bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 24,657.61
ethereum
Ethereum (ETH) $ 1,926.17
tether
Tether (USDT) $ 0.999735
usd-coin
USD Coin (USDC) $ 0.998856
bnb
BNB (BNB) $ 331.20
xrp
XRP (XRP) $ 0.383460
cardano
Cardano (ADA) $ 0.541381
binance-usd
Binance USD (BUSD) $ 0.999911
solana
Solana (SOL) $ 44.46
polkadot
Polkadot (DOT) $ 9.47

Wat is een Alt Season?

bull market

Inhoud

Alt season is een deel van de cryptocurrency marktcyclus waar veel altcoins snel in prijs beginnen te stijgen. Ten eerste ten opzichte van de dollar, maar ook tegenover bitcoin zelf. Altcoin season, of alt season, is de term die wordt gegeven wanneer geld sneller naar altcoins stroomt dan naar bitcoin. Met andere woorden, wanneer beleggers meer altcoins kopen dan bitcoin. Tijdens een alt season gaat niet alleen de totale market cap van crypto omhoog, maar de groei van altcoins overtreft over het algemeen die van bitcoin.

Wat zijn altcoins?

De term altcoin is een afkorting voor alternative coin en is van toepassing op alle cryptocurrencies die niet bitcoin zijn. De term ‘alternative’ werd oorspronkelijk gebruikt omdat in het begin de meeste alt coins ook daadwerkelijk een alternatief trachten te zijn voor Bitcoin. Alhoewel veel nieuwe projecten tegenwoordig niet wensen te concurreren met Bitcoin, maar een ander probleem proberen op te lossen, wordt de term alt coins nog steeds gebruikt.

Altcoins zijn alternatieve cryptocurrencies die werden gelanceerd na het succes van Bitcoin. Met andere woorden, altcoins zijn alle andere cryptocurrencies dan Bitcoin. Altcoins delen kenmerken met Bitcoin, maar verschillen ook op verschillende manieren van de eerste cryptocurrency ooit. Sommige altcoins gebruiken bijvoorbeeld een ander consensusmechanisme om blokken te produceren of transacties te valideren. De opkomst van Bitcoin als de eerste peer-to-peer digitale munt maakte de weg vrij voor andere cryptomunten. De meeste altcoins proberen eventuele waargenomen nadelen van Bitcoin op te lossen door een ander algoritme te gebruiken.

alt season

Wat is een shitcoin?

De term shitcoin verwijst naar een cryptocurrency met weinig tot geen waarde of een cryptomunt die geen direct waarneembaar doel heeft. Het woord is een pejoratieve term die vaak wordt gebruikt om altcoins te beschrijven die eigenlijk geen belang hebben. Shitcoin is de term die wordt gegeven aan cryptocurrencies die totaal nutteloos zijn en daarom eigenlijk niets bijdragen. Deze cryptomunten zijn vaak copycats van andere cryptomunten, waar slechts een kleine aanpassing werd aangebracht. Bitcoin Maximalists zijn van mening dat alle altcoins eigenlijk shitcoins zijn, omdat alleen Bitcoin echte digitale schaarste biedt.

Wat was de eerste altcoin ooit?

De eerste altcoin die heel wat aandacht kreeg was Namecoin. Namecoin is gebaseerd op de Bitcoin programmeercode en gebruikt hetzelfde Proof of Work algoritme als Bitcoin. Net als Bitcoin is Namecoin ook beperkt tot 21 miljoen coins. Namecoin werd al in april van 2011 geïntroduceerd maar had niet de bedoeling in competitie te treden met Bitcoin. Het doel van Namecoin is om het domeinnaamsysteem, zoals voor DNS maar ook identiteit, op een gedecentraliseerde manier te laten werken. Het project bestaat nog steeds maar is ondertussen weggezakt naar plaats #683 op Coinmarketcap.

Wat is een Bitcoin fork?

Een Bitcoin fork is simpelweg wat gebeurt als een blockchain, in dit geval Bitcoin, zich opsplitst in twee verschillende blockchains. Een Bitoin fork kan zich voordoen wanneer een update wordt gedaan aan het Bitcoin protocol, en in dit geval wordt in principe slechts één van de twee blockchains erkend als waardevol. Een blockchain fork kan echter ook worden gebruikt om een altcoin te creëren. In dit geval wordt de programmeercode gekopieerd en mogelijk lichtjes aangepast, om een nieuwe cryptomunt te creëren. Bij het uitvoeren van een blockchain fork kan worden gekozen om de transactiegeschiedenis en adressen over te nemen, of men kan ervoor kiezen om alleen de programmeercode te kopiëren. In het geval van Bitcoin cash werd de transactiegeschiedenis ook gekopieerd, Litecoin maakte alleen gebruik van de programmeercode van Bitcoin.

Litecoin, de eerste Bitcoin fork

Litecoin wordt gezien als de eerste Bitcoin fork. Litecoin kopieerde de programmeercode van Bitcoin, maar voerde slechts enkele kleine aanpassingen door. Het project werd in 2011 gelanceerd door voormalig Google-ingenieur Charlie Lee, die het aankondigde als de “lite-versie van Bitcoin”. Vaak wordt Litecoin vergeleken met zilver, waar Bitcoin goud is. Sinds de uitvinding van Bitcoin in 2009 zijn er echter duizenden andere cryptocurrencies op de markt gekomen die de code van Bitcoin grotendeels kopieerden.

Een van de belangrijkste verschillen tussen Bitcoin en Litecoin betreft het totale aantal munten dat elke cryptocurrency zal produceren. Bitcoin zal nooit meer dan 21 miljoen munten hebben, terwijl dat er bij Litecoin 84 miljoen zijn. Daarnaast heeft Litecoin tot doel om transacties vlugger te laten verlopen. Waar op het Bitcoin netwerk om de 10 minuten nieuwe blokken worden aangemaakt is dit op het Litecoin netwerk om de 2,5 minuten. Het enige wat dus werd aangepast wanneer Litecoin werd gekopieerd van Bitcoin is om de transacties 4 keer vlugger te maken en daarnaast ook 4 keer meer munten in circulatie te brengen.

litecoin

Wat is een Split Coin?

Wanneer niet alleen de code wordt gekopieerd, maar ook de transactiegeschiedenis, dan wordt dit ook wel een ‘split coin’ genoemd. Bij een split coin wordt een hard fork gebruikt om Bitcoin, of andere blockchain, in twee blockchains te splitsen, vaak omdat onenigheid is over de doelstellingen of methodes. Dit wordt gedaan door bepaalde wijzigingen aan te brengen aan het protocol, maar de nieuwe chain deelt wel de transactiegeschiedenis met Bitcoin tot een bepaalde tijd en datum, tot op het tijdstip dat een snapshot werd genomen. Hierna leven de twee blockchains los van elkaar. De eerste hardfork die een split coin creëerde van Bitcoin, die als waardevol kan worden gezien, vond plaats op 1 augustus 2017, toen Bitcoin Cash zich afsplitste van Bitcoin Core.

Wat is een Bitcoin Bull run?

Na elke eerdere ‘halving event’ zagen we een in de daaropvolgende jaren een significante bull run voor bitcoin. Een prijsstijging van bitcoin maakt het zo weer winstgevend voor miners om bitcoin te minen, alhoewel de uitgave van nieuwe bitcoin werd gehalveerd. Gedurende deze tijd, omdat de prijs van Bitcoin blijft stijgen, krijgt Bitcoin vaak mainstream media-aandacht. Kort daarna is het niet ongebruikelijk om een stormloop van FOMO te zien bij het groter publiek. Deze aandacht draagt dan vaak bij aan de mania, en doet de prijs nog verder stijgen.

Wanneer doet een Alt Season zich voor?

Elke keer dat zo’n halvering van de block rewards zich voordoet, volgde een bitcoin bull run waarbij de prijs van bitcoin hard gaat stijgen. Wanneer de prijs van bitcoin hierna echter een niveau bereikt waarop bepaalde investeerders beginnen te verkopen, begint de prijs van bitcoin af te vlakken en soms zelfs te dalen. Op dit moment proberen veel beleggers hun geld uit bitcoin te halen en vaak naar alt coins te verhuizen. In dit geval is er duidelijk sprake van een alt season. Als 75% van de top-50 cryptomunten het afgelopen seizoen (90 dagen) beter presteerden dan bitcoin, wordt dit gezien als een altcoin season. Stablecoins worden natuurlijk niet in rekening gebracht bij het berekenen van een mogelijke alt season.

Alt season december 2017 tot januari 2018

Alhoewel we wel vaker periodes zien die kunnen worden omschreven als een alt season, was de periode tussen december van 2017 en januari 2018 heel lucratief voor investeerders in altcoins, zeker met betrekking tot Ethereum, de grootste altcoin. Tijdens de bull run van 2017, en het alt season dat daarop volgde, stegen veel van de top altcoins tegen het begin van 2018 met honderden of zelfs duizenden procenten. Veel van de winsten die werden gemaakt vonden plaats in een tijdsbestek van vijf weken of minder.

Winst nemen

Omdat heel veel winst kan worden gemaakt tijdens een alt season, is het belangrijk om van tijd tot tijd winst op te nemen en altcoins te verkopen voor bitcoin, stablecoins of zelfs fiat. Eens een alt season voorbij is, dan is het niet ongebruikelijk dat veel alts in de volgende maanden of zelfs jaren soms tot 90% van hun waarde verliezen tegenover hun all-time high. De prijs van altcoins daalt in een bear market vaak nog harder dan die van bitcoin, die zelf ook tot rond de 80% kan zakken.

Het is daarom belangrijk om op geregelde tijdstippen een (klein beetje) winst te pakken als de prijzen blijven stijgen. Winst boeken is namelijk pas echt concreet wanneer je ook daadwerkelijk je positie gaat verkopen, anders spreken we slechts van ‘paper profits’. Wat nog belangrijker is dan het nemen van winst, is je cryptomunten op een veilige manier opslagen. Wij raden daarom aan om een hardware wallet te gebruiken zoals de Ledger Nano om je bitcoin of altcoins op te bewaren.

Jouw crypto veilig opslaan met de Ledger Nano!

Hoe sla jij jouw cryptomunten op? Het is belangrijk om dit op een veilige manier te doen. Daarom raadt Cryptoblogger de Ledger Nano X en de Ledger Nano S aan!

Disclaimer: Dit artikel is geen investeringsadvies, het enige doel van het artikel is informatie te geven over crypto, zodat je er meer over leert begrijpen. Doe altijd zelf onderzoek voordat je besluit ergens in te investeren.

Dit artikel is geschreven door...

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Korting op de Crypto Masterclass!

crypto masterclass review

Nieuwe artikelen!

Crypto kopen?
Natuurlijk bij LiteBit!

logo van litebit

Crypto Koers!

Bitcoin (BTC)
6.43%
$ 24,657.61
$ 1,585.48
⇣ 23,680.34
11 Aug
⇡ 24,657.61