bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 39,494.00
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,276.06
tether
Tether (USDT) $ 0.997931
binance-coin
Binance Coin (BNB) $ 312.90
cardano
Cardano (ADA) $ 1.28
xrp
XRP (XRP) $ 0.704482
usd-coin
USD Coin (USDC) $ 0.997240
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.206049
polkadot
Polkadot (DOT) $ 14.35
binance-usd
Binance USD (BUSD) $ 0.997915

Wat is een security token?

Inhoud

Security tokens zijn een uniek type cryptocurrency tokens die ontworpen zijn om eigendomsrechten te valideren en te waarborgen van fracties van activa die waarde hebben. Een security token is een digitale representatie van een security.

Wat is een ‘security’?

De Nederlandse vertaling van een security is een ‘effect’ en dat kun je zien als een verzamelterm voor verhandelbare rechten die een financiële waarde vertegenwoordigen, zoals aandelen en obligaties. Deze financiële waarde wordt in het Engels een “security” genoemd. Wat in de Verenigde Staten onder een “security” wordt verstaan wordt bepaald door de Howey Test.

Wat is de Howey Test?

Bepaalde effecten worden gezien als “securities” en zijn daarom onderhevig aan extra regelgeving. In Amerika is de SEC (Securities and Exchange Commission) hier leidend in, in Nederland is dat de AFM (autoriteit financiële markten). De SEC heeft een test ontwikkeld om te bepalen of een financieel instrument ook een security is. Deze test wordt de Howey Test genoemd. Of een financieel instrument een security is en onder de bevoegdheid van de SEC komt te vallen, hangt af of ze voldoet aan de volgende criteria:

  • Het moet een investering in de vorm van geld zijn
  • Er is een winstverwachting door het uitgevoerde werk van een derde partij
  • In een gemeenschappelijke onderneming

In simpele termen is een financieel instrument een security als het om een financiële investering gaat, waar je hoopt geld op te verdienen in een organisatie van iemand anders. Security tokens worden aan dezelfde test onderworpen.

Hamer in rechtbank

Security token vs. utility token

Een security token verschilt hierin van een utiltity token. Een security token geeft je een bepaald gedeeld eigendom in een project waar een utilty token je dat niet geeft. Het belangrijkste verschil tussen security tokens en utility tokens zit in het beoogde gebruik en de functionaliteit van de tokens. Security tokens worden uitgegeven als investeringen waar utiltity tokens te gebruiken zijn voor het betalen voor diensten op het platform.

Wat is een security token offering (STO)?

Een ICO is de afkorting van initial coin offering en is qua concept vergelijkbaar met initial public offer (IPO), en worden gebruikt door startende bedrijven en ondernemers om geld op te halen. Een STO is hetzelfde als een ICO, maar dan specifiek voor security tokens, daarom de naam security token offering (STO).

De voordelen van een security token

Security token kunnen de manier waarop we beleggen voor altijd gaan veranderen. Traditionele effecten hebben veel tijd nodig om gesettled te worden en dit kan allemaal veranderen met security tokens die op een blockchain leven. Security tokens kunnen 24/7 verhandeld worden door gelijk wie op de wereld die een internetverbinding heeft. Dit kan ervoor zorgen dat nieuwe markten geopend worden die hiervoor niet zo toegankelijk waren. Dividenden kunnen in principe zelfs real-time worden uitbetaald.

Een ander voordeel van security tokens is dat bepaalde wetgeving in de security zelf in het smart contract geprogrammeerd kan worden. Aangezien tokens op een blockchain leven kunnen bepaalde functies geprogrammeerd worden waaraan automatisch wordt moeten worden voldaan. Dit kan ervoor zorgen dat regelgeving automatisch wordt nageleefd zonder dat dit door een controleorgaan geïnspecteerd dient te worden.

Ook stemrecht en bestuursrecht kunnen samen met de token geprogrammeerd worden. Op dezelfde manier als het uitbetalen van dividenden en beloningen kunnen worden geprogrammeerd, geldt dat ook voor stemrechten. Zo kan in het smart contract worden bepaald op welke manier beslissingen worden gemaakt en hoe het protocol kan aangepast worden. Dit kan allemaal op de blockchain gebeuren zonder dat een raad van investeerders moet samenkomen.

koers van crypto

De nadelen van een security token

Security tokens vallen nog steeds onder de bestaande effectenregelgeving en het uitgeven en bezitten van een security token betekent (op dit moment) niet dat je ook daadwerkelijk de eigenaar bent van de onderliggende waarde van deze security token. Het grootste nadeel van security tokens is dat de wetgeving er op dit moment niet is om dit goed te laten werken. De regelgeving is vaak complex en het is op dit moment niet mogelijk om dit allemaal te programmeren op een smart contract platform.

Het tweede nadeel is dat een security token op een blockchain leeft en dus ook afhankelijk is van het goed functioneren van het onderliggende smart contract platform. Als er iets misloopt met het smart contract platform, dan kun je je makelaar niet opbellen op het probleem op te lossen. Over het algemeen zijn de grootste nadelen dus verbonden aan het feit dat de technologie rond security tokens en smart contracts nog vrij jong is en de wetgeving dit nog niet voldoende regelt.

Een security token en een DAO

De SEC concludeerde dat de tokens die door The DAO werden verkocht, securities waren en dus onderworpen moesten zijn aan de federal securities law. The DAO was één van de eerste decentralized autonomous organisations (DAOs). Hieruit kunnen we dus ook concluderen dat tokens die ook stemrecht geven in een DAO en waar je ook een soort van dividend op verdiend gelden als security tokens. Maar aangezien een decentralized autonomous organisation alleen op een blockchain leeft en ‘automatisch’ werkt is het echter de vraag wat de SEC of andere overheidsinstellingen kunnen doen om een dergelijke onderneming ook aan banden te leggen.

Waarom beleggen in een security token?

De belangrijkste reden om te beleggen in een security token is natuurlijk omdat het mogelijk is om een dividend te ontvangen en dus een rendement kunt verdienen op je investering. Je wilt daarom investeren in specifieke security tokens waarvan je denkt dat het project interessant en mogelijk winstgevend is. Of je kunt kiezen om te investeren in de cryptocurrency van een bepaald security token smart contract platform waarop security tokens op gelanceerd worden.

Bitcoin gouden munt

Voorbeelden van security token platformen

Het uitgeven van een security token heeft 4 verschillende niveaus. Ten eerste een blockchain protocol, zoals Ethereum of een ander smart contract platform. Ten tweede een smart contract die “self-executing” is met specifieke instructies die in de code zijn geschreven. Ten derde een platform waarop je specifiek security tokens kunnen worden uitgegeven, zoals we hieronder bespreken. En ten vierde heb je ook exchanges waar de security tokens kunnen worden verhandeld. Hieronder volgen 3 voorbeelden van platformen die gespecialiseerd zijn voor het uitgeven van security tokens:

Polymath

Polymath is een blockchain protocol dat helpt bij de uitgifte en distributie van wettelijk conforme security tokens.

Harbor

Harbor is een open-sourceplatform dat helpt bij de migratie van traditionele effecten naar de blockchain.

Securitize

Securitize is een cloud service solution die voldoet aan de regelgeving voor het tokeniseren van effecten.

Waar kan ik security tokens kopen?

De vierde laag zijn de exchanges. Er bestaan gecentraliseerde platformen waar je security tokens kunt kopen maar ook gedecentraliseerde platformen zoals DAOs waar je zelf security tokens kunt kunt verhandelen. Een DAO functioneert natuurlijk als organisatie en via het platform heb je ook beslissingsrecht.

Blockchain netwerk

Gecentraliseerde platformen:

Tzero

Open voor niet-geaccrediteerde en geaccrediteerde particuliere beleggers in de VS en voor geaccrediteerde beleggers wereldwijd. Momenteel wordt slechts één security verhandeld, namelijk de Tzero Equity Token.

OpenFinance Network

Open voor geaccrediteerde investeerders wereldwijd. Momenteel worden vijf security tokens verhandeld op dit platform: SPiCE VC, Blockchain Capital, Protos, Lottery.com en 22x Fund.

ADDX

ADDX is een digitale effectenbeurs en biedt producten die blootstelling bieden aan cryptocurrencies en heeft een mobiele app

Nxchange

Een samenwerking tussen Zwitserse blockchain bedrijf Lykke en de Amsterdam gevestigde start-up Nxchange met de bedoeling om gereguleerde security tokens te lanceren.

Gedecentraliseerde platformen:

Uniswap

Uniswap is de meest toonaangevende gedecentraliseerde crypto exchange die gebouwd is op de Ethereum blockchain waar verschillende soorten tokens kunnen worden gemaakt en verhandeld.

Sushiswap

Ook Sushiswap is een gedecentraliseerde crypto exchange gebouwd op de Ethereum blockchain en de grootste concurrent van Uniswap.

Hoe kan ik security tokens bewaren?

Dit is afhankelijk van het blockchain platform waarop de security tokens gebouwd zijn. Als de security tokens leven op de Ethereum blockchain zijn dit meestal ERC-20 of ERC-721 (non-fungible) tokens en kunnen deze bewaard worden via de browser plugin https://metamask.io/. Wil je voor de veilige keuze gaan? Dan kies je voor een hardware wallet. Ook de meeste andere security tokens kunnen wordne bewaard op de Ledger Nano hardware wallets.

Disclaimer: Dit artikel is geen investeringsadvies, het enige doel van het artikel is informatie te geven over crypto, zodat je er meer over leert begrijpen. Doe altijd zelf onderzoek voordat je besluit ergens in te investeren.

Dit artikel is geschreven door...

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Korting op de Crypto Masterclass!

crypto masterclass review

Nieuwe artikelen!

bitrobby review

BitRobby Review

Maak jij al gebruik van een crypto tradingbot? Wanneer je geen tijd, energie of moeite in crypto trading wilt steken,

blockchain nodes server

Wat zijn blockchain nodes?

Nodes vormen de infrastructuur van een blockchain en zijn daarom heel belangrijk. Alle nodes op een blockchain zijn onderling verbonden

Crypto Koers!

Bitcoin (BTC)
3.3%
$ 39,494.00
$ 1,303.30
⇣ 37,830.00
28 Jul
⇡ 40,807.00