bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 40,166.00
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,309.96
tether
Tether (USDT) $ 1.00
binance-coin
Binance Coin (BNB) $ 314.67
cardano
Cardano (ADA) $ 1.27
xrp
XRP (XRP) $ 0.708338
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.209239
usd-coin
USD Coin (USDC) $ 0.998432
polkadot
Polkadot (DOT) $ 14.75
binance-usd
Binance USD (BUSD) $ 1.00

Dogecoin (DOGE) – Complete Uitleg, Koers en Koopgids!

dogecoin

Inhoud

Op 13 december 2013 zag Dogecoin voor het eerst het daglicht. Het werd op dat moment ontwikkeld door twee vrienden, die dit waren begonnen als een grap. Ze wilden met Dogecoin de draak steken met andere cryptomunten die op dat moment steeds populairder werden. Echter bleef het niet een grap, want de waarde van Dogecoin is tegen de verwachtingen van velen in flink gestegen. In dit artikel lees je wat Dogecoin is en hoe je het kunt kopen.

Wat is Dogecoin (DOGE)?

Wist je dat Dogecoin ooit meer transactie verwerkte dat Bitcoin? Het was ooit een vrij populaire en veelgebruikte cryptomunt. Op dit moment wordt Dogecoin vooral gezien als een meme-coin. De munt was namelijk gebaseerd op een grappige reclame waar een Japanse hond in zat. De munt is vervolgens vernoemd naar deze hond. Het ras van de hond is een Shiba.

dogecoin prijs

Veel mensen vinden Dogecoin vooral een leuke munt, voornamelijk door de hond. Op de website van Dogecoin spreekt men ook over een ‘leuke en vriendelijke mascotte‘. Dat vinden niet alleen de makers, maar ook de hechte gemeenschap achter de munt. Zo slaagde de gemeenschap van Dogecoin erin om in 2014 meer dan $30.000 in te zamelen, zodat het Jamaicaanse bobsleeteam naar de Olympische Spelen kon gaan.

Echter wordt het door de meeste mensen als een niet-serieuze munt gezien. De waarde van Dogecoin is dan ook veel lager ten opzichte van andere cryptomunten. Echter is de waarde al meerdere malen flink gestegen, waarna het in de meeste gevallen ook weer snel daalt.

Elon Musk heeft in 2021 een foto van Dogecoin op zijn Twitter-account geplaatst, waarna de koers van Dogecoin de lucht in steeg. Het is niet de eerste keer dat Elon Musk een grote invloed heeft op de waarde van een cryptomunt. De koers van Bitcoin is al meerdere malen gestegen en gedaald naar aanleiding van wat Elon Musk zei of deed.

In onderstaande video bekijk je binnen enkele minuten wat Dogecoin is en hoe het werkt.

Het team achter Dogecoin

Jackson Palmer en Shibetoshi Nakamoto (een combinatie tussen het hondenras en bedenker van Bitcoin) zijn de oprichters en bedenkers van Dogecoin. Dit zijn ook de enige twee leden van het team die bekend zijn. Het is voor de rest vrij onduidelijk of het team uit meerdere personen bestaat. Ook over Jackson en Shibetoshi is bijna geen informatie op internet te vinden.

De partners

Ieder cryptoproject heeft zijn eigen partners. De partners kunnen ervoor zorgen dat een project een grotere kans van slagen heeft. Dogecoin heeft ook verschillende partners. Deze partners ontvangen donaties in de vorm van Dogecoin. Dit zijn de volgende bedrijven:

 • Twitter
 • Twitch
 • Reddit
 • Freenode IRC

Hoe werkt Dogecoin?

Dogecoin is in feite een afsplitsing van Litecoin (LTC), en daarom werkt het ook vrijwel hetzelfde als Litecoin. De blockchain van Dogecoin maakt gebruik van het Proof of Work (PoW) consensus algoritme. Dit is tevens het bekendste consensus mechanisme, omdat het ook wordt gebruikt door de blockchain van Bitcoin.

Het lijkt dan wel op Litecoin, toch is het een stuk sneller. Het duurt namelijk minder dan de helft van de tijd van Litcoin om een nieuw blok te maken en toe te voegen aan de blockchain. Bij Dogecoin wordt er iedere minuut een nieuw blok toegevoegd.

Bij de oprichting van Dogecoin werd er afgesproken dat er een total supply van 100 miljard munten zou zijn. Echter besloten de oprichters van DOGE in 2014 dat er geen limiet hoeft te zijn voor het aantal munten dat in omloop kan zijn. Vanaf 2015 kwamen er jaarlijks ongeveer 5,25 miljard nieuwe munten op de cryptomarkt.

Gebruiksfuncties van Dogecoin

Dogecoin was gemaakt als grap, en heeft vanuit nature dus geen daadwerkelijke functie. Toch is dat in de loop der tijd veranderd. Steeds meer mensen gingen Dogecoin gebruiken, waardoor er ook verschillende gebruikersfuncties ontstonden. Zowel in het verleden als in het heden was en is Dogecoin een cryptomunt die voor verschillende zaken gebruikt wordt. Het is wel belangrijk om te weten dat het vooral de community achter Dogecoin is die deze cryptomunt voor verschillende zaken gebruikt.

 • Geld inzamelen om zo mensen te kunnen helpen. In het begin van dit artikel vertelden we al dat DOGE is gebruikt om geld in te zamelen voor het bobsleeteam van Jamaica. Met dit geld kon het team meedoen aan de Olympische Winterspelen in Sochi (Rusland). Echter is dat niet het enige goede doel waar geld voor is opgehaald. Zo halen gebruikers ook geld op om mensen die met crypto zijn opgelicht geld te kunnen overhandigen.
 • Fooi geven aan makers en content. Er zijn verschillende websites, zoals Reddit of Twitter, waar het mogelijk is om gebruikers van content een fooi te geven in de vorm van Dogecoin.
 • Betaalmiddel. Natuurlijk kan Dogecoin ook gebruikt worden als betaalmiddel. Gebruikers kunnen diensten betalen met DOGE.
 • Investering. De waarde van Dogecoin is al meerdere malen flink gestegen. Wanneer je geld wilt verdienen met crypto trading, zou Dogecoin dus ook een prima middel ter investering zijn.

Voordelen

Er zijn voor Dogecoin minder voordelen te bedenken dan bij de meeste andere cryptomunten en blockchains het geval is. Toch zijn onderstaande voordelen zeker noemenswaardig:

 • Je kunt er veel geld mee verdienen. Omdat DOGE altijd vrij goedkoop is geweest, was het mogelijk om voor een laag bedrag ontzettend veel munten te kopen. Door grote koersstijgingen zijn er dus veel mensen die ontzettend rijk zijn geworden van Dogecoin.
 • Dogecoin is een bekende munt. Iedere crypto trader kent Dogecoin. Door zijn grote bekendheid zou de munt nog wel eens in waarde kunnen stijgen.
 • Er zijn goede doelen mee gesteund. We kunnen niet ontkennen dat er veel mensen blij zijn gemaakt met de goede doelen die door de community van Dogecoin werden gesteund.

Nadelen

Natuurlijk kent ieder crypto project ook nadelen. Dat is niet anders voor Dogecoin. Dit zijn de grootste nadelen:

koers van dogecoin
 • Dogecoin wordt gezien als een grap. De meeste crypto traders zien DOGE niet als een serieuze munt. Dat zou kunnen betekenen dat er bijna geen toekomst in de munt zit.
 • Geen toekomstplannen. Het team van Dogecoin heeft geen plannen voor de toekomst, laat staan een roadmap.

De koers van DOGE

Wil je weten wat de waarde van DOGE is? Dan kun je het beste naar de koers kijken. Klik hier om de koers van DOGE te bekijken. Houdt er rekening mee dat de daadwerkelijke waarde van Dogecoin per crypto exchange zou kunnen verschillen. Dit heeft te maken met de liquiditeit van de exchange.

Hoe kun je Dogecoin (DOGE) kopen?

Dogecoin is op bijna alle crypto exchanges te koop. We raden je aan om DOGE te kopen bij Binance of Bitvavo, omdat dit erg veilige crypto exchanges zijn. Het zijn ook nog eens grote crypto exchanges, waardoor er een grote liquiditeit is. Dat houdt in dat je snel en makkelijk DOGE kunt kopen en verkopen voor de beste prijs.

Het is natuurlijk ook mogelijk om DOGE te kopen op een gedecentraliseerde crypto exchange (DEX) zoals Uniswap. Echter moet je hier meer stappen voor doorlopen. Daarom is de kans groter dat er iets fout gaat. Je kunt dus beter kiezen voor Binance of Bitvavo.

Hoe kan ik Dogecoin (DOGE) bewaren?

Je kunt Dogecoin in vrijwel iedere wallet bewaren. Natuurlijk kan dit in de online wallet van de crypto exchange, maar ook in een hot wallet zoals MetaMask. Wil je het veilig doen? Dan kun je beter kiezen voor een hardware wallet van Ledger. Door je cryptomunten in een cold wallet te bewaren, zorg je ervoor dat het voor hackers onmogelijk is om jouw cryptocoins te stelen wanneer de wallet niet is aangesloten op het internet.

Jouw crypto veilig opslaan met de Ledger Nano!

Hoe sla jij jouw cryptomunten op? Het is belangrijk om dit op een veilige manier te doen. Daarom raadt Cryptoblogger de Ledger Nano X en de Ledger Nano S aan!

Conclusie

Dogecoin is een cryptomunt die door de meeste mensen als een grap wordt gezien. Het staat ook wel bekend als een meme-coin. Toch staat er een vrij hechte community achter Dogecoin, die al mooie resultaten heeft behaald. De gemeenschap achter Dogecoin heeft namelijk al verschillende inzamelacties voor goede doelen gehouden.

Omdat Dogecoin een relatief oude en bekende cryptomunt is, kun je deze cryptovaluta op bijna alle crypto exchanges kopen. Wij raden je aan om Dogecoin te kopen bij Binance of Bitvavo, omdat dit de veiligste en makkelijkste crypto exchanges zijn.

Disclaimer: Dit artikel is geen investeringsadvies, het enige doel van het artikel is informatie te geven over crypto, zodat je er meer over leert begrijpen. Doe altijd zelf onderzoek voordat je besluit ergens in te investeren.

Dit artikel is geschreven door...

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Korting op de Crypto Masterclass!

crypto masterclass review

Nieuwe artikelen!

bitrobby review

BitRobby Review

Maak jij al gebruik van een crypto tradingbot? Wanneer je geen tijd, energie of moeite in crypto trading wilt steken,

Crypto Koers!

Bitcoin (BTC)
0.02%
$ 40,166.00
$ 8.03
⇣ 39,152.00
29 Jul
⇡ 40,807.00