bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 40,166.00
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,309.96
tether
Tether (USDT) $ 1.00
binance-coin
Binance Coin (BNB) $ 314.67
cardano
Cardano (ADA) $ 1.27
xrp
XRP (XRP) $ 0.708338
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.209239
usd-coin
USD Coin (USDC) $ 0.998432
polkadot
Polkadot (DOT) $ 14.75
binance-usd
Binance USD (BUSD) $ 1.00

Wat is NEO (NEO)? – Complete Uitleg, Koers en Koopgids!

neo

Inhoud

Neo heeft tot doel het beheer van digitale activa te automatiseren door gebruik te maken van smart contracts, met als uiteindelijk doel een gedistribueerd netwerkgebaseerd smart economy systeem te bouwen genaamd de Neo Smart Economy. Neo kan gezien worden als een concurrent van andere smart contract platformen zoals Ethereum, Polkadot en Binance Chain. Neo werd initieel onder de naam Antshares gelanceerd in 2014 en haalde in datzelfde jaar geld op in een seed funding round. In 2016 werd in een ICO 6.119 BTC binnengehaald om het project verder te financieren.

Wat is NEO en zijn GAS tokens?

De term NEO betekent ”nieuw en jong” in het Grieks. Op de Neo blockchain worden twee types tokens gebruikt: NEO tokens en GAS tokens. De Neo blockchain gebruikt met andere woorden een dual token-model. NEO wordt gebruikt voor het beheren van de het project en governance op de Neo blockchain, terwijl GAS – zoals de naam al doet vermoeden – wordt gebruikt om te betalen voor de transactiekosten om smart contracts te lanceren en te gebruiken op de Neo blockchain. Bij elke transactie worden gas fees betaald.

Er zal nooit meer dan 100 miljoen NEO en GAS gecreëerd worden. De kleinste eenheid van NEO zal ook altijd 1 NEO blijven, en kan niet op dezelfde manier worden opgedeeld zoals dat kan bij andere cryptomunten als bitcoin of Ether. De voornaamste reden hiervoor is dat NEO, net als aandelen in een bedrijf, niet opgedeeld kan worden. Één NEO token is met andere woorden gelijk aan 1 stem op het platform.  Dit kan in de toekomst een mogelijk probleem vormen als de waarde van NEO blijft stijgen, maar exchanges hebben al hun eigen methoden ontwikkeld om de munt toch verder op te delen.

Neo werkt dus anders dan bijvoorbeeld Ethereum – wanneer de Ethereum blockchain overschakelt op Proof of Stake – aangezien Ether beide zal kunnen worden gebruikt voor governance en voor het betalen van transactiekosten. Bij Neo wordt besluitvorming gedaan aan de hand van NEO tokens en worden transactiekosten betaald met GAS tokens. Bij het Neo project wordt de waarde van GAS dus losgekoppeld van de waarde van NEO.

Hoe worden GAS tokens gecreëerd? GAS wordt automatisch gegenereerd door NEO bij te houden in erkende compatibele NEO wallets. Door het vasthouden van NEO verdien je GAS, op een gelijkaardige manier zoals je een dividend verdient op aandelen. Natuurlijk kun je ook gewoon GAS tokens kopen op een exchange als je die nodig hebt voor het betalen van een transactie. GAS wordt aangemaakt met een snelheid van 8 GAS per blok. De hoeveelheid GAS die in circulatie wordt gebracht wordt verlaagd met 1 token per elke 2 miljoen gegenereerde blokken. Ergens rond het jaar 2039 zal maximale hoeveelheid GAS daarom 100 miljoen bereiken en stopt de productie ervan.

Het team achter NEO

Neo is wordt ook wel de ”Chinese Ethereum” genoemd en is een concurrent van Ethereum en andere smart contract platformen. De reden waarom Neo deze naam kreeg is omdat het team achter de Neo blockchain uit China komt. Het project werd in 2014 opgestart door Da Hongfei en Erik Zhan onder de naam AntShares, maar werd in 2017 omgedoopt tot Neo. Gezien de beperkingen die worden opgelegd door China omtrent cryptocurrencies, heeft NEO het potentieel om naar voren te komen als de cryptocurrency bij uitstek in China door samen te werken met de overheid.

Iedereen kan op GitHub bijdragen aan de Neo programmeercode, maar de core developers hebben het recht om pull requests te analyseren en toe te voegen aan de code van de Neo blockchain. De software ontwikkelaars die consequent bijdragen van hoge kwaliteit aan het Neo project leveren, kunnen in aanmerking komen voor een uitnodiging voor de kerngroep van software ontwikkelaars.

De Neo Foundation is verantwoordelijk voor het bepalen van de strategische richting van het Neo project en het verdelen van financiering aan verschillende groepen voor verdere ontwikkeling van de Neo blockchain. De Neo foundation wordt geleid door de oprichters Da Hongfei en Erik Zhang.

blockchain nasdaq

Het dBFT consensus protocol

Neo gebruikt geen Proof of Work (PoW) of Proof of Stake (PoS) protocol, maar het dBFT consensus protocol. dBFT staat voor delegated Byzantine Fault Tolerance. Het dBFT protocol is een consensus protocol die op basis van een realtime blockchain stemming werkt. Door het gebruik van delegated Byzantine Fault Tolerance kunnen meer transacties per seconde plaatsvinden. Volgens de uitvinders van dit protocol maakt het stemsysteem van dBFT grootschalige deelname mogelijk, op een vergelijkbare manier als Delegated Proof of Stake, uitgevonden door Dan Larimer, en gebruikt wordt op blockchains zoals EOS, Telos, Wax en Hive.

Net zoals bij  Delegated Proof of Stake kan de houder van een NEO token een bepaalde ‘bookkeeper’ steunen door een stem uit te brengen op deze node. De geselecteerde groep bookkeepers gebruiken vervolgens het Byzantine Fault Tolerance mechanism om een consensus te bereiken en blokken aan te maken. dBFT2.0 werd in 2019 gelanceerd met de doelstelling om de veiligheid van de blockchain te verbeteren door de introductie van een consensus in drie fasen en een recovery mechanisme.

NEO vs. Ethereum

Neo kan ongeveer 10.000 transacties per seconde uitvoeren op zijn netwerk, terwijl de Ethereum blockchain momenteel ongeveer 15 transacties per seconde aankan. Het voordeel van Neo tegenover andere smart contract platformen zoals Ethereum ligt dus duidelijk in de hoeveelheid transacties. Op de Neo blockchain duurt het gemiddeld 15 seconden om een transactie te verwerken, dit is vergelijkbaar met Ethereum. Een ander groot verschil is dat Neo gebruik maakt van een dual token-model en er dus twee tokens leven op de Neo blockchain. Neo heeft ook een ander consensus protocol, namelijk het dBFT consensus protocol.

Hoeveel NEO zal worden gecreëerd?

Op dit moment is er iets meer dan 70 miljoen NEO in circulatie. In totaal zal niet meer dan 100 miljoen NEO gecreëerd worden. In het Genesis Block werden in totaal 100 miljoen Neo aangemaakt. 50 miljoen NEO werden verkocht aan vroege investeerders via een ICO in 2016 die 4,65 miljoen dollar opbracht. De resterende 50 miljoen worden geleidelijk vrijgegeven via een smart contract. Elk jaar worden maximaal 15 miljoen NEO tokens ontgrendeld die door het Neo software ontwikkelaars worden gebruikt om het project op lange termijn te financieren.

De koers van NEO

In het begin van 2017 was een ANT token slechts 15 cent waard. Toen Antshares in juni van 2017 werd omgedoopt tot Neo ging de prijs van NEO echter snel de hoogte in. Op 1 juli was één NEO token ongeveer 8 dollar waard. Op de top van de bull market voor alt coins in januari van 2018 was NEO bijna 200 dollar waard per coin. In 2018 ging de prijs van NEO, net als alle andere cryptomunten, hard naar beneden en één NEO token was in januari van 2019 nog slechts iets meer dan 5 dollar waard. Op het moment van schrijven (juni 2021) staat de koers van NEO opnieuw op ongeveer 60 dollar.

Hoe koop ik NEO?

NEO kopen in Nederland kan bij verschillende exchanges. Een aantal van de meest populaire exchanges zijn Bitvavo, Binance, OKEX, en ook het Nederlandse Bitcoinmeester en het Europese Litebit bieden de mogelijkheid om NEO te kopen. Op anycoindirect.eu kun je NEO kopen en gebruik maken van betaalmethoden zoals een creditcard, SEPA en Sofort. Voor ons staat Bitvavo bovenaan de lijst in onze aanbevelingen vanwege de gunstige prijzen, goede klantenservice en gebruiksvriendelijkheid van het platform.

Hoe kan ik NEO tokens bewaren?

Je hebt een persoonlijke NEO wallet nodig om je NEO te kunnen opslaan. Je hebt ook steeds een NEO adres nodig als je je NEO, net als bij andere cryptomunten, veilig wilt opslaan op een paper wallet. Je kunt voor het aanmaken van een paper wallet Ansy gebruiken. Daarnaast kun je NEO ook opslaan op verschillende andere types wallets, van desktop wallets tot een wallet op je smartphone of een hardware wallet. Hieronder vind je een lijst van de beste NEO wallets in 2021:

  • Ledger Nano S
  • Neon Wallet
  • NEO GUI
  • Neo Tracker
  • Ansy Neo Paper Wallet
  • Neo Wallet
  • NEO CLI
  • O3 Mobile Wallet
  • Aphelion Wallet
  • Teemo

Jouw crypto veilig opslaan met de Ledger Nano!

Hoe sla jij jouw cryptomunten op? Het is belangrijk om dit op een veilige manier te doen. Daarom raadt Cryptoblogger de Ledger Nano X en de Ledger Nano S aan!

Disclaimer: Dit artikel is geen investeringsadvies, het enige doel van het artikel is informatie te geven over crypto, zodat je er meer over leert begrijpen. Doe altijd zelf onderzoek voordat je besluit ergens in te investeren.

Dit artikel is geschreven door...

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Korting op de Crypto Masterclass!

crypto masterclass review

Nieuwe artikelen!

bitrobby review

BitRobby Review

Maak jij al gebruik van een crypto tradingbot? Wanneer je geen tijd, energie of moeite in crypto trading wilt steken,

Crypto Koers!

Bitcoin (BTC)
0.02%
$ 40,166.00
$ 8.03
⇣ 39,152.00
29 Jul
⇡ 40,807.00