bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 23,930.41
ethereum
Ethereum (ETH) $ 1,857.15
tether
Tether (USDT) $ 1.00
usd-coin
USD Coin (USDC) $ 1.00
bnb
BNB (BNB) $ 328.49
xrp
XRP (XRP) $ 0.381870
cardano
Cardano (ADA) $ 0.538176
binance-usd
Binance USD (BUSD) $ 1.00
solana
Solana (SOL) $ 42.27
polkadot
Polkadot (DOT) $ 9.51

Wat is het verschil tussen Proof of Work en Proof of Stake?

blockchain

Inhoud

Er zit een behoorlijk groot verschil tussen Proof of Work en Proof of Stake. We kunnen het zelfs in het meervoud noemen, want deze twee consensus algoritmes verschillen behoorlijk van elkaar. Natuurlijk kennen deze twee algoritmes ook gelijkenissen. Zo worden ze allebei gebruikt om consensus binnen de blockchain te bereiken en blokken te valideren.

Wat is Proof of Work (PoW)?

Proof of Work (PoW) is waarschijnlijk het meest bekende consensus algorithm. Bitcoin maakt bijvoorbeeld gebruik van Proof of Work, net als vele andere blockchains. Weet je niet wat een consensus algorithm is? Onderaan dit artikel leggen we je meer uit over wat een consensus algoritme is, en waarom het zo belangrijk is.

Proof of Work is het bekendste consensus algorithm omdat het door de blockchain van Bitcoin wordt gebruikt.

Bij Proof of Work worden de nodes in het netwerk miners genoemd. Zij zijn bezig om transacties die op de blockchain worden gedaan te valideren. Dat doen ze door een lastige, wiskundige puzzel op te lossen. Laten we eerst bij het begin beginnen, zodat het allemaal wat makkelijker wordt.

Wanneer je een transactie uitvoert op de blockchain, wordt de transactie naar het netwerk verstuurt. In de transactie staat verschillende informatie. Denk aan jouw public key, de timestamp (datum en tijd), public key van de ontvanger en de waarde van de transactie. Vervolgens komen alle transacties bij elkaar in een blok en wordt dit over het hele netwerk verspreid. Miners gaan vervolgens aan de slag om de transactie in het blok te controleren. Zo kijken ze of je wel genoeg saldo hebt om crypto te kunnen versturen, en of de public keys kloppen. Klopt er iets niet? Dan wordt de transactie niet geaccepteerd!

Uiteindelijk gaat het erom dat miners het controleren van de transacties zo snel mogelijk uitvoeren. Degene die namelijk als eerste de oplossing van de wiskundige puzzel heeft gevonden, en dus alle transacties heeft gevalideerd, is de winnaar en mag een nieuw blok aan de blockchain toevoegen.

Als beloning krijgt de miner hiervoor cryptomunten die nog niet bestonden, en de transactiekosten die is betaald door mensen die transacties hebben gedaan. Omdat deze cryptomunten nieuw zijn, en dus nog niet bestonden, wordt dit proces minen genoemd. Letterlijk gezien zijn de nodes dus mijnwerkers die opzoek zijn naar nieuwe cryptomunten.

bitcoin
Het minen van Bitcoin gebeurt met Proof of Work!

Wat is Proof of Stake (PoS)?

Een ander populair consensus algorithm is Proof of Stake (PoS). Het doel van PoS is hetzelfde als dat van PoW; transacties valideren en nieuwe blokken toevoegen aan de blockchain. De manier waarop dit gebeurt is anders.

Bij Proof of Stake worden nodes geen miners, maar validators genoemd. Ook hier worden transacties het netwerk op gestuurd, waarna deze gevalideerd moeten worden. Hier geldt echter niet dat degene die het snelst is een beloning krijgt. Om validator te worden, moet je namelijk eerst een geldbedrag als borg inzetten. Dit bedrag noemen we de ‘stake’, en het proces noemen we ‘staken’, wat gebeurt in de vorm van cryptomunten.

Om validator te worden, moet je eerst een stake inzetten. Dit is een borg, welke je kunt verliezen als je niet goed je best doet.

Hoe meer cryptomunten je kunt staken, hoe hoger de kans is dat je als validator transacties mag valideren en blokken kunt toevoegen aan de blockchain. Door een geldbedrag als borg in te zetten, is er meer zekerheid dat een validator zijn werk goed zal doen. Bij Proof of Work controleren nodes elkaar op het werk dat ze afleveren. Proof of Stake laat validators een geldbedrag als borg inzetten om zeker te zijn dat ze degelijk werk afleveren. Mochten ze zich niet aan de afspraken houden, verliezen ze de borg.

Een algoritme kiest automatisch validators op basis van de stake die ze hebben ingezet. Vervolgens mogen ze in hun eentje aan de gang gaan om transacties te valideren. Hier krijgen ze een beloning voor.

Het verschil tussen Proof of Work en Proof of Stake duidelijk uitgelegd!

Je hebt nu in grote lijnen een idee over de werking van Proof of Work en Proof of Stake. Hieruit kun je zelf al een verschil halen. Zo moet je bij Proof of Stake bijvoorbeeld een borg inzetten, en is dat bij Proof of Work niet nodig. Maar dat is niet het enige, want er zitten meer verschillen tussen deze twee consensus algorithms dan dat je waarschijnlijk op eerste gezicht denkt.

1. Computerkracht vs. borg

Bij Proof of Work is het de computerkracht die iemand heeft die bepaalt of hij als winnaar zal eindigen. Hoe sneller een miner transacties kan valideren, hoe groter de kans is dat hij degene is die het blok mag toevoegen. Hierdoor moeten miners dus veel investeren in hardware en stroom.

Bij Proof of Stake bepaalt de borg of iemand een nieuw blok mag toevoegen aan de blockchain. Hoe hoger de stake, hoe hoger de kans is op het mogen valideren van transacties.

2. Nieuwe cryptomunten vs. transactiekosten

Bij Proof of Work krijgt de miner die de winnaar is nieuwe cryptomunten. Dit zijn cryptomunten die nog niet in omloop waren, waardoor het valideren van transacties minen wordt genoemd.

Bij Proof of Stake bestaat de beloning voor validators niet uit nieuwe cryptomunten. De beloning bestaat namelijk uit alle transactiekosten die zijn betaald. Voor iedere transactie moet de uitvoerder namelijk kosten betalen.

3. Vorm van investering is anders

Het is dus belangrijk om in het bezit te zijn van de nieuwste hardware wanneer je een miner wilt zijn. Anders zul je altijd achter het net vissen. Bij Proof of Stake is het ook belangrijk om in het bezit te zijn van geld, omdat je anders geen stake kunt inzetten. Voor beide algoritmes is dus een investering nodig, maar de vorm van de investering is het verschil tussen PoW en PoS.

4. Energiezuinig vs. slecht voor het milieu

Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat Proof of Work niet goed voor het milieu is. Er zijn namelijk duizenden, al dan wel niet tienduizenden miners aan het werk om transacties te valideren. Uiteindelijk is er maar één miner waarvan het werk ook daadwerkelijk iets toevoegt aan de blockchain. Het werk van de overige miners wordt dus niet gebruikt. Dat kost ontzettend veel energie, die allemaal verloren gaat. Daarbij zitten de meeste miners van Bitcoin in China, waar energie voornamelijk wordt opgewerkt door middel van kolencentrales.

Bij Proof of Stake is er maar één validator bezit met het valideren van transacties. Dat betekent dat al zijn energie nuttig wordt besteedt, en iets zal toevoegen aan de blockchain. Proof of Stake is dus veel energiezuiniger, en beter voor het milieu.

Wat is een consensus algorithm?

Het consensus algorithm wordt door de blockchain gebruikt om ervoor te zorgen dat het netwerk samenwerkt en zich aan de afspraken houdt. De blockchain is een decentraal platform, en daarom zijn deelnemers van elkaar afhankelijk. De vorm van het algoritme verschilt per blockchain. Er zijn namelijk ontzettend veel verschillende consensus algoritmes:

  • Proof of Work (PoW)
  • Proof of Stake (PoS)
  • Delegated Proof of Stake (DPoS)
  • Proof of Authority (PoA)
  • Proof of Burn (PoB)
  • Proof of Participation (PoP)
  • Proof of Capacity (PoC)
  • Proof of Personhood (PoP)

Het uiteindelijke doel van alle consensus algoritmes is dat het netwerk nieuwe blokken aan de blockchain toevoegt, en controleert of alles volgens de regels gaat. Wanneer iets niet volgens de regels gaat, zorgt het consensus algoritme ervoor dat er automatisch iets tegen gebeurt.

Disclaimer: Dit artikel is geen investeringsadvies, het enige doel van het artikel is informatie te geven over crypto, zodat je er meer over leert begrijpen. Doe altijd zelf onderzoek voordat je besluit ergens in te investeren.

Dit artikel is geschreven door...

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Korting op de Crypto Masterclass!

crypto masterclass review

Nieuwe artikelen!

Crypto kopen?
Natuurlijk bij LiteBit!

logo van litebit

Crypto Koers!

Bitcoin (BTC)
3%
$ 23,930.41
$ 717.91
⇣ 22,872.13
10 Aug
⇡ 24,068.45