bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 23,680.34
ethereum
Ethereum (ETH) $ 1,826.18
tether
Tether (USDT) $ 1.00
bnb
BNB (BNB) $ 327.42
usd-coin
USD Coin (USDC) $ 1.00
xrp
XRP (XRP) $ 0.377232
cardano
Cardano (ADA) $ 0.530881
binance-usd
Binance USD (BUSD) $ 1.00
solana
Solana (SOL) $ 41.52
polkadot
Polkadot (DOT) $ 9.57

Wat is short en long gaan bij crypto trading?

trading

Inhoud

Long gaan of in het Engels een “long” position innemen betekent in een portefeuille cryptomunten zijn gekocht en je eigendom zijn met het oog op een prijsstijging, terwijl een short positie betekent dat die die verschuldigd zijn en je eigendom niet zijn met het oog op een prijsdaling. Een long positie en short positie zijn het tegenovergestelde van elkaar.

Wat is een long positie

Long gaan is de meest eenvoudige manier van handelen en betekent simpelweg dat je een bepaalde cryptomunt hebt gekocht en bijhoudt. In een long positie heeft de handelaar een bepaalde cryptocurrency, zoals bitcoin of Ether, gekocht en wacht hierna om deze te verkopen wanneer de prijs hoger is. Een persoon die een bepaalde asset koopt en gelooft dat de prijs zal stijgen wordt in het Engels een “bull”  genoemd omdat ze proberen geld te verdienen op bullish markten.

Een long positie met leverage

Leverage of traden met een hefboom kan worden gedefinieerd als een voorziening op een cryptobeurs waar het mogelijk is om als beleger een positie in te nemen met een bedrag hoger dan wat je in bezit hebt. Handelen met een hefboom zorgt er met andere woorden voor dat je met een kleine inleg een trade kunt openen met een veel grotere waarde. Dit geeft de belegger een grotere blootstelling aan de markt maar hij of zij betaalt slechts een deel van de totale waarde van de positie.

Waarom wordt gehandeld met een hefboom en wat zijn de voordelen?

De belangrijkste reden waarom wordt gekozen om te traden met een hefboom is omdat het kapitaal dat de handelaar moet investeren geminimaliseerd wordt. Leverage trading, of handelen op marge, stelt je in staat om grote(re) posities te openen met slechts een beperkt bedrag op je handelsaccount. Dit betekent dat je winst kan worden verhoogd zonder een groot bedrag te moeten investeren.

Wat zijn de nadelen van handelen met een hefboom?

Er zijn natuurlijk niet alleen voordelen verbonden aan het handelen met een hefboom, er zijn ook nadelen. Het grootste voordeel is dat je meer winst kunt maken, maar dat betekent ook dat er meer risico verbonden hieraan. Het is heel uitnodigend om meer winst te willen maken maar bij handelen met een hefboom kun je ook een groot deel van je investering kwijtraken wanneer jouw trade de verkeerde richting uitgaat. Het verlies op een trade met een hefboom kan zelfs hoger zijn dan je initiële inleg.

market trading

Wat is handelen met marge?

Handelen met marge is hetzelfde als handelen met een hefboom. De marge staat gelijk aan het bedrag dat nodig is om een positie met hefboom te openen. De inleg die je doet bij het handelen met een hefboom wordt de marge genoemd en kun je zien als de borg of het onderpand van je trade. De marge is het verschil tussen de volledige waarde van je positie en het geld dat je leent van de cryptobeurs die in dit geval als hefboomprovider optreedt.

Er zijn twee typen marges met betrekking tot het handelen met een hefboom: initiële marge en onderhoudsmarge. De initiële marge wordt bepaald door het hefboomeffect. Wanneer de hefboom bijvoorbeeld één om twintig is (20x) is zal de benodigde marge voor het kopen of verkopen van een bepaalde cryptomunt 1/20 bedragen van de waarde van het effect.

De onderhoudsmarge is het percentage van de waarde van de cryptomunt dat op de exchange aanwezig moet zijn om de positie open te kunnen houden. Wanneer het saldo ontoereikend is, zal er een margin call plaatsvinden waarna de positie automatisch gesloten wordt en je het volledig geïnvesteerde bedrag kwijt bent.

Wat is een short positie?

Zoals kort aangehaald in de inleiding, verwijst een short positie naar een handelstechniek waarbij een belegger een bepaalde cryptomunt verkoopt met het plan om deze later terug te kopen. Shorting is een strategie die wordt gebruikt wanneer een belegger verwacht dat de prijs van een cryptomunt of andere asset op korte termijn zal dalen, daarom de naam “short”. Short gaan, short selling of het innemen van een baissepositie is het verkopen van een cryptomunt die men eigenlijk niet in bezit heeft, om zo te kunnen profiteren van een daling van de beurskoers.

Hoe werkt een short positie en hoe kun je geld verdienen op iets dat je niet in handen hebt? De gebruikelijke en meest gangbare manier om short te gaan is door de cryptomunt in kwestie te huren op een cryptocurrency exchange. Je leent met andere woorden de cryptomunt bij een beurs en je verkoopt deze hierna onmiddellijk. Op deze manier speculeer je erop dat de koers op korte termijn zal gaan dalen, met het plan deze munt opnieuw te kunnen kopen tegen een lagere koers. Het verschil tussen de aankoopprijs en verkoopprijs is jouw mogelijk winst.

short trading

Een short positie met leverage

Traden met een hefboom kan niet alleen worden gedaan bij een long positie maar ook bij een short positie en werkt op een gelijkaardige manier. Bij een short positie wordt een bepaalde cryptomunt geleend op een beurs, dit betekent dat een short positie per definitie wordt uitgevoerd met een hefboom. De marge op deze hefboom kan echter meer zijn dan 1X.

Je kunt er ook voor kiezen om een short positie in te nemen met een hogere marge om zo met meer risico te gaan beleggen. Net als het handelen met hefboom in een long positie wordt bij het innemen van een short positie met marge gebruik gemaakt van een initiële marge en onderhoudsmarge.

Wat is een short squeeze?

Een short squeeze is een specifieke situatie waar de prijs van een bepaalde cryptomunt plots hard kan gaan stijgen omdat te veel werd gespeculeerd op een dalende prijs via een short positie maar de prijs toch ging stijgen. Om een short squeeze te laten plaatsvinden, moet de cryptomunt in kwestie een ongebruikelijke mate van short sellers hebben die er posities in hebben. Squeeze betekent in het Engels uitknijpen, en betekent figuurlijk dat de short posities uitgeknepen worden uit hun positie.

De short squeeze begint wanneer de prijs onverwacht hoger springt en de prijs van deze cryptomunt daarom nog harder gaat stijgen omdat deze moet worden bijgekocht door de speculanten om hun positie te kunnen blijven behouden.

Beleggers die “short gaan”  moeten hun cryptomunten op een gegeven moment terugkopen om hun positie te kunnen sluiten. Een short squeeze betekent dat de waarde van de cryptocurrency binnen korte tijd snel stijgt als gevolg van veel investeerders die de cryptomunt op eenzelfde moment moeten gaan kopen.

Gedekt short gaan vs. ongedekt short gaan

Bij een short positie kunnen twee manieren worden gebruikt: een gedekte short of “covered” short en ongedekte short of “naked” short. Bij een ongedekte short belooft de belegger het actief te verkopen, ook al bezit hij of zij het op dat moment niet.

Dit betekent dat ze de activa nog moeten kopen voordat ze het kunnen verkopen en het positie kunnen sluiten. Bij een gedekte short is de belegger al eigenaar van het actief nadat hij deze van iemand heeft geleend. Cryptomunten kunnen met andere woorden ook verkocht worden zonder dat de verkoper deze effectief in handen heeft, dit wordt een naked short genoemd.

Op welke platformen kun je aan short selling doen?

Veel exchanges ondersteunen het shorten van cryptomunten, zoals Kraken, Bitfinex en Bitmex. Ook op meer beurzen zoals eToro kun je in Nederland gebruik maken van een short positie. Een short positie innemen of handelen met meer dan 1x leverage is heel risicovol en is daarom alleen aan te raden voor experts. De meeste day traders verliezen geld en hadden in de meeste gevallen meer geld verdiend door een bepaalde cryptomunt simpelweg te kopen en bij te houden om deze later met een winst te verkopen.

Jouw crypto veilig opslaan met de Ledger Nano!

Hoe sla jij jouw cryptomunten op? Het is belangrijk om dit op een veilige manier te doen. Daarom raadt Cryptoblogger de Ledger Nano X en de Ledger Nano S aan!

Disclaimer: Dit artikel is geen investeringsadvies, het enige doel van het artikel is informatie te geven over crypto, zodat je er meer over leert begrijpen. Doe altijd zelf onderzoek voordat je besluit ergens in te investeren.

Dit artikel is geschreven door...

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Korting op de Crypto Masterclass!

crypto masterclass review

Nieuwe artikelen!

Crypto kopen?
Natuurlijk bij LiteBit!

logo van litebit

Crypto Koers!

Bitcoin (BTC)
2.55%
$ 23,680.34
$ 603.85
⇣ 22,872.13
10 Aug
⇡ 24,068.45