bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 58,936.00
ethereum
Ethereum (ETH) $ 4,518.18
binance-coin
Binance Coin (BNB) $ 652.10
tether
Tether (USDT) $ 1.00
solana
Solana (SOL) $ 208.02
cardano
Cardano (ADA) $ 1.68
xrp
XRP (XRP) $ 1.04
polkadot
Polkadot (DOT) $ 39.18
usd-coin
USD Coin (USDC) $ 0.999463
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.221262

Wat is Universal Market Access (UMA)? Complete Uitleg, Koers en Koopgids

universal market access uma kopen

Inhoud

Universal Market Access (UMA) is een DeFi open-source protocol gemaakt door Risk Labs. UMA is een cryptocurrency gebouwd op Ethereum die de doelstelling heeft mensen universele markttoegang te geven, vandaar de naam Universal Market Access. Gebruikers kunnen via dit project synthetische activa maken en blootstelling krijgen aan real-world activa op de blockchain.

In dit artikel zullen we je meer uitleggen over wat Universal Market Access is, en hoe het bijbehorende UMA-token werkt. Natuurlijk vertellen we je ook waar je UMA kunt kopen.

Wat is Universal Market Access (UMA)?

De missie van UMA is om het voor iedereen ter wereld mogelijk te maken om te investeren in de financiële markten. UMA is een project gebouwd op de Ethereum-blockchain dat zichzelf omschrijft als “een open-sourceprotocol waarmee ontwikkelaars hun eigen financiële contracten en synthetische activa kunnen ontwerpen en maken.”

De naam van het protocol – UMA – komt van het doel van het team om universele markttoegang of in het Engels “universal market acess” te creëren. Simpel gezegd neemt Universal Market Acess alle technische en financiële belemmeringen voor de handel in derivaten weg.

Wil je meer te weten komen over Universal Market Access? Onderstaande video helpt je hierbij.

Hoe werkt Universal Market Access (UMA)?

Universal Market Access (UMA) is een gedecentraliseerd protocol waarmee iedereen betrouwbare financiële contracten kan ontwerpen en lanceren. Het platform beveiligt deze contracten door de gebruikers economische incentives te geven om op een betrouwbare manier te handelen.

Het netwerk maakt hierin gebruik van twee hoofdcomponenten. Het eerste is self-enforcing smart contracts die de creatie van synthetische activa mogelijk maken. De tweede is het gebruik maken van een blockchain oracle. Synthetische activa zijn activa die zijn ontworpen om andere activa te vertegenwoordigen, maar volledig op de blockchain leven.

Het Universal Market Access priceless financial contracts

UMA biedt priceless financial contract templates voor software-ontwikkelaars om elk soort financieel contract te kunnen creëren. Priceless contracts minimaliseren het gebruik van een on-chain oracle om de frequentie en de kans op aanvallen te verminderen.

Met de eerste reeks priceless financial contracts kunnen ontwikkelaars synthetische activa creëren. De priceless financial contracts van UMA stimuleren de partijen die transacties met elkaar uitvoeren om hun eigen prijsidentificatie uit te voeren.

Andere projecten die synthetische tokens bouwen, vereisen van smart contracts om te allen tijde de waarde van het onderpand te kennen, zoals terug ge vinden via een on-chain price feed. “Priceless” synthetic tokens verschillen omdat ze geen on-chain price feed nodig hebben om aan te geven of het contract naar behoren is gedekt.

In plaats daarvan hebben ze een liquidatiemechanisme waarmee iedereen een undercollateralized positie kan liquideren. Posities die niet zijn geliquideerd, worden geacht naar behoren te zijn gedekt met een onderpand.

Onderstaande video vertelt meer over het UMA-protocol.

Wat zijn Optimisic Oracles?

Universal Market Access maakt – net als vele DeFi-projecten – gebruik van oracles voor een verscheidenheid aan functies. Oracles zijn off-chain sensoren die data van en naar een blockchain kunnen communiceren. De priceless finacial contracts van UMA maken gebruik van een Optimistic Oracle dat bekend staat als het Data Verification Mechanism (DVM).

Het orakel werkt “optimistisch”, wat betekent dat je het overgrote deel van de tijd snel antwoord krijgt. Het biedt dezelfde economische garanties voor de nauwkeurigheid van gegevens die in het UMA-systeem zijn ingebouwd. Het minimaliseert de Ethereum gas fees, en dit maakt het systeem extreem goedkoop in gebruik.

Het minimaliseren van het gebruik van een oracle verhoogt ook de veiligheid en schaalbaarheid van gedecentraliseerde financiële contracten.

Profit from Corruption (PfC) en Cost of Corruption (CoC)

UMA’s DVM introduceert een eenvoudig economisch beveiligingsraamwerk voor het evalueren van de orakels. Wat belangrijk is het kijken naar de potentiële Profit from Corruption (PfC) en de Cost of Corruption (CoC) van smart contracts op dit platform.

Het team heeft daarom een mechanisme ontworpen om ervoor te zorgen dat de kosten van corruptie, of Cost of Corruption (CoC), van de DVM de potentiële winst zullen overschrijden. Door dit te doen wordt de reden om zich kwaadaardig te gedragen weggenomen door economische incentives te geven aan goed gedrag.

UMA-tokenhouders krijgen een beloning voor het eerlijk stemmen en worden gestraft als ze dit niet gaan doen. Zolang er een eerlijke meerderheid is, zullen de kiezers correct blijven stemmen. Dit betekent dat de kosten van corruptie de kosten zijn om controle over 51% van de UMA-tokens te kopen.

UMA Data Verification Mechanism (DVM)

Zoals hierboven vermeld, wordt het Data Verification Mechanism of DVM-proces alleen geactiveerd als een liquidatiegeschil namens een gebruiker wordt ingediend. Als er geen geschil is, blijft de DVM buiten het proces.

De aanname van het team achter UMA is dat de houders van tokens over het algemeen verantwoordelijk zijn en zelden een prijs betwisten, omdat het activeren van de DVM een kost inhoudt en de gegevens van verschillende soorten activa meestal gemakkelijk te kwantificeren zijn via de prijsidentificatie.

UMA en DeFi

Het UMA-token

Het UMA-token drijft de DVM aan en regelt het hele protocol. Via de DVM kunnen UMA-tokenhouders stemmen om prijzen te verifiëren en vergoedingen te verdienen voor het stemmen. Elke UMA-token telt als één stem. Bij het gebruik van UMA-tokens om prijzen te verifiëren, betekent correct stemmen – met de meerderheid – dat je beloningen verdient die evenredig zijn aan je stemgerechtigd aandeel.

Bij het gebruiken van UMA-tokens om prijzen te verifiëren, betekent correct stemmen dat je beloningen verdient die evenredig zijn aan het aantal tokens die je hebt. Als er bijvoorbeeld met 10.000 UMA-tokens zou worden gestemd, en 100 daarvan van jou waren, zou je 1% van de beloningen krijgen. Als je niet hebt gestemd of verkeerd hebt gestemd, krijg je niets. De meerderheid bepaalt wat de “waarheid” is.

Governance functie van UMA

De UMA governance token wordt gebruikt om het geschillenbeslechtingssysteem van UMA te bedienen, dat bekend staat als het Data Verification Mechanism (DVM). Als je eigenaar bent van UMA-tokens, kun je prijsinformatie bijdragen aan de DVM maar ook bijdragen aan beslissingen over het beheer van het UMA-protocol.

Via het UMA Improvement Proposal (UMIP) kunnen UMA-tokens ook worden gebruikt om wijzigingen aan het protocol aan te brengen, zoals het goedkeuren van nieuwe prijsaanduidingen, het activeren van noodstops en het wijzigen van code op het protocol.

Als kwaadwilligheid wordt gedetecteerd, kunnen beloningen en straffen worden aangepast en kunnen contracten zelfs worden stopgezet. Dit betekent dus dat de tokenhouders op Universal Market Access heel wat macht hebben.

Wat is de koers van Universal Market Access (UMA)?

Universal Market (UMA) werd in 2018 opgericht door twee voormalige Goldman Sachs-medewerkers. Zij wilden decentralisatie gebruiken om derivatencontracten naar een open markt te brengen zonder hoge makelaarskosten en regelgeving.

Toen UMA in mei 2020 publiekelijk werd gelanceerd, bedroeg de prijs $1,16. Hoewel de prijs heel juni van dat jaar hoger was dan zijn oorspronkelijke waarde, schommelde de waarde ergens tussen $1,30 en $1,60. Hierna ging de prijs stijgen en bereikte de prijs een lokale top van meer dan 25 dollar begin september 2020.

De prijs zakte de volgende maanden en ging zelfs even onder de $6. Een all-time high werd bereikt in februari van 2021 toen één UMA-token meer dan $41 waard was. Wil je de huidige koers van het UMA-token bekijken? Klik dan hier.

Waar kan ik Universal Market Acess (UMA) kopen?

Wil je UMA kopen in Nederland? UMA kopen kan bij Bitcoin Meester, Bitvavo, Litebit, Binance en FTX Exchange. Waar UMA kopen met iDEAL? Bij Bitvavo kun je ook UMA kopen met iDEAL. Vroeger kon dit ook bij Binance, maar deze dienst werd stopgezet.

In welke wallet kan ik UMA opslaan?

Aangezien de UMA-token op de Ethereum blockchain gebouwd is, en UMA dus een ERC-20 token is, kun je de token op elk Ethereum adres vasthouden waarvan je de private keys bezit. Wij raden natuurlijk aan om een hardware wallet te gebruiken zoals de Ledger Nano om je UMA-tokens nog veiliger op te bewaren.

Jouw crypto veilig opslaan met de Ledger Nano!

Hoe sla jij jouw cryptomunten op? Het is belangrijk om dit op een veilige manier te doen. Daarom raadt Cryptoblogger de Ledger Nano X en de Ledger Nano S aan!

Conclusie

Universal Market Access is zonder meer een bijzonder project dat een groot probleem binnen de DeFi-wereld probeert op te lossen. Het kan daarom ook een grote kans van slagen hebben. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat de waarde van het UMA-token in de toekomst oploopt.

Natuurlijk is het belangrijk dat je altijd je eigen onderzoek doet naar een cryptocurrency, voordat je hierin investeert. Dit kun je doen door middel van een fundamentele of technische analyse.

Disclaimer: Dit artikel is geen investeringsadvies, het enige doel van het artikel is informatie te geven over crypto, zodat je er meer over leert begrijpen. Doe altijd zelf onderzoek voordat je besluit ergens in te investeren.

Dit artikel is geschreven door...

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Korting op de Crypto Masterclass!

crypto masterclass review

Nieuwe artikelen!

LiteBit

LiteBit Guide

LiteBit is een Nederlandse cryptocurrency exchange die werd gelanceerd in 2013. De beurs biedt een breed scala aan cryptocurrencies die

Crypto kopen?
Natuurlijk bij LiteBit!

logo van litebit

Crypto Koers!

Bitcoin (BTC)
1.86%
$ 58,936.00
$ 1,096.21
⇣ 57,110.00
26 Nov
⇡ 59,215.00