bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 39,676.00
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,294.05
tether
Tether (USDT) $ 0.997488
binance-coin
Binance Coin (BNB) $ 314.07
cardano
Cardano (ADA) $ 1.29
xrp
XRP (XRP) $ 0.709884
usd-coin
USD Coin (USDC) $ 1.00
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.207091
polkadot
Polkadot (DOT) $ 14.42
binance-usd
Binance USD (BUSD) $ 1.00

Wat is Dollar Cost Averaging en hoe gebruik je het voor crypto?

bitcoin en dollar

Inhoud

Maak jij als crypto trader al gebruik van Dollar Cost Averaging? Een van de belangrijkste voordelen is dat het het risico op verlies vermindert. En doordat dit een voordeel voor zowel beginners al gevorderden is, is het een techniek die door veel handelaars in cryptocurrency wordt gebruikt.

Wat is Dollar Cost Averaging?

Dollar Cost Averaging (DCA) is een techniek die gebruikt kan worden in de crypto trading. Het is een techniek die traditioneel komt uit de aandelenmarkt, en was voornamelijk bedoelt voor mensen die weinig verstand hadden van beleggen. Wanneer zij voor de lange termijn een investering wilde doen, konden ze gebruik maken van Dollar Cost Averaging.

Maar ook nu is het nog steeds een ontzettend populaire manier van beleggen in cryptomunten. Met deze strategie deel je het geld dat je wilt investeren op in verschillende delen. Vervolgens investeer je deze delen op een vooraf bepaalde tijd. De tijdsinterval die hiertussen zit kan enkele dagen, weken of maanden zijn.

Deze techniek staat tegenover Lump Sum (LS). Lump Sum is ook een manier op in crypto te handelen. Echter investeer je het bedrag hier in één keer. Het risico op verlies is natuurlijk stukken groter, maar zo is de kans om veel winst te maken ook.

investeren in crypto
Dollar Cost Averaging is erg populair onder crypto traders!

De voordelen van Dollar Cost Averaging

De DCA strategie heeft redelijk wat voordelen. Hierdoor is het een ontzettend populaire manier van crypto traden voor vele mensen. Laten we ingaan op de belangrijkste voordelen van deze techniek:

  • Lager risico. Het risico dat je neemt als investeerder is veel lager wanneer je gebruik maakt van Dollar Cost Averaging. Dit komt doordat de koers waarop je cryptomunten koopt gespreid wordt. Daalt een cryptomunt flink in waarde? Dan wordt het verlies opgevangen door de momenten waarop je de munt voor een betere prijs kocht.
  • Lagere investeringskosten. Wanneer je niet zo veel te besteden hebt, is DCA een perfecte strategie. Je kunt het bedrag dat je wilt investeren zo veel beter verdelen over een langer tijdsbestek.
  • Minder emotioneel gedreven investeringen. Veel mensen beleggen op basis van emotie, en dat is geen goede graadmeter. Door met jezelf af te spreken dat je op iedere interval een bepaald bedrag investeert, zul je hier ook niet van afwijken wanneer de markt verandert door een nieuwsbericht of hype.
  • Het kost minder tijd. Wanneer je gebruik maakt van Dollar Cost Averaging ben je veel minder tijd kwijt aan het doen van onderzoek, en dat zorgt ervoor dat je meer tijd overhoudt voor andere zaken.

De nadelen van DCA

Natuurlijk kent Dollar Cost Averaging ook nadelen. Er zijn verschillende mensen die hun kritiek uitten op deze strategie. Dit zijn de meest genoemde nadelen van Dollar Cost Averaging:

  • Lastig om bij te houden. Het is lastig om bij te houden hoeveel winst je hebt gemaakt met deze strategie. Daarom zul je alles zorgvuldig bij moeten houden, in bijvoorbeeld een Excel Sheet.
  • Hogere transactiekosten. Doordat je vaker een transactie uitvoert, betaal je meer transactiekosten. Bij Lump Sum investeer je een bepaald bedrag in één keer, waardoor je ook maar een keer transactiekosten hoeft te betalen.
  • Je speelt niet in op de markt. Normaliter zou je een investering doen wanneer je denkt dat een cryptomunt ondergewaardeerd is. De kans op meer winst is dan vele malen groter. Echter ben je daar met DCA niet mee bezig. Je koopt cryptocurrencies op een afgesproken moment, dus óók wanneer een cryptomunt overgewaardeerd is.

Voorbeeld van DCA

Laten we de uitleg over Dollar Cost Averaging wat versterken door een voorbeeld te geven over deze beleggingstechniek. Stel dat Alex een bedrag heeft van €2000 dat hij graag wilt investeren in cryptocurrencies. Hij kan dit bedrag vervolgens door 10 delen, waardoor hij op 10 momenten €200 kan investeren. Van te voren bepaalt Alex dat hij iedere week Bitcoin wilt kopen.

Het betekent dat Alex op 10 verschillende koersmomenten Bitcoin aanschaft. Hierdoor creëert Alex een gemiddelde, waardoor de kans op verlies ineens een stuk kleiner is dan wanneer hij de gehele €2000 in één keer had geïnvesteerd.

Wanneer gebruik je Dollar Cost Averaging? En wanneer niet?

Denk je er aan om Dollar Cost Averaging te gebruiken? Het kan vele voordelen bieden wanneer je gebruik maakt van deze crypto trading techniek. Echter moet deze techniek wel bij jou passen. Wanneer je een beginner bent, geen onderzoek wilt doen naar cryptomunten of weinig tijd hebt om te besteden aan crypto trading, is Dollar Cost Averaging een strategie die waarschijnlijk goed bij jou past.

Met Dollar Cost Averaging kun je voor een lange termijn investeren, zonder te veel na te denken over waar je mee bezig bent. Het is in dat opzichte ook zeer geschikt voor gevorderden die simpelweg niet te veel tijd willen besteden aan het doen van onderzoek. Ook wanneer je minder risico wilt lopen op verlies, is DCA een strategie die waarschijnlijk goed bij jou past.

Vind je het wél leuk om veel onderzoek te doen naar cryptomunten? En heb je hier ook veel tijd voor? Dan kun je misschien beter een strategie als Lump Sum gebruiken. Voor deze strategie is het namelijk belangrijk om alle ins-en-outs te weten te komen, zodat je de kans op winst zo groot mogelijk maakt. Let er op dat de kans op verlies in dat geval ook groter wordt. Het is dus belangrijk om goed onderzoek te doen naar waar je in investeert.

Conclusie

Het zal je nu ongetwijfeld duidelijk zijn wat Dollar Cost Averaging is. Door jouw budget gespreid te investeren, geniet je van de vele voordelen die deze strategie te bieden heeft. Eigenlijk is het dan ook helemaal geen moeilijke strategie om te begrijpen. Daarom wordt het ontzettend veel gebruikt door mensen die in cryptocurrency investeren. Het zijn vooral mensen die weinig tijd of zin hebben om onderzoek te doen, geen groot budget hebben of hun risico’s willen verminderen die gebruik maken van DCA.

Doordat je het risico verlaagt, verlaag je ook de kans op het krijgen van grote winsten. Dat is vooral te behalen met een strategie als Lump Sum, wat het tegenovergestelde van Dollar Cost Averaging is. Toch is dat voor de meeste mensen geen probleem wanneer ze investeren voor op de lange termijn. In dat geval is DCA namelijk een perfecte strategie, die voor zowel de cryptomarkt als aandelenmarkt volop gebruikt wordt.

dollar biljet
DCA – Een populaire strategie in de cryptowereld en aandelenmarkt.

Disclaimer: Dit artikel is geen investeringsadvies, het enige doel van het artikel is informatie te geven over crypto, zodat je er meer over leert begrijpen. Doe altijd zelf onderzoek voordat je besluit ergens in te investeren.

Dit artikel is geschreven door...

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Korting op de Crypto Masterclass!

crypto masterclass review

Nieuwe artikelen!

bitrobby review

BitRobby Review

Maak jij al gebruik van een crypto tradingbot? Wanneer je geen tijd, energie of moeite in crypto trading wilt steken,

Crypto Koers!

Bitcoin (BTC)
3.93%
$ 39,676.00
$ 1,559.27
⇣ 37,830.00
28 Jul
⇡ 40,807.00