bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 40,166.00
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,309.96
tether
Tether (USDT) $ 1.00
binance-coin
Binance Coin (BNB) $ 314.67
cardano
Cardano (ADA) $ 1.27
xrp
XRP (XRP) $ 0.708338
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.209239
usd-coin
USD Coin (USDC) $ 0.998432
polkadot
Polkadot (DOT) $ 14.75
binance-usd
Binance USD (BUSD) $ 1.00

Wat is Polkadot? – Complete Uitleg, Koers en Koopgids

polkadot dot

Inhoud

Polkadot beschrijft zichzelf als een next-gen blockchain protocol dat verschillende gespecialiseerde blockchains verbindt in één netwerk. Polkadot is een netwerkprotocol waarmee willekeurige gegevens, niet alleen tokens of waarde, kunnen worden overgedragen via blockchains. Polkadot laat het toe om deze gegevens te transfereren tussen permissionless blockchains maar ook permissioned blockchains. Dit maakt het mogelijk om (gedecentraliseerde) applicaties te bouwen die geautoriseerde data krijgen van een private blockchain en deze daarna gebruiken op een publieke blockchain.

Web3 Foundation

Polkadot werd ontwikkeld door Gavin Wood – co-founder van Ethereum – in een poging om een meer gevorderde versie van Ethereum te ontwerpen, die interoperabel moet zijn met de bestaande blockchains zoals Ethereum en Bitcoin. Polkadot wordt verder ontwikkeld door de Web3 Foundation, een Zwitserse onderneming die werd opgericht met de doelstelling om een volledig functioneel en gebruiksvriendelijk gedecentraliseerd web te creëren. Robert Habermeier, Gavin Wood en Peter Czaban leiden de Web3 Foundation.

Polkadot Parachains

Polkadot is op die manier ontworpen zodat twee soorten blockchains gebruikt worden. Ten eerste het hoofdnetwerk, die de Relay Chain genoemd wordt, waar transacties permanent zijn. En ten tweede netwerken die door de gebruikers kunnen worden gemaakt, die parachains worden genoemd. Parachains kunnen worden aangepast naargelang de toepassing ervan, zodat transacties op een parachain dezelfde beveiliging kunnen hebben als de main chain.

Polkadot Parathreads

Parathreads laten het toe dat ook andere projecten gebruik kunnen maken van Polkadot en Kusama’s netwerkbeveiliging, het consensusmechanisme, transactievereffeningsfuncties en andere resources. Een parachain, zoals hierboven besproken, is een blockchain die is verbonden met het Polkadot netwerk. Een parachain “huurt” een speciaal slot om te kunnen samenwerken met andere blockchains. Een parathread is min of meer hetzelfde maar huurt hiervoor geen slot maar betaalt slechts voor de middelen die de blockchain gebruikt wanneer dat nodig is.

Als we de vergelijking maken met cloud computing dan zijn parachains vergelijkbaar met servers die je huurt met beschikbare resources. Je betaalt voor de server en jij kan ermee doen wat je wilt. Een parathread huurt de server niet maar maakt er echter slechts gebruik van voor een bepaalde uitvoering. Het verschil ligt dus in de manier waarop je de rekening betaalt. Zowel een parachain als een parathread maken het mogelijk dat je een (gedecentraliseerde) applicatie laat draaien op het netwerk maar om dit te doen wordt de kost ervan op een verschillende manier verrekend.

polkadot kopen

Nominated proof of stake (NPoS)

Polkadot gebruikt een Nominated Proof of Stake-systeem waarbij de nominators de validators steunen met hun staked DOT tokens als blijk van vertrouwen in de validator. Nominated Proof of Stake verschilt van het meer algemene concept Delegated Proof of Stake (DpoS) – ontworpen door Dan Larimer en gebruikt op de EOS blockchain – doordat nominators hun staked DOT verliezen als ze een slechte validator nomineren. Aangezien Polkadot een Nominated Proof of Stake mechanisme gebruikt, wordt staken op de Polkadot ‘nominating’ genoemd.

NPoS vs. DPoS

Op Delegated Proof of Stake is de macht van de deelnemers aan het netwerk gelijk aan de hoeveelheid tokens die gestaked worden. Dit zorgt ervoor dat bepaalde validators – wat op EOS delegates genoemd wordt – vaak een onevenredig hoge controle krijgen over het consensusprotocol van het netwerk en de decentralisatie in vraag kan worden gesteld. DPoS netwerken vereisen ook dat gebruikers het bedrag specificeren dat ze willen staken bij een bepaalde validator en die stake kan niet worden verloren bij het delegeren aan een kwaadwillende validator.

Met het Nominated Proof of Stake consensusprotocol dat op Polkadot wordt gebruikt selecteren nominators maximaal 16 validators die ze vertrouwen, en het netwerk verdeelt de inzet automatisch op een gelijkmatige manier onder validators. Een ander belangrijk verschil tussen Delegated Proof of Stake  en Nominated Proof of Stake op Polkadot is dat nominators hun volledige stake kunnen verliezen als ze een slechte validator nomineren.

De validators zijn de nodes binnen het Polkadot-systeem die meer macht hebben dan de rest van het netwerk. Hun rol is om het netwerk te beheren en nieuwe blokken op Polkadot’s Relay Chain te valideren en te produceren. Ze valideren en produceren ook blokken voor alle parachains die betalen om het Polkadot netwerk te gebruiken. Nodes van Validators worden ook gebruikt om gespecialiseerde bewijzen van collator nodes te valideren en ontvangen daarvoor DOT die gestaked wordt.

Collators zijn gebruikers die een full node bijhouden die zowel op parachains als op de main Relay Chain aanwezig zijn. De belangrijkste taak van Collators is om parachains te onderhouden door parachain transacties te verzamelen en state transition proofs, een soort van rapport, te produceren. Collators houden zowel een volledige node bij voor de Relay Chain als een volledige node voor hun specifieke parachain.

DOT token

DOT is de enige token die wordt gebruikt op het Polkadot netwerk en heeft daarom verschillende functies. DOT heeft drie verschillende functies: governance van netwerk, staking en bonding. Polkadot token houders hebben de volledige controle over het protocol en kunnen wijzigingen in het protocol aanbrengen. Net zoals bij Proof of Work op Bitcoin worden de tokenhouders door speltheorie gestimuleerd om zich op een eerlijke manier te gedragen. Als ze dit doen ontvangen ze een rendement op hun stake, indien ze dit niet doen kunnen ze hun stake volledig verliezen.

Nieuwe parachains worden toegevoegd door het “bonden” van tokens. Gebonden zijn betekent dat je tokens zijn vergrendeld en kunnen worden weggenomen als de validators die je hebt genomineerd zich misdragen. Je kunt je “bonden” aan het Polkadot netwerk door je DOT tokens voor een bepaalde periode te staken. Zo geef je aan het netwerk aan dat je te vertrouwen bent en de regels van het netwerk aanvaardt. Het duurt 28 dagen om je tokens uit een dergelijke bond los te maken. In de periode dat je DOT gestaked is, kun je deelnemen aan on-chain governance door op verschillende voorstellen te stemmen. Je moet je DOT “bonden” om validator te kunnen worden. Hierna moet je wel nog verkozen worden door de rest van het netwerk.

Binance

DOT kopen

DOT heeft geen maximum supply en het inflatiepercentage is op dit moment 10%. Dit percentage kan wel worden aangepast door de validators. Er zijn momenteel iets meer dan 1 miljard DOT in circulatie. Alhoewel er dus steeds meer DOT zal worden gecreëerd (om het netwerk te beveiligen) kun je zelf je DOT staken en dus een interest ontvangen op je investering. Je kunt bijvoorbeeld je DOT makkelijk staken op beurzen zoals Kraken of Binance. In Nederland kun je DOT kopen op dezelfde beurzen, maar ook op Coinmerce of Bitpanda exchange. Op Bitvavo kun je op dit moment nog geen DOT kopen, maar je kunt er wel andere cryptomunten kopen en deze dan omzetten naar DOT.

Jouw crypto veilig opslaan met de Ledger Nano!

Hoe sla jij jouw cryptomunten op? Het is belangrijk om dit op een veilige manier te doen. Daarom raadt Cryptoblogger de Ledger Nano X en de Ledger Nano S aan!

Disclaimer: Dit artikel is geen investeringsadvies, het enige doel van het artikel is informatie te geven over crypto, zodat je er meer over leert begrijpen. Doe altijd zelf onderzoek voordat je besluit ergens in te investeren.

Dit artikel is geschreven door...

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Korting op de Crypto Masterclass!

crypto masterclass review

Nieuwe artikelen!

bitrobby review

BitRobby Review

Maak jij al gebruik van een crypto tradingbot? Wanneer je geen tijd, energie of moeite in crypto trading wilt steken,

Crypto Koers!

Bitcoin (BTC)
0.02%
$ 40,166.00
$ 8.03
⇣ 39,152.00
29 Jul
⇡ 40,807.00