bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 24,361.53
ethereum
Ethereum (ETH) $ 1,893.08
tether
Tether (USDT) $ 1.00
usd-coin
USD Coin (USDC) $ 1.00
bnb
BNB (BNB) $ 326.69
xrp
XRP (XRP) $ 0.380950
cardano
Cardano (ADA) $ 0.538438
binance-usd
Binance USD (BUSD) $ 0.999892
solana
Solana (SOL) $ 43.82
polkadot
Polkadot (DOT) $ 9.31

Wat is een wrapped token en hoe werkt het?

wrapped bitcoin

Inhoud

Een wrapped token is een cryptocurrency token dat gekoppeld is aan de waarde van een andere cryptomunt. Dit wordt een wrapped token genoemd omdat de originele asset in een ‘wrapper’ wordt geplaatst, een soort digitale kluis waarmee de ingepakte versie op een andere blockchain kan worden getransfereerd. De belangrijkste wrapped token is wBTC. wBTC staat voor Wrapped Bitcoin en is een ERC20-token op de Ethereum blockchain dat Bitcoin vertegenwoordigt.

Waarom zijn wrapped tokens nodig?

Waarom zijn wrapped tokens nodig en waarom kan ik niet gewoon de originele cryptomunt gebruiken? De reden waarom tokens worden gewrapped in een andere token is om een soort van inter blockchain communication (IBC) te bekomen. Een belangrijke reden om wrapped tokens te gebruiken is om een bepaalde cryptomunt vlugger en aan een lagere kost te kunnen transfereren. Door bijvoorbeeld wrapped bitcoin te gebruiken op een blockchain die een ander consensus algoritme gebruikt, kan bitcoin vlugger en aan een lagere transactiekost worden verzonden.

Een tweede belangrijke reden om wrapped tokens te creëren is om zo gebruik te kunnen maken van decentralized finance (DeFi). Decentralized finance (DeFi) is de laatste jaren enorm gegroeid, maar deze innovatie is vooral gebouwd op de Ethereum blockchain. Wrapped bitcoin (wBTC) biedt interoperabiliteit tussen Bitcoin en Ethereum, waardoor de houders van bitcoin ook kunnen deelnemen aan de ontluikende groei van smart contracts en decentralized finance in het bijzonder.

Wat is wBTC?

Het wBTC protocol zet bitcoin om in een wBTC token op de Ethereum blockchain zodat de tokens kunnen worden gebruikt in smart contracts. Wrapped Bitcoin (wBTC) bestaat als een ERC-20-token dat wordt ondersteund door Bitcoin (BTC) in een verhouding van 1: 1. Het WBTC protocol werd gelanceerd in januari van 2019 en is ontworpen om de liquiditeit van bitcoin naar Ethereum over te brengen. Op het moment van schrijven bestaat ongeveer 195.000 wBTC op de Ethereum blockchain. Met behulp van een dienst zoals Coinlist, 0x, AAVE, Maker of Airswap kunnen gebruikers BTC gemakkelijk ‘wrappen’. Gebruikers kunnen hun wBTC ook weer omzetten in gewone BTC wanneer ze dat willen.

wrapped bitcoin

Hoe werkt wBTC?

Tokenized Bitcoin op de Ethereum blockchain kan worden gecreëerd door BTC te vergrendelen op de Bitcoin blockchain en deze om te zetten naar een token op de Ethereum blockchain. Elke BTC token op Ethereum vertegenwoordigt dan een specifieke hoeveelheid bitcoin. Hier is het natuurlijk belangrijk dat de BTC op de Bitcoin blockchain alleen opnieuw kan worden losgemaakt wanneer de BTC token op de Ethereum blockchain wordt vernietigd. Wanneer de BTC token op de Ethereum blockchain wordt vernietigd wordt de originele BTC op Bitcoin opnieuw ontgrendeld.

De BTC tokens op Ethereum worden gecreëerd door gebruik te maken van de ERC-20 standaard. Door tokenized bitcoin op Ethereum te hebben, kunnen deze worden getransfereerd door gebruik te maken van de Ethereum blockchain en kunnen de BTC tokens ook gebruikt worden in Ethereum smart contracts. Dit maakt Bitcoin programmeerbaar, net als elk ander ERC-20 token op Ethereum. Op het moment van schrijven is iets meer dan 250.000 bitcoin tokenized op de Ethereum blockchain. De BTC die WBTC ondersteunt, is transparant verifieerbaar door middel van een “proof of reserve”.

Wat is de wBTC DAO?

Het wBTC-protocol wordt beheerd door een decentralized autonomous organization (DAO). Hoewel er meer dan 40 leden zijn binnen wBTC, wordt de DAO op het moment van schrijven slechts door 17 van hen vertegenwoordigd. De leden van de wBTC DAO hebben elk een sleutel tot de multi-signature wallet die het systeem beveiligt. Met deze sleutels kunnen de leden stemmen om leden toe te voegen of te verwijderen en om wijzigingen aan te brengen in de smart contract waarop het systeem is gebouwd. De besturende leden van de wBTC DAO beslissen over belangrijke upgrades en wijzigingen aan het protocol, evenals over wie de rol kan opnemen van de handelaren en bewaarders die het systeem beheren.

Voordelen van wrapped tokens

Wat zijn de voordelen van wrapped tokens? Wrapped tokens kunnen ten eerste helpen om een bepaalde activa op te splitsen, wat fractionalized ownership wordt genoemd. Denk bijvoorbeeld aan een aandeel zoals dat van Berkshire Hathaway Inc., waarvan één aandeel op dit moment iets minder dan 500.000 dollar kost. Door dit aandeel namelijk op een blockchain te wrappen, kun je het opsplitsen en het toegankelijker maken voor gewone mensen om hier een deeltje van te kunnen kopen.

Een ander voordeel van wrapped tokens is real-time settlement en verhoogde snelheid van transacties door een vluggere blockchain te gebruiken. Door gebruik te maken van wrapped tokens verhoog je ook de programmeerbaarheid, door tokens te wrappen op een blockchain die smart contracts ondersteunt. Als je real world assets gaat wrappen op een blockchain verhoogt dit de decentralisatie, zorgt het voor een vermindering van het aantal tussenpersonen, verhoogt het de transparantie en kunnen de tokens 24/7, 365 dagen per jaar verhandeld worden.

wrapped token

Zijn wrapped tokens veilig?

Wrapped BTC werd gelanceerd op het Ethereum mainnet in januari 2019. wBTC bestaat dus pas iets meer dan twee jaar en de veiligheid ervan is daarom nog niet getest op lange termijn. Je kunt er wel vanuit gaan dat deze wrapped tokens vrij veilig zijn aangezien ze gebruik maken van de ERC-20 standaard, die wel al meerdere jaren oud is. wBTC is daarom even veilig als alle andere ERC-20 tokens. Bij het wrappen van BTC of andere activa die geen Ether is maar wel op de Ethereum blockchain bestaan, moet men echter bijzonder voorzichtig zijn met het mechanisme dat wordt gebruikt om die activa in te pakken. Er zijn namelijk ook andere mechanismen dan wBTC om cryptomunten te wrappen op Ethereum.

Welke andere wrapped tokens bestaan?

Alhoewel blockchain tokenization en wrapped tokens vooral worden gebruikt op de Ethereum blockchain, is dit niet de enige blockchain waarop wrapped tokens worden gecreëerd. Wrapped tokens kunnen ook worden aangemaakt op blockchain zoals Binance Smart Chain (BSC), EOS en andere blockchains. Net als wrapped tokens op Ethereum, kun je Bitcoin en vele andere crypto’s wrappen voor gebruik op een andere blockchain. Ook Ether zelf kan worden gewrapped om als token te dienen op een andere blockchain die bijvoorbeeld sneller werkt of meer privacy biedt of zelfs op Ethereum zelf. Dit heet dan wrapped Ether.

Wat is wrapped Ether?

Wrapped Ether (wETH) verwijst naar de ERC-20-compatibele versie van ether maar ook het wrappen van ether met andere ERC-standaarden is mogelijk. WETH kan worden gecreëerd door ether naar een smart te sturen waar de ether vast wordt gezet, en je op zijn beurt de WETH ERC-20-token (of andere standaard) ontvangt in een verhouding van 1: 1. Het wrappen van ETH heeft dus geen invloed op de waarde ervan, 1 ETH is steeds gelijk aan 1 WETH. Door gebruik te maken van de ERC-20 standaard verhoog je de functionaliteit, zoals bijvoorbeeld het gebruik maken van atomic swaps.

Waar wBTC kopen en opslaan?

Wrapped Bitcoin is een Ethereum token, wat betekent dat je deze token makkelijk kunt kopen op de gedecentraliseerde exchanges zoals UniSwap of Sushiswap. Ook op bepaalde gecentraliseerd exchanges, zoals Coinbase en Binance, kun je wrapped bitcoin kopen. Aangezien wBTC op de Ethereum blockchain gebouwd is, en wBTC dus een ERC-20 token is, kun je deze token op elk Ethereum adres vasthouden waarvan je de private keys bezit. Wij raden natuurlijk aan om een hardware wallet te gebruiken zoals de Ledger Nano om je wBTC nog veiliger op te bewaren.

Jouw crypto veilig opslaan met de Ledger Nano!

Hoe sla jij jouw cryptomunten op? Het is belangrijk om dit op een veilige manier te doen. Daarom raadt Cryptoblogger de Ledger Nano X en de Ledger Nano S aan!

Disclaimer: Dit artikel is geen investeringsadvies, het enige doel van het artikel is informatie te geven over crypto, zodat je er meer over leert begrijpen. Doe altijd zelf onderzoek voordat je besluit ergens in te investeren.

Dit artikel is geschreven door...

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Korting op de Crypto Masterclass!

crypto masterclass review

Nieuwe artikelen!

Crypto kopen?
Natuurlijk bij LiteBit!

logo van litebit

Crypto Koers!

Bitcoin (BTC)
1.27%
$ 24,361.53
$ 309.39
⇣ 23,680.34
11 Aug
⇡ 24,759.63