bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 40,166.00
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,309.96
tether
Tether (USDT) $ 1.00
binance-coin
Binance Coin (BNB) $ 314.67
cardano
Cardano (ADA) $ 1.27
xrp
XRP (XRP) $ 0.708338
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.209239
usd-coin
USD Coin (USDC) $ 0.998432
polkadot
Polkadot (DOT) $ 14.75
binance-usd
Binance USD (BUSD) $ 1.00

Blockchain tokenization

Inhoud

Blockchain tokenization of tokenisatie in het Nederlands is een proces waarbij een bepaalde vorm van activa wordt omgezet in een token dat kan worden vastgehouden en verhandeld op een blockchain. Een dergelijke token kan van alles zijn, van een digitaal kunstwerk tot een cryptomunt van een andere blockchain of zelfs een synthetische versie van een aandeel.

Mastercoin en Colored Coins

De term “Colored Coins” of in het Nederlands gekleurde munten was de eerste keer dat tokens konden worden gecreëerd op een blockchain, in dit geval de Bitcoin blockchain. Hoewel Bitcoin is ontworpen om als een nieuw soort van geld te fungeren, kan een Bitcoin transactie ook andere gegevens bevatten. Colored Coins dienen met andere woorden om op de rug van een Bitcoin transactie andere gegevens te verzenden die een andere waarde vertegenwoordigen dan de hoeveelheid bitcoin die in deze transactie zelf zit. De waarde zit in de gekleurde munt en niet in (kleine) hoeveelheid bitcoin die wordt verzonden.

Voordat Vitalik Buterin aan het Ethereum project ging werken, was hij betrokken bij het project rond Colored Coins. Het idee achter Colored Coins was dat applicaties zoals Dapps op de Bitcooin blockchain zouden kunnen worden gebouwd. Het probleem met dit project was echter dat de nodes de geschiedenis van elke transactie van Colored Coins moesten kunnen traceren en de software ontwikkelaars die aan Bitcoin werkten eigenlijk geen interesse hadden om deze nieuw functies toe te voegen aan de Bitcoin software.

Ethereum

Omdat Vitalik Buterin een blockchain wilde zien waar verschillende types tokens kunnen worden opgebouwd ging hij aan de Ethereum blockchain werken. De Ethereum blockchain is ondertussen al enkele jaren actief en is de belangrijkste blockchain die wordt gebruikt om activa te tokeniseren. Tokenizing op de Ethereum blockchain is het proces van het digitaal weergeven van een token op de Ethtereum blockchain. Hier wordt een onderscheid gemaakt tussen fungible tokens en non-fungible tokens.

blockchain token

ERC-20 tokens

ERC-20 tokens zijn te vergelijken met andere cryptomunten zoals bitcoin omdat ze een waarde hebben die uitwisselbaar is. Wat hiermee bedoeld wordt is dat het er niet toe doet welke specifieke ERC-20 token je in handen hebt, alle tokens die onder een bepaalde naam worden gecreëerd hebben steeds dezelfde waarde. ERC-20-tokens worden uitgegeven op het Ethereum-netwerk en ERC-20 tokens zijn “fungible tokens” en verschillen daarom van non-fungible tokens.

Non-fungible tokens

Non-fungible tokens zijn speciale tokens die een unieke eigenschap vertegenwoordigen. Ze zijn uniek in die zin dat ze niet kunnen worden ingeruild voor een andere non-fungible token van hetzelfde type. Een non-fungible token of NFT heeft een unieke digitale waarde en is daarom niet uitwisselbaar. Non-fungible tokens kunnen worden gebruikt om items zoals foto’s, video’s, audio en andere soorten digitale bestanden weer te geven op een blockchain. Dit type token is daarom perfect om te gebruiken op platforms die verzamelobjecten, toegangssleutels, loten, genummerde stoelen voor concerten en sportwedstrijden, enz. aanbieden.

Een non-fungible token wordt gebruikt om iets of zelfs iemand op een unieke manier te identificeren. Op de Ethereum blockchain wordt de ERC-721 standaard gebruikt om NFT’s te creëren. De ERC-721 standaard biedt functionaliteiten zoals de mogelijkheid voor het overdragen van tokens van het ene account naar het andere, het verkrijgen van het huidige tokensaldo van een account, het verkrijgen van de eigenaar van een specifiek token en ook het totale aanbod van het token dat beschikbaar is op het netwerk.

Voordelen van tokenization

Door gebruik te maken van smart contracts kunnen de kosten voor het uitgeven en administreren van waardepapieren worden verlaagd, waardoor transacties kunnen worden gestroomlijnd en de uitvoeringssnelheid kan worden verhoogd. Bepaalde functies kunnen ook in het smart contract worden geprogrammeerd en automatisch worden uitgevoerd wanneer aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Wanneer gebruik gemaakt wordt van een blockchain kan ook de privacy worden verhoogd, is er meer transparantie en wordt investeren in bepaalde activia ook mogelijk gemaakt voor personen die geen of weinig toegang hebben tot traditionele financiële instellingen.

Tokenized bitcoin op Ethereum

Tokenized Bitcoin op de Ethereum blockchain kan worden gecreëerd door BTC te vergrendelen op de Bitcoin blockchain en deze om te zetten naar een token op de Ethereum blockchain. Elk BTC token op Ethereum vertegenwoordigt dan een specifieke hoeveelheid bitcoin. Hier is het natuurlijk belangrijk dat de BTC op de Bitcoin blockchain alleen opnieuw kan worden losgemaakt wanneer de BTC token op de Ethereum blockchain wordt vernietigd. Wanneer de BTC token op de Ethereum blockchain wordt vernietigd wordt de originele BTC op Bitcoin automatisch opnieuw ontgrendeld.

De BTC tokens op Ethereum worden gecreëerd door gebruik te maken van de ERC-20 standaard. Door tokenized bitcoin op Ethereum te hebben, kunnen deze worden getransfereerd door gebruik te maken van de Ethereum blockchain en kunnen de BTC tokens ook gebruikt worden in Ethereum smart contracts. Dit maakt Bitcoin programmeerbaar, net als elk ander ERC-20 token op Ethereum. Op het moment van schrijven is iets meer dan 250.000 bitcoin tokenized op de Ethereum blockchain.

Synthetix

Synthetix is een DeFi protocol gebouwd op Ethereum, dat synthetische activa uitgeeft. Hun native token is genaamd Synthetix Network Token (SNX). Om synthetische activa uit te geven, moet het native token van Synthetix SNX in een contract worden vergrendeld. De synthetische activa vertegenwoordigen de echte activa op Synthetix Network en staan bekend als synths. Deze synths kunnen synthetische versies zijn van bitcoin of ether en worden dan sBTC of sETH genoemd.

Het idee achter Synthetix is om bepaalde activa te creëren die eigenlijk nog niet op (een bepaalde) blockchain bestaan. Dit kunnen dus synthetische versies zijn van andere cryptomunten maar ook bijvoorbeeld aandelen of andere waardepapieren. Synthetix laat het zelfs toe om indexen te maken zoals de DeFi-index, die de prijs volgt van een mandje met meerdere DeFi-activa. Synths gebruiken gedecentraliseerde “oracles”  om de prijzen van de onderliggende activa te volgen. Een Synth is niet hetzelfde als een stable coin waarvan een reserve op de bank wordt bijgehouden en bestaat alleen binnen het smart contract en is dus een soort van financieel derivaat gebouwd op Ethereum.

Tokenization in vastgoed

Tokenisation in vastgoed betekent dat een eigendom kan worden omgezet in een digitale activa op een blockchain netwerk. In veel (arme) landen is het namelijk niet altijd evident welk eigendom aan wie behoort en door dit op een blockchain te plaatsen kunnen eigendomsrechten worden gecreëerd waar dat daarvoor minder evident was. In wezen houdt de tokenisatie van vastgoed in dat het eigendom van een belang in onroerend goed wordt weergegeven met virtuele tokens die op een blockchain bestaan.

Daarnaast kan de waarde van een bepaald eigendom worden vertegenwoordigd door tokens en zo makkelijker worden verhandeld. Een bepaald stuk vastgoed kan ook worden opgesplitst waardoor iemand een fractie van een bepaald onroerend goed kan bezitten. Vastgoedbeleggingen werden lange tijd beschouwd als iets dat voorbehouden was aan een exclusieve groep vermogende particulieren, maar door de activa te gaan opdelen zou deze markt kunnen worden geopend.

vastgoed kopen

Waar tokens opslaan?

De meeste tokens die worden gecrëerd op dit moment leven op de Ethereum blockchain en krijgen daarom ofwel de ERC-20 standaard of de ERC-721 standaard. Deze types tokens kunnen worden opgeslagen op gelijk welk Ethereum adres waarvan jij de private keys bezit. ERC-20  tokens en ERC-721 tokens kunnen beide worden opgeslagen door gebruik te maken van een Ledger Nano wallet.

Jouw crypto veilig opslaan met de Ledger Nano!

Hoe sla jij jouw cryptomunten op? Het is belangrijk om dit op een veilige manier te doen. Daarom raadt Cryptoblogger de Ledger Nano X en de Ledger Nano S aan!

Disclaimer: Dit artikel is geen investeringsadvies, het enige doel van het artikel is informatie te geven over crypto, zodat je er meer over leert begrijpen. Doe altijd zelf onderzoek voordat je besluit ergens in te investeren.

Dit artikel is geschreven door...

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Korting op de Crypto Masterclass!

crypto masterclass review

Nieuwe artikelen!

bitrobby review

BitRobby Review

Maak jij al gebruik van een crypto tradingbot? Wanneer je geen tijd, energie of moeite in crypto trading wilt steken,

Crypto Koers!

Bitcoin (BTC)
0.02%
$ 40,166.00
$ 8.03
⇣ 39,152.00
29 Jul
⇡ 40,807.00