bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 23,926.41
ethereum
Ethereum (ETH) $ 1,832.79
tether
Tether (USDT) $ 1.00
bnb
BNB (BNB) $ 332.82
usd-coin
USD Coin (USDC) $ 1.00
xrp
XRP (XRP) $ 0.378193
cardano
Cardano (ADA) $ 0.535123
binance-usd
Binance USD (BUSD) $ 1.00
solana
Solana (SOL) $ 42.01
polkadot
Polkadot (DOT) $ 9.60

Wat is een hashfunctie en hoe werkt het?

Inhoud

Een hash, hashfunctie of hashalgoritme is een wiskundige functie die een invoer van willekeurige lengte omzet in een versleutelde uitvoer met een vaste lengte. Dus ongeacht de oorspronkelijke hoeveelheid gegevens of bestandsgrootte, zal de unieke hash altijd dezelfde grootte hebben. Hashes hebben een vaste lengte, omdat het bijna onmogelijk is om de lengte van de hash te raden als iemand de blockchain probeert te kraken. Dezelfde input levert altijd dezelfde gehashte waarde op. Een hash is een functie die voldoet aan de versleutelde eisen die nodig zijn om een ​​blockchain-berekening op te lossen en helpt een blockchain daarom te beveiligen.

Hoe werkt een hash functie?

Hashfuncties zijn veelgebruikte datastructuren in computersystemen voor taken, zoals het controleren van de integriteit van berichten en het authenticeren van informatie. Denk bijvoorbeeld aan versleutelde berichten zoals op Whatssapp of Signal. Hashfuncties worden daarnaast dus ook gebruikt voor het beveiligen van een blockchain. In de context van cryptocurrencies zoals Bitcoin, worden de transacties als invoer genomen en door een hash-algoritme geleid om een output van een vaste lengte te verkrijgen. Bitcoin maakt gebruik van de SHA-256 hash functie.

encryptie

Hashing en cryptomunten

De structuur van de meeste cryptocurrencies is de blockchain, een wereldwijd grootboek dat wordt gevormd door afzonderlijke blokken met transactiegegevens aan elkaar te koppelen. De blockchain bevat alleen gevalideerde transacties, wat frauduleuze transacties en ‘double spending’ van de cryptomunten voorkomt. De resulterende versleutelde waarde is een reeks cijfers en letters die niet lijken op de originele gegevens en dat wordt een hash genoemd. Cryptocurrency mining houdt in dat je met deze hash werkt en miners deze hash moeten kunnen ontdekken om het volgende blok te kunnen minen.

Cryptocurrency mining die gebruik maakt van Proof of Work is het proces waarbij nieuwe coins in omloop worden gebracht, maar het is ook een cruciaal onderdeel van het onderhoud en de ontwikkeling van een blockchain. Het minen van nieuwe munten wordt uitgevoerd met behulp van zeer geavanceerde computers die uiterst complexe rekenkundige wiskundige problemen oplossen. Mining rewards worden betaald aan de miner die als eerste de oplossing voor deze complexe hashing-puzzel ontdekt, en de kans dat een deelnemer degene is die de oplossing ontdekt, is gerelateerd aan de totale mining kracht en de ‘minining dificulty’. Wat miners simpelweg doen door gebruik te maken van computers, is proberen de eerste miner te zijn die een 64-cijferig hexadecimaal getal, een hash, bedenkt dat kleiner is dan of gelijk is aan de target hash.

Wat is een SHA-256 hash functie?

Secure Hashing Algorithm (SHA)-256 is de hash-functie en het mining-algoritme van het Bitcoin-protocol, verwijzend naar de cryptografische hashfunctie die een 256 bits lange waarde oplevert. SHA-256 wordt gebruikt voor het aanmaken van nieuwe adressen en voor de verificatie van transacties. Het SHA-256-algoritme is een variant van het SHA-2 (Secure Hash Algorithm 2), ontwikkeld door de National Security Agency (NSA). Dit hash-algoritme is extreem veilig en wordt zelfs door de Amerikaanse overheid gebruikt om gevoelige informatie te beschermen. Het is met de huidige technologie bijna onmogelijk om de initiële gegevens van een hash-waarde zelf te onthullen. Bovendien is zelfs het succesvol zijn van een brute force attack uiterst onwaarschijnlijk dankzij het astronomische aantal mogelijke combinaties.

hashfunctie

Kun je de hash functie omkeren?

Hashing is een wiskundige bewerking die in theorie en praktijk gemakkelijk uit te voeren is, maar bijna onmogelijk om te keren is. Daarom zijn hashfuncties een essentieel onderdeel van cyberbeveiliging en sommige cryptocurrency-protocollen zoals Bitcoin. Cryptografische hash-algoritmen produceren onomkeerbare en unieke hashes. Onomkeerbaar betekent dat als je alleen de hash had, je die niet zou kunnen gebruiken om erachter te komen wat de originele gegevens waren, waardoor de originele gegevens veilig en onbekend blijven. Uniek betekent dat twee verschillende stukjes data nooit dezelfde hash kunnen produceren. Sommige hashing-protocollen zijn wel aanzienlijk moeilijker te kraken dan andere. SHA1 is bijvoorbeeld gemakkelijker te kraken dan SHA-256.

Voordelen van een hash-functie

Cryptografie en de coderingsmethode ervan geven een hoge mate van vertrouwelijkheid bij het online communiceren van informatie. Dit is nog extra belangrijk met betrekking tot Bitcoin, aangezien niet alleen vertrouwelijke informatie wordt verzonden maar ook een zekere waarde verbonden is aan dit bericht. Door de gegarandeerde veiligheid van een hashfunctie kan iemand gelijk waar ter wereld veilig bitcoin verzenden naar iemand in een ander gebied, zonder te weten wie deze persoon is. Dit alles ook zonder dat de traditionele tussenpersonen zoals banken bij elke transactie moeten betrokken worden. De uitvinding van Bitcoin betekende dat het verzenden van waarde zonder derde partij voor de eerste keer ooit kon plaatsvinden.

Nadelen van een hash-functie

Er zijn echter ook nadelen verbonden aan het gebruiken van cryptografie en hashfuncties in het bijzonder. Met betrekking tot bitcoin en andere cryptocurrencies betekent dit bijvoorbeeld dat als je je private keys bent kwijtgeraakt, je op geen enkele manier meer toegang kunt hebben tot je bitcoin of andere cryptomunt. Dit betekent ook dat als je private keys worden gestolen, de dief er met al je cryptomunten vandoor is. Een derde nadeel is dat het toenemen van computerkracht er kan voor zorgen dat een bepaald hash-algoritme niet meer sterk genoeg zou zijn en kan gekraakt worden. Vaak wordt dan gekeken naar de mogelijke uitvinding van de zogenaamde ‘quantum computers’. Quantum computers vormen een serieuze uitdaging voor de beveiliging van de Bitcoin-blockchain maar in principe kan de cryptografie die de blockchain beschermt ook worden aangepast en sterker worden gemaakt indien dit nodig zou zijn.

Hashing vs Encryptie

Encryptie wordt gebruikt om een bericht of bestand te versleutelen of coderen, zodat onbevoegde gebruikers niet kunnen knoeien met gevoelige informatie of deze kunnen stelen. Hashing is van toepassing bij het verifiëren van de werkelijke integriteit van een bestand om te voorkomen dat iemand de inhoud van een bestand wijzigt of corrumpeert en het doorgeeft als het originele bestand. Beide systemen zijn met elkaar te vergelijken, maar wat is het verschil?

Encryptie of versleuteling is een tweerichtingsproces waarbij informatie wordt gecodeerd en gedecodeerd met behulp van bijpassende sleutel(s). Hashing is een eenrichtingscoderingstechniek, wat betekent dat het onmogelijk is om de hash-waarde te reverse-engineeren om de oorspronkelijke data terug te krijgen. Hashing helpt met andere woorden de integriteit van de informatie te beschermen waar versleuteling wordt gebruikt om de gegevens buiten het bereik van derden te beveiligen. Ze lijken op elkaar maar hebben verschillende doeleinden.

Andere voorbeelden gebruik van een hash functie

Hash functies worden niet allen gebruikt voor het beveiligen van blockchains maar kunnen ook andere doeleinden hebben. Denk bijvoorbeeld aan wachtwoordverificatie en versleutelde berichten.

Hashfuncties en websites

Cryptografische hash- functies worden gebruikt in beveiligingsprotocollen zoals SSL/TLS en SSH, en in andere toepassingen die afhankelijk zijn van gegevensintegriteit. Bij het gebruiken van bijvoorbeeld SSL-gecodeerde gegevensoverdracht, wanneer de webserver een verzoek ontvangt, stuurt deze het servercertificaat naar de browser van de gebruiker. Een sessie-ID wordt vervolgens gegenereerd met behulp van een hash-functie, en dit wordt naar de server gestuurd waar het wordt gedecodeerd en geverifieerd. Als de server de sessie-ID goedkeurt, wordt de versleutelde HTTPS-verbinding tot stand gebracht en kunnen gegevens worden uitgewisseld. Alle uitgewisselde datapakketten zijn ook versleuteld, dus het is bijna onmogelijk voor hackers om toegang te krijgen.

Beschermen van gevoelige gegevens

Hashfuncties worden heel vaak gebruikt voor data-integriteit en vaak in combinatie met digitale handtekeningen. Met een goede hashfunctie zal zelfs een 1-bit wijziging in een bericht een andere hash opleveren (gemiddeld verandert de helft van de bits). Bij digitale handtekeningen wordt een bericht gehasht en vervolgens wordt de hash zelf ondertekend. Om gevoelige data te beschermen wordt vaak gebruik gemaakt van hashfuncties. De bescherming van gevoelige gegevens is de reden waarom organisaties zeer gevoelige gegevens liever niet direct opslaan. Denk bijvoorbeeld aan wachtwoorden, creditcardnummers en biometrische gegevens. In plaats daarvan gebruiken deze organisaties complexe hash-algoritmen om hash-waarden van jouw meest gevoelige gegevens op te slaan.

Jouw crypto veilig opslaan met de Ledger Nano!

Hoe sla jij jouw cryptomunten op? Het is belangrijk om dit op een veilige manier te doen. Daarom raadt Cryptoblogger de Ledger Nano X en de Ledger Nano S aan!

Disclaimer: Dit artikel is geen investeringsadvies, het enige doel van het artikel is informatie te geven over crypto, zodat je er meer over leert begrijpen. Doe altijd zelf onderzoek voordat je besluit ergens in te investeren.

Dit artikel is geschreven door...

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Korting op de Crypto Masterclass!

crypto masterclass review

Nieuwe artikelen!

Crypto kopen?
Natuurlijk bij LiteBit!

logo van litebit

Crypto Koers!

Bitcoin (BTC)
3.53%
$ 23,926.41
$ 844.60
⇣ 22,872.13
10 Aug
⇡ 24,068.45