bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 23,930.41
ethereum
Ethereum (ETH) $ 1,857.15
tether
Tether (USDT) $ 1.00
usd-coin
USD Coin (USDC) $ 1.00
bnb
BNB (BNB) $ 328.49
xrp
XRP (XRP) $ 0.381870
cardano
Cardano (ADA) $ 0.538176
binance-usd
Binance USD (BUSD) $ 1.00
solana
Solana (SOL) $ 42.27
polkadot
Polkadot (DOT) $ 9.51

Wat is Distributed Ledger Technology (DLT)?

Inhoud

Distributed ledger technology (DLT), of in het Nederlands een gedeeld grootboek, is een consensus van gerepliceerde, gedeelde en gesynchroniseerde digitale gegevens die geografisch verspreid zijn over meerdere locaties, landen of instellingen. In tegenstelling tot een gecentraliseerde database is er geen centrale beheerder. Een blockchain is een voorbeeld van distributed ledger technology, maar er bestaan ook andere systemen.

Oorsprong van Distributed Ledger Technology

De uitvinding van Bitcoin in 2008 betekende het begin van distributed ledger technology (DLT). Oorspronkelijk werd DLT alleen gebruikt als een nieuw soort geld, namelijk Bitcoin (BTC), maar sindsdien wordt deze technologie ook toegepast voor andere doeleinden. Distributed ledger technology wordt nu ook aangewend voor het op een gedecentraliseerde manier opslaan en delen van andere soorten informatie.

Sinds de uitvinding van Bitcoin wordt de technologie nu ook bijvoorbeeld gehanteerd voor het organiseren en opslaan van informatie en transacties voor de overdracht van verschillende types activa. De term distributed ledger technology wordt nu gezien als een overkoepelende term voor een gedecentraliseerde database die peer to peer werkt. Vóór de uitvinding van Bitcoin slaagden P2P-technologieën er niet in om een database op een volledig gedistribueerde manier bij te houden maar door de uitvinding van blockchain technologie kan dit nu wel.

Distributed Ledger Technology vs. Blockchain

Wat is het verschil tussen blockchain en distributed ledger technology? Het belangrijkste verschil tussen een blockchain en DLT is dat blockchain slechts één type gedistribueerd grootboek is. Waar bij een blockchain een chain van blokken vereist is, hebben gedistribueerde grootboeken zo’n blockchain niet altijd nodig. Een groot verschil tussen een blockchain en distributed ledger technology is dat DLT geen gebruik maakt van Proof of Work en daarom veel meer transacties aankan en dus makkelijker kan opschalen.

In tegenstelling tot blockchain hoeft een gedistribueerd grootboek daarnaast niet noodzakelijk een datastructuur in blokken te hebben. Een gedistribueerd grootboek is slechts een soort database verspreid over meerdere plaatsen, regio’s of deelnemers. DLT is met andere woorden slechts een database die is verspreid over verschillende nodes of knooppunten. Er zijn bij een gedistribueerd grootboek (in theorie) ook geen tokens of geldwaarde nodig om het netwerk te beveiligen. Alle blockchains zijn gedistribueerde grootboeken, maar niet alle gedistribueerde grootboeken zijn blockchains.

distributed ledger technology

Soorten Distributed Ledgers

Er zijn twee algemene categorieën van gedistribueerde grootboeken: permissioned en permissionless distributed ledgers. Een gedistribueerd grootboek waar toestemming voor nodig is (permissioned), werkt binnen een centrale entiteit en de nodes en het netwerk zijn daarom niet voor iedereen toegankelijk. Een permissioned distributed ledger wordt door in dit geval door een particuliere entiteit gerund en de data is volledig privé. Dit type DLT is daarom in veel opzichten te vergelijken met een klassieke database, maar heeft wel enkele gedecentraliseerde aspecten.

Een permissioned distributed ledger heeft voorafgaande goedkeuring nodig voordat deze kan worden gebruikt, terwijl permissionless distributed ledgers iedereen met een internetverbinding toelaten deel te nemen aan het netwerk. Hoewel de twee systemen misschien veel gemeenschappelijke kenmerken hebben, kunnen ze niet voor dezelfde doelstellingen worden gebruikt. Beide structeren vallen wel onder de overkoepelende term distributed ledger technology omdat beide meerdere versies van dezelfde gegevens hebben die op verschillende plaatsen worden opgeslagen en via een soort netwerk zijn verbonden.

Voordelen van Blockchain over DLT

Het gebruik van blockchain technologie biedt een veilige en efficiënte manier om een fraudebestendig logboek van gevoelige activiteiten te creëren. Blockchain heeft de potentie om een organisatie een veilig en digitaal alternatief te bieden voor toepassingen zoals financiën. Omdat blockchains gedecentraliseerd van aard zijn en de data onveranderlijk is, bieden ze een grote mate van veiligheid en zekerheid. Aangezien de nodes beloond worden in de vorm van tokens, worden ze gestimuleerd om eerlijk te zijn en het netwerk zo te beveiligen. DLT maakt geen gebruik van tokens en de vraag is daarom op welke manier het netwerk goed beveiligd wordt.

Voordelen van DLT over Blockchain

Distributed ledger technology heeft het voordeel dat het miljarden transacties en acties relatief sneller kan afhandelen dan de traditionele databasesystemen die tegenwoordig worden gebruikt. Een tweede voordeel van DLT is dat de database niet noodzakelijk publiek hoeft te zijn.

Men kan er ook voor kiezen om de database ‘permissioned’ te maken en alleen toegang geven aan bepaalde actoren. Zeker wanneer gevoelige data of bedrijfsgeheimen worden gedeeld op het netwerk, is het belangrijk dat deze informatie niet toegankelijk is voor bijvoorbeeld de concurrentie.

Voorbeelden Distributed Ledger Technology

Het bekendste voorbeeld van distributed ledger is nog steeds de blockchain en de Bitcoin blockchain specifiek. Hieronder behandelen we echter enkele voorbeeld van projecten die gebruik maken van DLT maar die niet gestuwd zijn op een blockchain.

De verschillende voorbeelden permissionless distributed ledger technology die je momenteel kunt vinden, zijn blockchain zelf, Hashgraph, DAG, Holochain en Radix. De bekendste voorbeelden van permissioned DLT zijn R3 Corda en Hyperledger.

Hashgraph

Hashgraph is op dit moment het meest bekende voorbeeld van distributed ledger technologie die geen gebruik maakt van een blockchain. Hashgraph werkt aan de hand van een ‘grafiekachtige structuur’ waarbij alle nodes of knooppunten hun informatie met elkaar communiceren. Hun communicatie wordt gerapporteerd door een grafiek van verbindingen op te bouwen. Theoretisch kan Hashgraph een snelheid bereiken van 5.000.000 transacties per seconde. Het project genaamd Hedera Hashgraph is het bekendste voorbeeld die gebruik maakt van deze Hashgraph-technologie.

Directed Acyclic Graph (DAG)

Directed Acyclic Graph of DAG is een andere vorm van distributed ledger technology. Een DAG is een netwerk van individuele transacties gekoppeld aan meerdere andere transacties. In een DAG netwerk wordt geen gebruik gemaakt van een blockchain. Als een blockchain een chain is van blokken, dan is een DAG te vergelijken met een boom die zich vertakt van de ene transactie naar de andere. In blockchain wordt consensus bereikt door transacties blok per blok te valideren. In een DAG zorgen individuele transacties voor validatie voor elkaar. IOTA is een voorbeeld van een platform die gebruik maakt van Directed Acyclic Graph.

DLT

Holochain

Holochain is heel verschillend van blockchain, maar ook van andere distributed ledger technology projecten. Op Holochain ondersteunen de gebruikers alleen de apps die ze zelf daadwerkelijk gebruiken. Hier zijn er daarom geen miners of stakers om het netwerk te beveiligen en transacties goed te keuren. Holochain maakt geen gebruik van een consensusmechanisme omdat elke gebruiker verantwoordelijk is voor zijn eigen onderdeel om ontwikkelaars zo op een onafhankelijke manier te voorzien van een plaats om gedecentraliseerde apps (dApps) te hosten.

Radix

Radix is een DLT die geen Blockchain en geen DAG is, maar een geheel eigen innovatieve structuur tracht te bieden genaamd Tempo. Tempo is een protocol waarmee Radix lineair kan schalen samen met het groeiende platform en aantal gebruikers. Tempo is zowel een gedistribueerd grootboek als het onderliggende consensusprotocol. Het consensusgedeelte van Tempo is gebaseerd op de notie van ‘logical clocks’. Door gebruik te maken van logical clocks kan Tempo tijdstempels plaatsen die “relatief” aan elkaar zijn – in plaats van absolute tijdstempels en zo mee opschalen met het groeiende aantal gebruikers.

R3 Corda

Corda is een permissioned blockchain gebouwd op DLT met als doelstelling dat bedrijven rechtstreeks en in strikte privacy met elkaar transacties kunnen uitvoeren. Transacties op Corda zijn cryptografisch gekoppeld of geketend aan de transacties waarvan ze afhankelijk zijn. Corda is dus per definitie een blockchain – met één belangrijke onderscheidende factor: Corda voegt transacties die bevestiging nodig hebben niet periodiek samen in een blok, in plaats daarvan wordt elke transactie in realtime bevestigd.

Hyperledger

Hyperledger is een open source gedistribueerd distributed ledger framework dat in december 2015 door de Linux Foundation werd gelanceerd. Ledger Fabric is een zeer modulair, gedecentraliseerd DLT platform dat door IBM is ontworpen voor industrieel gebruik door ondernemingen. Net als R3 Corda is Hyperledger dus een permissioned blockchain. Hyperledger Fabric biedt Golang, Java en NodeJS aan voor het programmeren van smart contracts.

Jouw crypto veilig opslaan met de Ledger Nano!

Hoe sla jij jouw cryptomunten op? Het is belangrijk om dit op een veilige manier te doen. Daarom raadt Cryptoblogger de Ledger Nano X en de Ledger Nano S aan!

Disclaimer: Dit artikel is geen investeringsadvies, het enige doel van het artikel is informatie te geven over crypto, zodat je er meer over leert begrijpen. Doe altijd zelf onderzoek voordat je besluit ergens in te investeren.

Dit artikel is geschreven door...

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Korting op de Crypto Masterclass!

crypto masterclass review

Nieuwe artikelen!

Crypto kopen?
Natuurlijk bij LiteBit!

logo van litebit

Crypto Koers!

Bitcoin (BTC)
3%
$ 23,930.41
$ 717.91
⇣ 22,872.13
10 Aug
⇡ 24,068.45