bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 40,166.00
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,309.96
tether
Tether (USDT) $ 1.00
binance-coin
Binance Coin (BNB) $ 314.67
cardano
Cardano (ADA) $ 1.27
xrp
XRP (XRP) $ 0.708338
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.209239
usd-coin
USD Coin (USDC) $ 0.998432
polkadot
Polkadot (DOT) $ 14.75
binance-usd
Binance USD (BUSD) $ 1.00

Wat is MetaMask – Complete Uitleg

Inhoud

MetaMask is een extensie in de webbrowser die fungeert als een Ethereum wallet en een portaal voor op Ethereum gebaseerde dApps. Met andere woorden, MetaMask stelt gebruikers in staat om hun private key op te slaan en hierna op een veilige manier in interactie te treden met websites met op Ethereum gebaseerde dApps en smart contracts. De MetaMask browser extensie verandert je gewone web browser in een Ethereum web browser.

Hoe MetaMask installeren en wallet aanmaken?

Hoewel het vanaf het begin misschien ingewikkeld lijkt, is MetaMask een van de meest eenvoudige Ethereum wallets en Dapp browsers die bestaan. Ga via je Chrome, Firefox of Brave browser naar MetaMask om de extensie te downloaden voor jouw browser. Klik op installeren om de MetaMask extensie te activeren. Na de installatie zou je het onderstaande opstartscherm moeten zien.

Afbeelding metamask stap1

Klik op de knop ‘Get Started’ om te beginnen met het maken van je Ethereum wallet met MetaMask. Hierna kun je kiezen om een nieuwe wallet aan te maken of een bestaande wallet te importeren.

Afbeelding metamask stap2

Kies een wachtwoord bij de volgende stap. Dit moet minimaal 8 karakters lang zijn. Lees en accepteer de gebruiksvoorwaarden en klik op ‘creëren’ zodra je wachtwoord is ingesteld.

Afbeelding metamask stap3

MetaMask zal je dan een backup phrase van 12 woorden presenteren. Je moet deze reeks woorden opslaan in dezelfde volgorde als op het scherm. Dit is nodig om je wallet te herstellen mocht je ooit de toegang tot deze computer verliezen, en moet daarom op een veilige plaats worden bewaard. Iedereen die toegang heeft tot deze backup phrase van 12 woorden, heeft toegang tot de fondsen op deze wallet. MetaMask zal je ook vragen om een test om zeker te zijn dat je het allemaal goed hebt neergeschreven.

Afbeelding metamask stap4

Je bent nu bijna klaar met het installatieproces van MetaMask. Klik gewoon op ‘All Done’ op de laatste pagina en je wordt automatisch aangemeld bij MetaMask. Je hebt vanaf nu toegang tot alle fondsen die verbonden zijn met de verschillende Ethereum adressen die je creëert via MetaMask of waarvan je de fondsen hebt toegevoegd aan de wallet. Dit geldt beide voor Ether of voor gelijk welke ERC-20 of andere types Ethereum tokens.

Hoe werkt MetaMask en is het veilig?

MetaMask heeft geen controle over je gegevens noch de fondsen die op de MetaMask wallet staan. Alles wordt versleuteld in je browser en beschermd via jouw MetaMask wachtwoord. Metamask is een non-custodial open-source wallet, wat betekent dat jij en alleen jij toegang hebt tot de fondsen. Met de browser extensie van MetaMask beveilig je zelf je private keys via de browser.

MetaMask is een hot wallet, in die zin dat je de MetaMask gebruikt op een computer die is verbonden met het internet. Dit wordt meestal als minder veilig beschouwd, want als een wallet met het internet verbonden is, kan deze van op afstand worden geopend en kunnen sleutels worden gestolen. Bij MetaMask kan dit echter alleen gebeuren als de encryptie van je browser gecorrumpeerd is of via phishing attacks.

Enkel hardware wallets hebben meer garantie op veiligheid. Daarom wordt het aangeraden om slechts vanuit één tabblad te werken wanneer je online werkt met je MetaMask wallet om zo externe aanvallen bijna onmogeljk te maken. Daarnaast is het belangrijk om steeds je wallet opnieuw te vergrendelen eens je klaar bent. Let ook steeds op dat je de officiële MetaMask extensie gebruikt en niet valt voor phishing attacks.

Wat zijn de voordelen van MetaMask?

Het eerste voordeel van MetaMask is dat het open-source is en je dus als programmeur kunt controleren of alles in orde is met de code. Het tweede voordeel is dat de wallet hiërarchische deterministische instellingen gebruikt die gebruikers helpen bij het maken van een back-up van hun accounts. Het derde voordeel van MetaMask is dat veel dApps, maar ook (decentralized) exchanges, je toelaten direct in te loggen met MetaMask. MetaMask wordt daarom vaak als standaard gezien om te opereren op het Ethereum netwerk. Naast de voorgaande voordelen heeft de portemonnee een intuïtieve gebruikersinterface en een betrouwbare klantenondersteuning.

MetaMask en dApps

MetaMask werkt in feite als een brug tussen de Ethereum blockchain en reguliere browsers en dient als een interface om in interactie te treden met dApps gebouwd op Ethereum. MetaMask is een soort van gateway om eenvoudig toegang te krijgen tot Decentralized applications (dApps) via elke internetbrowser. De MetaMask browser extensie dient als zowel een cryptocurrency wallet als een toegangspunt tot dApps.

Sommige dApps vereisen “gas” om de transactiekosten te betalen. Ethereum gas fees zijn de vergoedingen die de gebruikers moeten betalen ter compensatie van de rekenkracht die nodig is om transacties op de Ethereum blockchain te verwerken en te valideren. Deze gas fees kun je rechtstreeks via de MetaMask extensie betalen. Je kunt de goedkeuring hiervoor geven via MetaMask zelf en het bedrag wordt van je Ether die op deze wallet staat afgetrokken.

MetaMask en ERC-20 tokens

Via MetaMask kan je naast Ether zelf alle bekende standaard ERC 20-tokens bijhouden in de wallet. Deze tokens worden weergegeven in het tabblad ‘Assets”. Als de tokens niet zo goed bekend zijn, worden deze soms niet automatisch weergegeven. Je kunt deze tokens zelf toevoegen door het “smart contract token address” toe te voegen door op “Add Token” te klikken. Het smart contract token address kun je terugvinden door naar de pagina van deze token te gaan op coingecko.com. Zoals je in de afbeelding hieronder kunt zien voor Uniswap (UNI). Klik gewoon op kopiëren en plak het adres hierna in MetaMask. Eens je een bepaald token address hebt toegevoegd, zullen alle tokens die je hebt in dit smart contract getoond worden onder het tabblad ‘Assets’.

afbeelding contract address

MetaMask met hardware wallet

Als je extra veiligheid wilt inbouwen, dan kun je de MetaMask plugin ook gebruiken met een hardware wallet zoals die van Ledger. Wanneer je een hardware wallet gebruikt samen met de MetaMask browser extensie, dan fungeert MetaMask alleen als portaal en niet als wallet. De private keys verlaten nooit de Ledger en worden in dit geval niet opgeslagen in MetaMask.

Het is een stuk veiliger om jouw cryptomunten in een hardware wallet, ook wel een cold wallet genoemd, op te slaan. Dit is een soort van USB-stick die je kunt loskoppelen van bijvoorbeeld een laptop of computer. Op deze USB-stick bewaar je jouw cryptomunten op een veilige manier. Daarom raadt Cryptoblogger de Ledger Nano X en de Ledger Nano S aan.

Jouw crypto veilig opslaan met de Ledger Nano!

Hoe sla jij jouw cryptomunten op? Het is belangrijk om dit op een veilige manier te doen. Daarom raadt Cryptoblogger de Ledger Nano X en de Ledger Nano S aan!

Hoe koop je Ether of andere tokens via MetaMask?

Je kunt ook Ether en verschillende andere ERC-20 tokens zoals DAI, USDC AAVE en andere kopen rechtstreeks via MetaMask. Dit kun je doen door op ‘Buy’ te klikken op het beginscherm van MetaMask. Hierna kun je kiezen om ETH te kopen via Wyre. Met Wyre kun je een credit card of gelijkaardige bankpas gebruiken om ETH rechtstreeks op je MetaMask-account te storten. Je wordt hierna doorverwezen naar een pagina waar je kun kiezen om te betalen via Apple Pay of een bankpas.

Conclusie

MetaMask is een belangrijk onderdeel van het Ethereum netwerk. Het stelt beginners in staat om hun eerste stapen in de wereld van blockchain te zetten. MetaMask fungeert beide als een wallet en een brug naar de Ethereum Web 3.0 wereld en dit alles via één browser extensie. Hier bij cryptobloggger raden we wel aan om slechts kleine hoeveelheden Ether en Ethereum tokens op te slaan in een MetaMask wallet en een Ledger Nano te gebruiken voor grotere bedragen. De beste manier om Metamask te gebruiken is om alleen de coins en tokens op te slaan op je MetaMask wallet die je effectief nodig hebt om in interactie te treden met Ethereum dApps.

Disclaimer: Dit artikel is geen investeringsadvies, het enige doel van het artikel is informatie te geven over crypto, zodat je er meer over leert begrijpen. Doe altijd zelf onderzoek voordat je besluit ergens in te investeren.

Dit artikel is geschreven door...

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Korting op de Crypto Masterclass!

crypto masterclass review

Nieuwe artikelen!

bitrobby review

BitRobby Review

Maak jij al gebruik van een crypto tradingbot? Wanneer je geen tijd, energie of moeite in crypto trading wilt steken,

Crypto Koers!

Bitcoin (BTC)
0.02%
$ 40,166.00
$ 8.03
⇣ 39,152.00
29 Jul
⇡ 40,807.00