bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 40,166.00
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,309.96
tether
Tether (USDT) $ 1.00
binance-coin
Binance Coin (BNB) $ 314.67
cardano
Cardano (ADA) $ 1.27
xrp
XRP (XRP) $ 0.708338
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.209239
usd-coin
USD Coin (USDC) $ 0.998432
polkadot
Polkadot (DOT) $ 14.75
binance-usd
Binance USD (BUSD) $ 1.00

Proof of Work (PoW) – Wat is het en hoe werkt het?

server die bitcoin aan het minen is

Inhoud

Je hebt vast weleens gehoord van Proof of Work (PoW). Het is een belangrijk begrippen in de wereld van crypto. Bitcoin, Ethereum, Litecoin en vele andere crypto maken gebruik van het PoW systeem. Wat Proof of Work precies inhoud en waarom het zo belangrijk is, dat leg ik je in dit artikel uit. 

Proof of Work of bewijs van werk, is een consensus mechanisme dat het voor crypto mogelijk maakt om gedecentraliseerd te zijn en dus hoeven crypto transacties niet goedgekeurd te worden door een centrale autoriteit zoals de centrale bank of een gewone bank, de entiteiten die in feite alle macht over geldstromen in handen hebben. 

Bij crypto is die autoriteit er niet en zijn de miners verantwoordelijk voor het goedkeuren van transacties en het creëren van nieuwe blokken. Dat doen ze door het juiste antwoord op een crypto puzzel te vinden. Als ze dat juiste antwoord gevonden hebben, dan noem je dat Proof of Work. Hoe dat nou precies zit, dat lees je verder in het artikel. 

Wat is Proof of Work

Bitcoin (BTC) is de bekendste en grootste crypto dus ik zal aan de hand van Bitcoin uitleggen hoe het werkt. Net zoals bij een gewone bank, worden Bitcoin transacties bijgehouden in een grootboek, een ledger. Omdat er niet één autoriteit is die zegt of iets eerlijk verloopt of juist niet, heb je een consensus mechanisme nodig waarbij iedereen die bij het netwerk betrokken is verantwoordelijkheid draagt om het eerlijk te laten verlopen. 

Daarom is de blockchain technologie zo baanbrekend geweest. Omdat alle nieuwe transacties in een nieuw blok terecht komen, terwijl de oudere transacties opgeslagen zijn in de openbare ledger, kan er gecontroleerd worden of iemand de munten waarmee een transactie gebeurt al eerder gebruikt heeft, een probleem dat ook wel bekend staat als ‘het probleem van dubbele uitgaven’. 

Dubbele transacties

De dubbele uitgaven waren een groot probleem bij eerdere pogingen om digitale valuta uit te geven. Met fiatgeld is het simpel, je geeft het muntje aan iemand anders en die neemt het bezit ervan over. Maar met digitale valuta is dat wat lastiger. Om dat uit te leggen geef ik het voorbeeld van een gegevensbestand, een word document bijvoorbeeld.

Als je het bestand aan iemand doorgeeft dan kun je het kopiëren, opsturen en de ontvanger kan het dan plakken en heeft toegang tot het document. Maar degene die het bestand heeft opgestuurd, heeft het bestand nog steeds in bezit en kan het opnieuw doorsturen. De verstuurder moet het dus knippen in plaats van kopiëren, maar moet daar wel eerlijk in zijn. In de echte wereld is dat natuurlijk een utopie. 

proof of work

Voor gegevensbestanden is dat normaal, maar met digitale valuta kan dat niet. Want als je munten zomaar kan kopiëren heb je een oneerlijk systeem met grote inflatie en raken ze snel hun waarde kwijt. Daar wordt de blockchain belangrijk. Elke nieuwe transactie wordt in een nieuw blok opgeslagen wordt en aan de bestaande keten toegevoegd. Iedereen heeft digitale controle over de bestaande blokken en kan het nieuwe blok verifiëren tegen de eerdere blokken. Dat gebeurt zonder dat transactiegegevens in het blok publiek zijn. Door de codering ziet het netwerk als er dubbele transacties gedaan worden, zodat de transactie afgekeurd wordt. 

Nieuw blok toevoegen aan de blockchain

Degene die het nieuwe blok mag toevoegen, mag dat omdat diegene de juiste hash heeft gevonden. Om tot dit juiste antwoord te komen worden ontelbare hashes (berekeningen) gedaan. Dit juiste antwoord wordt Proof genoemd. Maar je krijgt dat juiste antwoord niet zomaar, want de vinder krijgt beloningen en die wil iedereen wel. Vele mensen doen dus die berekeningen en de gelukkige vinder moet veel rekenkracht (hashrate) ter beschikking stellen om een kans te maken op de winnende hash. Met andere woorden, die moet ervoor werken, vandaar dus de naam Proof of Work. 

Hoe werkt het Proof of Work mechanisme?

Bitcoin wil natuurlijk niet dat er lukraak blokken toegevoegd worden. Daarom gebruiken ze het SHA-256 algoritme dat ervoor zorgt dat er vrijwel precies elke 10 minuten een blok toegevoegd wordt. In digitale termen betekent SHA-256 een code met 256 nullen of enen. In die juiste hash, die uit bestaat uit een code van 256 nullen of enen, zit de informatie van de nieuwe transacties opgeslagen, maar ook een vorm van de informatie uit het verleden. Dat betekent dat als er iets mis is met het nieuwste blok, het netwerk dat direct merkt en doorgeeft aan de miners, waardoor het blok dus niet goedgekeurd zal worden. Foute transacties en geknoei met het grootboek zal dan dus worden afgekeurd, voordat ze doorgevoerd kunnen worden en zonder tussenkomst van één autoriteit. 

Die berekeningen vul je niet zelf in, daar gebruik je de rekenkracht van een computer voor. Het zoeken naar blokken door hashes op het netwerk in te voeren wordt minen genoemd. Tegenwoordig zijn er heel veel mensen die met speciale apparatuur miljarden hashes per seconde kunnen leveren op zoek naar het juiste antwoord en de bijbehorende beloningen. 

Beloningen voor het werk

Deze beloningen zijn nieuwe blokken en transactiekosten. De blokbeloning voor Bitcoin is op dit moment 3.25, en met de huidige koers van BTC is dit zo rond de 150.000 euro. Dus een succesvolle miner krijgt BTC ter waarde van ongeveer 150.000 euro plus de kosten van de transacties die in dat blok verwerkt. Want ook die gaan als beloning naar de vinder van het blok. Dat klinkt goed toch, maar zo makkelijk als het klinkt is dat niet. 

De hashrate verschilt per miner en per crypto, maar om een indruk te geven van hoeveel berekeningen alle BTC miners nu per seconde doen, kijken we naar de totale hashrate. Op het moment van schrijven is de totale hashrate van BTC ongeveer 155 exahashes per seconde, dat betekent 155.000.000.000.000.000.000 (155+18 nullen) berekeningen per seconde! Vermenigvuldig dat met 600 seconden (de bloktijd van 10 minuten) en dan heb je het totaal waarvan er gemiddeld precies één hash het juiste antwoord is.  

Om ook maar enige kans te maken op de blokbeloningen heb je dus specialistische apparatuur nodig en dat kost heel veel geld en stroom, dus die beloning krijg je zeker niet zomaar. 

Maar wat nu als die geleverde rekenkracht omhoog gaat, wordt de bloktijd dan ook korter? Het antwoord daarop is nee, het eerder genoemde algoritme zorgt ervoor dat de bloktijd altijd hetzelfde blijft, dus als de totale hashrate toeneemt, zorgt het algoritme ervoor dat ook de moeilijkheidsgraad toeneemt, waardoor je per hash dus nog minder kans hebt het juiste blok te vinden. 

Waarom is Proof of Work belangrijk? 

Dat is dus het Proof is Work mechanisme in het kort uitgelegd. Maar waar is al dat gedoe dan voor nodig? Het mechanisme is ter beveiliging van het netwerk. Het is dus het consensus mechanisme waarmee nieuwe blokken gevonden en goedgekeurd worden. Dat goedkeuren wordt gedaan door alle miners en houdt het netwerk veilig, want het beschermt tegen een zogenaamde 51% aanval.

In theorie kan iemand het netwerk als het ware kapen door minimaal 51% van de rekenkracht te leveren. Als dat gebeurt dan kan de kaper dus data in de nieuwe blokken veranderen en bijvoorbeeld munten twee keer uitgeven. Met 51% van de rekenkracht in handen, kunnen ze dus eigen frauduleuze transacties in blokken goedkeuren. 

Zoals ik al zei, in theorie is dat zo. In de praktijk is de kans daarop minimaal, doordat er zoveel verschillende miners betrokken zijn die samen heel veel rekenkracht leveren is het voor fraudeurs vrijwel onmogelijk om 51% van die totale hashrate te leveren. Het zou namelijk een gigantische investering in apparatuur en techniek zijn en die zal uiteindelijk veel meer geld kosten dan dat het oplevert. 

Nadelen van Proof of Work?

Dat het Proof of Work mechanisme het netwerk beveiligt is dus heel positief, maar er zitten ook nadelen aan. Het duurt vaak lang voordat transacties verwerkt worden. Bij Bitcoin wordt er elke 10 minuten een nieuw blok aangemaakt, en dus kan het tot 10 minuten duren voordat je transactie goedgekeurd wordt en tot die tijd heb je dus nog geen toegang tot je gekochte BTC of crypto die je met je BTC gekocht hebt. 

bitcoin mining

Daarnaast is het minen voor nieuwe blokken een activiteit die ontzettend veel stroom kost. De meeste mining gebeurt in China, waar stroomkosten relatief laag zijn, maar dat neemt niet weg dat het erg milieuonvriendelijk is. Schattingen gaan ervan uit dat de stroom die geleverd wordt aan het minen van crypto groter is dan het totale stroomverbruik van Zwitserland. 

Ook heb je door de grootte van de totale hashrate als miner alleen vrijwel geen enkele kans op de beloningen. Dit laatste kun je tegengaan door je bij een mining pool aan te melden, waar je de rekenkracht bundelt en de beloningen deelt. 

Crypto’s die met het Proof of Work mechanisme werken

De bekendste crypto die het Proof of Work mechanisme gebruikt is natuurlijk Bitcoin en ook de verschillende afsplitsingen zoals:

  • Litecoin
  • Bitcoin Cash
  • Ethereum (niet lang meer)
  • Zcash
  • Bitcoin SV
  • Monero
  • DOGEcoin
  • Decred
  • Digibyte

Dit zijn maar een aantal van de crypto’s die werken met Proof of Work. Er zijn namelijk nog vele anderen die gebruik maken van het PoW mechanisme. Ethereum maakt voorlopig nog gebruik van PoW, maar met hun geplande transitie naar ETH 2.0, willen ze hiervan afstappen en naar het andere milieuvriendelijkere consensus mechanisme Proof of Stake overstappen.

Disclaimer: Dit artikel is geen investeringsadvies, het enige doel van het artikel is informatie te geven over crypto, zodat je er meer over leert begrijpen. Doe altijd zelf onderzoek voordat je besluit ergens in te investeren.

Dit artikel is geschreven door...

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Korting op de Crypto Masterclass!

crypto masterclass review

Nieuwe artikelen!

bitrobby review

BitRobby Review

Maak jij al gebruik van een crypto tradingbot? Wanneer je geen tijd, energie of moeite in crypto trading wilt steken,

Crypto Koers!

Bitcoin (BTC)
0.02%
$ 40,166.00
$ 8.03
⇣ 39,152.00
29 Jul
⇡ 40,807.00