bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 40,691.00
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,334.41
tether
Tether (USDT) $ 1.01
binance-coin
Binance Coin (BNB) $ 317.28
cardano
Cardano (ADA) $ 1.30
xrp
XRP (XRP) $ 0.716393
usd-coin
USD Coin (USDC) $ 1.01
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.210174
polkadot
Polkadot (DOT) $ 14.71
binance-usd
Binance USD (BUSD) $ 1.01

Waarom is blockchain veilig?

Inhoud

Een blockchain is, zoals de naam doet vermoeden, een chain of reeks blokken die gegevens in hash functies met tijdstempels registreert, zodat de gegevens achteraf niet kunnen worden gewijzigd. Omdat een blockchain gedecentraliseerd werkt met kopieën van de gegevens in de handen van veel gebruikers, blijft de hele database veilig en transparant. Zelfs als een bepaalde gebruiker wordt gehackt en zijn of haar cryptomunten gestolen worden, heeft dit geen gevolg voor de rest van het netwerk.

Wat is een blockchain?

Een blockchain is simpelweg een soort database, waarin transacties opgeslagen kunnen worden. Deze transacties kunnen betalingen zijn maar kunnen eigenlijk allerlei soorten data zijn zoals certificaten, eigendomsbewijzen, medische data of smart contracts. Alle informatie op een blockchain wordt versleuteld opgeslagen met behulp van cryptografie. Blockchains maken gebruik van twee soorten cryptografische algoritmen: asymmetrische sleutels en hash functies.

Traditionele databases zijn centraal georganiseerd wat betekent dat de gegevens op een bepaalde locatie worden opgeslagen en dit de verantwoordelijkheid is van een bepaalde organisatie. Denk bijvoorbeeld aan de servers van Google of de cloud computing services van Amazon Web Services (AWS). Een blockchain werkt echter niet op dezelfde manier. Bij een blockchain is er geen single point of failure (SPOF) en zijn er meerdere nodes of knooppunten die dezelfde kopie van de database bijhouden.

Blockchains vertrouwen op cryptografie

Blockchain gebruikt een asymmetrisch cryptografie mechanisme om transacties te verzenden en de authenticatie van transacties te verifiëren. De transactie wordt ondertekend met de private key van de afzender, voordat deze via het P2P-netwerk wordt verzonden. Alleen geldige transacties kunnen worden opgeslagen in een blok. Blockchains gebruiken over het algemeen het SHA-256 hash algoritme als hun hash functie.

blockchain data

Wat is een Hash?

Wat is een hash of cryptografische hash functie? Een hash is een wiskundige functie die een invoer van willekeurige lengte omzet in een versleutelde uitvoer met een vaste lengte. Dus ongeacht de oorspronkelijke hoeveelheid gegevens of bestandsgrootte, zal de unieke hash altijd dezelfde grootte hebben. In Bitcoin wordt de reeks gegenereerd door het SHA-256 algoritme. Secure Hashing Algorithm (SHA) -256 is beide de hash functie en het mining algoritme van het Bitcoin protocol, verwijzend naar de cryptografische hash functie die een 256 bits lange waarde oplevert.

Wat is het Blockchain trilemma?

Een blockchain wil zo veilig mogelijk zijn en dit op een zo efficiënt mogelijke manier doen. Er moet echter steeds een evenwicht worden gevonden tussen de volgende 3 concepten: decentralisatie, schaalbaarheid en beveiliging. De afweging tussen deze 3 concepten werd door Vitalik Buterin, de oprichter van Ethereum “The Blockchain Trilemma” genoemd. Volgens Vitalik Buterin worden de ontwikkelaars van een blockchain altijd met dit trilemma geconfronteerd. Als je bijvoorbeeld, zoals Bitcoin, wilt focussen op de veiligheid van de blockchain en de decentralisatie ervan, dan moet je altijd toegevingen doen met betrekking tot de schaalbaarheid.

De vraag is daarom wat de prioriteit draagt, want het is nooit mogelijk om te slagen in het bereiken van decentralisatie, schaalbaarheid én beveiliging zonder toegevingen te moeten doen bij één van de drie pijlers. Blockchains worden gedwongen om compromissen te vinden waardoor ze niet alle drie de aspecten kunnen bereiken:

  • Gedecentraliseerd: een blockchain ontwikkelen dat niet afhankelijk is van een centraal controlepunt
  • Schaalbaar: de mogelijkheid voor een blockchain om een steeds groter wordend aantal transacties af te kunnen handelen
  • Beveiliging: het vermogen van een blockchain om resistent te zijn tegen aanvallen van buitenaf, een bug of andere onvoorziene problemen

Verschillende consensusmechanismes

Een blockchain is een gedistribueerd gedecentraliseerd netwerk dat niet kan worden aangepast en daarnaast privacy, veiligheid en transparantie biedt. Er is geen centrale autoriteit aanwezig om de transacties te valideren en te verifiëren, maar toch wordt elke transactie op een blockchain als beveiligd en geverifieerd beschouwd. Dit is alleen mogelijk vanwege de aanwezigheid van een consensusprotocol dat een kernonderdeel is van elke blockchain. Er bestaan echter verschillende soorten consensusprotocollen en niet alle protocollen zijn in principe even veilig. De meest prominente consensusprotocollen zijn Proof of Work, Proof of Stake en Delegated Proof of Stake.

51% attack

Een manier waarop het Bitcoin netwerk kan worden aangevallen door miners is via een 51% attack. Een 51% attack is een aanval op een Proof of Work blockchain door een groep miners die meer dan 50% van de hash rate van het netwerk beheren. Wanneer deze groep miners meer dan 50% van het netwerk in handen hebben kunnen ze het aanmaken van nieuwe blokken tot een halt brengen en voorkomen dat andere miners blokken gaan aanmaken. De miners kunnen ook transacties terugdraaien die in principe al voltooid waren, terwijl ze de controle over het netwerk hebben. Dit betekent dat er zich een double-spending problem voordoet waar een bitcoin transactie twee keer kan worden verstuurd.

Ook een Proof of Stake-consensusalgoritme kan op dezelfde manier worden aangevallen. In dit geval zou een aanvaller 51% van de cryptomunt in kwestie (tijdelijk) in handen moeten krijgen om dan op een gelijkaardige manier een 51% attack uit te voeren. Bij een Delegated Proof of Stake-consensusalgoritme is een aanval op het netwerk in theorie nog makkelijker aangezien je geen meerderheid van de cryptomunt in bezit moet hebben maar slechts een meerderheid van de stemmen van de houders van de cryptomunt in kwestie al genoeg kan zijn.

Of het consensusalgoritme nu Proof of Work, Proof of Stake of Delegated Proof of Stake is, het is echter altijd zo dat de verschillende onderdelen van het netwerk het incentive hebben om positief met elkaar samen te werken en er in principe weinig te winnen valt door het netwerk kortstondig aan te vallen.

Immutability

Hoewel veel functies een rol spelen bij de beveiliging van een blockchain, zijn twee de twee belangrijkste concepten consensus en immutability of in het Nederlands onveranderlijkheid. Onveranderlijkheid verwijst naar het vermogen van blockchains om het aanpassen van reeds bevestigde transacties te voorkomen. Dit betekent dat als je een transactie hebt uitgevoerd, deze niet meer kan omgekeerd of veranderd worden. Een transactie kan een overdracht van geldwaarde zijn maar kan ook een niet-monetaire vorm aannemen. Daarom is een blockchain ook geschikt om bijvoorbeeld andere digitale gegevens op te slaan zoals eigendomsrechten. Een transactie op een blockchain is daarom altijd veilig aangezien deze niet meer kan worden omgedraaid.

Speltheorie

Speltheorie is de studie van wiskundige modellen van strategische interactie tussen rationele besluitvormers en is ook van toepassing op cryptoeconomics of crypto-economie. Cryptoeconomics is een nieuw onderdeel van de economische wetenschappen en bestudeert de economie binnen blockchain protocollen en de mogelijke resultaten die hun ontwerp kan opleveren op basis van het gedrag van de deelnemers. Het idee is dat het gebruiken van een blockchain voordeliger is wanneer je eerlijk handelt in plaats van dat je instelling kwaadaardig is. Als onderdeel van een blockchain netwerk heb je namelijk meer te winnen bij goed gedrag dan slecht gedrag. De reden hiervoor is dat je financieel meer te verliezen hebt dan je kunt winnen bij slecht gedrag.

Het Proof of Work-consensusalgoritme dat wordt gebruikt om bitcoin te minen is een goed voorbeeld van hoe speltheorie een belangrijke rol speelt in het beveiligen van het netwerk. Bitcoin minen is opzettelijk ontworpen als een duur en arbeidsintensief proces. Om bitcoin te kunnen minen moet je namelijk aanzienlijk veel geld investeren en dit biedt een sterke ontmoediging voor kwaadwillende activiteiten en aanzienlijke prikkels om zich eerlijk te gaan gedragen. Nodes die proberen om het netwerk te corrumperen zullen in principe door het netwerk worden geweigerd. Er is daarom een groter incentive om op lange termijn bij te dragen aan het netwerk dan op korte termijn winst te proberen maken door te stelen van anderen.

speltheorie

Hoe zelf cryptomunten veilig bewaren?

De conclusie is dat een blockchain veilig is en je cryptomunten niet gestolen kunnen worden. Maar je moet wel zelf je crypto veilig weten te bewaren. Leer daarom wat een private key, een public key en een transaction memo is voor je crypto transacties gaat uitvoeren en zelf je crypto wilt gaan opslaan op je eigen wallet. De veiligste manier om cryptocurrency offline op te slaan is via een cold wallet. Een cold wallet is een walllet die niet is verbonden met het internet en daarom een ​​veel kleiner risico loopt om gecompromitteerd te worden. Deze wallets kunnen een paper wallet zijn of een hardware wallet.

Jouw crypto veilig opslaan met de Ledger Nano!

Hoe sla jij jouw cryptomunten op? Het is belangrijk om dit op een veilige manier te doen. Daarom raadt Cryptoblogger de Ledger Nano X en de Ledger Nano S aan!

Disclaimer: Dit artikel is geen investeringsadvies, het enige doel van het artikel is informatie te geven over crypto, zodat je er meer over leert begrijpen. Doe altijd zelf onderzoek voordat je besluit ergens in te investeren.

Dit artikel is geschreven door...

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Korting op de Crypto Masterclass!

crypto masterclass review

Nieuwe artikelen!

bitrobby review

BitRobby Review

Maak jij al gebruik van een crypto tradingbot? Wanneer je geen tijd, energie of moeite in crypto trading wilt steken,

Crypto Koers!

Bitcoin (BTC)
7.32%
$ 40,691.00
$ 2,978.58
⇣ 38,104.00
28 Jul
⇡ 40,807.00