bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 40,166.00
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,309.96
tether
Tether (USDT) $ 1.00
binance-coin
Binance Coin (BNB) $ 314.67
cardano
Cardano (ADA) $ 1.27
xrp
XRP (XRP) $ 0.708338
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.209239
usd-coin
USD Coin (USDC) $ 0.998432
polkadot
Polkadot (DOT) $ 14.75
binance-usd
Binance USD (BUSD) $ 1.00

Wat is Synthetix (SNX)? – Complete Uitleg, Koers en Koopgids

synthetix snx kopen

Inhoud

Synthetix (SNX) is een gedecentraliseerd protocol en platform gebouwd op Ethereum dat is gericht op het creëren van synthetische effecten die de interactie met verschillende activa mogelijk maken in een volledig gedecentraliseerde manier. Synthetix ondersteunt synthetische grondstoffen zoals goud en zilver, synthetische cryptocurrencies, synthetische cryptocurrency indexen en synthetische fiat valuta’s.

Hoe werkt Synthetix?

Synths gebruiken gedecentraliseerde orakels, dit zijn op smart contract gebaseerde prijsontdekkingsprotocollen, om de prijzen van de vertegenwoordigde activa te volgen, zodat je Synths kunt vasthouden en uitwisselen alsof je de onderliggende activa bezit. Synthetix maakt het met andere woorden mogelijk om activiaklassen te creëren, vast te houden en te verhandelen die enkel en alleen bestaan op de Ethereum blockchain, maar wel de onderliggende waarde vertegenwoordigen. Op deze manier bieden Synths blootstelling aan activa die in veel gevallen niet toegankelijk zijn voor de gemiddelde persoon of iemand die geen institutionele belegger is.

Synthetix en DeFi

Synths zijn belangrijk voor het opbouwen van volwassen markten, omdat ze een basis vormen voor meer competitie en daarom een betere prijsontdekking. Omdat Synths op de Ethereum blockchain worden uitgegeven, kun je ze op andere DeFi platformen zoals SushiSwap en UniSwap gebruiken om liquiditeit te bieden aan liquidity pools en zo een rente verdienen op je investering. SNX is de native token van het Decentralized Finance (DeFi) protocol Synthetix, waarmee marktdeelnemers op Ethereum gebaseerde synthetische contracten kunnen verhandelen die zijn gekoppeld aan traditionele financiële activa.

decentralized finance

Waar dient de SNX token voor?

De native token van Synthetix, de Synthetix Network Token (SNX), wordt gebruikt als onderpand tegen het uitgeven van Synths. Om de werking van Synthetix te begrijpen, is het noodzakelijk om het nut van Synths en hun rol in het gedecentraliseerde financiële (DeFi) ecosysteem te snappen. In veel opzichten is de Synthetix Network Token (SNX) daarom echt vrij uniek. De belangrijkste functie van SNX is de mogelijkheid voor iedereen om Synths te converteren zonder dat er een tegenpartij nodig is. Een SNX token kan worden geruild voor elke andere Synth op de Synthetix Exchange genaamd Kwenta, en de functionaliteit die het heeft zorgt voor een hoge liquiditeit en een bijna oneindig aantal mogelijke toepassingen.

Wat is de Synthetix Exchange Kwenta?

Kwenta is een Decentralized Exchange (DEX) waarop je de verschillende Synths kunt verhandelen. In tegenstelling tot andere DEX’s heeft deze beurs geen orderboek en maakt het in plaats daarvan gebruik van een concept genaamd peer-to-contract trading, wat betekent dat alle transacties worden uitgevoerd door gebruik te maken van een smart contract. Chainlink orakels bieden feeds voor de actuele prijs van een bepaalde activa, die worden gebruikt om een wisselkoers voor de Synth gebaseerd op deze activa te weten te komen. Er wordt een variabele vergoeding tussen 0,3% en 1% geheven op elke transactie en naar een pool gestuurd waar deze kan worden geclaimd door personen die SNX staken.

Waarom SNX staken?

Het staken van SNX stelt gelijk wie in staat beloningen of staking rewards te verdienen door onderpand te voorzien aan het Synthetix protocol. Je ontvangt twee soorten beloningen voor het staken van SNX: sUSD vergoedingen gegenereerd op Synthetix.Exchange en door een inflatie die wordt gecreëerd door het aanmaken van meer SNX. Deze beloningen moeten handmatig worden geclaimd in de één transactie per vergoedingsperiode. Voordat je de beloning kunt claimen, moet je er echter voor zorgen dat je onderpandsratio 500% of hoger is. Als je onderpandsratio lager is dan 500%, kun je ofwel meer SNX aan je account toevoegen of je kunt sUSD verbranden om het aanbod ervan te verminderen.

Is synthetix een Decentralized Exchgange (DEX)?

Synthetix is zelf een protocol of netwerk maar heeft ook een Decentralized Exchgange genaamd Kwenta die beschikbaar is op synthetix.exchange gebouwd op dit protocol. Op Kwenta kunnen verschillende cryptocurrencies en inverse cryptocurrencies (die omgekeerd de prijs van een bepaalde cryptocurrency volgen), synthetisch goud en zilver, synthetische Amerikaanse dollars, synthetische Australische dollars en synthetische euro’s kopen en verhandelen. Synthetix biedt ook twee synthetische cryptocurrency indexen aan: sDEFI, die een mand met DeFi-activa volgt, en sCEX, die een mand met gecentraliseerde exchange tokens volgt.

Het bezitten van een bepaalde Synth is niet hetzelfde als het bezitten van dat activum. Een synthetisch MKR token heeft misschien dezelfde prijs als een echte MKR token, maar dan zonder de stemrechten die een echte MKR tokenhouder heeft. Hetzelfde geldt voor andere Synths die gecreëerd worden op het Synthetix platform. Met dit systeem kunnen gebruikers speculeren op de prijs van een activum zonder het daadwerkelijke activum vast te houden. Een Synth is dus met andere woorden een financieel derivaat van een onderliggend activum.

Governance op Synthetix

Synthetix werd oorspronkelijk geleid door de Synthetix Foundation, een stichting zonder winstoogmerk gevestigd in Australië, maar verschoof de controle in 2020 naar drie decentralized autonomous organizations of DAO’s. De protocolDAO regelt upgrades aan het protocol en de smart contracts van Synthetix, terwijl de grantsDAO voorstellen voor publieke goederen op Synthetix financiert en de synthetixDAO entiteiten financiert die de ontwikkeling van het netwerk bevorderen.

Elke week zijn er altijd meerdere updates die de verschillende parameters wijzigen die gelinkt zijn aan het minten van synthetische activa op basis van een geplaatst onderpand. Bovendien wijzigt Synthetix vaak de vergoedingen die gepaard gaan met het uitgeven van synthetische activa op het protocol. Synthetix keurt handmatig nieuwe activa goed waarvan gebruikers synthetische versies kunnen maken, zoals bijvoorbeeld nieuwe aandelenindexen, via het governance proces.

Synthetix Spartan Council

De Synthetix Spartan Council werd eind 2020 goedgekeurd door de houders van SNX en is verantwoordelijk voor het goedkeuren van voorgestelde wijzigingen aan het Synthetix protocol. In eerste instantie ging het hier alleen om SCCP’s, of configureerbare wijzigingen op bepaalde aspecten van het protocol, zoals het wijzigen van wisselkosten of de beoogde C-Ratio, maar ondertussen kunnen ook SIP’s (Synthetix Improvement Protocol), meer complexe wijzigingen aan het protocol, worden goedgekeurd door dit governance model.

Welk probleem lost Synthetix op?

Het probleem dat Synthetix oplost is dat het het voor gebruikers mogelijk maakt om blootstelling te krijgen aan activa die ze anders niet zouden kunnen kopen. Personen die bijvoorbeeld geen Microsoft aandelen kunnen kopen, kunnen in plaats daarvan naar Synthetix gaan, SNX-tokens onderpand geven en in ruil daarvoor sMSFT ontvangen. Op veel plaatsen is het voor mensen erg moeilijk om een geloofwaardig platform te vinden voor het verhandelen van real-world activa, maar omdat het Synthetix protocol gedecentraliseerd, open-source en transparant is, biedt het een betrouwbaar platform om dit te kunnen doen.

bankieren

De koers van SNX

Het initiële aanbod van SNX is 100.000.000, maar door een systeem van inflatie dat in het protocol is ingebouwd, zal het aanbod stijgen tot 245.312.500 in 2024. De SNX token is al sinds mei in 2018 verhandelbaar maar de prijs ervan bleef bijna een jaar lang fluctueren tussen de $ 10 cent en $ 50 cent. In november van 2019 overschreed de prijs van SNX voor de eerste keer 1 dollar om in februari van 2021 een top te bereiken van meer dan 27 dollar. Op het moment van schrijven is SNX iets minder dan 10 dollar waard. Synthetix is nu een van de grootste projecten in DeFi en de nummer 67 op coinmarketcap.

Waar SNX kopen in Nederland?

Aangezien SNX één van de grootste en meest interessante projecten is die gebouwd is op de Ethereum blockchain, kun je SNX op bijna elke cryptocurrency exchange kopen. In Nederland kun je SNX bijvoorbeeld kopen op Bitvavo, BitcoinMeester en natuurlijk Binance, de beurs met de grootste handelsvolumes in Nederland. Aangezien Synthetix op de Ethereum blockchain gebouwd is, en SNX dus een ERC-20 token is, kun je de token op elk Ethereum adres vasthouden waarvan je de private keys bezit. Wij raden natuurlijk aan om een hardware wallet te gebruiken zoals de Ledger Nano om je SNX op te bewaren.

Jouw crypto veilig opslaan met de Ledger Nano!

Hoe sla jij jouw cryptomunten op? Het is belangrijk om dit op een veilige manier te doen. Daarom raadt Cryptoblogger de Ledger Nano X en de Ledger Nano S aan!

Disclaimer: Dit artikel is geen investeringsadvies, het enige doel van het artikel is informatie te geven over crypto, zodat je er meer over leert begrijpen. Doe altijd zelf onderzoek voordat je besluit ergens in te investeren.

Dit artikel is geschreven door...

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Korting op de Crypto Masterclass!

crypto masterclass review

Nieuwe artikelen!

bitrobby review

BitRobby Review

Maak jij al gebruik van een crypto tradingbot? Wanneer je geen tijd, energie of moeite in crypto trading wilt steken,

Crypto Koers!

Bitcoin (BTC)
0.02%
$ 40,166.00
$ 8.03
⇣ 39,152.00
29 Jul
⇡ 40,807.00