bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 40,166.00
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,309.96
tether
Tether (USDT) $ 1.00
binance-coin
Binance Coin (BNB) $ 314.67
cardano
Cardano (ADA) $ 1.27
xrp
XRP (XRP) $ 0.708338
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.209239
usd-coin
USD Coin (USDC) $ 0.998432
polkadot
Polkadot (DOT) $ 14.75
binance-usd
Binance USD (BUSD) $ 1.00

Wat zijn altcoins?

altcoins

Inhoud

Wanneer je bekend bent in de cryptowereld, kom je de begrippen Bitcoin en altcoins maar al te vaak tegen. Er zit namelijk een belangrijk verschil tussen deze twee begrippen, al worden ze wel altijd in dezelfde adem genoemd. We leggen je in dit artikel precies uit wat altcoins zijn. Dit doen we natuurlijk aan de hand van verschillende voorbeelden.

Wat zijn altcoins?

Altcoin staat voor ‘alternatieve coin’. Wanneer we het hebben over altcoins, bedoelen we alle cryptomunten en tokens behalve Bitcoin. Er zit namelijk een groot verschil tussen Bitcoin en andere cryptomunten. Bitcoin was namelijk de eerste cryptomunt. In 2009 ontwierp Satoshi Nakamoto de eerste versie van Bitcoin. Echter is dit een acroniem, want niemand weet wie de daadwerkelijke bedenker van Bitcoin is.

Het is niet duidelijk hoeveel altcoins er precies zijn. Deze lijst wordt namelijk iedere dag langer. Natuurlijk hoor je van de meeste altcoins niks, omdat de meeste cryptocurrency’s falen, en het daglicht maar voor een korte tijd mogen zien.

Wat zijn tokens? En wat is het verschil met coins?

Er zit een groot verschil tussen cryptomunten en tokens. Tokens zijn namelijk wat anders dan cryptomunten, al verwarren veel mensen deze twee vaak met elkaar.

Cryptomunten draaien altijd op hun eigen blockchain. Bitcoin is een cryptomunt, want BTC draait op de blockchain Bitcoin.

Tether (USDT) is daarentegen een token. USDT heeft namelijk geen eigen blockchain, en op de blockchain van Ethereum. Omdat het op de Ethereum-blockchain draait, is het in een ERC-20 token. Dat is het protocol waar de meeste tokens op de blockchain van Ethereum gebruik van maken.

Populaire altcoins

Er zijn honderden, al dan wel niet duizenden verschillende altcoins. Je kunt daarom ook niet alles van iedere altcoin weten. Het is daarom belangrijk dat je wel weet wat de populairste altcoins zijn. Verder in dit artikel vertellen we je hoe je zelf goede altcoins kunt vinden.

Ethereum (ETH)

De cryptomunt van Ethereum heet Ether. Ethereum wordt gezien als de grootste blockchain en cryptomunt op Bitcoin na. Echter kan de blockchain van Ethereum voor veel meer gebruikt worden dan de blockchain van Bitcoin.

Veel ontwikkelaars laten gedecentraliseerde applicaties (dApps) draaien op de Ethereum-blockchain. Daar is de blockchain namelijk erg geschikt voor. Ook worden er veel smart contracts op de blockchain van Ethereum gedraaid.

Binance Coin (BNB)

Een paar dagen voordat de crypto exchange Binance online kwam, in 2017, werd er geld op gehaald door middel van de Binance Coin (BNB). Deze coins draaiden eerst op de blockchain van Ethereum door middel van ERC-20 tokens. Later werden deze coins overgezet naar BEP2 tokens, en draaide ze op de blockchain van Binance.

BNB kan gebruikt worden als betaalmiddel, maar wordt ook gebruikt voor het betalen van transactiekosten op de Binance exchange.

cryptomunten

Ripple (XRP)

Ripple XRP is de cryptomunt die draait op RippleNet. Het platform van Ripple kan gebruikt worden voor het uitvoeren van verschillende transacties. Echter komt het idee voor dit platform al uit 2004, toen dit voor het eerst werd geïntroduceerd door Ryan Fugger. Echter namen Jed McCaleb en Chris Larson het project over in 2012, waarna Ripple ook echt begon te groeien.

Litecoin (LTC)

Litecoin is al in 2011 gelanceerd op het Bitcoin protocol, maar verschilde nog op basis van enkele technische functies. Deze cryptocoin werd ontwikkeld om snelle, veilige en goedkope transacties te kunnen uitvoeren op de blockchain. Het ging niet de concurrentie aan met Bitcoin, maar wilde juist een aanvulling zijn. Het wordt daarom ook wel de light-variant van Bitcoin genoemd.

Natuurlijk zijn er nog ontzettend veel andere altcoins. Hier kun je meer lezen over cryptomunten die er op dit moment zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Cardano (ADA)
  • Polkadot (DOT)
  • Chainlink (LINK)
  • Stellar (XLM)
  • TRON (TRX)
  • Dogecoin (DOGE)
  • VeChain (VET)
  • Aave (AAVE)

Hoe vind je goede altcoins?

We zullen het je eerlijk vertellen: het is niet makkelijk om goede altcoins te vinden. Het is echter vooral belangrijk dat je vooral keuzes moet maken op je eigen onderzoek. Luister niet te veel naar wat anderen zeggen, maar denk vooral zelf na over wat je het beste kunt doen. Je kunt je keuze onderbouwen door een fundamentele en technische analyse te doen.

Fundamentele analyse

Door een fundamentele analyse te doen kijk je naar de verschillende aspecten van een cryptomunt. Zo ga je op zoek naar de blockchain waar de cryptomunt op draait, kijk je wat het doel is van de cryptomunt en hoe dit binnen de (toekomstige) markt past. Op basis van een fundamentele analyse kun je bepalen of je verwacht dat een cryptomunt of token in de toekomst in waarde zal stijgen. Wanneer dat het geval is, kun je de cryptocoin natuurlijk met winst verkopen.

Technische analyse

Een technische analyse is een stuk lastiger uit te voeren dan een fundamentele analyse. Bij een technische analyse doe je onderzoek op basis van de cijfers. Je kijkt naar de koers, en gaat op zoek naar patronen. Op basis van een technische analyse kun je vervolgens bepalen of je verwacht dat de koers daalt of stijgt.

Meestal gebruiken crypto traders een technische analyse wanneer ze gaan daytraden. Dit houdt in dat je cryptomunten maar voor een paar minuten tot een paar dagen bewaart. Je handelt dan op hele kleine koersverschillen.

Waar kun je altcoins kopen?

Je kunt altcoins op een crypto exchange kopen. Denk aan Binance, ByBit en Bitvavo. Dit zijn centrale exchanges, en daar zul je de wat bekendere cryptomunten en tokens op kunnen vinden. Echter vind je op een centrale exchange niet alle altcoins. Voornamelijk de nieuwe altcoins zijn nog niet op een grote exchange te vinden.

Wanneer een altcoin nieuw is, kun je deze vaak alleen nog maar kopen op een gedecentraliseerd exchange (DEX), zoals Uniswap en Sushiswap. Echter is het een stuk lastiger om cryptomunten te kopen op een DEX dan op een gedecentraliseerde exchange. Omdat je veel meer stappen moet doorlopen, kan er ook veel meer fout gaan.

Wij raden je daarom altijd aan om altcoins op Bitvavo te kopen, omdat dit een van de veiligste crypto exchanges is. Daarbij is deze crypto exchange ook nog eens ontzettend makkelijk in gebruik, waardoor je binnen een paar klikken altcoins als Ethereum, Ripple en BNB kunt kopen.

bitcoin

Disclaimer: Dit artikel is geen investeringsadvies, het enige doel van het artikel is informatie te geven over crypto, zodat je er meer over leert begrijpen. Doe altijd zelf onderzoek voordat je besluit ergens in te investeren.

Dit artikel is geschreven door...

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Korting op de Crypto Masterclass!

crypto masterclass review

Nieuwe artikelen!

bitrobby review

BitRobby Review

Maak jij al gebruik van een crypto tradingbot? Wanneer je geen tijd, energie of moeite in crypto trading wilt steken,

Crypto Koers!

Bitcoin (BTC)
0.02%
$ 40,166.00
$ 8.03
⇣ 39,152.00
29 Jul
⇡ 40,807.00