bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 24,759.63
ethereum
Ethereum (ETH) $ 1,927.81
tether
Tether (USDT) $ 1.00
bnb
BNB (BNB) $ 331.54
usd-coin
USD Coin (USDC) $ 1.00
xrp
XRP (XRP) $ 0.384916
cardano
Cardano (ADA) $ 0.543370
binance-usd
Binance USD (BUSD) $ 1.00
solana
Solana (SOL) $ 44.77
polkadot
Polkadot (DOT) $ 9.51

Wat zijn blockchain oracles?

blockchain oracle

Inhoud

Blockchain oracles zijn datafeeds die een smart contract blockchain verbinden met off-chain, real-world informatie, zodat de smart contracts deze informatie kunnen gebruiken. Blockchain oracles voeden het smart contract met externe informatie die vooraf gedefinieerde acties van het smart contract in kwestie kan activeren.

De geschiedenis van orakels

De conventionele betekenis van een ‘orakel’ is er een die duizenden jaren geleden teruggaat. In eenvoudige bewoordingen is een orakel een persoon of organisatie die anderen verhelderende informatie of profetische voorspellingen over de toekomst geeft. Vaak kwam deze informatie toen van de goden of van de personen die “in contact stonden” met de goden. Een orakel zou dus de priester of priesteres kunnen zijn die als een soort medium optrad. Orakels kunnen met andere woorden worden gezien als een bron van correcte informatie.

Wat is een smart contract?

Smart contracts zijn programma’s die zijn opgeslagen op een blockchain en die pas worden uitgevoerd wanneer aan vooraf bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Ze worden doorgaans gebruikt om de uitvoering van een overeenkomst te automatiseren, zodat alle deelnemers aan dit smart contract onmiddellijk zeker zijn van de uitkomst, zonder tussenkomst van een derde partij. Deze slimme contracten draaien op een blockchain en worden daarom opgeslagen in een openbare database en kunnen achteraf niet worden gewijzigd. De blockchain die het meest wordt gebruikt om smart contracts op de bouwen is Ethereum, maar er zijn ook concurrenten zoals Polkadot, Solana, EOS en Binance Smart Chain (BSC).

Welk probleem lost een blockchain oracle op?

Blockchains en smart contracts hebben geen toegang tot gegevens van buiten hun blockchain of netwerk. Bepaalde smart contracts zijn echter afhankelijk van gegevens uit de echte wereld en hiervoor is een blockchain oracle nodig. Een oracle stuurt die gegevens van de buitenwereld, zoals bijvoorbeeld de temperatuur op een bepaalde locatie of de uitslag van een sportwedstrijd, naar een blockchain zoals Ethereum. Een smart contract op de blockchain kan de externe gegevens vervolgens gebruiken om een beslissing te nemen over het al dan niet uitvoeren van een smart contract. Prediction market dapps gebruiken bijvoorbeeld orakels om betalingen af te wikkelen op basis van gebeurtenissen. Hierover meer later in dit artikel.

blockchain oracles

Inbound vs. Outbound Oracles

Oracles bieden een tweerichtingscommunicatie tussen blockchains en de buitenwereld: gegevens kunnen daarom worden verzonden of ontvangen. Hoewel uitgaande orakels blockchain-gegevens naar de buitenwereld kunnen brengen, komt het vaker voor dat inkomende orakels off-chain of real-world gegevens naar de blockchain brengen. Deze informatie is namelijk heel belangrijk bij het gebruik maken van smart contracts. De geïmporteerde informatie kan bijna alles vertegenwoordigen – van prijsschommelingen van aandelen of fiat tot weersomstandigheden tot de uitslag van een sportwedstrijd. Bij het verzenden van data naar de buitenwereld wordt de data die op een blockchain wordt opgeslagen gelezen en geïnterpreteerd.

Blockchain oracles en prediction markets

Blockchain oracles zijn een essentieel mechanisme dat wordt gebruikt voor prediction markets omdat ze ze vertrouwen op real-world information. Een prediction market of in het Nederlands een voorspellingsmarkt kan worden omschreven als een op de beurs verhandelde markt waarin gebruikers kunnen wedden op de uitkomst van toekomstige gebeurtenissen. Het is bewezen dat het gebruik van prediction markets krachtiger is dan experts in het voorspellen van de uitkomsten van vele soorten gebeurtenissen. De reden waarom predictions markets zo goed zijn in het voorspellen van gebeurtenissen is omdat het gebouwd is op de efficient market hypothesis.

Blockchains en smart contracts zorgen er voor dat prediction markets op een nog efficiëntere manier kunnen werken. Een belangrijke kracht van blockchain en smart contracts is het gedecentraliseerde karakter ervan. Door het gebruik van smart contracts kunnen transacties namelijk anoniem, automatisch, transparant en veilig worden uitgevoerd zonder centrale autoriteit en dit zorgt voor nog meer efficiëntie in de markt. Prediction markets waren in het verleden nooit heel succesvol maar door gebruik te maken van smart contracts blockchain kan deze technologie eindelijk in de praktijk worden gebruikt.

Oracle blockchain projecten

Er worden op dit moment verschillende oracle projecten gebouwd op blockchain technologie en hieronder behandelen we de 5 grootste projecten: Chainlink, Band Protocol, API3, Augur en Gnosis.

Chainlink

Het bekendste oracle project dat gebruikmaakt van blockchain-technologie is Chainlink. Chainlink is een gedecentraliseerd oracle netwerk dat blockchains verbindt met real-world datasets zoals evenementen, datafeeds die niet eigen zijn aan de blockchain. Dit betekent dat informatie die niet eigen is aan de blockchain, via een gedecentraliseerd orakel aan de blockchain kan worden gecommuniceerd. In eenvoudige bewoordingen biedt het Chainlink-netwerk betrouwbare fraudebestendige inputs en outputs voor complexe smart contracts op de blockchain.

Hoe slaagt Chainlink er dan in om real-world data te voorzien aan smart contracts? Chainlink gebruikt een vergelijkbaar model als een blockchain, in die zin dat er een gedecentraliseerd netwerk is van onafhankelijke entiteiten (orakels) die gezamenlijk gegevens ophalen uit meerdere bronnen, deze aggregeren en een gevalideerd, enkel gegevenspunt aan het smart contract leveren om de uitvoering ervan te activeren. Het Chainlink-netwerk levert bijvoorbeeld de USD-prijs van Ethereum’s native cryptocurrency ETH aan blockchains via de ETH/USD Price Feed, die tal van onafhankelijke Oracle-knooppunten en gegevensbronnen gebruikt om de prijsgegevens te verkrijgen en te leveren.

Band Protocol

Chainlink is echter niet het enige oracle project, een concurrent van Chainlink is Band Protocol. Band Protocol is een cross-chain gedecentraliseerd orakel waarmee smart contracts elke externe gegevensbron of API op een schaalbare manier kunnen verbinden en aggregeren zonder op een centrale partij te moeten vertrouwen. Een groot verschil tussen de twee is dat Chainlink is gebouwd op de Ethereum-blockchain, terwijl Band Protocol oorspronkelijk was gebaseerd op Ethereum, maar hierna is verhuisd naar Cosmos.

API3

Een tweede concurrent van Chainlink is API3 en tracht net als Chainlink een blockchain oracle te bouwen. Het verschil tussen Chainlink en API3 is dat API3 zich niet focust op het orakel-aspect maar eerder op de API’s. Het team dat het protocol ontwikkelt is van mening dat de grootste problemen waarmee gedecentraliseerde applicaties (dapps) worden geconfronteerd, niet het ontbreken van een orakel-interface is, maar eerder de toegang tot web-API’s. API is de afkorting voor Application Programming Interface, een software intermediary waarmee twee applicaties met elkaar kunnen praten. In plaats van gebruik te maken van een orakelprincipe van een derde partij, is het protocol van API3 bedoeld om orakels van de eerste partij te gebruiken, dit zijn orakels die door de API-providers zelf worden beheerd.

Augur

Augur is een gedecentraliseerd orakel en platform voor prediction markets. De uitkomsten van Augur’s voorspellingsmarkten worden gekozen door gebruikers die Augur’s native Reputation token (REP) hebben en die hun tokens inzetten op de toekomstige uitkomst en in ruil daarvoor vergoed worden. De manier waarop Augur is ontworpen is dat de gebruikers een incentive hebben om ervoor te zorgen dat eerlijke, nauwkeurige rapportering van resultaten altijd de meest winstgevende optie is voor houders van REP-tokens. Augur is gebouwd op de Ethereum-blockchain en was één van de eerste decentralized apps (dapps) die gebouwd werd op deze blockchain.

augur rep

Gnosis

Gnosis (GNO) is een open-source, gedecentraliseerde prediction market die, net als Augur, is gebouwd op de Ethereum blockchain. Gebruikers kunnen via Gnosis markten creëren waar ze kunnen speculeren op de uitkomst van een bepaalde gebeurtenis. Gnosis is met andere woorden een gedecentraliseerd platform voor het maken van voorspellingen. Dit betekent dat het platform kan worden gebruikt om geld in te zetten in de vorm van de GNO-token op de uitkomst van verschillende gebeurtenissen, zoals koersen van aandelen, verkiezingen, sportevenementen, etc. Zowel Augur als Gnosis (momenteel de grootste gedecentraliseerde voorspellingsmarkten gebouwd op een blockchain) bevatten op de een of andere manier een oracle met de bedoeling een consensus te bereiken over real-world events.

Jouw crypto veilig opslaan met de Ledger Nano!

Hoe sla jij jouw cryptomunten op? Het is belangrijk om dit op een veilige manier te doen. Daarom raadt Cryptoblogger de Ledger Nano X en de Ledger Nano S aan!

Disclaimer: Dit artikel is geen investeringsadvies, het enige doel van het artikel is informatie te geven over crypto, zodat je er meer over leert begrijpen. Doe altijd zelf onderzoek voordat je besluit ergens in te investeren.

Dit artikel is geschreven door...

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Korting op de Crypto Masterclass!

crypto masterclass review

Nieuwe artikelen!

Crypto kopen?
Natuurlijk bij LiteBit!

logo van litebit

Crypto Koers!

Bitcoin (BTC)
3.64%
$ 24,759.63
$ 901.25
⇣ 23,680.34
11 Aug
⇡ 24,759.63