bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 40,407.00
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,317.38
tether
Tether (USDT) $ 1.00
binance-coin
Binance Coin (BNB) $ 316.65
cardano
Cardano (ADA) $ 1.28
xrp
XRP (XRP) $ 0.711630
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.209937
usd-coin
USD Coin (USDC) $ 1.00
polkadot
Polkadot (DOT) $ 14.83
binance-usd
Binance USD (BUSD) $ 1.01

Wat is Proof of Authority en hoe werkt het?

bedrijven

Inhoud

Proof of Authority (PoA) is een van de vele consensus algorithms die de blockchain-wereld rijk is. Al is het over het algemeen gezien een algoritme dat veel minder bekendheid heeft dan bijvoorbeeld Proof of Work (PoW) en Proof of Stake (PoS). Hierdoor is er vaak minder te vinden over Proof of Authority, terwijl het helemaal geen moeilijk algoritme is om te begrijpen.

Wat is Proof of Authority?

Het was 2017 toen de voormalig CTO en medeoprichter van Ethereum, Gavin Wood, Proof of Authority had ontwikkeld. Dat is opmerkelijk, gezien Ethereum vanaf het begin al gebruik maakt van Proof of Work, en nu met Ethereum 2.0 langzaam overgaat op Proof of Stake. Gavin Wood ondervond met beide consensus algorithms problemen, en werden er veel aanvallen uitgevoerd op het testnetwerk van Ethereum. Dat was voor hem een reden om een consensus algorithm te ontwikkelen dat deze problemen volgens hem zou oplossen. Uiteindelijk is dit Proof of Authority geworden.

Normaliter vindt er een vorm van mining of staking plaats binnen een consensus algoritme. Dat kan in verschillende vormen, zoals bijvoorbeeld ook het burnen van munten (Proof of Burn). Echter gebeurd dat niet bij Proof of Authority. Het is niet zo dat degene met de meeste rekenkracht of meeste inzet een nieuw blok mag toevoegen aan de blockchain. Bij Proof of Authority worden nodes van te voren geselecteerd, waarna zij voor altijd blokken mogen toevoegen aan de blockchain. Uiteindelijk zijn er dus maar enkele nodes verantwoordelijk voor de werking van de gehele blockchain. De nodes die gekozen worden, worden ‘Authorities’ genoemd.

Bij Proof of Authority worden nodes van te voren geselecteerd, waarna zij voor altijd blokken mogen toevoegen aan de blockchain.

Je kunt je inbeelden dat het netwerk hierdoor een stuk kleiner is dan bij elke andere blockchain. Er zijn namelijk een stuk minder nodes die hun werk leveren. Volgens Gavin Wood is dat juist de kracht van het netwerk, gezien blockchain in dat geval ineens heel aantrekkelijk kan worden voor specifieke gebruikerssituaties.

Denk bijvoorbeeld aan overheden, organisaties en bedrijven. Een blockchain als Bitcoin is veel te decentraal om hier gebruik van te maken. Met Proof of Authority kunnen ze zelf een blockchain ontwikkelen, en vervolgens in eigen beheer onderhouden.

Proof of Authority vs. Proof of Stake

Proof of Authority wordt ook wel met Proof of Stake vergeleken. Bij Proof of Stake moet iemand natuurlijk eerst cryptomunten inzetten (staken) voordat hij blokken mag gaan valideren. Proof of Authority laat nodes hun identiteit inzetten. Iedereen weet wie de authorities zijn. Wanneer een authority zijn werk dus niet goed doet, is dit zichtbaar voor het hele netwerk, en zal zijn identiteit geschaad worden. Dat is reden genoeg om goed je best te doen wanneer je verkozen bent tot authority.

Hoe werkt Proof of Authority?

De werking van Proof of Authority is erg afhankelijk aan de situatie waarin het algoritme gebruikt wordt. Wanneer PoA voor public blockchains wordt gebruikt, worden nodes van te voren eerst gecontroleerd op hun integriteit. Je kunt niet zomaar authority worden. Daar gaat eerst heel veel tijd overheen. Het is dus makkelijker om aan de slag te gaan in een Proof of Stake en Proof of Work blockchain, dan in een blockchain die gebruik maakt van Proof of Authority.

Wanneer een private blockchain gebruik maakt van Proof of Authority, worden nodes door de oprichters van de blockchain gekozen. Hier hoeft vaak streng selectieproces vooraf te gaan, gezien de machines van de nodes in het beheer zijn van de oprichters van de blockchain.

Het is dus altijd maar een kleine groep authorities die voor de werking van het netwerk zorgt. Hierdoor is er veel minder rekenkracht nodig dan bijvoorbeeld bij Proof of Work het geval is. Er is ook geen communicatie tussen de nodes nodig om consensus in het netwerk te bereiken. Daarbij is ook de continuïteit van het netwerk onafhankelijk van het aantal beschikbare nodes. Iets dat bij andere consensus algorithms wel het geval is.

De blockchains die Proof of Authority gebruiken

Er zijn op dit moment verschillende blockchain die gebruik maken van PoA. We kunnen deze blockchains onderverdelen in private blockchain en public blockchains. Bij dit algoritme is het verschil tussen deze twee blockchains extra groot, gezien het een grote rol speelt in de manier waarop dit algoritme gebruikt wordt.

Private blockchains

Proof of Authority werkt ontzettend goed voor private blockchains, gezien de nodes geheel in controle zijn van de oprichters van de blockchain. Zo kunnen bedrijven, organisatie en overheden veel makkelijker gebruik maken van blockchains wanneer PoA als consensus algorithm wordt gebruikt. De blockchain is in dat geval een stuk minder gedecentraliseerd en in eigen beheer, waardoor ze snel en makkelijk wijzigingen aan de blockchain kunnen doorvoeren. Blockchain wordt zo ineens een stuk aantrekkelijker voor een breed publiek.

Public blockchains

Ook public blockchains maken gebruik van Proof of Authority. Dit zijn met name blockchains die op maat gemaakte oplossingen bieden voor overheden, organisaties en bedrijven. Om hier als authority aan de slag te kunnen gaan, gaat er natuurlijk eerst een streng selectieproces aan vooraf. Het netwerk hangt namelijk geheel af van de integriteit van deze nodes, en daarom is dat ook meer dan nodig.

Proof of Authority voorbeelden

Er zijn op dit moment verschillende (public) blockchains die gebruik maken van PoA. Dit zijn bijvoorbeeld VeChain, POA Network, Kovan Testnet en de testblockchain van Ethereum. Laatstgenoemde wat de eerste blockchain die gebruik maakte van Proof of Authority.

Proof of Authority coins

De blockchains die gebruik maken van Proof of Authority bieden ook cryptomunten aan die te koop zijn bij verschillende crypto exchanges. Zo heeft VeChain hun eigen VET-cryptomunt. Maar ook POA Network heeft zijn eigen cryptomunt genaamd POA.

Voor- en nadelen van Proof of Authority

Proof of Authority kan dus een groot voordeel zijn voor bepaalde blockchains, met in het speciaal private blockchains. Hierdoor wordt het voor bedrijven, overheden of corporaties ineens heel interessant om gebruik te maken van blockchain. Echter brengt het ook enkele nadelen met zich mee. Het PoA-algoritme is immers niet voor iedere blockchain gemaakt.

Voordelen

  • Minder energie nodig, en dus beter voor het milieu. Omdat nodes van de voren worden geselecteerd als authority, zijn er niet tal van nodes met hetzelfde werk bezig. Daarom is er een stuk minder energie nodig, en dat is natuurlijk beter voor het milieu en het klimaat.
  • Geen dure hardware nodig. Nodes hoeven niet met elkaar te strijden om wie het blok het snelste kan valideren. Er is dus een stuk minder rekenkracht nodig, waardoor nodes ook geen dure hardware hoeven aan te schaffen.
  • Tijdsinterval is voorspelbaar. Normaliter is het nooit helemaal duidelijk hoelang het duurt voordat een blok wordt gevalideerd. Dit is namelijk nooit precies hetzelfde. Bij PoA is het van te voren al duidelijk hoelang het zal duren voordat nieuwe blokken aan de blockchain worden toegevoegd.
  • Een hoog transactieratio. Omdat het dus van te voren al duidelijk is wanneer nieuwe blokken toegevoegd worden aan de blockchain, is de snelheid waarmee transacties gevalideerd kunnen worden een stuk hoger.
  • Blockchain wordt toegankelijker. Veel bedrijven willen geen gebruik maken van blockchain omdat het te decentraal is, waardoor de blockchain niet helemaal voor hun situatie te gebruiken en aan te passen is. Met PoA wordt blockchain ineens een stuk toegankelijker, gezien het beheer van de blockchain in eigen handen ligt.

Nadelen

  • Minder decentraal. Omdat er veel minder nodes in dit netwerk actief zijn, is de blockchain natuurlijk veel minder decentraal. Eigenlijk zou je ook wel kunnen zeggen dat Proof of Authority eerder een algoritme is dat centrale systemen efficiënter laat werken.
  • Makkelijker om een aanval uit te voeren. De identiteit van alle authorities is openbaar, en hierdoor is het voor hackers veel makkelijker een gerichte aanval uit te voeren. Ze weten precies wie ze moeten bereiken, en er zijn veel minder nodes die het netwerk vervolgens in stand kunnen houden.
gedecentraliseerd netwerk
Authorities worden gekozen om blokken te valideren.

Disclaimer: Dit artikel is geen investeringsadvies, het enige doel van het artikel is informatie te geven over crypto, zodat je er meer over leert begrijpen. Doe altijd zelf onderzoek voordat je besluit ergens in te investeren.

Dit artikel is geschreven door...

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Korting op de Crypto Masterclass!

crypto masterclass review

Nieuwe artikelen!

bitrobby review

BitRobby Review

Maak jij al gebruik van een crypto tradingbot? Wanneer je geen tijd, energie of moeite in crypto trading wilt steken,

Crypto Koers!

Bitcoin (BTC)
0.82%
$ 40,407.00
$ 331.34
⇣ 39,152.00
29 Jul
⇡ 40,807.00