bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 40,166.00
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,309.96
tether
Tether (USDT) $ 1.00
binance-coin
Binance Coin (BNB) $ 314.67
cardano
Cardano (ADA) $ 1.27
xrp
XRP (XRP) $ 0.708338
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.209239
usd-coin
USD Coin (USDC) $ 0.998432
polkadot
Polkadot (DOT) $ 14.75
binance-usd
Binance USD (BUSD) $ 1.00

Wat is een soft fork?

Inhoud

Wanneer je wordt gevraagd om de software op je computer bij te werken, dan klik je normaal gezien op “doorgaan” en stel je zich hier verder geen vragen bij. Het kan zelfs gebeuren dat de software op je computer, smartphone of ander toestel wordt bijgewerkt zonder dat je dit eigenlijk opmerkt. Dat hoeft ook niet, de nieuwste software wordt geïnstalleerd en vroegere bugs in de software werden opgelost. Klaar!

Een soft fork kan gezien worden als een software update van het protocol van een blockchain. Een soft fork is een software upgrade van een blockchain die “backwards-compatible” is. Concreet betekent dit dat de nodes die de upgrade hebben doorgevoerd nog steeds kunnen communiceren met de nodes die dit weigeren te doen. Bij een soft fork is de update niet in strijd met de vorige versie van de software, wat bij een hard fork wel het geval is.

Hard fork vs. Soft fork

Een hard fork en een soft fork zijn beide manieren waarop het protocol van een blockchain kan worden bijgewerkt. Het verschil tussen de twee is dat bij een soft fork er nog steeds slechts één geldige blockchain blijft bestaan. Bij een hard fork blijven zowel de oude als de nieuwe blockchains naast elkaar bestaan als miners belissen om de blokken van de beide blockchains te blijven minen. Een soft fork is dus anders dan een hard fork en is backwards-compatible, wat betekent dat alle nodes nog steeds met elkaar kunnen communiceren, of de node de nieuwe of nu de oude software hanteert.

Wie beslist over een soft fork?

Een soft fork doet zich voor wanneer wordt beslist dat een upgrade van het netwerk nodig is. Het doorvoeren van een soft fork wordt voorgesteld door de ontwikkelaars die aan een bepaalde blockchain werken. De software ontwikkelaars zijn namelijk verantwoordelijk voor het maken en bijwerken van de code. Soft forks moeten informeel door een meerderheid van de ontwikkelaars aanvaard worden voor ze uiteindelijk beslissen om de code voor de soft fork te schrijven en deze ook effectief te gaan voorstellen aan de miners.

De soft fork wordt hierna al dan niet geïmplementeerd door de miners. De miners zijn degenen die het blockchain netwerk beveiligen. Uiteindelijk zijn het echter de gebruikers, die ook een volledige node bijhouden, die beslissen of ze de nieuwste versie van de software – met de soft fork geïmplementeerd – ook gaan gebruiken. Door het draaien van een full node, valideren, verzenden en ontvangen ze blokken en transacties en houden ze een kopie van de volledige blockchain bij.

Een soft fork is makkelijker te implementeren dan een hard fork aangezien niet alle miners akkoord dienen te gaan met de software update. Een omstreden hard fork kan de gemeenschap in twee kampen verdelen en soft fork kan hier een oplossing bieden. Bij een soft fork hoeft de gemeenschap niet in twee te splitsen, blijven de verschillende versies nog steeds complementair en blijft er slechts één chain. Soft forks en hard forks zijn belangrijk voor een blockchain aangezien dit de enige manier is om nieuwe functies te integreren en verder te blijven groeien.

Wanneer is een soft fork nodig?

Zoals hierboven aangehaald: een soft fork is de enige manier om nieuwe functies toe te voegen aan een blockchain. Een blockchain is namelijk heel verschillend van andere software. Bij software op bijvoorbeeld je personal computer kunnen de software ontwikkelaars van het bedrijf die de software schrijven een update voorstellen en doorvoeren wanneer ze dat willen. Het bedrijf is hier volledig verantwoordelijk voor.

Een blockchain werkt echter niet op dezelfde manier en werkt gedecentraliseerd en peer-to-peer. Een blockchain is een soort van database die transparant is en op een gedeelde manier transacties bijhoudt. Het gedecentraliseerde karakter van Bitcoin of een andere blockchain betekent dat deelnemers aan het netwerk allemaal moeten instemmen met een reeks regels die voor iedereen aanvaardbaar zijn om zo transacties te valideren en een consensus te bereiken. Daarom is het geen optie om simpelweg een software update door te voeren zoals dat kan bij gecentraliseerde software.

Bitcoin en dollar
Bitcoin

Wanneer is een hard fork nodig?

Alle transacties op een blockchain moeten door het volledige netwerk worden gevalideerd, door de miners in het geval van Bitcoin. Bij het valideren van deze transacties moet een reeks regels worden gevolgd om een consensus te bereiken om te beslissen welke transacties geldig zijn en welke ongeldig zijn. Dit resulteert in één enkele blockchain of gedeelde database waar iedereen op het netwerk mee heeft ingestemd. Alle transacties die in de vorige blokken werden opgenomen en werden gevalideerd worden op deze manier door het netwerk als geldig beschouwd.

De onderliggende code van een blockchain is echter nooit af en er kunnen steeds aanpassingen worden gemaakt aan de code om in te spelen op technologische veranderingen of nieuwe inzichten die worden verkregen. Wanneer de software moet worden bijgewerkt en de grondbeginselen van een blockchain moeten worden aangepast, is een hard fork nodig. In sommige gevallen is een eenvoudige netwerk upgrade niet voldoende en is een drastische herziening van de bestaande code en een hard fork daarom vereist.

De adoptie van SegWit

Het meest bekende voorbeeld van een soft fork is de Segregated Witness (SegWit) fork, die plaatsvond kort na de splitsing van Bitcoin en Bitcoin Cash. De SegWit soft fork is een update die het formaat van de blokken en transacties veranderde. De nodes die de soft fork niet doorvoerden konden nog steeds blokken en transacties valideren maar kunnen echter niet alle (nieuwe) informatie lezen. Zowel SegWit- als niet-SegWit-software gebruiken exact dezelfde Bitcoin blockchain en cryptocurrency. Sommige velden in de code zijn wel alleen leesbaar wanneer nodes overschakelen naar de nieuwere software.

Data

Taproot soft fork

Taproot wordt gezien als de grootste upgrade aan het Bitcoin protocol sinds de introductie van SegWit. De doelstelling van de Taproot soft fork is om de manier waarop Bitcoins scripts werken te veranderen om de privacy en schaalbaarheid te verhogen.

Taproot en privacy

Privacy is één van de belangrijkste voordelen van Bitcoin tegenover traditionele financiële diensten. Maar Bitcoin is echter niet anoniem maar pseudoniem. Het is mogelijk om je anonimiteit te vergroten door gebruik te maken van technieken zoals coin mixing en coinjoins maar echte anonimiteit is niet voorzien op de Bitcoin blockchain. Tegenwoordig zijn er daarom ook heel wat diensten die de Bitcoin blockchain analyseren en zo proberen te achterhalen wie achter bepaalde transacties zitten.

Met de Taproot software upgrade wordt getracht om de privacy van Bitcoin te verhogen. De Taproot soft fork zal er namelijk voor zorgen dat transacties op de Bitcoin blockchain complexer kunnen zijn. Omdat complexere transacties na Taproot mogelijk zijn, biedt dat de mogelijkheid om een Bitcoin transactie beter te camoufleren wanneer de verzender dat nodig acht.

Taproot en schaalbaarheid

De transacties op de Bitcoin blockchain worden gedefinieerd door een programmeertaal genaamd Script. Door de Taproot soft fork zal ook de efficiëntie bij het uitvoeren van transacties verhoogd worden. Taproot zorgt er namelijk voor dat minder gegevens moeten worden overgedragen en opgeslagen op de blockchain en (iets) meer transacties per blok mogelijk zijn en daarom ook de transactiekosten lager worden. Taproot heeft als gevolg dat de schaalbaarheid van Bitcoin vergroot wordt.

Haal ik een voordeel uit een soft fork?

Wanneer er een hard fork zich voordoet, kunnen de gebruikers profiteren van de creatie van de nieuwe de coin of token, die resulteert uit deze hard fork. Hard forks die leiden tot de creatie van een nieuwe digitale munt worden vaak omarmd door de houders van deze munt aangezien de hard fork hun gratis nieuwe digitale munten geeft. Bij een soft fork gebeurt dit niet en verandert er eigenlijk vrij weinig voor de eindgebruiker. Het enige wat verandert is de blockchain een update heeft gekregen. Als je zelf een node bijhoudt, kun je als gebruiker kiezen om de meest up-to-date versie te gebruiken of niet.

Disclaimer: Dit artikel is geen investeringsadvies, het enige doel van het artikel is informatie te geven over crypto, zodat je er meer over leert begrijpen. Doe altijd zelf onderzoek voordat je besluit ergens in te investeren.

Dit artikel is geschreven door...

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Korting op de Crypto Masterclass!

crypto masterclass review

Nieuwe artikelen!

bitrobby review

BitRobby Review

Maak jij al gebruik van een crypto tradingbot? Wanneer je geen tijd, energie of moeite in crypto trading wilt steken,

Crypto Koers!

Bitcoin (BTC)
0.02%
$ 40,166.00
$ 8.03
⇣ 39,152.00
29 Jul
⇡ 40,807.00