bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 40,166.00
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,309.96
tether
Tether (USDT) $ 1.00
binance-coin
Binance Coin (BNB) $ 314.67
cardano
Cardano (ADA) $ 1.27
xrp
XRP (XRP) $ 0.708338
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.209239
usd-coin
USD Coin (USDC) $ 0.998432
polkadot
Polkadot (DOT) $ 14.75
binance-usd
Binance USD (BUSD) $ 1.00

Hot wallet of cold wallet? Alles over cryptowallets en welke jij moet kiezen!

hot wallet of cold wallet

Inhoud

Als je al een beetje thuis bent in de wereld van crypto dan heb je de termen hot wallet of cold wallet ongetwijfeld al eens gehoord, maar wat is nu eigenlijk het verschil. Lees hier meer over hot en cold wallets en de voordelen en nadelen, zodat jij de beste keuze kan maken voor jouw eigen plek om crypto op te slaan.  

Wat is een wallet? 

De wallet in de cryptowereld is eigenlijk niet zo heel anders als de normale portemonnee. Het is de plek waar je je cryptomunten op kunt slaan. In een gewone portemonnee bewaar je muntgeld, briefgeld, pasjes en misschien ook wel je rijbewijs of een foto van je partner, je ouders of je kinderen. In een cryptowallet kun je geen foto’s van je geliefden opslaan, althans voorlopig nog niet, maar het is wel waar jij je cryptomunten en tokens bewaart. 

Je crypto bewaar je dus in je wallet. Toch is het in de realiteit net iets anders dan de muntjes in je portemonnee. De cryptomunten zitten niet echt in de wallet, want ze blijven namelijk altijd op de blockchain staan. Maar de public en private keys die in je wallet opgeslagen zijn, bepalen het eigendom van de cryptomunten. Dus als je wallet adres als het ware een soort van e-mailadres is, is de public key een versleuteld bericht die je alleen kunt ontsleutelen met de private key. 

De private key is dus exclusief voor jou bestemd. Het is als een wachtwoord waarmee je toegang hebt tot jouw inbox en daarmee de ontsleutelde e-mail kan lezen. In het geval van crypto geeft de private key jou dus het beheer over de cryptomunten en dus ook het recht om ze te verhandelen of gebruiken in andere transacties. Jouw wallet is dus een verzameling public en private keys die jou toegang verlenen en het recht geven iets met die cryptomunten te doen. 

fysieke portemonnee

Wat is een hot wallet?

Wat is nu eigenlijk een hot wallet? Het heeft in ieder geval niets met de temperatuur van je wallet te maken. Waar het wel mee te maken heeft is de verbinding met het internet. Je noemt een crypto wallet een hot wallet als deze het grootste deel van de tijd via het internet verbonden is met de wijde wereld.

Dus als je je ergens op het internet een wallet opent, ook wel online wallet genoemd, is dat altijd een hot wallet, want je kan alleen bij je munten komen als je online inlogt. Ook de meeste mobiele wallets zijn hot wallets omdat je met je mobieltje vrijwel altijd online bent. 

Daarnaast kun je ook een software wallet installeren op je computer. Die wallets zijn in principe ook hot wallets want je bent met je computer ook meestal online. Echter een software wallet kan ook een cold wallet zijn als je de computer nooit met het internet verbindt. 

Wat zijn de voordelen van hot wallets?

Het grootste voordeel van de hot wallet is dat je in principe altijd direct de beschikking hebt tot jouw munten en die dus snel kunt verhandelen. Voor daghandelaren die op de korte termijn winst willen maken is dit dus ideaal, want je wilt op elk moment kunnen inspelen op de markt. En in de razendsnelle veranderende markt van crypto, kan elke seconde belangrijk zijn. Ook als je producten wilt betalen met crypto is dat veel makkelijker met een hot wallet, omdat je direct de transactie kunt uitvoeren. 

private key

Hot wallets kosten meestal geen geld en zijn makkelijk in gebruik, waardoor ze heel toegankelijk zijn voor de beginnende crypto handelaar. Het andere voordeel van hot wallets is dat ze ondersteuning bieden voor veel meer verschillende soorten crypto. Onder andere Coinbase, Binance en Exodus staan bekend om hun goeie en veilige hot wallets. 

Wat zijn de nadelen van hot wallets?

Het grootste nadeel van de hot wallet is de veiligheid. Ze zijn een veel makkelijker doelwit voor hackers en dieven. Omdat je namelijk altijd verbonden bent met het internet, hebben hackers ook altijd de mogelijkheid om toegang proberen te verkrijgen tot de wallet. De beveiliging van de meeste hot wallets is overigens wel gewoon goed, dus het is absoluut niet zo dat je een groot risico loopt je geld te verliezen. Maar omdat je altijd verbonden bent met het internet, stel je jezelf dus wel kwetsbaarder op. 

Wat is een cold wallet?

Daar kwam hij al even langs, de cold wallet, en zoals de hot wallet vrijwel altijd verbonden is met het internet is de cold wallet dat juist niet. Zoals hierboven genoemd is de software wallet een cold wallet als je de computer waarop die geïnstalleerd is niet op het internet aansluit.

De software wallet is echter een hot wallet die alleen in dat uitzonderlijke geval een cold wallet is. De veel bekendere soort cold wallet is de hardware wallet. Een hardware wallet is een fysiek apparaat dat er vaak als een USB-stick of externe harde schijf uitziet. Dit soort wallet heeft vaak zijn eigen scherm en knoppen voor gebruik. Om iets met je crypto te doen verbindt je de hardware wallet met de computer en dan kun je er transacties mee uitvoeren. 

Papieren wallet

Ook een papieren wallet is een vorm van een cold wallet. Hierbij krijg je alleen toegang tot je crypto met een private key in de vorm van een QR-code die je uit moet printen. Als je de QR-code niet hebt is de crypto onbereikbaar dus kan het ook niet door hackers gestolen worden. 

de ledger nano hardware wallet
De Ledger cold wallet

Ook ben je met hot wallets niet altijd in het bezit van je eigen private keys. Die wallets waar je niet je eigen private keys hebt, worden ook wel custodial hot wallets genoemd. Je geeft dus als het ware het beheer van jouw private key aan een derde partij. Dat doe je dus alleen als je volledig vertrouwen hebt in die derde partij dat die jouw cryptomunten goed en veilig bewaart. 

Wat zijn de voordelen van cold wallets?

Veiligheid! Dé belangrijkste reden om voor een cold wallet te gaan is veiligheid. Waar de hot wallets een belangrijk doelwit zijn voor hackers en dieven is dat bij cold wallets veel minder het geval. Ze hebben namelijk geen verbinding met het internet totdat jij ze verbindt via bluetooth of een USB-poort en hackers hebben dus vrijwel niets waar ze zich op kunnen richten.

De cold wallets worden voornamelijk gebruikt door beleggers die voor de lange termijn kiezen. Als je niet dagelijks iets met je crypto wilt doen, maar jezelf meer als een langetermijninvesteerder ziet, ook wel ‘HODLer’ genoemd in de wereld van crypto, dan is de cold wallet de betere optie. 

Bekende hardware wallets zijn de wallets van Ledger en Trezor. Allebei producenten van wallets met een ijzersterke reputatie op de cryptomarkt. 

Jouw crypto veilig opslaan met de Ledger Nano!

Hoe sla jij jouw cryptomunten op? Het is belangrijk om dit op een veilige manier te doen. Daarom raadt Cryptoblogger de Ledger Nano X en de Ledger Nano S aan!

Wat zijn de nadelen van cold wallets?

Waar veiligheid het grootste voordeel is, is de toegankelijkheid juist een nadeel. Omdat je niet verbonden bent met het internet, kun je er niet mee handelen voordat je de wallet verbindt. Ga maar na, als je een transactie wilt doen, moet je eerst je cold wallet met de computer verbinden, daar kunnen dus kostbare seconden en zelfs minuten mee verloren gaan. 

Ook zijn cold wallets vaak wat lastiger in gebruik, ze vereisen meer technische kennis dan de hot wallet en zijn dus niet zo toegankelijk voor beginnende crypto handelaren als de hot wallet. 

Ledger Nano S
Ledger Nano S hardware wallet

Welke wallet is het beste voor mij? 

Ok, we weten dus nu de verschillen tussen een hot en een cold wallet en kennen de voor- en nadelen van beide soorten wallets. Welke wallet het meest geschikt is voor jou, ligt geheel aan jouw wensen. 

Veel ervaren handelaren raden aan meerdere wallets te hebben en zo de voordelen van beide type wallets te kunnen plukken, door meerdere wallets te hebben verspreid je vooral het veiligheidsrisico en als je compatibele wallets hebt, kun je crypto vrijelijk tussen je eigen wallets verplaatsen. 

Op zoek naar de beste wallet voor jou wensen zijn dit in ieder geval de belangrijkste dingen om rekening mee te houden. 

  • Veiligheid: Of je nu een daghandelaar of een ‘HODLer’ bent, veiligheid is hoe dan ook belangrijk. De cold wallet is beter beschermd tegen cybercriminaliteit, maar ook hot wallets worden steeds beter in het beveiligen van jouw crypto. Kies om de risico’s zo klein mogelijk te houden voor een wallet van een bedrijf met een goede reputatie en kijk bij hot wallets naar extra veiligheidsmaatregelen zoals de tweefactorauthenticatie. 
  • Ondersteuning crypto: Heb jij je oog laten vallen op een cryptomunt dan wil je er natuurlijk wel voor zorgen dat de betreffende crypto wel ondersteund wordt door jouw wallet. Kijk naar wallets met de meeste ondersteuning als je niet precies weet welke crypto je wilt gaan kopen.
  • Toegankelijkheid: Bepaal voor jezelf of je regelmatig crypto wilt gaan handelen of dat je het in je wallet voor langere tijd in je wallet bewaart zonder er naar om te willen kijken. Tijd is geld voor daghandelaren en elke seconde vertraging kan geld kosten. 
  • Klantenservice: Als er een probleem is met jouw wallet dan wil je dat er snel en adequaat op gereageerd wordt, kies dus een wallet met een goeie klantenservice.

Disclaimer: Dit artikel is geen investeringsadvies, het enige doel van het artikel is informatie te geven over crypto, zodat je er meer over leert begrijpen. Doe altijd zelf onderzoek voordat je besluit ergens in te investeren.

Dit artikel is geschreven door...

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Korting op de Crypto Masterclass!

crypto masterclass review

Nieuwe artikelen!

bitrobby review

BitRobby Review

Maak jij al gebruik van een crypto tradingbot? Wanneer je geen tijd, energie of moeite in crypto trading wilt steken,

Crypto Koers!

Bitcoin (BTC)
0.02%
$ 40,166.00
$ 8.03
⇣ 39,152.00
29 Jul
⇡ 40,807.00