bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 40,166.00
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,309.96
tether
Tether (USDT) $ 1.00
binance-coin
Binance Coin (BNB) $ 314.67
cardano
Cardano (ADA) $ 1.27
xrp
XRP (XRP) $ 0.708338
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.209239
usd-coin
USD Coin (USDC) $ 0.998432
polkadot
Polkadot (DOT) $ 14.75
binance-usd
Binance USD (BUSD) $ 1.00

Wat is SushiSwap (SUSHI)? – Complete Uitleg, Koers en Koopgids!

sushiswap sushi

Inhoud

Ben je een investeerder in de crypto markt en altijd op zoek naar een onbekende coin met een groot potentieel die misschien 10x of 100x kan doen in de volgende maanden? Vaak vind je dit type low cap coins alleen terug op een gedecentraliseerde exchange zoals SushiSwap of Uniswap. Hieronder gaan we dieper in op hoe SushiSwap (SUSHI) precies werkt, en waar je het SUSHI-token kunt kopen.

Wat is SushiSwap?

SushiSwap is een fork van een andere decentralized exchange (DEX) genaamd Uniswap. Net als Uniswap maakt SushiSwap gebruik van een geautomatiseerd market making systeem of in het Engels automated market maker (AMM) in plaats van een traditioneel orderboek zoals gecentraliseerde exchanges dat doen. Bij een gedecentraliseerde exchange is er geen bedrijf of tussenpersoon die het handelsproces regelt en de exchange bestaat volledig op de blockchain zonder maar enigszins in contact te komen met de traditionele financiële wereld.

Hoe werkt SushiSwap?

SushiSwap is een gedecentraliseerde exchange die het toelaat om de ene token of coin te “swappen” voor de ander, zoals de naam al doet vermoeden. In plaats van een orderboek gebruikt SushiSwap een mechanisme genaamd automated market maker dat gebruikmaakt van smart contracts om liquiditeitspools van tokens te creëren en te beheren die gebruikers vervolgens kunnen gebruiken om cryptocurrencies te verhandelen.

Met het geautomatiseerde marketmaking-model kunnen gebruikers cryptocurrencies verhandelen en opbrengsten verdienen in de vorm van handelskosten en SUSHI-tokens zonder afhankelijk te zijn van een gecentraliseerde partij. Als je een bepaalde token of coin wilt kopen kun je dit doen via de website https://app.sushi.com/ en kun je makkelijk de ene token verhandelen voor de andere.

Waarom werd SushiSwap gecreëerd?

Het project SushiSwap ontstond temidden van de DeFi-euforie van zomer 2020 als een fork van de grootste gedecentraliseerde exchange (DEX) die bestaat, namelijk Uniswap. Het project SushiSwap werd aanvankelijk bedacht en gelanceerd door een persoon die opereerde onder het pseudoniem Chef Nomi die samenwerkte met ander persoon met de pseudoniem 0xMaki. Deze twee personen besloten om de source code van de gedecentraliseerde exchange UniSwap te gaan kopiëren. Het team achter SushiSwap creëerde het project met de bedoeling om investeerdersvriendelijker, veiliger en efficiënter te zijn dan Uniswap.

sushi

De aanvankelijke liquiditeit van het platform werd overgenomen van Uniswap met behulp van een zeer creatieve maar enigszins ethisch twijfelachtige methode die in het Engels een “vampire attack” wordt genoemd.  Dit wordt een vampire attack genoemd omdat de aanvankelijke liquiditeit niet organisch wordt gecreëerd, maar eerder uit het ene platform wordt gezogen om het naar een ander over te brengen. Alhoewel hun methode niet heel ethisch was, was het project wel meteen geslaagd. SushiSwap was onmiddellijk populair en binnen de 24 uur werd al 250 miljoen dollar vastgezet op het platform.

SushiSwap en decentralized finance (DeFi)

Decentralized Finance (DeFi) stelt iedereen met een internetverbinding in staat om op dezelfde manier geld te verdienen als bankiers dat doen in de traditionele financiële wereld, door vergoedingen te verdienen door financiële diensten aan te bieden. In de meeste gevallen verdien je DeFi een interest door liquiditeit te verstrekken.

Als investeerder moet je dan de tokens “staken” of uitlenen om hierop te verdienen. Iedereen kan liquiditeitsverschaffer worden op het SushiSwap-platform door activa in een liquiditeitspool te voorzien. SushiSwap kan dus simpelweg worden gezien als een soort beurs die alleen op de blockchain leeft en waar de je dividend kunt op verdienen die uitbetaald wordt in de native token genaamd SUSHI.

crypto trading

Wat is het nut van de SUSHI token?

Het SushiSwap-protocol is zo ontworpen dat van alle transactiekosten die door het netwerk worden gegenereerd op de gedecentraliseerde exchange, 0,3% wordt gereserveerd om onder de liquiditeitsverschaffers te worden verdeeld als vergoeding. Hiervan wordt 0,25% verdeeld onder de liquiditeitsverschaffers, de resterende 0,05% wordt terug omgezet in SUSHI-tokens en verdeeld onder de tokenhouders. Door het bijhouden van SUSHI krijg je dus een soort van dividend uitbetaald op je investering. Daarom kan SUSHI worden gezien als een utility token.

SUSHI werkt echter niet alleen als utility token (het verdienen van interest op je investering) maar ook als governance token. Dit wil zeggen dat je door het bijhouden van de SUSHI token mee kunt beslissen over de richting waarheen het project gaat. SushiSwap is dus een gedecentraliseerde exchange die opereert als een DAO (decentralized autonomous organisation). Iedereen kan een voorstel indienen om wijzigingen aan te brengen in het SushiSwap-protocol, maar gebruikers moeten SUSHI-tokens hebben als ze op het voorstel willen stemmen.

De SUSHI token heeft dus waarde omdat je mee kunt beslissen over aanpassingen aan het protocol en je daarnaast ook een “return on investment” ontvangt op je investering.

Het voordeel van SushiSwap

Het grootste voordeel bij het gebruiken van SushiSwap volgt uit het feit dat SushiSwap een gedecentraliseerde exchange is. Er is geen KYC (Know Your Customer) bij het gebruik van een gedecentraliseerde exchange. Dit betekent dat iedereen met een internetverbinding kan handelen en bijdragen aan de liquiditeitspools. Je hoeft aan niemand toestemming te vragen om de SushiSwap DEX te gebruiken of om SUSHI tokens te kopen.

Net als Uniswap werkt SushiSwap op een gedecentraliseerde manier. Gebruikers handelen rechtstreeks met de liquiditeitspools en via non-custodial wallets (wat betekent dat jij en jij alleen toegang hebt tot je geld). Bijgevolg is SushiSwap minder geneigd om gehackt te worden en biedt het gebruikers meer veiligheid. Het gebeurt echter vaak dat gecentraliseerde exchange worden gehackt en alle fondsen worden gestolen. Dit is in principe niet mogelijk bij een DEX, alleen als er fouten of bugs in het smart contract zouden  staan, zou dit in principe kunnen voorvallen.

De koers van Sushi

SUSHI heeft een vast totaal van 250 miljoen tokens op de markt en de waarde ligt op het moment van schrijven zo rond de 15 euro. In de DeFi bull markt van het eerste kwartaal van 2021 steeg Sushi net als veel andere DeFi-projecten hard, maar de koers is de laatste maanden wat afgekoeld. De huidige koers van SUSHI vind je op https://coinmarketcap.com/nl/currencies/sushiswap/.

Wat is de verwachting van SUSHI?

De Nederlandse bank ING heeft recent een paper gepubliceerd genaamd “Lessons Learned from Decentralized Finance” waar ze de voor- en nadelen van DeFi hebben onderzocht. Volgens ING zal DeFi een grotere invloed hebben op de financiële wereld dan Bitcoin. ING heeft zelf aan in de paper dat ze DeFi verder zullen blijven onderzoeken en het een groot deel uitmaakt van hoe ze naar de toekomst kijken. Volgens ING zal DeFi in bepaalde aspecten financiële diensten zoals we die momenteel kennen vervangen. 

ING heeft het zelfs specifiek over Uniswap in hun paper en dat toont aan dat gedecentraliseerde exchanges zoals Uniswap en Sushiswap zeker en vast een toekomst hebben. Hoe meer decentralized exchanges zoals Uniswap of Sushiswap worden gebruikt, hoe meer de tokens in principe in waarde zouden moeten stijgen. Decentralized Finance is ontzettend gegroeid in het laatste jaar en momenteel staat ongeveer 75 miljard dollar geparkeerd in DeFi-projecten op Ethereum alleen. En dit is nog maar het begin, er is nog veel ruimte voor DeFi om verder te groeien en een belangrijk onderdeel te gaan vormen van hoe de financiële wereld werkt.

Waar kun je Sushiswap (SUSHI) kopen? 

Je kunt SUSHI op verschillene plaatsen kopen. Dit kan via gecentraliseerde exchanges maar natuurlijk ook op gedecentraliseerde exchanges zoals SushiSwap zelf. Binance en Huobi Global hebben het grootste marktaandeel, maar je kunt SUSHI ook kopen via Coinbase Pro. Wil je SUSHI met iDeal kopen? Dan kun je het beste kiezen voor Binance of Bitvavo. Zij bieden deze functie, en door de hoge liquiditeit kun je het token hier voor de beste prijs kopen en verkopen.

Hoe kan ik SUSHI bewaren?

SUSHI-tokens kun je bewaren in vrijwel iedere wallet, gezien het een ERC-20 token is die op het Ethereum-netwerk werkt. Wil je voor de veilige keuze gaan? Dan kies je voor een hardware wallet. Vaak wordt echter de browser plugin https://metamask.io/ gebruikt, omdat je zo makkelijk in interactie kunt treden met de SushiSwap DEX.

Jouw crypto veilig opslaan met de Ledger Nano!

Hoe sla jij jouw cryptomunten op? Het is belangrijk om dit op een veilige manier te doen. Daarom raadt Cryptoblogger de Ledger Nano X en de Ledger Nano S aan!

Disclaimer: Dit artikel is geen investeringsadvies, het enige doel van het artikel is informatie te geven over crypto, zodat je er meer over leert begrijpen. Doe altijd zelf onderzoek voordat je besluit ergens in te investeren.

Dit artikel is geschreven door...

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Korting op de Crypto Masterclass!

crypto masterclass review

Nieuwe artikelen!

bitrobby review

BitRobby Review

Maak jij al gebruik van een crypto tradingbot? Wanneer je geen tijd, energie of moeite in crypto trading wilt steken,

Crypto Koers!

Bitcoin (BTC)
0.02%
$ 40,166.00
$ 8.03
⇣ 39,152.00
29 Jul
⇡ 40,807.00