bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 23,926.41
ethereum
Ethereum (ETH) $ 1,832.79
tether
Tether (USDT) $ 1.00
bnb
BNB (BNB) $ 332.82
usd-coin
USD Coin (USDC) $ 1.00
xrp
XRP (XRP) $ 0.378193
cardano
Cardano (ADA) $ 0.535123
binance-usd
Binance USD (BUSD) $ 1.00
solana
Solana (SOL) $ 42.01
polkadot
Polkadot (DOT) $ 9.60

Wat is Gnosis en hoe werkt het?

gnosis gno kopen

Inhoud

Gnosis (GNO) is een open-source, gedecentraliseerde prediction market die is gebouwd op de Ethereum blockchain. Gebruikers kunnen via Gnosis markten creëren waar ze kunnen speculeren op de uitkomst van een bepaalde gebeurtenis. Gnosis is met andere woorden een gedecentraliseerd platform voor het maken van voorspellingen. Dit betekent dat het platform kan worden gebruikt om geld in te zetten in de vorm van de GNO-token op de uitkomst van verschillende gebeurtenissen, zoals koersen van aandelen, verkiezingen, sportevenementen, etc.

Welk probleem lost Gnosis op?

Gnosis biedt een gedecentraliseerde prediction market, iets dat alleen kan worden gebouwd op een gedecentraliseerd netwerk met smart contracts zoals de Ethereum blockchain. Dit project is een prediction market dat is gebouwd als een gedecentraliseerde applicatie (dApp) op het Ethereum netwerk. Een prediction market maakt gebruik van voorspellingen van gelijk wie om informatie over toekomstige gebeurtenissen te verzamelen. Op deze manier kunnen personen, die (insider) informatie hebben, geld inzetten op de uitkomst van een bepaalde gebeurtenis en zo kan de hele wereld zien wat de kans is dat deze gebeurtenis ook daadwerkelijk gaat plaatsvinden.

Hoe werkt Gnosis?

Gebruikers op de markt verhandelen tokens die de uitkomst van een bepaalde gebeurtenis vertegenwoordigen. Omdat sommige uitkomsten waarschijnlijker zijn dan andere, hebben deze tokens uiteindelijk verschillende waarden in de open markt. Naarmate de tijd verstrijkt of gerelateerde gebeurtenissen zich ontvouwen, kan de kans groter worden dat bepaalde uitkomsten daadwerkelijk plaatsvinden, waardoor de waarde van de token die deze gebeurtenis voorspelt toeneemt. Zodra de gebeurtenis effectief heeft plaatsgevonden, ontvangen de tokens die het uiteindelijke resultaat vertegenwoordigen, en dus hadden voorspeld, de volledige waarde, terwijl de rest van de tokens niets meer waard zijn. Op deze manier worden personen die de uitkomst juist hadden voorspeld beloond.

Gnosis is gedecentraliseerd en biedt zijn gebruikers de kans om zelf een markt te creëren en deze te koppelen aan een bepaalde gebeurtenis. Prediction markets hebben echter liquiditeit nodig om goed te kunnen functioneren. Het coördineren van de transacties van deze voorspellende activa tussen veel handelaren en het begrijpen van wat de transacties over de toekomst zeggen, kan dus moeilijk zijn. Daarom maakt Gnosis ook gebruik van een Automatic Market Maker (AMM), wat simpel gezegd een automatische marktdeelnemer is. Dat is een bot die ervoor zorgt dat er altijd enkele ‘outcome tokens’ zijn voor elke uitkomst in zijn inventaris en dat er altijd een prijs kan worden aangeboden voor een bepaalde outcome token. Een outcome token kan bijvoorbeeld een “trump2024”-token zijn die voorspelt dat Trump in 2024 zal worden herverkozen. Aan de andere kant van dit token staat dan bijvoorbeeld “notrump2024”-token.

Gnosis GNO

Wat is de functie van de GNO-token?

De GNO-token werkt als een utility token op het Gnosis-netwerk. Gebruikers van Gnosis kunnen hun GNO-tokens namelijk inzetten door te speculeren op de uitkomst van marktevenementen. De voornaamste use-case van GNO is voor het genereren van OWL-tokens via staking. OWL-tokens worden gebruikt om vergoedingen te betalen op het Gnosis prediction market platform. OWL-tokens zijn gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, zodat elk OWL-token altijd 1 dollar waard is. OWL is een ERC20-token dat alleen kan worden gecreëerd door GNO te vergrendelen.

Wat is de GnosisDAO

Eind 2020 lanceerde Gnosis hun eigen DAO en met de GnosisDAO kunnen de houders van de GNO-token stemmen over het platformbeheer en -ontwikkeling. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de GnosisDAO de controle krijgt over de 150K ETH en 8 miljoen GNO die nu nog in handen is van het team achter Gnosis. Op deze manier wil Gnosis een sleutelrol spelen in de decentralisatie van technische en bestuurlijke lagen voor producten in het web3-ecosysteem die worden gebouwd op de Ethereum blockchain. De GnosisDAO moet ervoor zorgen dat het bestuursproces wordt weggenomen van gecentraliseerde organisaties en meer macht wordt gegeven aan een netwerk van de gebruikers, waardoor het hele proces wordt gedecentraliseerd.

Samenwerking tussen Gnosis en Balancer

In 2021 werd aangekondigd dat Gnosis gaat samenwerken met Balancer, de op vier na grootste gedecentraliseerde exchange met betrekking tot ‘value locked’. De samenwerking moet een nieuwe gedecentraliseerde exchange opleveren die de functies combineert van Gnosis, dat marktmechanismen voor DeFi bouwt, met die van Balancer, een geautomatiseerd portfoliobeheer- en handelsplatform. Zowel Balancer als Gnosis zijn geüpgraded naar V2-iteraties van hun protocol ter voorbereiding op deze samenwerking.

Het team achter Gnosis

Gnosis werd in 2015 opgericht door Martin Koppelmann en Stefan George als onderdeel van ConsenSys, een bedrijf dat als doelstelling heeft blockchain applicaties te bouwen, vooral op de Ethereum blockchain. In april van 2017 slaagde Gnosis erin financiering te verkrijgen, werd een onafhankelijk bedrijf gevestigd in Gibraltar dat op dit moment meer dan 60 werknemers op locaties overal ter wereld heeft. Gnosis onderhoudt bijvoorbeeld ook een belangrijk ontwikkelingscentrum in Berlijn in de Full Node co-working space.

Prediction Market

Gnosis vs. Augur

Gnosis is niet het enige project die een gedecentraliseerd prediction market bouwt op de Ethereum blockchain, ook Augur werkt aan een gelijkaardig platform. Wat zijn de gelijkenissen tussen de twee en wat zijn de verschillen tussen Gnosis en Augur? Het platform Augur werd al in 2014 opgericht en is één van de eerste dApps die werd gebouwd op de Ethereum blockchain. Oorspronkelijk zou Augur worden gebouwd op de Bitcoin blockchain, maar dit was uiteindelijk niet mogelijk.

Augur streeft ernaar de uitkomst van elk evenement te voorspellen door gebruik te maken van het “wisdom of the crowd”-principe. Aan de hand hiervan verzamelt Augur informatie uit de menigte en maakt het gemiddelde ervan in de meest realistische mogelijkheid en probeert op deze manier de meest waarschijnlijke uitkomst te voorspellen. Het belangrijkste onderdeel van Augur is hun gedecentraliseerde orakel, met daarboven op een laag met prediction markets. Bij Gnosis ligt de focus daarentegen alleen op de prediction market en maakt het geen gebruik van een gedecentraliseerd orakel.

De controversiële Gnosis ICO

De GNO-tokens werden in 2017 uitgegeven via een ICO. De ICO werd op een manier opgezet om speculatie te ontmoedigen maar het omgekeerde gebeurde. De ICO werd zo ontworpen dat als de tokens heel vlug werden gekocht, een groot percentage ervan naar Gnosis zelf zouden gaan en hoe langer werd gewacht, hoe meer tokens op de markt zouden komen. Maar dit was buiten de speculanten gerekend aangezien de ICO al na 15 minuten afgelopen was met 95% van de tokens die naar het Gnosis team gingen en slechts 5% van de tokens van het project die verkocht werden voor een gecombineerde waarde van 12 miljoen dollar in totaal. Op papier was het totaal van alle tokens zo meteen 300 miljoen dollar waard. De ICO van Gnosis was het begin van een ICO hype waar honderden miljoen werden gegeven aan projecten met slechts een website en een whitepaper.

De koers van de GNO-token

Gnosis (GNO) heeft op dit moment een circulerende voorraad van 1.504.587 tokens en een totale maximale voorraad van 10.000.000 GNO-tokens. Dit aanbod ligt vast en zal nooit worden vergroot. De GNO-tokens werden in 2017 uitgegeven via een ICO. Na de ICO, op 24 april van 2017, ging de prijs van GNO-tokens de hoogte in om een all-time high te bereiken van meer dan 440 dollar begin janurari 2018. Hierna ging de prijs, net als vele ICO-tokens, hard dalen om een dieptepunt te bereiken van minder dan 7 dollar in maart van 2020. Sindsdien is de prijs van GNO tijdens de bull market van 2021 opnieuw aan het stijgen en de prijs is op het moment van schrijven iets minder dan 300 dollar.

Waar Gnosis (GNO) kopen en bewaren?

Wil je investeren in het Gnosis prediction market platform en GNO kopen? In Nederland kun je bijvoorbeeld GNO-tokens kopen bij Kraken, Binance of Bitvavo. Bij Bitvavo kun je ook Gnosis kopen met iDeal. Aangezien de GNO-token op de Ethereum blockchain gebouwd is, en GNO dus een ERC-20 token is, kun je de token op elk Ethereum adres vasthouden waarvan je de private keys bezit. Wij raden natuurlijk aan om een hardware wallet te gebruiken zoals de Ledger Nano om je GNO nog veiliger op te bewaren.

Jouw crypto veilig opslaan met de Ledger Nano!

Hoe sla jij jouw cryptomunten op? Het is belangrijk om dit op een veilige manier te doen. Daarom raadt Cryptoblogger de Ledger Nano X en de Ledger Nano S aan!

Disclaimer: Dit artikel is geen investeringsadvies, het enige doel van het artikel is informatie te geven over crypto, zodat je er meer over leert begrijpen. Doe altijd zelf onderzoek voordat je besluit ergens in te investeren.

Dit artikel is geschreven door...

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Korting op de Crypto Masterclass!

crypto masterclass review

Nieuwe artikelen!

Crypto kopen?
Natuurlijk bij LiteBit!

logo van litebit

Crypto Koers!

Bitcoin (BTC)
3.53%
$ 23,926.41
$ 844.60
⇣ 22,872.13
10 Aug
⇡ 24,068.45