bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 24,532.57
ethereum
Ethereum (ETH) $ 1,887.61
tether
Tether (USDT) $ 1.00
usd-coin
USD Coin (USDC) $ 1.00
bnb
BNB (BNB) $ 330.03
xrp
XRP (XRP) $ 0.381558
cardano
Cardano (ADA) $ 0.537453
binance-usd
Binance USD (BUSD) $ 1.00
solana
Solana (SOL) $ 44.26
polkadot
Polkadot (DOT) $ 9.36

Wat is Tellor (TRB)? – Complete Uitleg, Koers en Koopgids!

tellor trb kopen

Inhoud

Tellor is een orakelsysteem waar partijen de waarde van een off-chain datapunt kunnen opvragen en miners concurreren om deze waarde toe te voegen aan een on-chain databank, die toegankelijk is voor alle Ethereum smart contracts.

Welk probleem lost Tellor op?

Een van de grootste hindernissen die de potentiële toepasbaarheid van smart contracts beperken, is het ontbreken van een betrouwbare bron voor off-chain data. Een smart contract leeft namelijk alleen op de blockchain en heeft daarom geen directe voeling met de echte wereld. Tellor wil deze leemte opvullen met een on-chain datafeed waarbij gegevens worden ingevoerd door een permissieloos netwerk dataproviders die een economisch incentive krijgen om correcte data te voorzien.

Het Tellor Oracle

Het Tellor Oracle biedt een betrouwbaar en gedecentraliseerd alternatief voor off-chain data. Het biedt de infrastructuur voor gedecentraliseerde applicaties om off-chain data op te vragen door miners op de juiste manier te stimuleren om data te verstrekken. Tellor is een gedecentraliseerd orakel dat prijsgegevens aan de Ethereum blockchain levert. Het maakt gebruik van een netwerk van ‘staked miners’ die via een Proof of Work (POW) algoritme strijden om een antwoord te geven en de gevraagde gegevens.

Tellor gebruikt speltheorie en economische incentives om zeker te zijn dat de voorziene data altijd correct is. Het Tellor Oracle doet dit op een gelijkaardige manier als het verzekeren van consensus wordt bereikt op layer one. Tellor lost het probleem van onbetrouwbare data op een smart contract op door een Staked Proof-Of-Work (PoW) consensusmechanisme te creëren waar partijen de waarde van een API call kunnen opvragen en miners concurreren om deze waarde toe te voegen. De verkregen waarden worden vervolgens in een on-chain databank geplaatst, die toegankelijk is voor alle Ethereum smart contracts.

Bitcoin blockchain

Staked Proof-of-Work Oracle

Het toevoegen van data aan de on-chain databank wordt beveiligd door een hybride consensusmechanisme van Proof of Work (PoW) en Proof of Stake (PoS) en door het kiezen van de mediaan van de eerste ontvangen waarden. Het Proof of Stake gedeelte van dit algoritme vereist miners om Tellor tokens, genaamd Tributes, te staken en deze stake kan worden verloren als een miner incorrecte informatie probeert toe te voegen aan de databank.

Als het netwerk van houders van de Tribute token de ingevoerde waarde als correct bestempelen, wordt een vergoeding betaalt aan de miner. Het Proof of Work gedeelte van dit systeem is dezelfde als op de Bitcoin blockchain en maakt gebruikt van een soortgelijk mechanisme waar Tribute tokens worden uitgegeven die kunnen worden gebruikt om informatie op te vragen aan de miners.

Het opvragen van off-chain data

Het opvragen van off-chain data wordt gedaan door het volgen van de onderstaande stappen:

  1. TRB dient te worden gebruikt om off-chain data aan te vragen.
  2. Gelijk wie kan een tip bijvoegen om de miners te stimuleren vlugger de data te voorzien.
  3. Elke 10 minuten selecteert het Oracle de best gefinancierde vraag en creëert het een nieuwe puzzel voor miners om op te lossen.
  4. Miners lossen de puzzel op via Proof of Work en dienen de off-chain data in. Zodra vijf waardes worden ontvangen, wordt een mediaan van deze vijf geselecteerd als verkregen data.
  5. De miners krijgen vervolgens hun beloning uitbetaald.
  6. Gelijk wie kan een datapunt betwisten door een dispute fee (850 TRB) te betalen.
  7. In het geval dat een datapunt wordt betwist, wordt een week lang gestemd hierover.
  8. Als je gelijk had en de data inderdaad incorrect was, krijg je zowel jouw 850 TRB terug alsook de stake van de miners die incorrecte informatie hadden voorzien.

Staking op Tellor

Te vergelijken met andere Proof of Stake modellen, moeten miners op Tellor 1000 TRB staken voordat ze kunnen gaan minen, en voordat ze hun stake kunnen inzetten om off-chain data te voorzien. In een systeem van eerlijke miners zouden zowel het staken of het gebruiken van een dispute fee niet nodig zijn, maar op Tellor wordt dit staking mechanisme gebruikt om te verzekeren dat de voorziene data altijd correct is. Het staken van TRB fungeert daarom als een soort van boete voor kwaadwillende miners.

smart contract

Tribute token (TRB)

Tellor Tributes (TRB) zijn de native token van de Tellor en functioneren als beide utility tokens en governance tokens. Ze worden gebruikt om miners te stimuleren om gegevens te verstrekken via basisbeloningen en extra tips via gebruikersverzoeken. TRB worden gebruikt om te verzekeren dat geldige gegevens voorzien worden maar TRB zijn ook governance tokens die meebepalen welke upgrades worden doorgevoerd op het netwerk.

Tellor heeft geen initial coin offering (ICO) gedaan, er was geen pre-mine en alle tokens worden gecreëerd door miners die actief deelnemen aan het netwerk. Deze ontwerpbeslissingen werden genomen om het protocol zo gedecentraliseerd mogelijk te houden. Er is geen vast maximum van TRB die worden aangemaakt. Het totale aanbod TRB tokens neemt steeds toe en inflatie wordt gebruikt om miners te belonen. Op het moment van schrijven zijn er ongeveer 1,85 miljoen TRB in omloop.

Tellor vs. Chainlink

Tellor is te vergelijken met Chainlink, beide zijn namelijk een gedecentraliseerd oracle gebouwd op Ethereum waar off-chain data kan worden aan voorzien. Verschillende nodes concurreren met elkaar om data op te halen en op de Ethereum blockchain te plaatsen. Chainlink is het grootste gedecentraliseerd oracle op Ethereum en DeFi projecten zoals Aave, Synthetix, Ampleforth en Defi Yield Protocol maken allemaal gebruik van Chainlink om off-chain data op te halen.

Het grootste verschil tussen Tellor en Chainlink is de manier waarop de basis van het protocol is gebouwd en wat de focus is. Chainlink focust bijvoorbeeld meer op snelheid bij het voorzien van off-chain data, waar Tellor meer tracht te focussen op decentralisatie en beveiliging van de data. Chainlink slaagt erin om sneller data te voorzien door het protocol meer te centraliseren met slechts 21 nodes om prijsdata te voorzien voor de ETH/USD price reference en 20 nodes voor de BTC/USD price reference. Deze nodes zijn “permissioned” nodes en het protocol werkt daarom meer gecentraliseerd dan het systeem dat Tellor voorstelt.

Tellor koos er namelijk voor om een compleet open netwerk te bouwen waar gelijk wie aan kan deelnemen. Daarnaast maakt Tellor ook gebruik van een geschillenmechanisme waardoor data ook later kan in vraag worden gesteld. Het team achter Tellor heeft de voorkeur aan mechanismes zoals Proof of Work, die getoond hebben te werken, om meer veiligheid in te bouwen in hun protocol, zelfs als dit gepaard gaat met latentie. Waar projecten als Chainlink prioriteit geven aan snelheid, kiest Tellor voor meer decentralisatie.

TRB koers

Tellor werd in 2019 gelanceerd via de incubator van het Frederick Innovative Technology Center, Inc. (FITCI). TRB wordt sinds november 2020 verhandeld en de prijs startte rond de 2 dollar. De prijs bleef een half jaar lang fluctueren tussen de 2 dollar en de 5 dollar maar begon in juli van dat jaar hard te stijgen. TRB kende een eerste piek van iets meer dan 75 dollar eind augustus 2020 om hierna terug te gaan dalen. Begin oktober, minder dan 2 maanden later, was de waarde van TRB gedaald onder de 15 dollar. Begin mei van 2021 werd een all-time high (ATH) bereikt van iets minder dan 150 dollar bereikt. Op het moment van schrijven is een TRB token iets meer dan 30 dollar waard en staat Tellor op plaats 362 in de market rank van Coinmarketcap.

TRB kopen in Nederland

TRB kun je in Nederland kopen via Kraken en Binance, de beurs met de grootste handelsvolumes in Nederland, en met iDeal op Bitvavo. Aangezien Tellor op de Ethereum blockchain gebouwd is, en TRB dus een ERC-20 token is, kun je deze token op elk Ethereum adres vasthouden waarvan je de private keys bezit. Wij raden natuurlijk aan om een hardware wallet te gebruiken zoals de Ledger Nano om je TRB op te bewaren.

Jouw crypto veilig opslaan met de Ledger Nano!

Hoe sla jij jouw cryptomunten op? Het is belangrijk om dit op een veilige manier te doen. Daarom raadt Cryptoblogger de Ledger Nano X en de Ledger Nano S aan!

Disclaimer: Dit artikel is geen investeringsadvies, het enige doel van het artikel is informatie te geven over crypto, zodat je er meer over leert begrijpen. Doe altijd zelf onderzoek voordat je besluit ergens in te investeren.

Dit artikel is geschreven door...

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Korting op de Crypto Masterclass!

crypto masterclass review

Nieuwe artikelen!

Crypto kopen?
Natuurlijk bij LiteBit!

logo van litebit

Crypto Koers!

Bitcoin (BTC)
6.05%
$ 24,532.57
$ 1,484.22
⇣ 23,125.20
11 Aug
⇡ 24,636.60