebruikers rechtstreeks tokens met elkaar kunnen ruilen. Het platform is in 2020 gelanceerd door de open-source code van Uniswap te kopiëren. Net als bij Uniswap rekent SushiSwap een vast tarief van 0,3% voor handelen op de beurs.

9.2 SushiSwap

Ook SushiSwap is een DEX dat draait op de Ethereum-blockchain. Met SushiSwap kunnen gebruikers rechtstreeks tokens met elkaar kunnen ruilen. Het platform is in 2020 gelanceerd door de open-source code van Uniswap te kopiëren. Net als bij Uniswap rekent SushiSwap een vast tarief van 0,3% voor handelen op de beurs.

sushiswap sushi

9.3 PancakeSwap

Ook PancakeSwap is een kopie van Uniswap. PancakeSwap opereert echter niet op de Ethereum-blockchain maar is gebouwd op de Binance Smart Chain, waardoor gebruikers rechtstreeks hun BEP-20-tokens on-chain kunnen verhandelen. PancakeSwap rekent een vast handelstarief van 0,2% per transactie.

9.4 1inch

1inch verschilt van de eerdergenoemde DEX’s, omdat het voornamelijk een DEX-uitwisselingsaggregator is. 1inch bekijkt andere (gedecentraliseerde) beurzen om gebruikers automatisch de goedkoopste prijzen te bieden, waarbij jouw transacties worden omgeleid via de beurzen die de beste prijzen en algemene kosten voor de transactie bieden.

9.5 Curve Finance

Curve Finance heeft een zeer specifieke use-case, omdat het een DEX is die speciaal is ontworpen voor verhandelen tussen stablecoins, en voor het uitwisselen van verschillende tokenized-versies van stablecoins. Het platform fungeert als een gedecentraliseerde liquidity aggregator, waar elke gebruiker activa kan toevoegen aan verschillende liquiditeitspools en daarbij vergoedingen kan verdienen.

9.6 Compound

Compound is een DEX die tokenisatie mogelijk maakt van activa die op het platform worden vergrendeld. Om hierin te slagen gebruikt Compound de zogenaamde cTokens, waarmee gebruikers rente kunnen verdienen op hun opgeslagen activa, terwijl ze die activa nog steeds in andere applicaties kunnen overdragen, verhandelen en gebruiken.

Jouw crypto veilig opslaan met de Ledger Nano!

Hoe sla jij jouw cryptomunten op? Het is belangrijk om dit op een veilige manier te doen. Daarom raadt Cryptoblogger de Ledger Nano X en de Ledger Nano S aan!

Disclaimer: Dit artikel is geen investeringsadvies, het enige doel van het artikel is informatie te geven over crypto, zodat je er meer over leert begrijpen. Doe altijd zelf onderzoek voordat je besluit ergens in te investeren.

Dit artikel is geschreven door...

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Korting op de Crypto Masterclass!

crypto masterclass review

Nieuwe artikelen!

LiteBit

LiteBit Guide

LiteBit is een Nederlandse cryptocurrency exchange die werd gelanceerd in 2013. De beurs biedt een breed scala aan cryptocurrencies die

Crypto kopen?
Natuurlijk bij LiteBit!

logo van litebit

Crypto Koers!

Bitcoin (BTC)
1.86%
$ 58,936.00
$ 1,096.21
⇣ 57,110.00
26 Nov
⇡ 59,215.00