bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 40,166.00
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,309.96
tether
Tether (USDT) $ 1.00
binance-coin
Binance Coin (BNB) $ 314.67
cardano
Cardano (ADA) $ 1.27
xrp
XRP (XRP) $ 0.708338
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.209239
usd-coin
USD Coin (USDC) $ 0.998432
polkadot
Polkadot (DOT) $ 14.75
binance-usd
Binance USD (BUSD) $ 1.00

Wat zijn blockchain nodes?

blockchain nodes server

Inhoud

Nodes vormen de infrastructuur van een blockchain en zijn daarom heel belangrijk. Alle nodes op een blockchain zijn onderling verbonden en wisselen constant de laatste blockchain data met elkaar uit zodat alle nodes up-to-date blijven. Ze slaan alle gegevens van een blockchain op, verspreiden en bewaren ze, wat betekent dat een blockchain uiteindelijk bestaat op deze nodes of in het Nederlands knooppunten. Zonder nodes zouden de gegevens van een blockchain niet toegankelijk zijn. Je zou met andere woorden kunnen zeggen dat nodes eigenlijk de blockchain vormen.

Wat is de functie van blockchain nodes?

Een blockchain bestaat uit blokken data. Deze datablokken worden opgeslagen op nodes, te vergelijken met kleine servers. Nodes kunnen worden opgeslagen op verschillende soorten apparaten, maar in de meeste gevallen gaat het om computers of zelfs grote servers. Wat is de functie van blockchain nodes? Nodes vormen de infrastructuur van een blockchain op een gedecentraliseerde manier. Alle nodes op een blockchain zijn met elkaar verbonden en wisselen constant de laatste blockchain data met elkaar uit, zodat alle nodes up-to-date blijven.

Wanneer een miner probeert een nieuw transactieblok aan de blockchain toe te voegen, zendt deze het blok uit naar alle nodes of knooppunten op het netwerk. Op basis van de legitimiteit van het blok (geldigheid van handtekening en transacties) kunnen nodes kiezen om dit blok te accepteren of te weigeren. Wanneer een bepaalde node een nieuw transactieblok accepteert, slaat het deze samen op met de rest van de blokken die het al heeft opgeslagen, zodat een “chain” van “blocks” wordt gevormd, genaamd een blockchain. Nodes zenden deze transactiegeschiedenis uit en verspreiden deze naar andere nodes die mogelijk kunnen worden gesynchroniseerd met de huidige blockchain.

Wat is het verschil tussen een miner en een node?

Een mining node is een node die ook gebruik maakt van hardware om een nieuwe coins te genereren. Met betrekking tot de Bitcoin blockchain, wordt computerkracht gebruikt om een combinatie van cijfers en letters te raden die nodig zijn om een blok te valideren en te verifiëren. Een miner moet altijd een volledige node draaien om geldige transacties te selecteren om een nieuw blok te vormen. Zonder een volledige node kan een node namelijk niet weten of de transactiegeschiedenis van de huidige blockchain geldig is. Een mining node hoeft dit niet alleen te doen, een mining node kan samenwerken met andere nodes en via pool mining zijn kans op het minen van een blok verhogen.

Bitcoin mining

Nodes beveiligen de blockchain

Een volledige blockchain kan in theorie op één node draaien, maar aangezien het op slechts één apparaat zou worden opgeslagen, zou het extreem kwetsbaar zijn voor zaken als stroomuitval, hackers of ander type crash. In dit geval zou een blockchain eigenlijk hetzelfde zijn als een eenvoudige database. Wanneer de data op een blockchain echter wordt opgeslagen op verschillende apparaten, wordt het moeilijker om het netwerk aan te vallen. Zelfs als een groot aantal nodes door een of andere reden offline zouden gaan, dan houden de andere nodes de blockchain in stand. Blockchain nodes zijn dus ongelofelijk belangrijk bij het beveiligen van de blockchain.

Wat zijn nodes en masternodes?

Masternodes zijn volledige nodes die node operators stimuleren om de belangrijkste consensusfuncties van het runnen van een blockchain uit te voeren. Masternodes voegen in principe geen nieuwe blokken toe aan de blockchain, maar verifiëren ze alleen. Ze hebben een rol met betrekking tot het besturen en toepassen van updates aan het protocol, afhankelijk van het blockchain protocol waaraan ze deelnemen. Een masternode gebruikt daarvoor vaak een grotere server omdat het hosten van een dergelijke node in de meeste gevallen behoorlijk wat middelen vereist. Masternodes worden hiervoor door het netwerk gecompenseerd. Dit type nodes bestaan niet op de Bitcoin blockchain maar wel op andere protocollen zoals Dash Masternodes, Proof of Stake (PoS) en Delegated Proof of Stake (DPoS).

Dash Masternodes

Op de Dash blockchain is een masternode een server die een volledige kopie van de Dash blockchain bijhoudt. Een Dash masternode is een volledige node dat onderpand vereist en hiervoor een beloning in de plaats krijgt in de vorm van een rente. Een Dash masternode moet minstens 1000 DASH staken op een speciaal IP-adres en 24 uur per dag beschikbaar zijn zonder verbindingsverlies van meer dan 1 uur. Masternodes krijgen hiervoor 45% van de block reward uitbetaald voor elk blok, dat onder de verschillende masternodes wordt verdeeld. Over het algemeen heb je voor het draaien van een masternode een virtual private server nodig omdat blokken op een dergelijk systeem meer ruimte in beslag nemen dan bijvoorbeeld op Bitcoin.

Proof of Stake nodes

Proof of Stake (PoS) is een concept dat verschilt van Proof of Work (PoW) omdat nieuwe blokken niet worden aangemaakt door gebruik te maken van elektriciteit om het netwerk te beveiligen, maar het netwerk wordt beveiligd door Proof of Stake nodes. Op een Proof of Stake blockchain zijn de validators verantwoordelijk voor hetzelfde als miners op Proof of Work, namelijk het goedkeuren van transacties en het creëren van nieuwe blokken, zodat alle nodes het eens kunnen worden over de status van het netwerk. Zo’n validator kan gezien worden als een masternode en wordt gecompenseerd voor het uitvoeren van deze taak.

Blockchain nodes

Delegated Proof of Stake nodes

Op een blockchain die Delegated Proof of Stake (DPoS) gebruikt voor het beveiligen van het netwerk zijn masternodes of “block producers” heel belangrijk omdat een beperkt aantal nodes verkozen worden om de database bij te houden. Op EOS worden bijvoorbeeld blokken aangemaakt en gevalideerd door speciale nodes die block producers worden genoemd. Deze block producers worden verkozen door de houders van de EOS token. De block producers met de meeste stemmen, en zo in de top-21 van alle nodes staan, worden gecompenseerd voor deze taak. De reden waarom slechts een klein aantal nodes het netwerk bijhouden op een Delegated Proof of Stake netwerk is om zo een high performance blockchain (HPB) te creëren die kan gebruikt worden voor meer dan alleen monetaire transacties.

Wie kan een node bijhouden?

Een blockchain is open-source, transparant en gedecentraliseerd en iedereen kan daarom een node bijhouden door simpelweg de transactiegeschiedenis van een blockchain te downloaden of te synchroniseren met een andere node. Het bijhouden van een node levert in de meeste gevallen geen beloning op en veel cryptocurrency fans enthousiastelingen houden vrijwillig nodes bij om het netwerk gedecentraliseerd te houden. Het runnen van een node is vrij eenvoudig voor iemand die iets van computers weet en in principe is slechts een PC met een harde schijf en een internetverbinding nodig om dit te doen.

Bitcoin nodes en Lightening Network

Lightening nodess verschillen van Bitcoin nodes omdat ze naast het bijhouden van de Bitcoin blockchain ook de data bijhouden om second layer transacties toe te laten. Een Lightning Network node is met andere woorden software die de verbinding maakt met het Lightning Network om bitcoin van andere nodes te verzenden en te ontvangen. Hoe meer nodes er zijn, hoe sterker de second layer van het netwerk wordt. Op deze manier worden verschillende “channels” gecreëerd om Bitcoin transacties uit te voeren zonder eigenlijk de Bitcoin blockchain zelf te gebruiken. Via deze channels kunnen partijen transacties naar elkaar uitvoeren.

Deze transacties worden anders verwerkt in vergelijking met transacties die plaatsvinden op de Bitcoin blockchain. Ze worden alleen bijgewerkt op de Bitcoin blockchain wanneer twee partijen een channel openen of sluiten. Tussen het openen en sluiten van channels kunnen de verschillende partijen eindeloos onderling geld aan elkaar overmaken zonder de Bitcoin blockchain (layer one) te informeren over hun activiteiten. Deze aanpak versnelt de snelheid van een transactie aanzienlijk omdat niet alle transacties door alle nodes binnen een blockchain hoeven te worden goedgekeurd en zo ook kan gebruikt worden voor het betalen van kleine bedragen.

Jouw crypto veilig opslaan met de Ledger Nano!

Hoe sla jij jouw cryptomunten op? Het is belangrijk om dit op een veilige manier te doen. Daarom raadt Cryptoblogger de Ledger Nano X en de Ledger Nano S aan!

Disclaimer: Dit artikel is geen investeringsadvies, het enige doel van het artikel is informatie te geven over crypto, zodat je er meer over leert begrijpen. Doe altijd zelf onderzoek voordat je besluit ergens in te investeren.

Dit artikel is geschreven door...

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Korting op de Crypto Masterclass!

crypto masterclass review

Nieuwe artikelen!

bitrobby review

BitRobby Review

Maak jij al gebruik van een crypto tradingbot? Wanneer je geen tijd, energie of moeite in crypto trading wilt steken,

Crypto Koers!

Bitcoin (BTC)
0.02%
$ 40,166.00
$ 8.03
⇣ 39,152.00
29 Jul
⇡ 40,807.00