bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 24,657.61
ethereum
Ethereum (ETH) $ 1,926.17
tether
Tether (USDT) $ 0.999735
usd-coin
USD Coin (USDC) $ 0.998856
bnb
BNB (BNB) $ 331.20
xrp
XRP (XRP) $ 0.383460
cardano
Cardano (ADA) $ 0.541381
binance-usd
Binance USD (BUSD) $ 0.999911
solana
Solana (SOL) $ 44.46
polkadot
Polkadot (DOT) $ 9.47

Wat is Storj (STORJ) en hoe werkt het?

storj kopen

Inhoud

Storj is een gedecentraliseerd cloudopslag platform en STORJ is een Ethereum token dat dient als betaalmiddel op een gedecentraliseerd cloud storage network genaamd Storj DCS (Decentralized Cloud Storage). Met de STORJ token kunnen gebruikers andere gebruikers op het netwerk betalen om hun bestanden op te slaan. Aan de andere kant kunnen gebruikers die overtollige opslagcapaciteit en bandbreedte willen verkopen, extra geld verdienen door deze opslagcapaciteit te verhuren en hiervoor STORJ te accepteren.

Welk probleem lost Storj op?

Het probleem dat een project zoals Storj tracht op te lossen is om data op te slaan op een gedecentraliseerde manier. Data opslaan op een blockchain is heel duur en een blockchain is hier eigenlijk ook niet voor bedoeld. Maar sommige Dapps moeten echter bepaalde data kunnen opslaan, denk dan aan videobestanden, foto’s, etc. Een systeem zoals torrents lost dit enigszins op en biedt ook een manier aan waar gebruikers data kunnen opslaan en delen op een gedecentraliseerde manier. De nodes van torrents worden echter zonder beloning bijgehouden en er is geen compensatie voor het geleverde werk. Een project zoals Storj wil voorzien in gedecentraliseerde data storage en de nodes hiervoor gaan betalen.

Storj DCS

Hoe werkt Storj? De manier waarop Storj werkt is te vergelijken met de manier waarop torrent technologie werkt. Net als bij torrents, werkt Storj als een peer-to-peer netwerk waarop elk opgeslagen bestand wordt opgesplitst in talloze kleine segmenten die vervolgens worden gedistribueerd naar de gebruikers. Met Storj DCS (Decentralized Cloud Storage) worden bestanden niet opgeslagen in gecentraliseerde datacenters, maar worden ze versleuteld, in stukken gesplitst en gedistribueerd op een wereldwijd cloud netwerk.

Elk bestand wordt versleuteld, in stukken gesplitst en opgeslagen op verschillende Storj Nodes, waardoor de gegevens volledig anoniem blijven voor personen zonder de private key. Deze gedecentraliseerde aanpak beschermt de gegevens ook tegen aanvallen. Alle bestanden worden versleuteld voordat ze worden geüpload en je gegevens zijn alleen toegankelijk met wie jij ze wilt delen. Bedrijven zoals Google of Amazon hebben controle over je bestanden, inclusief de mogelijkheid om ze te openen. Omdat bestanden op Storj versleuteld worden, is dit hier onmogelijk gemaakt.

cloudopslag

Is Storj gedecentraliseerd?

Storj is een gedecentraliseerd opslagsysteem dat de opslagverantwoordelijkheid deelt met vele onafhankelijke operators die samen een enkel opslagnetwerk vormen. Dankzij het gedecentraliseerde netwerk van Storage Nodes zijn de gegevens standaard multiregionaal en daarom altijd beschikbaar wanneer je ze nodig hebt. Bij gedecentraliseerde cloudopslag netwerken zoals Storj wordt de data opgeslagen in een netwerk van gedistribueerde landen die bestanden met elkaar delen.

Gedecentraliseerde cloud storage netwerken zijn in veel opzichten veiliger dan centrale servers vanwege de manier waarop ze zijn ontworpen. Ze draaien op blockchain technologie en worden ingezet met behulp van een model waarin je gegevens worden versleuteld, gedistribueerd en opgeslagen in meerdere regio’s over de hele wereld, zodat er geen enkel single point of failure is. In tegenstelling tot een centrale server is Storj daarom niet vatbaar voor denial of service attacks omdat er geen gecentraliseerde doelwitten zijn voor aanvallers om massaal middelen tegen in te zetten.

Storj en S3 compatibiliteit

Toen Amazon zijn S3-service lanceerde en de cloud storage industrie van start ging, maakte het ook onbewust van object storage de standaard voor het opslaan van gegevens in de cloud. Object storage organiseert gegevens in objecten, die de gegevens zelf, de metagegevens en een unieke identificatie bevatten. Amazon S3 is toegankelijk via API’s, waarvan de meeste afhankelijk zijn van het HTTP-protocol en XML-serialisatie. Door een opslagsysteem compatibel te maken met deze API’s, wordt het voor gebruikers van Storj veel gemakkelijker om zonder veel moeite naar deze nieuwe gedecentraliseerde services te migreren.

Hoeveel kun je verdienen met Storj?

Storj is een applicatie waarmee je geld kunt verdienen door je ongebruikte en inactieve schijfruimte aan te bieden door een SNO of Storage Node Operator van Storj te worden. Voor een opslag van 2 TB met een uploadsnelheid van 10 mbps en een downloadsnelheid van 10 mbps, wordt geschat dat je $ 60 per jaar kunt verdienen per opgeslagen TB. Dat komt uiteindelijk neer op $ 120 per jaar voor 2 TB opslag.

Storj kan in principe ook op een cloud platform worden opgezet. Maar als het op winstgevendheid aankomt, wordt het niet aanbevolen om Storj op de Cloud te hosten, omdat het je meer zal kosten om bijvoorbeeld Amazon Web Services te betalen dan je ervoor terugkrijgt. In ieder geval heb je steeds een 24/7 met internet verbonden opslagschijf nodig om geld te kunnen verdienen door ongebruikte opslagplaats beschikbaar te stellen aan het netwerk.

data storage

Storj vs. Filecoin

Filecoin is een open source, openbaar cryptocurrency- en digitaal betalingssysteem dat bedoeld is als een op blockchain gebaseerde digitale opslag. Filecoin is echter alleen een infrastructuur. Het realiseert alleen de opslag- en functies voor de bandbreedte. Filecoin biedt een markt voor gegevensopslag, waar je onbewerkte opslag kunt kopen. PPIO en Stroj willen zelf commerciële producten aanbieden en willen niet alleen de base layer van de infrastructuur vormen.

Storj vs. PPIO

De manier van werken van Storj en PPIO zijn vrij gelijkaardig. Ze zijn beide ontworpen om als front-end te dienen. Zowel Storj als PPIO ondersteunen object based opslaginterfaces en zijn compatibel met de AWS S3-interface. PPIO en Storj streven er beide naar de technologie te ontwikkelen waarmee programmeurs verder kunnen bouwen en zelf producten ontwikkelen.

Storj vs. Siacoin

Sia bestaat net als Storj al sinds 2014 en is zo een van de eerste protocollen die gedecentraliseerde opslag wilden aanbieden. Sia gebruikt een bijna identiek consensusalgoritme als Bitcoin en heeft ook zijn eigen blockchain. Het project heeft een dubbel token systeem: Siacoin en Siafunds. Siacoin is de belangrijkste utility token en er is geen limiet aan het totale aanbod van Siacoins en de coins kunnen alleen worden gemined via een Proof of Work (PoW) algoritme.

Storj vs. Maidsafe

MAID staat voor Massive Array of Internet Disks en heeft als doelstelling het internet te decentraliseren. Het project genaamd MaidSafe is zelfs een aantal jaren ouder dan Bitcoin en werd al in 2006 gestart, hoewel het zich op dit moment nog steeds in de alfafase bevindt. In tegenstelling tot Storj en andere gedecentraliseerde opslagopties, gebruikt het Safe Network geen blockchain of enig ander type van decentralized ledger technology (DLT), waardoor het gemakkelijker moet worden om het netwerk te schalen en de noodzaak om de grote hoeveelheid aan gegevens tussen knooppunten te synchroniseren, wordt zo geëlimineerd. Het Safe netwerk is een open source project maar is op dit moment nog een “work in progress”.

STORJ koers

De STORJ/USD-prijs was $ 0,49 toen het in juli 2017 werd gelanceerd en piekte de volgende maand naar $ 2,25. Hierna bleef de prijs dalen om tegen maart van 2020 een bodem te vinden van minder dan $ 0,50. Hierna begon de koers van STORJ opnieuw te stijgen, eerst geleidelijk en hierna vrij snel. Tijdens de top van altcoin season in de de lente van 2021 bereikte de prijs een all-time high van $ 3,91. Op het moment van schrijven, eind juli 2021, is de prijs van STORJ ongeveer $ 0.75 en op Coinmarketcap staat dit project op nummer 129.

STORJ kopen en opslaan

STORJ kun je in Nederland kopen via Kraken en Binance, de beurs met de grootste handelsvolumes in Nederland. Met Bitcoin Meester kun je gemakkelijk Storj kopen en verkopsen met iDeal of zelfs Bancontact. Aangezien STORJ op de Ethereum blockchain gebouwd is, en STORJ dus een ERC-20 token is, kun je deze token op elk Ethereum adres vasthouden waarvan je de private keys bezit. Wij raden natuurlijk aan om een hardware wallet te gebruiken zoals de Ledger Nano om je TRB op te bewaren.

Jouw crypto veilig opslaan met de Ledger Nano!

Hoe sla jij jouw cryptomunten op? Het is belangrijk om dit op een veilige manier te doen. Daarom raadt Cryptoblogger de Ledger Nano X en de Ledger Nano S aan!

Disclaimer: Dit artikel is geen investeringsadvies, het enige doel van het artikel is informatie te geven over crypto, zodat je er meer over leert begrijpen. Doe altijd zelf onderzoek voordat je besluit ergens in te investeren.

Dit artikel is geschreven door...

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Korting op de Crypto Masterclass!

crypto masterclass review

Nieuwe artikelen!

Crypto kopen?
Natuurlijk bij LiteBit!

logo van litebit

Crypto Koers!

Bitcoin (BTC)
6.43%
$ 24,657.61
$ 1,585.48
⇣ 23,680.34
11 Aug
⇡ 24,657.61