bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 40,166.00
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,309.96
tether
Tether (USDT) $ 1.00
binance-coin
Binance Coin (BNB) $ 314.67
cardano
Cardano (ADA) $ 1.27
xrp
XRP (XRP) $ 0.708338
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.209239
usd-coin
USD Coin (USDC) $ 0.998432
polkadot
Polkadot (DOT) $ 14.75
binance-usd
Binance USD (BUSD) $ 1.00

Wat is SegWit (Segregated Witness)?

Inhoud

SegWit of Segregated Witness is een update aan het Bitcoin protocol waarmee de grootte van de transactiedata wordt verkleind en de transacties sneller gaan, er een hogere mate van schaalbaarheid is en de transactiekosten omlaag gaan. Dit resultaat wordt bereikt door signature data op een andere manier wordt opgeslagen. Omdat bepaalde delen van een transactie worden verwijderd, komt er ruimte of capaciteit vrij om meer transacties aan de blockchain toe te voegen. De term SegWit verwijst naar Segregated Witness, witness staat voor getuige of transaction signature en het scheiden daarvan.

Het idee om SegWit toe te voegen aan de Bitcoin code werd voor het eerst besproken door Pieter Wuille op een Bitcoin conferentie in 2015. Wuille is een Bitcoin programmeur en mede-oprichter van Blockstream, een softwarebedrijf dat financiële diensten bouwt op de Bitcoin blockchain. Het probleem dat Pieter met SegWit wilde oplossen was transaction malleability. Het voorstel van de Belgische programmeur zorgde voor heel wat onenigheid in de Bitcoin community maar twee jaar later werd de update toch doorgevoerd.

Wat is transaction malleability?

Met betrekking tot Bitcoin betekent transaction malleability dat de signatures die worden gebruikt om je eigendom van bitcoin te bewijzen mee worden verzonden in een transactie en daarom geen integriteitsgarantie voor de signature zelf bewijst. Bitcoin transacties worden met andere woorden ondertekend met een soort van digitale handtekening. Dit was hoe alles werkte voor SegWit werd toegevoegd, bij SegWit transacties wordt voor de geldigheid van transacties niet meer vertrouwd op de signatures. Signatures worden wel nog steeds gebruikt maar niet meer om een transactie identificeerbaar te maken.

Bitcoin block size limit

Het introduceren van SegWit kan echter niet los worden gezien van het debat over scalebility of in het Nederlands de schaalbaarheid van Bitcoin en discussie tussen de “Small Blockers” en de “Big Blockers” die verschillende ideeën hebben over wat de Bitcoin block size limit moet zijn. Schaalbaarheid is het vermogen van het Bitcoin netwerk om een bepaalde hoeveelheid transacties te verwerken aan een bepaalde transactiesnelheid en de daarbij behorende betrouwbaarheid en veiligheid van de transactie. Als een netwerk schaalbaar is, dan kan het een grote hoeveelheid transacties doen, deze snel uitvoeren en de betrouwbaarheid ervan garanderen.

In het debat rond schaalbaarheid zijn er twee grote kampen: de de “Small Blockers” en de “Big Blockers”. Voorstanders van het vergroten van de blocksize – de Big Blockers – zijn van mening dat het nodig is om het Bitcoin netwerk in staat te stellen een grote hoeveelheid transacties te verwerken, zodat de cryptocurrency kan functioneren als een alternatief voor contant geld en kan concurreren met traditionele betalingssystemen. De Small Blockers zijn echter van mening dat dit een slechte invloed zou hebben op de betrouwbaarheid van het netwerk, omdat de blockchain te groot zou worden om door veel verschillende nodes te worden bijgehouden, en geloven daarom dat de block size limit beperkt moet worden gehouden.

SegWit en het Lightening Network

Omdat door SegWit de signatures niet meer worden gebruikt om een transactie identificeerbaar te maken heeft dit zijn voordelen voor het Lightening Network. De Segwit update is niet noodzakelijk om het Lightening Network mogelijk te maken, maar het maakt het wel makkelijker. Het Lightning Network vereist SegWit niet, maar value-under-signature maakt het protocol wel een stuk efficiënter, en het oplossen van de  transaction malleability maakt het eenvoudiger om een “layer two” protocol zoals Lightning Network te laten functioneren.

een verbonden netwerk

Wat is het Lightening Network?

In wezen stelt het Lightening Network deelnemers aan het netwerk in staat om bitcoin aan elkaar over te maken zonder de Bitcoin blockchain te gebruiken. Het Lightening Network is een “layer two” protocol waar payment channels kunnen worden gecreëerd tussen twee gebruikers zodat ze met elkaar in transactie kunnen treden en “off-chain” transacties kunnen uitvoeren. Het Lightning Network van Bitcoin is dus een soort van tweede laag die aan het netwerk van Bitcoin is toegevoegd, waardoor transacties tussen partijen buiten de blockchain kunnen worden gedaan.

Het Lightening Network zorgt er zo voor dat transacties heel goedkoop kunnen worden gedaan en Bitcoin ook kan worden gebruikt voor het betalen van kleine bedragen. Het Lightning Network zou in staat moeten zijn 1 miljoen transacties per seconde uit te kunnen voeren. Beveiliging van de transacties wordt op het Lightening Network verzekerd door smart contracts zonder dat een blockchain transactie voor individuele betalingen wordt gecreëerd.

Hoe werkt Lightening Network?

Bij het gebruiken van het Lightening Network wordt de bitcoin in een two-party, multisignature channel geplaatst. Het openen van zo’n “channel” wordt als een activiteit weergegeven op de Bitcoin blockchain. Om hierna transacties uit te voeren tussen twee channels, moeten beide partijen het eens worden over het nieuwe saldo. Het nieuwe saldo wordt dan opgeslagen als de meest recente transactie en ondertekend door beide partijen. Aangezien alle partijen meerdere multisignature channels met veel verschillende gebruikers op het netwerk hebben, kan een betaling naar elke andere partij op dit netwerk gestuurd worden.

Blockstream

Blockstream is een bedrijf die financiële diensten bouwt op Bitcion en levert een belangrijke bijdrage aan c-lightning, een implementatie van het Lightning Network-protocol dat is geoptimaliseerd voor performance en uitbreidbaarheid. c-lightning is een standaardconforme implementatie van het Lightning Network-protocol. Blockstream-ontwikkelaar Rusty Russell was de eerste Bitcoin developer die in de zomer van 2015 probeerde het Lightning Network te implementeren. Blockstream bracht in februari 2020 een versie van c-lightning uit, hun eigen implementatie van het Lightning Network.

Wat is het Blockstream Liquid Network?

Liquid is een op sidechains gebaseerd settlement netwerk voor handelaren en exchanges dat bitcoin-transacties met meer privacy en de creatie van digitale assets mogelijk te maakt. Bitcoin transacties op Liquid zijn binnen twee minuten voltooid, waardoor handelaren hun assets heel vlug tussen exchanges en hun eigen wallets kunnen verplaatsen, zonder lange, onvoorspelbare wachttijden. Iedereen kan nieuwe assets uitgeven op het Liquid Network, waaronder ook stablecoins en security tokens. Elke asset kan vrij worden verhandeld binnen het netwerk met alle privacy, snelheid en veilige handelsfuncties van Liquid.

bitcoin cash

SegWit en Bitcoin Cash (BCH)

Bitcoin Cash verschilt van Bitcoin omdat de Segregated Witness (SegWit) update niet werd toegepast op Bitcoin Cash. Het idee achter Bitcoin Cash is om de blocksize te vergroten wanneer nodig en de transacties zo veel mogelijk on-chain worden gedaan. Bitcoin Cash kiest ervoor om het protocol te behouden zoals dit was vóór SegWit en hun strategie om de blockchain te schalen is simpelweg om de blokgrootte te vergroten en alle gegevens op de blockchain zelf op te slaan. Het team achter Bitcoin Cash koos voor een verhoging van de blok capaciteit van 1MB naar 8MB in plaats van SegWit of second layer oplossingen.

Waar kan ik Ligthening Network bitcoin opslaan?

Helaas zijn er als gebruiker van het Lightening Network op dit moment geen opties om je bitcoin op een hardware wallet op te slaan. Het Lightening Network is op dit moment nog niet heel oud en veel bitcoin hardware wallets zijn op dit moment nog niet compatibel met dit protocol. Beide Ledger en Trezor hebben al aangegeven aan het werk te zijn om hun hardware wallets in staat te stellen om ook transacties via het Lightening Network uit te voeren, maar op dit moment is dit nog moglelijk. Op Ledger kun je natuurlijk wel je Bitcoin Cash (BCH) en Bitcoin (BTC) on-chain opslaan.

Jouw crypto veilig opslaan met de Ledger Nano!

Hoe sla jij jouw cryptomunten op? Het is belangrijk om dit op een veilige manier te doen. Daarom raadt Cryptoblogger de Ledger Nano X en de Ledger Nano S aan!

Disclaimer: Dit artikel is geen investeringsadvies, het enige doel van het artikel is informatie te geven over crypto, zodat je er meer over leert begrijpen. Doe altijd zelf onderzoek voordat je besluit ergens in te investeren.

Dit artikel is geschreven door...

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Korting op de Crypto Masterclass!

crypto masterclass review

Nieuwe artikelen!

bitrobby review

BitRobby Review

Maak jij al gebruik van een crypto tradingbot? Wanneer je geen tijd, energie of moeite in crypto trading wilt steken,

Crypto Koers!

Bitcoin (BTC)
0.02%
$ 40,166.00
$ 8.03
⇣ 39,152.00
29 Jul
⇡ 40,807.00