bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 24,657.61
ethereum
Ethereum (ETH) $ 1,926.17
tether
Tether (USDT) $ 0.999735
usd-coin
USD Coin (USDC) $ 0.998856
bnb
BNB (BNB) $ 331.20
xrp
XRP (XRP) $ 0.383460
cardano
Cardano (ADA) $ 0.541381
binance-usd
Binance USD (BUSD) $ 0.999911
solana
Solana (SOL) $ 44.46
polkadot
Polkadot (DOT) $ 9.47

Wat is iExec (RLC) en hoe werkt het?

iexec rlc kopen

Inhoud

iExec is een open-source, gedecentraliseerd cloud computing platform dat gebouwd is op de Ethereum blockchain. Het idee is om gedecentraliseerde applicaties (dApps) on-demand toegang te bieden tot computer resources in de iExec-cloud. De organisatie achter iExec is een Franse start-up die tot doel heeft ‘de cloud te decentraliseren’ door een wereldwijde cloud computing marktplaats te creëren waar iedereen zijn verwerkingskracht kan verhuren voor een inkomen.

Welk probleem lost iExec op?

Sinds we in ons dagelijks leven zijn gaan vertrouwen op de voordelen van een wereldwijd netwerk voor het delen van gegevens, zijn we steeds afhankelijker geworden van grootschalige gecentraliseerde cloud computing services zoals Amazon Web Service. Veel van de cloud computing platformen worden geleid door gigantische bedrijven waardoor deze industrie heel gecentraliseerd is. Volgens schattingen bedroeg het marktaandeel van Amazon in de wereldwijde markt voor cloud infrastructuur 32 procent in 2021. Samen met Microsoft Azure en Google Cloud vormen deze drie grote spelers maar liefst 61% van de markt in de cloud infrastructuur. ‘Decentralisatie van de cloud’ betekent het verplaatsen van de macht van deze gigantische bedrijven (zoals Amazon, Google en Microsoft) die tegenwoordig de cloud computing markt beheersen, naar een netwerk van kleinere bedrijven en alledaagse gebruikers.

iExec en Web 3.0

Ethereum is op weg om de volgende iteratie van het internet te creëren, wat vaak Web3 of Web 3.0 wordt genoemd. Een blockchain is echter niet gemaakt om grote hoeveelheden data op te slaan, maar dient alleen als hash of signature voor data dat ergens anders wordt opgeslagen. Als applicaties die gebouwd worden op Ethereum even snel en vlot willen draaien als het huidige internet, dan is dataopslag en veel computerkracht nodig. Dit is wat het team achter iExec wil voorzien via hun netwerk.

Wanneer bedrijven afhankelijk zijn van gecentraliseerde cloud computing services, kunnen de kosten van uitvaltijd als het netwerk uitvalt enorm zijn. iExec streeft ernaar dit probleem op te lossen en zo een belangrijk onderdeel te bouwen voor een gedecentraliseerd internet. iExec heeft daarom een Dapp store, waar iedereen zijn gedecentraliseerde applicatie kan vermelden, mogelijk gemaakt door een iExec off-chain computer. Het heeft ook een eigen Marketplace voor cloud computing resources en verbindt resource providers met aanvragers.

Hoe werkt iExec RLC?

Om DApps, smart contracts en de verschillende platformen gebouwd op smart contracts te ondersteunen, neemt iExec verwerkingsintensieve berekeningen off-chain om de on-chain functies van een blockchain soepel te laten verlopen. Om hierin te slagen, maakt iExec gebruik van XtremWeb-HEP, een open source Desktop Grid Software. Desktop Grid-computing bundelt ongebruikte computerbronnen voor gebruik door applicaties en platformen. In wezen kunnen decentralized applications of DApps met deze software elke computerbron in het iExec-framework gebruiken om de programma’s van hun applicaties uit te voeren. Dit betekent dat ontwikkelaars en DApp gebruikers verwerkingskracht kunnen gebruiken van een bron zo klein als de CPU van een pc tot zo groot als een datacenter.

Hoe werkt iExec RLC?

iExec vs. Golem Network

iExec is echter niet het enige project die cloud computing probeert te decentralizeren, er zijn ook andere zoals Golem Network en Sonm. iExec en Golem Network zijn twee gelijkaardige projecten aangezien beide focussen op het decentraliseren van cloud computing, toch zijn er ook enkele verschillen tussen de twee. Golem richt zich bijvoorbeeld op een specifieke use-case, namelijk rendering computer graphics, en IExec wil een meer algemeen multifunctioneel gedecentraliseerd netwerk creëren dat applicaties toegang geeft tot vertrouwde off-chain computing en data. Golem Network is op dit moment nog steeds in een Beta-fase, terwijl iExec al bepaalde producten op de markt heeft.

iExec vs. Sonm

Ook Sonm is een project die een gelijkaardige focus heeft als IExec en Golem Network. Sonm omschrijft zichzelf als een ‘Decentralized Fog Computing Platform’. Sonm biedt cloudservices aan op basis van gedistribueerde hardware op klantniveau, waaronder pc’s, mining equipment en servers. Je kunt via het Sonm netwerk hardware verhuren of iemands rekenkracht gebruiken voor jouw taken. Sonm lijkt beide te concurreren met iExec en Golem Network, aangezien het beide general computing aanbiedt maar kan ook dient om tal van specifieke taken uit te voeren, van CGI rendering tot wetenschappelijke berekeningen. Sonm is dit moment al operationeel en je kunt er nu al computerkracht huren of verhuren.

data storage

De functie van de RLC token

RLC is een Ethereum token die dient als utility token voor het iExec cloudplatform waar gebruikers aan de ene kant inkomsten kunnen verdienen door hun computercapaciteit te voorzien en aan de andere kant rekenkracht en gegevensruimte kunnen huren. iExec stelt programmeurs zo in staat om applicaties te bouwen op een gedecentraliseerde marktplaats voor cloud resources. Simpel gezegd, is RLC de native token voor het iExec cloud platform waar gebruikers een passief inkomen kunnen verdienen door rekenkracht en dataruimte te verhuren.

Wat is de functie van de eRLC token?

RLC is een Ethereum token die dient als utility token voor het iExec cloudplatform waar gebruikers aan de ene kant inkomsten kunnen verdienen door hun computercapaciteit te voorzien en aan de andere kant rekenkracht en gegevensruimte kunnen huren. iExec stelt programmeurs zo in staat om applicaties te bouwen op een gedecentraliseerde marktplaats voor cloud resources. Simpel gezegd, is RLC de native token voor het iExec cloudplatform waa gebruikers een passief inkomen kunnen verdienen door rekenkracht en dataruimte te verhuren.

Wat is de eRLC token?

Met de eRLC token kunnen bedrijven communiceren met de ‘iExec Marketplace for Cloud Computing Resources’ terwijl ze strikt voldoen aan de financiële regelgeving. Alle eigenaren en fondsen zijn geverifieerd. Kopers en consumenten kunnen zo een marktplaats gebruiken die conform is met Know-Your-Custerom (KYC), Know-Your-Business (KYB) en Anti-Money-Laundering (AML) regelgeving. iExec kan deze service aan gereguleerde bedrijven leveren, aangezien het project een visa van de AMF (het Franse equivalent van de SEC) heeft verkregen voor zijn token-swap aanbod voor de Enterprise Marketplace, waardoor bedrijven cloud resources kunnen uitwisselen in een gereguleerde en conforme omgeving.

De eRLC-token is de enige manier om transacties uit te voeren op de iExec Enterprise Marketplace. Deze token is een ERC-20 compatibel digitaal activum, gebouwd op de Ethereum blockchain. Gebruik maken van de eRLC token is de enige manier om transacties uit te voeren op de iExec Enterprise Marketplace. De RLC-token en de eRLC-token kunnen onderling worden verwisseld en hebben steeds dezelfde geldelijke waarde. Om eRLC-tokens te maken, moet je hetzelfde aantal RLC-tokens in escrow plaatsen om eRLC-tokens uit te geven of te minten. De RLC token kan worden verhandeld op verschillende cryptocurrency exchanges maar de eRLC kan alleen worden gemint via het vastzetten van RLC tokens en is niet verhandelbaar.

De koers van de RLC token

IExec werd opgericht in oktober van 2016 met als doelstelling cloud computing opnieuw heruit te vinden en het te gaan decentraliseren. De iExec RLC ICO (Initial Coin Offering) bracht ongeveer $ 12.000.000 USD op tegen een prijs van $ 0.25 USD per token. De iExec RLC ICO begon op 18 april 2017 en eindigde op 11 mei 2017. Er zijn momenteel 80.070.793 iExec RLC tokens in omloop met een maximale voorraad van 86.999.785. RLC heeft dus een beperkt aanbod. Kort na het begin van de ICO werd de RLC token verhandeld op verschillende exchanges en RLC bereikte een lokale top van iets minder dan 4 dollar begin 2018, tijdens de top van het alt season. Hierna ging de prijs van RLC opnieuw dalen om in december van dat jaar het laagste punt te bereiken: 0.15$. In mei van 2021, meer dan 2 jaar later, werd een all-time high te bereikt van meer dan 16 dollar. Op het moment van schrijven (augustus 2021) is één RLC token iets meer dan 4 dollar waard.

Waar kan ik RLC kopen en hoe kan ik het bewaren?

Geloof je in decentralized cloud computing en het IExec project en wil je daarom investeren in de RLC token? RLC kopen kan in Nederland kan bij Bitqist, Bitvavo en Binance. Als je van plan bent om RLC tokens te kopen, dan is Binance de makkelijkste exchange om deze cryptomunt met iDEAL te kopen. Aangezien iExec op de Ethereum blockchain gebouwd is, en RLC dus een ERC-20 token is, kun je de token op elk Ethereum adres vasthouden waarvan je de private keys bezit. Wij raden natuurlijk aan om een hardware wallet te gebruiken zoals de Ledger Nano om je RLC nog veiliger op te bewaren.

Jouw crypto veilig opslaan met de Ledger Nano!

Hoe sla jij jouw cryptomunten op? Het is belangrijk om dit op een veilige manier te doen. Daarom raadt Cryptoblogger de Ledger Nano X en de Ledger Nano S aan!

Disclaimer: Dit artikel is geen investeringsadvies, het enige doel van het artikel is informatie te geven over crypto, zodat je er meer over leert begrijpen. Doe altijd zelf onderzoek voordat je besluit ergens in te investeren.

Dit artikel is geschreven door...

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Korting op de Crypto Masterclass!

crypto masterclass review

Nieuwe artikelen!

Crypto kopen?
Natuurlijk bij LiteBit!

logo van litebit

Crypto Koers!

Bitcoin (BTC)
6.43%
$ 24,657.61
$ 1,585.48
⇣ 23,680.34
11 Aug
⇡ 24,657.61