bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 24,759.63
ethereum
Ethereum (ETH) $ 1,927.81
tether
Tether (USDT) $ 1.00
bnb
BNB (BNB) $ 331.54
usd-coin
USD Coin (USDC) $ 1.00
xrp
XRP (XRP) $ 0.384916
cardano
Cardano (ADA) $ 0.543370
binance-usd
Binance USD (BUSD) $ 1.00
solana
Solana (SOL) $ 44.77
polkadot
Polkadot (DOT) $ 9.51

Wat is Ethereum (ETH)? – Complete Uitleg, Koers en Koopgids!

Inhoud

Ether, ’s werelds op een na grootste cryptocurrency, heeft de laatste jaren de schijnwerpers gestolen van Bitcoin. Wat is het verschil tussen Ethereum en Bitcoin en waarom is deze cryptomunt op dit moment ongeveer de helft waard van Bitcoin. We leggen je uit wat Ethereum is, waarna we ook uitleggen wat smart contracts zijn, ethereum gas fees en hoe je zelf Ether kunt kopen.

Wat is Ethereum?

Ethereum is een gedecentraliseerde, open-source blockchain met smart contract functionaliteit. Ether is de native cryptocurrency van het platform. Met de Ethereum Virtual Machine (EVM) kunnen smart contracts, gedecentraliseerde apps (ĐApps) en decentralized autonomous organizations (ĐAOs) worden gebouwd en geprogrammeerd worden om zonder enige downtime, fraude, controle of tussenkomst van derden te kunnen opereren. Ether is de op een na grootste cryptocurrency qua marktkapitalisatie, na bitcoin. Ethereum is de meest actief gebruikte blockchain en wordt zelfs meer gebruikt dan Bitcoin. Ook de mining rewards zijn op dit moment hoger op de Ethereum blockchain dan op de Bitcoin blockchain.

Hoe werkt Ethereum?

Net als de meeste andere cryptocurrencies werkt Ethereum op basis van een blockchain. Een blockchain is een gedecentraliseerd, gedistribueerd orderboek waarin alle transacties worden geverifieerd en geregistreerd. De native cryptocurrency van Ethereum genaamd Ether kan worden gebruikt om goederen en diensten te kopen en verkopen, net zoals Bitcoin maar is eigenlijk bedoeld om te betalen voor het uitvoeren van een smart contract.

Ethereum wordt gezien als “blockchain 2.0″ en heeft meer geavanceerde functionaliteiten dan Bitcoin, wat een 1.0 blockchain is. De Ethereum blockchain is zo ontworpen dat transacties alleen kunnen plaatsvinden als aan bepaalde voorwaarden is voldaan. De regels die deze voorwaarden bepalen, worden ‘smart contracts’ genoemd. Zodra een de code van een Ethereum smart contracts is geschreven en op de Ethereum blockchain gelanceerd is, kan de code niet meer worden aangepast. Tenzij een soort van governance is voorzien in het smart contract zelf.

ethereum logo
Ethereum

Wat zijn Ethereum smart contracts?

Een smart contract is een protocol dat ervoor zorgt dat een contract automatisch uitgevoerd wordt als overeengekomen criteria behaald worden. Een smart contract is een zelfuitvoerend contract waarbij de voorwaarden van de overeenkomst tussen twee partijen rechtstreeks in de programeercode werd geprogrammeerd. Een smart contract is met andere woorden een software dat draait op de Ethereum blockchain. Het is een verzameling van code (de functies) en gegevens (de status) die zich op een specifiek adres op de Ethereum blockchain bevinden.

Wat zijn Ethereum gas fees?

Ethereum gas fees zijn de vergoedingen die de gebruikers moeten betalen ter compensatie van de rekenkracht die nodig is om transacties op de Ethereum blockchain te verwerken en te valideren. “Gaslimiet” verwijst naar de maximale hoeveelheid “gas” (of energie) die je bereid bent te besteden aan een bepaalde transactie. De gas fees worden geprijsd in fracties van de cryptocurrency Ether (ETH) die ook wel nanoeth worden genoemd. Door het betalen van de gas fees kunnen de functies van gedecentraliseerde applicaties zoals smart contracts op een gedecentraliseerde manier automatisch uitgevoerd worden.

blockchain

Waarom werd Ethereum gecreëerd?

Terwijl bitcoin werd uitgevonden als een alternatief voor nationale valuta zoals de dollar en de euro en dus ernaar streeft een ruilmiddel en een waardeopslag te zijn, was Ethereum bedoeld als een platform waar smart contracts op uitgevoerd kunnen worden. Vitalik Buterin, een Russisch-Canadese ondernemer en programmeur uit Toronto, stelde Ethereum voor in 2014 toen hij 19 jaar oud was. Op 30 juli 2015 werd de eerste versie van het Ethereum smart contract platform en het main net gelanceerd.

Wat is Ethereum 2.0?

Ethereum 2.0, wat ook wel Eth2 genoemd word, is simpelweg een upgrade van de bestaande versie van de Ethereum blockchain. Het doel van Ethereum 2.0 is om de knelpunten op te lossen die heersen met de bestaande versie en om de schaalbaarheid en snelheid van transacties op het Ethereum-netwerk te verbeteren. Verschillende functies onderscheiden Ethereum 2.0 van Ethereum 1.0. De belangrijkste verschillen zijn de structuur en het ontwerp. Ethereum 2.0 zal draaien op een Proof of Stake algoritme in plaats van Proof of Work en zal een concept genaamd sharding gebruiken voor het opschalen van de blockchain en het toelaten van meer transacties per seconde.

Ethereum en decentralized finance (DeFi)

Decentralized finance, of DeFi, heeft als doel blockchain technologie te gebruiken om de tussenpersonen zoals banken tussen partijen bij een financiële transactie te verwijderen. Veel van deze DeFi applicaties worden gebouwd op de Ethereum blockchain. DeFi is een open en wereldwijd gedecentraliseerd financieel systeem dat is gebouwd als een alternatief voor een bankensysteem dat niet transparant is en strak wordt gecontroleerd door overheden en centrale banken. Iedereen op de wereld kan DeFi applicaties gebruiken zonder hier aan iemand toestemming te moeten vragen.

Decentralized Finance (DeFi) stelt iedereen met een internetverbinding in staat om op dezelfde manier geld te verdienen als bankiers dat doen in de traditionele financiële wereld, door vergoedingen te verdienen door financiële diensten aan te bieden. In de meeste gevallen verdien je bij DeFi een interest door liquiditeit te verstrekken. Als investeerder moet je dan de tokens “staken” of uitlenen om hierop te kunnen verdienen. Iedereen dat wil kan liquiditeitsverschaffer worden op verschillende DeFi applicaties.

Hoeveel Ether zal worden gecreëerd?

Hoeveel Ethereum wordt uiteindelijk gecreëerd? Ether heeft een iets andere opzet dan Bitcoin. Terwijl er nooit maar 21 miljoen bitcoin (BTC) zal bestaan, bedraagt het circulerende aanbod van Ether momenteel ongeveer 115 miljoen. Bij Ethereum is er geen hard cap en is het dus mogelijk dat steeds meer Ether wordt bijgemaakt. De uitgave van Ether is wel voorspelbaar en transparant. Op dit moment is de uitgave van Ether dus inflatoir.

Eens Ethereum 2.0 wordt gelanceerd is het mogelijk dat Ether deflatoir wordt, wat betekent dat er steeds minder Ether in omloop zal zijn. Dit wordt door de Ether fans soms “Ether ultrasound money “ genoemd als reactie op de kritiek van bitcoiners dat Ether (op dit moment) inflatoir is. Eens de EIP1559-update (EIP staat voor Ethereum Improvement Proposal) op het Ethereum platform wordt geïmplementeerd schakelt het consensusmodel van Ethereum echter over van Proof of Work naar Proof of Stake en worden een deel van de transactiekosten uit circulatie genomen of “geburned”.

EIP-1559 stelt voor om de vergoedingen die momenteel aan Proof of Work miners worden betaald deels uit circulatie te nemen eens het Proof of Work algoritme van kracht is. Vanaf dan wordt een basisvergoeding aan de node validators betaald en wordt het overige deel van de transactiekosten dus geburned of “verbrand” en definitief uit circulatie gehaald. Dit heeft als gevolg dat er steeds minder Ether in circulatie zal zijn en dit mogelijk een positieve invloed heeft op de prijs van Ether.

Projecten gebouwd op Ethereum

 • MakerDao
 • Synthetix
 • 0x
 • Compound
 • Augur
 • Bancor
 • Uniswap
 • Chainlink
 • Axie Infinity
 • Aave
 • Unstoppable Domains

De koers van Ethereum

Toen Ethereum in 2015 werd gelanceerd was één Ether minder dan een dollar waard. De waarde begon de maanden na de officiële lancering meteen hard te stijgen en was aan het begin van 2016 voor de eerste keer meer dan één dollar waard. De bull run van 2017 zorgde ervoor dat Ether begin 2018 een hoogtepunt kende van meer dan 1400 dollar. In 2018 en 2019 ging de waarde tijdens de bear market 90% naar beneden maar sinds de nieuwe bull market die begon eind 2020 is Ether opnieuw hard aan het stijgen. In mei van 2021 was Ether voor de eerste keer ooit meer dan 4000 dollar per coin waard.

koers van crypto

Waar kun je Ether (ETH) kopen? 

Aangezien Ether de tweede grootste cryptocurrency is in de wereld kun je deze op bijna alle cryptocurrency exchanges kopen. Ethereum kopen kun je heel gemakkelijk doen in Nederland. Wil je Ether met iDeal kopen? Dan kun je het beste kiezen voor Binance of Bitvavo. Zij bieden deze functie, en door de hoge liquiditeit kun je Ether hier voor de beste prijs kopen en verkopen.

Hoe kan ik ETH bewaren?

Ether kun je bewaren in vrijwel iedere cryptocurrency wallet. Wil je voor de veilige keuze gaan? Dan kies je voor een hardware wallet zoals Ledger Nano. Vaak wordt echter de browser plugin https://metamask.io/ gebruikt, omdat je zo makkelijk in interactie kunt treden met het Ethereum Netwerk en de daarop gebouwde smart contracts.

Jouw crypto veilig opslaan met de Ledger Nano!

Hoe sla jij jouw cryptomunten op? Het is belangrijk om dit op een veilige manier te doen. Daarom raadt Cryptoblogger de Ledger Nano X en de Ledger Nano S aan!

Disclaimer: Dit artikel is geen investeringsadvies, het enige doel van het artikel is informatie te geven over crypto, zodat je er meer over leert begrijpen. Doe altijd zelf onderzoek voordat je besluit ergens in te investeren.

Dit artikel is geschreven door...

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Korting op de Crypto Masterclass!

crypto masterclass review

Nieuwe artikelen!

Crypto kopen?
Natuurlijk bij LiteBit!

logo van litebit

Crypto Koers!

Bitcoin (BTC)
3.64%
$ 24,759.63
$ 901.25
⇣ 23,680.34
11 Aug
⇡ 24,759.63