bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 40,036.00
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,299.67
tether
Tether (USDT) $ 1.00
binance-coin
Binance Coin (BNB) $ 313.89
cardano
Cardano (ADA) $ 1.28
xrp
XRP (XRP) $ 0.724910
usd-coin
USD Coin (USDC) $ 1.00
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.208418
polkadot
Polkadot (DOT) $ 14.56
binance-usd
Binance USD (BUSD) $ 1.00

Wat is blockchain en hoe werkt het?

blockchain

Inhoud

Blockchain speelt een steeds grotere rol in onze huidige samenleving en economie. Maar weet jij al wat blockchain is en hoe het werkt? In dit artikel leggen we je er alles over uit! Zo vertellen we je wat nodes zijn, hoe transacties over het gehele netwerk worden gevalideerd door het consensus algoritme en laten we zien waar blockchain voor gebruikt kan worden.

Wat is blockchain?

Blockchain is een techniek waarbij een gedecentraliseerd netwerk zorgt voor het verwerken en opslaan van data. Deze data wordt in verschillende blokken opgeslagen welke aan elkaar gekoppeld worden. Daar komt de naam blockchain ook vandaan.

blockchain

Je hoort tegenwoordig steeds meer over blockchain. Het zou de techniek van de toekomst zijn, die ons leven gaat veranderen. Toch weten veel mensen niet wat blockchain is, omdat het lastig te begrijpen lijkt. De uitleg die we net gaven, is ook nog redelijk lastig te begrijpen. Daarom gaan we blockchain iets makkelijker uitleggen, zodat je begrijpt wat het is.

Wanneer we het over blockchain hebben, kom je de volgende begrippen tegen:

  • Consensus algoritme: dit is het algoritme dat ervoor zorgt dat de deelnemers van de blockchain op dezelfde lijn zitten, en elkaar controleren op het werk dat ze leveren. Er zijn verschillende consensus algorithms, waarvan Proof of Work (PoW) het bekendste is, gezien dit algoritme door Bitcoin wordt gebruikt.
  • Nodes: de deelnemers van de blockchain heten nodes, en dit zijn in feite computers.
  • Gedecentraliseerd netwerk: alle nodes zijn met elkaar verbonden, en samen vormen ze een gedecentraliseerd netwerk. De data wordt namelijk niet op één centraal punt opgeslagen, maar op meerdere (gedecentraliseerde) apparaten.
  • Minen: dit is het valideren van transacties in een PoW-blockchain. Na het valideren van transacties mag je deze samenvoegen in een blok, welke je toevoegt aan de blockchain. Je krijgt cryptomunten terug als beloning voor het werk dat je hebt geleverd.

Hoe werkt blockchain?

Iedereen zou kunnen deelnemen aan een blockchain. Daarvoor installeer je de juiste software op een computer of server, waarna je deze aansluit bij het netwerk van de blockchain. Eerst moet je een kopie van de blockchain downloaden, waar we verder in het artikel meer over vertellen.

Minen van transacties

Vervolgens kun je gaan minen. Transacties die worden uitgevoerd door gebruikers, worden naar het gedecentraliseerde netwerk van de blockchain gestuurd. Vervolgens worden deze opgeslagen, waarna ze allemaal worden samengevoegd in een blok. Miners gaan vervolgens aan het werk om de transacties te valideren. Zo kijken ze of iemand bijvoorbeeld wel genoeg cryptomunten heeft om de transactie uit te kunnen voeren.

Blokken toevoegen aan de blockchain

De node die als eerste alle transacties heeft gevalideerd, en dus de oplossing heeft gevonden, mag het blok toevoegen aan de blockchain. In het blok wordt ook de code van het vorige blok toegevoegd. Op deze manier ontstaat er dus een keten aan blokken, die allemaal verwijzen naar het vorige blok. In het geval van Bitcoin wordt er iedere 10 minuten een blok aan de blockchain toegevoegd.

De veiligheid van de blockchain: hashes

servers
Nodes kunnen grote servers zijn die blokken minen.

Op het moment dat een blok wordt toegevoegd, wordt deze gehashed. Dat betekent dat het blok wordt omgezet in een code, door middel van cryptografie. Hoe de code eruit ziet, is totaal afhankelijk van de inhoud. Mocht de inhoud dus veranderen, verandert ook de code van het blok. Dat is een ontzettend belangrijk beveiligingsmechanisme van de blockchain.

Ieder blok bevat namelijk de hash (code) van het vorige blok. Stel dat de hashes van drie blokken er zo uit zouden zien:

Blok A
– Heeft geen code van het vorige blok, omdat dit het eerste blok (Genesis block) is.
– Code: A1F

Blok B
– Code vorige blok: A1F
– Eigen code: B2F

Blok C
– Code vorige blok: B2F
– Eigen code: C3F

Op het moment dat een hacker zijn transactie wilt terugdraaien (zodat hij zijn geld terug krijgt), kan hij een blok dehashen, en vervolgens de inhoud aanpassen. Echter is de code van het blok gebaseerd op de inhoud van het blok. Er hoeft ook maar één letter toegevoegd worden aan de inhoud van het blok, en de code is totaal anders.

Wanneer een hacker de inhoud van Blok B aanpast, zou het er ineens zou uitzien:

beveiliging van blockchain

Blok A
– Genesis block)
– Code: A1F

Blok B
– Code vorige blok: A1F
– Eigen code: T79

Blok C
– Code vorige blok: B2F (ERROR)
– Eigen code: C3F

Bij blok C ontstaat er in dat geval een error, want de code klopt niet meer. Vervolgens zal ook de code van blok C veranderen, net als de codes van de blokken die erna komen. Dat zal worden opgemerkt door het netwerk, wat vervolgens de fout zal herstellen. Het is daarom onmogelijk voor een hacker om de geschiedenis van de blockchain te wijzigen.

Waar kan blockchain voor gebruikt worden?

Natuurlijk wordt blockchain gebruikt voor cryptocurrencies, maar blockchain zelfs kan de oplossing zijn voor ontzettend veel problemen die we ondervinden met de gecentraliseerde technologische diensten.

Cryptocurrencies zijn valuta’s die draaien op de blockchain. Als crypto trader kun je geld verdienen met de handel in cryptomunten. Wanneer je een cryptomunt koopt, wordt deze transactie geregistreerd in de blockchain van desbetreffende munt.

Echter kan blockchain ook gebruikt worden voor de opslag van data. Zo zijn er blockchains welke gedecentraliseerde cloud-diensten aanbieden. En blockchain kan ook gebruikt worden voor de retail-wereld. Iedere schakel van een product kan worden opgeslagen in de blockchain. De blockchain is namelijk transparant voor iedereen, en zo kunnen consumenten precies zien waar een product vandaan komt en welke prijs aan de boer betaald is.

cryptocurrency
Bitcoin is de bekendste cryptocurrency

Er is dus ontzettend veel mogelijk met blockchain. Iedere dag komen er nieuwe blockchainprojecten bij. De laatste jaren is vooral Decentralized Finance (DeFi) ontzettend populair. Dat houdt in dat financiële diensten worden gedecentraliseerd. Denk bijvoorbeeld aan notarissen en banken. Wanneer cryptomunten als betaalmiddel worden gebruikt, is er geen bank meer nodig die de transacties verwerkt of het geld opslaat.

Er is dus ontzettend veel mogelijk met blockchain. Iedere dag komen er nieuwe blockchainprojecten bij. De laatste jaren is vooral Decentralized Finance (DeFi) ontzettend populair. Dat houdt in dat financiële diensten worden gedecentraliseerd. Denk bijvoorbeeld aan notarissen en banken. Wanneer cryptomunten als betaalmiddel worden gebruikt, is er geen bank meer nodig die de transacties verwerkt of het geld opslaat.

Smart contracts

Het is ook mogelijk om contracten op een blockchain op te slaan. Dit worden smart contracts genoemd. Van te voren kunnen betrokken partijen een afspraak maken, welke ze in een smart contract opslaan. Op het moment dat er aan de afgesproken voorwaarden is voldaan, zal het smart contract zichzelf uitvoeren.

Stel dat je bijvoorbeeld een website verkoopt, maar je niet zeker weet of je de koper kunt vertrouwen. Je zou dan een smart contract kunnen opstellen, waarnaar de koper het geld overmaakt. Op het moment dat jij dan de website overdraagt, zal het contract dit detecteren, waarna het geld automatisch naar jouw rekening (of wallet) wordt overgemaakt. Er ontstaat meer vertrouwen tussen partijen wanneer ze gebruik maken van blockchain.

Disclaimer: Dit artikel is geen investeringsadvies, het enige doel van het artikel is informatie te geven over crypto, zodat je er meer over leert begrijpen. Doe altijd zelf onderzoek voordat je besluit ergens in te investeren.

Dit artikel is geschreven door...

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Korting op de Crypto Masterclass!

crypto masterclass review

Nieuwe artikelen!

bitrobby review

BitRobby Review

Maak jij al gebruik van een crypto tradingbot? Wanneer je geen tijd, energie of moeite in crypto trading wilt steken,

Crypto Koers!

Bitcoin (BTC)
1.74%
$ 40,036.00
$ 696.63
⇣ 39,152.00
29 Jul
⇡ 40,807.00