bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 58,936.00
ethereum
Ethereum (ETH) $ 4,518.18
binance-coin
Binance Coin (BNB) $ 652.10
tether
Tether (USDT) $ 1.00
solana
Solana (SOL) $ 208.02
cardano
Cardano (ADA) $ 1.68
xrp
XRP (XRP) $ 1.04
polkadot
Polkadot (DOT) $ 39.18
usd-coin
USD Coin (USDC) $ 0.999463
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.221262

Wat is Fundamentele analyse?

Inhoud

1. Wat is een fundamentele analyse

Fundamentele analyse (FA) is een methode om de intrinsieke waarde van een effect – in dit geval cryptomunten – te meten door gerelateerde economische en financiële factoren te onderzoeken. Fundamentele analyse vindt met andere woorden plaats wanneer een potentiële belegger probeert de werkelijke waarde van een actief te bepalen. Dit wordt gedaan door alle openbaar beschikbare informatie over de cryptomunt te gebruiken om te beoordelen hoe financieel lonend het zal zijn om deze munt te bezitten en de prijs zal stijgen in de (nabije) toekomst.

2. Fundamentele analyse crypto

Omdat cryptocurrencies zo nieuw en volatiel zijn, verschijnen er voortdurend nieuwe valuta en kan de waarde van een munt in een oogwenk veranderen. Het evalueren van de onderliggende informatie over crypto-projecten geeft richtlijnen over de vraag of de munt ondergewaardeerd of overgewaardeerd is als een activum. Fundamentele analyse is een benadering die door beleggers wordt gebruikt om de ‘intrinsieke waarde’ van de cryptomunt vast te stellen. Dit is echter niet altijd even evident aangezien niet alle cryptomunten een intrinsieke waarde hebben of de waarde er niet altijd van afgeleid is. Met fundamentele analyse wordt de waarde van cryptomunten bepaald op basis van de onderliggende factoren om zo te bepalen of een bepaald project een goede investering is.

Wat zijn echter onderliggende factoren in een bepaald cryptocurrency-project. Met betrekking tot traditioneel beleggen betekent fundamentele analyse de financiële gezondheid van het bedrijf. Maakt het bedrijf winst? Opereert het bedrijf in een groeimarkt? Is het team aan de top van het bedrijf gekwalificeerd genoeg om te blijven groeien? Dit soort informatie kan worden ingekeken in de jaarrekening van het bedrijf. Met betrekking tot crypto-projecten zijn er echter geen financiële overzichten zoals jaarrekeningen. Cryptomunten zijn namelijk geen bedrijven maar vertegenwoordigen een bepaalde waarde binnen een netwerk van gebruikers.

Bijna alle projecten in crypto bevinden zich echter op dit moment nog steeds in de ontwikkelfase en de waarde die een bepaalde cryptomunt daarom heeft is vaak speculatief. Dit maakt fundamentele analyse in crypto vrij moeilijk. Toch zijn er manieren om aan fundamentele analyse te doen in de cryptowereld. Het uitvoeren van fundamentele crypto-analyses houdt in dat je diep duikt in de beschikbare informatie over een bepaald project. U kunt bijvoorbeeld kijken naar de use-cases, het aantal gebruikers of het team achter het project. We kunnen kijken naar het aantal actieve adressen op een blockchain en zien dat het aantal recent sterk is toegenomen.

fundementele analyse

3. On-chain analysis

Aangezien alle informatie over een cryptomunt transparant aanwezig is op de blockchain is “on-chain” analyse de beste manier om aan fundamentele analyse te doen. On-chain-statistieken zijn metrics die kunnen worden waargenomen door te kijken naar gegevens die door de blockchain worden verstrekt. Het aantal transacties is een goede maatstaf voor de activiteit die op een netwerk plaatsvindt. Maar dit geldt niet voor alle types blockchains. Aangezien bitcoin een store of value is, betekent het aantal transacties echter niet zo veel. We kunnen er ook niet zeker van zijn dat er niet slechts één partij geld overmaakt tussen hun eigen portemonnees om de on-chain-activiteit op te blazen. Zeker op blockchain met lage of geen transactiekosten is dit uitnodigend.

Het aantal actieve adressen is een goede maatstaf, maar ook de totale hoeveelheid transactiekosten kan interessant zijn om te analyseren. De betaalde vergoedingen kunnen ons namelijk veel vertellen over de vraag naar ruimte op de blockchain. Zeker bij cryptomunten die als utility token fungeren is dit een belangrijke statistiek. Denk bijvoorbeeld aan de transactiekosten op Ethereum. Aangezien ether nodig is om in interactie te treden met smart contracts, is het aantal transactiekosten een goede waardemeter. Op dit moment worden door miners meer transactiekosten verdient op Ethereum dan op het Bitcoin-netwerk. Transactiekosten kunnen we zien als biedingen op een veiling: gebruikers concurreren met elkaar om hun transacties tijdig te laten opnemen in de volgende blokken.

fundamentele analyse uitvoeren

Een derde manier om aan on-chain analyse te doen is door te kijken naar de hash rate van een blockchain. Dit is natuurlijk alleen van belang bij een Proof of Work blockchain. Denk bijvoorbeeld aan fundamentele analyse voor Bitcoin. De hash rate wordt vaak gebruikt als een maatstaf om te weten te komen over de gezondheid van Proof of Work-cryptomunten. Hoe hoger de hash rate, hoe moeilijker het is om een 51% attack uit te voeren. Dit betekent dat een bepaalde blockchain sterk beveiligd is. Een daling van de hash rate wijst erop dat miners offline gaan – dit wordt miner capitulation – genoemd. De reden waarom miners het netwerk verlaten, is omdat het voor hen niet langer winstgevend is om het netwerk te beveiligen. Factoren die de totale kosten van Proof of Work minen kunnen beïnvloeden, zijn bijvoorbeeld de huidige prijs van de munt in kwestie, het aantal verwerkte transacties en betaalde vergoedingen.

4. Verschil fundamentele en technische analyse

Waar fundamentele analyse kijkt naar de onderliggende factoren, kijkt technische analyse alleen naar de prijsschommelingen. Technische analyse kijkt naar de prijsbeweging van een bepaalde munt en gebruikt deze gegevens om toekomstige prijsbewegingen te voorspellen. Technische analyse betekent het studeren van prijsgrafieken die verschillende intervallen omvatten, zoals minuten, uren, dagen en zelfs maanden. Analisten kijken bijvoorbeeld naar naar support en resistance levels, voortschrijdende gemiddelden, Bollinger Bands en MACD. Technische analyse vereist heel wat kennis in vergelijking met fundamenteel onderzoek en er zijn daarom ook veel boeken over dit onderwerp geschreven.

5. Fundamentele analyse leren

Hoe maak je een fundamentele analyse en waar kan ik er meer over leren. De onderstaande boeken worden gezien als de beste boeken om te leren over fundamentele analyse.

Security Analysis

Security Analysis is een van de klassiekers die handelt over fundamentele analyse, geschreven door Benjamin Graham en David L. Dodd en werd voor het eerst gepubliceerd in 1934.

The Theory of Investment Value

The Theory of Investment Value is gebaseerd op het idee dat de aandelen de contante waarde van de eeuwigdurende dividenden waard zijn. Het boek werd in 1938 uitgebracht.

The Intelligent Investor

Dit boek is ook geschreven door Benjamin Graham en wordt beschouwd als een van de meest populaire boeken over fundamentele analyse. Het boek werd in 1949 uitgebracht, 15 jaar na het boek Security Analysis.

Common Stocks and Uncommon Profits

Common Stocks and Uncommon Profits is een van de meest populaire fundamentele analyseboeken werd voor het eerst gepubliceerd in het jaar 1958.

Learn to Earn

Learn to Earn is één van de meest populaire boeken over fundamentele analyse, geschreven door Peter Lynch, American Investor en beheerder van beleggingsfondsen. Het boek werd in 1995 voor het eerst uitgebracht.

Fundamental Analysis for Dummies

Fundamental Analysis for Dummies geschreven door Matt Krantz is een boek geschreven voor beginners. Het boek werd in 2016 uitgebracht.

CRYPTOCURRENCY : How to find the best altcoins to invest in

Het boek genaamd “CRYPTOCURRENCY : How to find the best altcoins to invest in: fundamental analysis framework to find the next x100 coin” kan bijvoorbeeld helpen om te begrijpen hoe je aan fundamentele analyse kunt doen, specifiek gericht op cryptomunten die ondergewaardeerd zijn.

Moet ik fundamentele of technische analyse gebruiken?

Zowel fundamentele als technische analyse proberen prijsbewegingen te voorspellen met behulp van verschillende benaderingen en beide hebben zeker waarde. Het kiezen tussen fundamentele analyse en technische analyse is sterk afhankelijk van de tijdsduur van je investering. Fundamentele analyse is het nuttigst voor langetermijninvesteringen, terwijl technische analyse nuttiger is voor handelen op korte termijn en het proberen timen van de markt. Hoewel fundamentele en technische analyse heel verschillend zijn, geven de meeste handelaren de voorkeur aan een combinatie van beide technieken, aangezien elk zijn eigen voor- en nadelen heeft.

Jouw crypto veilig opslaan met de Ledger Nano!

Hoe sla jij jouw cryptomunten op? Het is belangrijk om dit op een veilige manier te doen. Daarom raadt Cryptoblogger de Ledger Nano X en de Ledger Nano S aan!

Disclaimer: Dit artikel is geen investeringsadvies, het enige doel van het artikel is informatie te geven over crypto, zodat je er meer over leert begrijpen. Doe altijd zelf onderzoek voordat je besluit ergens in te investeren.

Dit artikel is geschreven door...

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Korting op de Crypto Masterclass!

crypto masterclass review

Nieuwe artikelen!

LiteBit

LiteBit Guide

LiteBit is een Nederlandse cryptocurrency exchange die werd gelanceerd in 2013. De beurs biedt een breed scala aan cryptocurrencies die

Crypto kopen?
Natuurlijk bij LiteBit!

logo van litebit

Crypto Koers!

Bitcoin (BTC)
1.86%
$ 58,936.00
$ 1,096.21
⇣ 57,110.00
26 Nov
⇡ 59,215.00